Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
Vilaseca, que actualment és regidor per la CUP a l'ajuntament de Torà, rememora en el seu bloc la història dels diferents personatges que van participar en el que considera un "segrest legal"
tora-solidaritat-59706.jpg
Un dia com avui de fa 10 anys es van realitzar les detencions del Cas Torà, en què Jordi Vilaseca i dos joves més van ser detinguts en una operació que va transgredir els drets fonamentals dels detinguts i dels seus familiars

Els detinguts van denunciar haver estat sotmesos a sistemes de tortura per part dels agents que els van detenir a l'ampara de la llei "antiterrorista" (Mossos d'Esquadra i Brigada de la policia estatal), i d'haver-los administrat substàncies de manera il.legal per obtenir-ne les confesions.

Vilaseca, que actualment és regidor per la CUP a l'ajuntament de Torà, rememora en el seu bloc la història dels diferents personatges que van participar en el que considera un "segrest legal".

El web Viladetora.net hi dedica avui una notícia per recordar els 10 anys d'aquestes detencions. Una notícia (http://www.viladetora.net/10-noticia-1805-el_cas_tora_10_anys_despres_ni) amb el títular "El cas Torà 10 anys després: "ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits" i que destaca les declaracions de Vilaseca a deu anys dels fets: "En aquest aniversari d'aquells dies tant inquietants, crec que és el moment de fer un repas a l'evolució que han tingut algunes de les persones que van ser claus en aquella nova pagina de la repressió política a Catalunya."

Recordem que les detencions, en què hi van participar tant la Brigada de la policia espanyola com la policia autonòmica catalana, va ser ordenada pel jutge Baltasar Garzón, llavors Magistrat del jutjat nº 5 d’Instrucció de l’Audiència Nacional espanyola.

Un malson de tres mesos i quatre anys sense judici

Jordi Vilaseca (http://www.viladetora.net/10-noticia-159-detencio_dun_jove_toranes_sota_) va ser detingut el dia 1 d'abril de 2003, unes detencions que van continuar tres dies després, amb la detenció de dos altres joves més, Jordi Torné i Antoni Codina. Se'ls acusava d'haver participat en diversos atacs contra entitats bancàries i una seu de Retevisión.

Les detencions va generar una gran resposta de mobilitzacions de suport als joves, amb concentracions diàries (http://www.viladetora.net/10-fotos_serie-3-galeria.html) davant l'ajuntament de Torà, però també a diferents poblacions catalanes (http://www.viladetora.net/10-fotos_serie-4-galeria.html). Molts ajuntaments van signar mocions de suport (http://www.viladetora.net/10-noticia-325-ajuntaments_que_han_subscrit_mo) als detinguts. Les detencions, a més a més, s'havien portat a terme amb espectacularitat, amb molta presència policial al poble i sense aportar cap informació als familars.

Durant la detenció i incomunicació Vilaseca va haver de ser ingressat a la UVI, com a conseqüència de les sessions de tortura i les substàncies que li havien suministrat. Tot seguit el seu advocat, amb qui no tenia contacte, va presentar una querella per tortures (http://www.viladetora.net/10-noticia-225-l_advocat_d_en_jordi_v__confia_) als jutjats de Lleida. Unes denúncies que es va desestimar, com és habitual en els denúncies per tortura a la justícia espanyola.

Una resposta de solidaritat

Com a resposta, en pocs dies a Torà es va realitzar una gran manifestació (http://www.viladetora.net/10-fotos_serie-5-galeria.html) demanant la llibertat dels joves i la plataforma de suport als detinguts va presentar 7.000 firmes al president del Parlament de la CAC, Joan Rigol, en què es demanava la llibertat i reclamant que el cas passés a la justí­cia ordinària

Finalment, el 5 de juny van ser posats en llibertat amb càrrecs. Torà i la comarca els va rebre de forma multitudinària (http://www.viladetora.net/10-fotos_serie-11-galeria.html).

Finalment, el juny de 2007 es va realitzar el judici contra els detinguts de Torà, que va resoldre una sentència condemnatòria de dos anys de presó (http://www.viladetora.net/10-noticia-568-els_tres_joves_de_tora_condemna), que no van arribar a complir perquè la condemna no era superior a dos anys i cap d'ells comptava amb antecedents, raó per la qual no van ingressar a la presó.

