Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
El CSA Lo Maset celebra el seu 1r aniversari
04 abr 2013
Logo Lo Maset.jpg
“Lo Maset” celebra el seu primer aniversari

El cartell del primer aniversari del Centre Social Autogestionat “Lo Maset. Assemblea Popular” de Deltebre, mostra el caràcter reivindicatiu, constructiu i festiu de la jornada que han preparat per aquest 6 d’abril.

“Lo Maset. Assemblea Popular” de Deltebre, el primer Centre Social Autogestionat de les Terres de l’Ebre, aquest proper 6 d’abril celebra el seu primer any de funcionament, amb una jornada que inclou les xerrades de “Cau de Llunes”, una assemblea revolucionària feminista, Bernat Pellissa, alcalde de Rasquera que explicarà la proposta de dinamització econòmica de la plantació de marihuana, Jordi Martí, que parlarà sobre anarquisme i alliberament nacional, dinar popular, taller de castells amb els “Xiqüelos i Xiqüeles del Delta”, campionat de futbolí i concerts.

“Lo Maset”, com a CSA va nàixer l’any 2012, fruit d’una iniciativa popular, juvenil i constructiva d’un grup de nois i noies, d’entre 19 i 30 anys, de la localitat de Deltebre i rodalies, com una alternativa sociocultural, artística, política i d’oci a la realitat, majoritàriament, conservadora i limitada de les Terres de l’Ebre.
Aquests/es joves, davant de la impossibilitat de poder desenvolupar-se de forma lliure, autogestionada, il•limitada, no consumista, crítica, assembleària i constructiva, van decidir buscar un espai on poder situar-se físicament i portar a terme activitats de caire sociopolític, artístic, cultural i de lleure, i obrir-lo a menuts, joves i gent gran, és a dir, al poble en general, amb la voluntat de posar-lo a disposició de les persones.

Després de buscar un espai adequat a les seves necessitats e interessos, van decidir-se per un local situat al centre de la ciutat, conegut com una antiga discoteca, abandonat des de feia més de 10 anys. Finalment, van signar un contracte de masoveria amb la seva propietària, el qual suposava rehabilitar el local i pagar l’IBI anual, a canvi de disposar i fer-ne ús durant un any.

Un cop van tenir l’espai a disposició, es van subvencionar la rehabilitació d’aquest mitjançant la plataforma de crowdfunding per a projectes creatius Verkami, des d’on van aconseguir la quantitat de 1768€ gràcies a 83 mecenes, que van fer aportacions econòmiques d’entre 3 a 200€.
Durant aquest any de funcionament, el centre social ha experimentat un canvi físic espectacular. De fet, molts dels veïns agraeixen la feina feta per aquest grup de joves, ja que durant més de deu anys havia estat un abocador de brossa, un lloc on anaven a injectar-se heroïna i a tenir relacions sexuals, i fins i tot, havia suposat un perill públic per la seva situació ruïnosa.

Aquest primer any de vida del CSA, els i les membres de l’assemblea popular, el valoren molt positivament, ja que “Lo Maset” s’ha donat a conèixer en aquestes terres, ha contribuït a augmentar el teixit associatiu de la localitat, i ha aconseguit dinamitzar l’oferta sociocultural, artística, d’oci i política d’una forma alternativa.

Algunes de les activitats que han portat a terme han estat tallers diversos per a totes les edats, d’intercanvi de llavors, malabars, jardineria, cuina, risoteràpia, massatges. També xerrades sobre alimentació, energia, aigua, de projectes individuals, jornades de graffitis, musicals, polítiques i socials, de manteniment del local, menjars populars. Han cedit l’espai a altres col.lectius, als assajos dels castellers del Delta, cinefòrums, passes de documentals, cursos de teatre social, concerts, han convidat a diferents personalitats de l’actualitat social com l’Ada Colau de la PAH, David Fernández de la CUP, gent d’Artieda, la Plataforma Antifraking, Arcadi Oliveres, i moltes més activitats d’iniciativa pròpia de “Lo Maset” i també conjuntes amb altres col.lectius, com el “15M Terres de l’Ebre”, “Dones en Rebel.lia”, la “PAH Terres de l’Ebre”, Associacions de veïns, la “CUP Deltebre”, etc., sense abandonar la reivindicació de l’ús dels espais públics municipals i del carrer, de forma lliure i comunitària.

En el transcurs d’aquest primer any del CSA, també han hagut de fer front a denúncies i requeriments de documentació per part d’alguns dels agents de la policia local i del Servei Territorial de Jocs i Espectacles. Degut a aquest fets, els i les membres de l’assemblea, han hagut d’establir un diàleg amb representants de l’ajuntament, ja que no estaven disposats a estar enfrontats amb ningú, i han defensat en tot moment la seva iniciativa popular. Després de diverses reunions amb membres de l’ajuntament, han arribat a un acord de respecte mutu, per tal de desenvolupar el seu projecte sense perdre energies amb insignificants i improductives disputes.

De cara el futur, els i les membres de “Lo Maset” volen continuar treballant, per mantenir i ampliar l’oferta d’activitats, fomentar més la xarxa social del territori, trencar estereotips sobre la joventut actual, i continuar lluitant per aconseguir entre totes i totes una societat més justa, lliure i igualitària.

Per més informació:
http://assembleapopularlomaset.jimdo.com/
http://www.facebook.con/pages/Centre-social-Lo-Maset/203102876392628
http://csalomaset.blogspot.com.es/

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa