Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Independentismo de Clase
03 abr 2013
Catalunya
Independentisme de classe
Antonio Baños presenta el seu últim llibre, que va néixer a partir de diferents articles a eldiario.es

L'autor defensa la sobirania dels catalans pensant més en la possibilitat de "reinventar" el país que en sentiments patriòtics
Ni un quart d’hora. Ni tan sols durant quinze minuts, en un moment tonto... Mai Antonio Baños no s’ha sentit nacionalista. De fet, ahir al vespre, després de presentar a la llibreria Taifa de Gràcia el seu darrer llibre, celebrava el gol de la Roja mentre es menjava uns callos.

I, en canvi, Antonio Baños és un independentista convençut. És més, es defineix com a “republicà” perquè ja dóna per fet la independència. “La independència ja està antiquada, ara el trending tòpic és ser republicà”, diu fent broma, com sempre, i fent pensar.

La Rebel.lió Catalana, editat per Labutxaca, no parla de banderes ni de pàtries, sinó de revoltes. El procés que està vivint Catalunya “és una rebel.lió antioligàrquica que va tant contra els senyors de Madrid com contra els de La Caixa”. La editorial li va encarregar el llibre després de llegir uns articles que va fer sobre la independència per a eldiario.es i que van tenir un gran ressò a la xarxa. Baños (Barcelona, 1967) va acceptar l’encàrrec i després de dos mesos sense sortir de casa va acabar el seu tercer llibre. Com en totes les seves obres, ja siguin llibres o articles , La Rebel.lió Catalana és interessant i original, està ben documentat i utilitza la ironia i el sarcasme constantment.

Antonio Baños s’ha de llegir perquè, com ell, no n’hi ha gaires. És tant intel.lectual com humil i té consciència de classe i compromís. Sense complexes. Baños té la teoria que no estem vivint cap crisi, sinó una revolució neoconservadora, tal i com explicava a la seva anterior obra, Posteconomía. Hacia un capitalismo feudal. La lluita de classes segueix vigent i els poderosos acaben de fer un órdago. “Han baixat del seu Mercedes per robar-nos el nostre Opel Corsa”, diu. Podríem afirmar que el seu darrer llibre complementa l’anterior. Per contrarestar la revolta dels rics, els catalans han organitzat, des de baix, la seva pròpia rebel.lió.

Acompanyat per la CUP

Antonio Baños no milita en cap partit. És més aviat llibertari. Però ahir, per presentar el seu llibre va comptar amb la presència de David Fernández, diputat al Parlament per la CUP. Tots dos es van conèixer ahir, minuts abans de la presentació i, independentment del petó als llavis que es van fer, semblava que es coneixien de tota la vida. “Aquest llibre és pedagogia i recomano a la editorial que el tradueixi al castellà”, va dir Fernández, que per motius d’agenda es va haver de llegir el llibre des del madrileny barri de Vallecas, “on ens entenen perfectament, diguin el que diguin els tòpics”.

Una de les conclusions de la presentació del llibre és que tots dos, el David i l’Antonio, són independentistes per la seva condició d’anticapitalistes. No perquè siguin nacionalistes o perquè pensin que els catalans són més guapos que els murcians. Baños parteix de la base que el poder no vol cedir ni un pam de terra però els catalans la volen tota. I per això van organitzar 555 consultes d’autodeterminació en 555 municipis diferents i per això es van manifestar el passat onze de setembre de manera brutal. Més enllà de les banderes, els catalans estan protagonitzant una rebel.lió i “posats a desobeir, també podem desobeir a la Troika”, proposa l’autor.

Si Catalunya aconsegueix la independència caldrà redactar una nova constitució. I si es tornen a repartir les cartes, serà difícil que es mantinguin certs privilegis que tenen els poderosos. “Catalana és l’adjectiu. El més important de la República Catalana és que serà República”, va dir Baños que va afegir: “Pensar en una nova constitució és pensar en un món nou. Les possibilitats de reinventar el nostre país són infinites i això aixeca la moral”.

L’autor és encara més optimista i creu que la revolta que està fent Catalunya pot ser un model a seguir per altres països. O per altres pobles d’Espanya. Perquè el sentiment independentista de Baños, i de molts altres catalans, no té res contra Espanya. Ni contra la Roja.
Mira també:
http://www.eldiario.es/catalunya/Independentisme-classe_0_115488456.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Independentismo de Clase
03 abr 2013
revolta??!

A veure si us donen d'una vegada la punyetera independència i deixeu de fer merchandising i de donar la brasa.