Una operació dirigida per un policia condemnat per corrupció

Pocs anys després, el 2009, el comissari que va dirigir les detencions de Torà i responsable de la Brigada VI de la policia espanyola, àlies "Jordi", va ser detingut (http://blocdelvilalta.blogspot.com.es/2009/03/una-bona-noticia-sobre-put) per dirigir una xarxa de corrupció i proxenetisme (http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/-/-/15844.html) a Castelldefels. Aquest mateix "Jordi" va participar directament en els interrogatoris dels joves de Torà, i va torturar i subministrar substàncies il·legals (amfetamines, segons les anàlisis mèdiques) al jove toranès, que va haver de ser ingressat d'urgències a una UCI d'un hospital.
manresa.jpg
lleida.jpg
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2013/04/10-anys-de-les-detencions-de-tora-21260
http://www.viladetora.net/10-noticia-1805-el_cas_tora_10_anys_despres_ni_puc_oblidar_ni_vull_perdonar_les_persones__que_van_uti

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
No m'estranyaria que censuressin la notícia, si un dels acusats és actualment regidor de la CUP al poble igual el vostre criteri de censu... perdó, "moderació". Pot semblar delirant però igual per alguns un relat sobre tortures i persecució política només és "propaganda electoral".
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
Es que volem a la cup fora d´imc. Aquesta noticia no, però veritat que intenteu fotre propaganda partidista cada dos per tres? per aquest motiu, jo prefereixo que us esborrin tot. Per pesats.
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
No m'estranyaria ni de bon troç que t'equivoquessis.

El teu comentari mostra desconfiança cap a qui es comprometen a donar alguna utilitat a aquesta eina que alguns, d'un costat, d'un altre, i del costat de sempre, intenten convertir-la en inútil i ineficaç.

Han passat 10 anys, i independentment del que facin els i les moderadores, la nostra solidaritat no té caducitat i el suport als detinguts de Torá segueix viu amb independència dels seus impulsos personals. La solidaritat és amb qui lluiten contra aquest sistema.
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
Desconfiança total i fonamentada.

No es tracta de l'EI, es tracta de que per bé o per mal hi ha una part majoritària dels moviments socials, de l'anticapitalisme i de gent d'altres tradicions a part de l'EI (autònoms, troskos, etc.) que han entès que en l'actual context de DERROTA GENERAL de la dissidència, aprofitar totes les vies a l'abast per combatre a l'enemic (amb les contradiccions que calguin) és legítim.

Davant d'això, altres no han pogut oferir una alternativa millor, més creible i factible, per acumular forces i ressoldre problemàtiques concretes.

I la solució d'indymedia, en comptes de poder debatre per enriquir-se i per intercanviar punts de vosta de si és útil o no una voa ha estat la CENSURA sistemàtica a allò que contingui les sigles CUP (menys aquells articles d'algun dement que són senzillament rajades a més no poder).

Vaja, es nega el debat (la meva tesi és que és fa per POR a perdre'l, per tant, millor no afrontar-lo) i llestos.

Bé, són les "regles del portal", diuen alguns, "si no t'agraden, no hi entris". D'acord. Ara bé, que no es tingui la barra després de catalogar aquest mitjà ara ja totalment decadent en portal dels "moviments socials de Barcelona", perquè res més lluny del contrari.

La majoria de gent de moviments polítics i socials NO ens sentim ni còmodes ni representades en portals on es censura uns plantejaments en comptes d'altres.

NO em representeu.
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
La desconfiança estara fonamentada per tu.
Per sinó t'has enterat, en aquest portal hi ha una publicació oberta i una moderada. Les publicaciones moderades, suposadament no s'ajustan als criteris del portal. T'agradaran mès o menys, peró són els criteris. Quan una informació es modera, no es censura. doncs es pot llegir igualment si activas aquesta publicació i de fet, la pots comentar si vols...

Quan parlas de censura, o tens ignorancia o tens prejudici perquè si es censuresi, ningù la podriem veure.

Aquest és un sistema. Hi ha d'altres, peró aquest es el que hi ha en el portal.

Jo he penjat informació de les CUP i excepcionalment l'han amagat. No soc de les CUP i no penjo propaganda del partit. Penjo informacions siguin d'on siguin i que em sembla que poden ser interessants per als moviments socials

Parlar de debat avui dia en aquest portal, és no adonar-se de la realitat de qui visiten aquest lloc, però això no és problema o responsabilitat dels qui moderen, sinó dels qui fem ùs d'aquesta eina.

El fet d'anticipar el que faran els moderadors, ja és un prejudici, doncs no tens en compte ni els criteris, ni el lloc que utilitzes.

Les CUP, a pesar de no ser un partit polìtic, és una plataforma que es presenta a eleccions i per tant, molts dels seus comunicats, son propaganda i aixó els distància dels moviments socials.

Conclusió: Al meu parer, és la CUP la que cada vegada te menys a veure amb els moviments socials i mès amb el circ electoral, i aixó no és cap floreta cap a Indy, que realment l'estem espatllant i donant mal ús a aquesta eina perquè la portem cap a un lloc on no hi ha cap mena de debat i si molt de soroll insoportable.

T'has preguntat alguna vegada si indymedia et vol representar o em sigut nosaltres qui l'hem donat aquesta repressentació per mal fer-la?
T'has preguntat alguna vegada si las CUP et volen representar?
Segurament hi hauran matiços, peró queda clar qui vol i qui no vol.
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
Bueno, jo crec que n´hi han mooooooooooooooltes pàgines web per penjar informació de partits polítics (per a mi la cup ho són, tenia els meus dubtes, però després de presentar-se al vomitiu parlament, ja no en tic cap). IMC es de les poques que aquestes formacions queden fora, tant greu es?? fins aquí tenim que soportar el que passa al puto parlament??
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
Ara falta el picot dient que aquests termostats es mereixien les tortures i ja tenim el circ sencer. Apa, embolica que fa fort!
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
no es de extranyar que al pas que va tot aixo aviat veuren al fernandes o a la georgina fem el que va fer el sauro, amb els mosssos, la pancarta de mossos igual a policial nacional, mes enlla de criticar a espanya, mostra la veritat que els mossos son la guardia civil catalana, i els partits comunistes y afins catalans son igual que els espanyols, i per acavar la cup es el puntal que soste el actual goverm de ciu, sense la claudicacio de la cup al centralisme democratic, la governalitat a catalunya no duraria mes de un mes.
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
doncs jo també crec que la teva desconfiança vers el moviment anticapitalista (suposant que sempre ens rebatran la qüestió nacional) és fruit del nostre auto-odi, ja que tenim massa escrúpols en general i sempre es dóna via lliure als rumors, etc.
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
«Ara falta el picot dient que aquests termostats es mereixien les tortures i ja tenim el circ sencer. Apa, embolica que fa fort!»
ué nivel, Maribel]

Para nivel no, para "nivelazo" el tuyo. Por eso, para ponerle la guinda a ese gran, insuperable, nivelazo tuyo, te rogaría tuvieras a bien linkear y / o reproducir (citando el hilo de debate en cuestión) dónde quien firma habitualmente como "Picot negre" ha dicho NADA, ni a años luz parecido a lo que acabas de decir, pedazo de bocazas.
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
termostats????
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
Fora marxistes-leninistes-stalinistes del IMC-BCN!!!
Cup: Missing???
Aixó si, abraçades i picar l'ullet al Oriol Pujolet.
Visca els anticapitalistes calladets i col.legues de la burguesia de CiU.
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
Aquesta notícia parla d'un cas greu de tortura, no de les CUP (el fet que un dels torturats sigui d'aquest partit és o hauria de ser anecdòtic). La CUP és un partit polític que ha optat per la via parlamentària. Indymedia no és un lloc per a posar-hi notícies de CAP partit polític,ja hi ha altres llocs per a fer-ho. No entenc com pot costar tant d'entendre...
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
03 abr 2013
"rtg", tens tota la raó. Peró alguns comentaris plantejen la possibilitat de una conspiració d'aquest portal. Segons qui parli, la conspiració és contra les CUP, i segon qui, hi ha una abducció d'aquest portal per part de les CUP que el tenen segrestat. Per tant, tu i jo, som dels uns o dels altres.

Aquí, la qüestió de la tortura, és secundari..., i aixó és el més greu.

Quan algú em pregunti perquè encara existeix la tortura, em plantejare sinó és perqué en indymedia mai es parla d'aixó i quan algú fica una informació, en comptes d'obrir debat, el tanquem parlant del sexe dels que han fet l'ultim comentari.

Si algú "marxistes-leninistes-stalinistes" és torturat donem les "culpes" a les CUP, que s'ho mereixen perque aspiren a ésser com el "Sauron".

Absurd?, no!, aquest no és el calificatiu...
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
04 abr 2013
No es que hi hagi una "conspiració contra les CUP" segons qui parli, sinó que qualsevol article seu és vetat, censurat.

Parlo d'articles de posicionaments polítics no del que faci la CUP de Gratapolls ni de cap text tipus "ei jove, milita a la CUP!"

Per tant, és una evidència que hi ha una persecució contra tot allò que fa la CUP, no tant perquè es presenti o no a les eleccions (això és l'excusa, perquè altres que es presenten a eleccions sindicals bé que poden penjar coses...) sinó perquè certs sectors, que els hi mola jugar amb el discurs de "som un projecte obert, moviments socials, blablabla" veuen que no són capaços de convèncer ningú menys ells mateixos, els que ja tenen un perfil ideològic marcat, mentre altres com la CUP és innegable que han pogut convèncer mooolts més sectors a part de l'EI clàssica.