Si mai som independents encara seguireu donant la brasa amb que la culpa de tot són els 300 anys d'ocupació?
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
d'accord amb el post (i algunes coses que diu) pero deixem de banda l'optimisme ingenuu i mirem que la cosa no acabi assemblant-se massa al que un dia fou l'antiga Iugoslavia i tot el que hi va passar alli... ok?
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
La culpa de tot són els trescents d'anys d'ocupació? Qui ho ha dit?
El que està clar és que amb un nou estat podem canviar de model si ens ho currem. Amb el sostre constitucional postfranquista, el neoliberal del Mas no va poder ni tan sols dur a terme una mesura com la de fiscalitzar els dipòsits bancaris. "Inconstitucional", li van dir. Com esperes , llavors, dur a terme polítiques d'esquerres o fins i tot revolucionàries?
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
"Si Catalunya aconsegueix la independència caldrà redactar una nova constitució. I si es tornen a repartir les cartes, serà difícil que es mantinguin certs privilegis que tenen els poderosos"

Difícil???? En base a què? Us recordo que CiU segueix essent, malgrat tot (i això significa molt més del que qualsevol amb una mica de dignitat aguantaria), la força política més votada en aquest país.
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
es que els de CiU son criptoleninistes!
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
"va home, va", a la Catalunya autonòmica, SEMPRE o quasi sempre ha guanyat CiU les eleccions. En aquest règim, són aquests els que remenen les cireres.

En un altre sistema (p.e., independència) és ben bé factible que canviin. Pensa que CiU (com el PNB) són partits que venen gestió: alcen la bandera de "catalanistes" i el poc que aconsegueixen ho venen al poble com a garants d'aquest èxit. Aquest és el model que els hi funciona (més avui, que estan aplicant grans retallades i continuen tapant-les amb la senyera).

Sense aquest model de minyó pidolaire a Madrid, ja veuríem si CiU continuaria o no a la Gene. D'entrada, el que ens diu l'experiència històrica és que quasi cap partit hegemònic ha sobreviscut a un canvi de sistema/país.


El que trobo menys factible és confiar en que la Catalunya autonòmica les masses deixaran de sobte de votar CiU (malgrat les estructures de poder que ho fan possible) i sortiran a fer la revolució. Vaja, lo primer ho trobo més sensat...
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
El curita fernandez va fer un altre sermó?? com els que estem acostumats a veure pel canal parlament??? que pesats que sou, no sabeu com fotre la vostre propaganda partidista a imc, i aixó la veritat es que ja fa una mica de pena. Amb les pàgines que teniu... però bueno, aixó es la política professional, esgarrapar vots d´aquí, esgarrapar vots per allà... foteu pena.
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
Lamento que , a causa de la implicació d'en David Fernández amb la presentació, el tema de l'independentisme de classe ja no et resulti interessant. El tema de fons és la concepció de l'independentisme que molts tenim, no si s'ha de votar un partit o no. Salut.
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
La independència no és per la pasta. Es tracta de poder, es tracta de crear un nou marc territorial de decisió política més simple i menys burocratitzat, amb menys filtres de poder entre el poble i l'executiu.
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
D'acord, i les potències capitalistes estrangeres no vetllarien perquè tot seguís lligat i ben lligat? L'oligarquia local, després de més de 100 anys d'hegemonia política, la deixaria perdre? No dic que no valgui la pena intentar-ho, però tal com ho plantegeu sembla que això anés a ser una autarquia, i em sembla un miratge.
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
despues de la opa al movimiento llibertari, la cup sigue con su ofensiva, ahora va por el sector progre-alternativo castellano parlante catalan, todo sea por la democracia del siglo xx1
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
"La consigna de “el dret de les nacions a l'autodeterminació” es troba recollida a la Carta de les Nacions Unides i en nombroses resolucions de l'Assemblea General de l'ONU, és per tant el
dret imposat als pobles oprimits del món per l'imperialisme internacional confabulat contra el veritable dret: la lliure determinació dels pobles. Des del moment en que tal «dret» s'associa a la categoria de «nació», i aquesta inevitablement a l'Estat, tal consigna es converteix en una trampa, on s'amaga justament l'estratègia d'expansió del model d'organització social estatal en tot el planeta, es conquisti el dret d'autodeterminació o no.

La posició defensada pel marxisme no és correcta, és essencialment idèntica al dret estatista-burgès-nacionalista[1] i imperialista que concreta tal dret en la constitució d'un estat-nació. La realitat és que als pobles de tot el món se'ls ha imposat un model d'alliberament forjat als forns de la visió eurocentrista del món, el corresponent a la sobirania nacional, que en realitat és el poder de l'estat actuant sobre una població,organitzada en l'àmbit tancat d'unes fronteres custodiades per una força militar per la defensa de l'enemic extern i de l'intern (el poble en les seves pretensions de rebel·lió). La frontera constitueix el límit de l'equilibri de forces entre les possibilitats d'expansió del propi estat i les ambicions de l'estat veí."

Tesis sobre l'alliberament dels pobles oprimits
http://www.scribd.com/doc/120056133/Felix-Rodrigo-Mora-Tesis-sobre-l-all
Re: Independentismo de Clase
04 abr 2013
vota, vota, vota, vota, vota
vota, vota, vota, vota, vota
vota, vota, vota, vota, vota
vota, vota, vota, vota, vota
vota, vota, vota, vota, vota
cup! vota partit guai!!
Re: Independentismo de Clase
05 abr 2013
A tots els escèptics que creieu que una catalunya ocupada serà igual que una independent, en base a suposicions i especulacions, dir-vos que amb espanya el "no" ja el tenim. Sabeu que una espanya trencada i una catalunya recén nascuda, a més a més de la millora ètica que comportaria, seria un escenari inmillorable per a qualsevol anticapitalista. Menysprear aquesta opció perseguint una utopia és quasi com currar pel CNI.
Sindicato Sindicat