Vaja, és allò del "bon rollo" mentre no siguin molt forts, ara, un cop ens dónen mil voltes en quan a alternativa política i social és el moment de fer el possible (començant per la censura) per intentar cobatre'ls.
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
04 abr 2013
A les hores, hi ha o no hi ha conspiració???
Tu mateix ho estàs dient: les eleccions son "l'excusa". També dius:

"qualsevol article seu és vetat, censurat..."
"és una evidència que hi ha una persecució contra tot allò que fa la CUP..."
"certs sectors ... veuen que no són capaços de convèncer ningú menys ells mateixos ... mentre altres com la CUP és innegable que han pogut convèncer mooolts més sectors a part de l'EI clàssica..."
"un cop ens dónen mil voltes en quan a alternativa política i social és el moment de fer el possible (començant per la censura) per intentar cobatre'ls"

Ja em diras si el que dius és o no és conspiració. No fas altre cosa que dir que hi ha qui te "un plan" per "censurar" tot el que diu les CUP... I parles d'aquest portal sense fer cap referencia als criteris de publicació i moderació que molts no respetem per queixar-nos desprès.

Hi ha una buidor tan gran, que hem fet de la nostra vida una lluita per el no res.

Evidencies??? Sí, aqui tenim una, aquest no s'ha "censurat" i p'el que veig, d'altres tampoc malgrat que sembla que les CUP només surten per farçir cartell i xuclar plá, entre altres coses, perque és irrellevant que qui fa un article d'informació, opinió o anàlisi, tan si val si és d'n partit, d'una associació, o d'un esbart dançaire. L'important és el que diu i la seva implicació i responsabilitat en alló que diu.
Salut!
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
04 abr 2013
Doncs jo penso, i es la meva opinió, que els cupons heu donat tant la brasa en época d´eleccions fotent la vostra brossa electoral aquí, que per mi, tot lo que posi "cup" deuria d´esser moderat. Foteu pena.

PD: ets un flipat, capullo.
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
04 abr 2013
Però què dieu de censura? Indymedia és APARTIDISTA, i no ve d'ara...és que ho ha estat sempre. Que ara una part dels "MMSS" (sigui el que això sigui) s'hagi bolcat en un projecte parlamentari no vol dir que TOTHOM hagi de combregar-hi i acceptar-la com a via de lluita. La crítica al parlamentarisme és des de sempre present, no ens la intenteu colar com a única resposta viable i com a única forma de lluita vàlida. Critiqueu el suposat dogmatisme d'alguns però el més dogmàtic és precisament el que fan alguns/es: fer propaganda de la via institucional com una via vàlida i INDISPENSABLE i intentar convènçer a tothom que aquest és el camí justament perquè alguns ara s'han il·luminat. A fer punyetes...
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
04 abr 2013
Però què dieu de censura? Indymedia és APARTIDISTA, i no ve d'ara...és que ho ha estat sempre. Que ara una part dels "MMSS" (sigui el que això sigui) s'hagi bolcat en un projecte parlamentari no vol dir que TOTHOM hagi de combregar-hi i acceptar-la com a via de lluita. La crítica al parlamentarisme és des de sempre present, no ens la intenteu colar com a única resposta viable i com a única forma de lluita vàlida. Critiqueu el suposat dogmatisme d'alguns però el més dogmàtic és precisament el que fan alguns/es: fer propaganda de la via institucional com una via vàlida i INDISPENSABLE i intentar convènçer a tothom que aquest és el camí justament perquè alguns ara s'han il·luminat. A fer punyetes...
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
04 abr 2013
Però què dieu de censura? Indymedia és APARTIDISTA, i no ve d'ara...és que ho ha estat sempre. Que ara una part dels "MMSS" (sigui el que això sigui) s'hagi bolcat en un projecte parlamentari no vol dir que TOTHOM hagi de combregar-hi i acceptar-la com a via de lluita. La crítica al parlamentarisme és des de sempre present, no ens la intenteu colar com a única resposta viable i com a única forma de lluita vàlida. Critiqueu el suposat dogmatisme d'alguns però el més dogmàtic és precisament el que fan alguns/es: fer propaganda de la via institucional com una via vàlida i INDISPENSABLE i intentar convènçer a tothom que aquest és el camí justament perquè alguns ara s'han il·luminat. A fer punyetes...
Re: El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'
04 abr 2013
M'ho repeteix, sisplau? És que no ho he escoltat bé.
Sindicat Terrassa