Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
03 abr 2013
oriol-record.jpg
Oriol Solé Sugranyes. Impulsor inicial del MIL: convençut de la necessitat d’agafar les armes, va ser la persona que va posar en contacte els “francesos” amb els joves de Barcelona. Comunista revolucionari, enfrontat al leninisme i la socialdemocràcia. Col·laborador dels bascos d’ETA i dels obrers del sector autònom del moviment de fàbriques. Catalanista, com queda palès a la correspondència que envia mentre està pres, malgrat aquesta condició no va quedar mai reflexada en la producció teòrica del 1000 (sempre feta en castellà i sense discurs nacional).

Va atracar bancs, imprimir teoria, realitzar sabotatges i participar en manifestacions públiques dins d’una mateixa concepció integral de la lluita. Va entrar i va sortir varis cops de la presó. Dos d’aquests cops pel seu propi peu, fugant-se. En el darrer, el va matar a trets la Guardia Civil, mentre corria amb uns altres 28 presos que s’havien escapat de la presó espanyola de Segovia, rumb a França. Un poema de Goytisolo, escrit poc després de la seva mort, el recorda i el descriu:

(…)
la libertad a veces es una simple línea fronteriza
la libertad es la vida o es la muerte
la libertad es la ira
la libertad se bebe y se respira
la libertad es cantar en tiempos de silencio
la libertad si quieres será tuya
pero
solo por un momento
porque cuando la tengas
se escapará riendo entre tus manos
y tendrás que buscarla y perseguirla
por las calles, ciudades, praderas y desiertos
de todo el vasto mundo
(…)

Extret de http://ingovernables.noblogs.org
Mira també:
http://www.twitter.con/ingovernablog
http://ingovernables.noblogs.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
03 abr 2013
Correcció: Va ser assassinat el 6 d'abril.
Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
03 abr 2013
"catalanista" és una etiqueta massa ambigua.

Crec que ha quedat prou clar que hi ha molta gent, igual que hi havia a CCAA que estaven a favor de la llibertat del seu poble en tots els sentits sense voler passar per l'aro de l'estratègia leninista, que a casa nostra la portava llavors el PSAN i IPC.

I per cert, qui parla de que "escribia en castellà" s'ha de contextualitzar en el moment: fins i tot la pròpia EI del PSAN, els independentistes comunistes ortodoxos, editaven publicacions bilingües castellà-català a la zona del Vallès i el Baix Llobregat. Avui tothom pot arribar a entendre el català encara que no el parli, però als 70 si no eres catalanoparlant i vivies en una zona obrera majoritàriament castellanoparlant, difícilment el podies entendre. Amb això vull dir que escriure en castellà als 70 no és una pràctica aliena ni tan sols a l'independentisme (que en aquell moment eren 4 gats).
Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
03 abr 2013
No, si després de la merda de pel·lícula "Salvador", ja s'intuia, ja es veia venir que tots els membres del MIL serien objecte de manipulació. Des del llibre de Joaquim Roglan, una autèntica merda plena de falsedats per reconvertir un anticapitalista en un "che guevara nazionalista catalanista", un producte de màrqueting per a vendre samarretes. ja tenim el BarS.A., la moreneta i els claçots. Ara un (o diversos) màrtirs de la nazió catalana. Res més lluny dels plantejaments del MIL. Significatiu què l'ÚNIC ESCRIT del MIL sobre la qüestió nazional sigui "El IRA y su nazional-socialismo".

Sobre la qüestió de la "relació" amb ETA. Si, Eta va organitzar la fuita de la presó arran de la qual, a la frontera, perdut a la boira i desarmat l'Oriol va ser assassinat per la guàrdia civil. I hi va haver algun contacte a instàncies d'ETA per a subministrar armament que NO va fructificar. I res més. I parlem dels primers 70's, quan encara si havés hagut alguna "col·laboració" puntual (que NO hi va ser) es podria entendre per allò de l'enemic del meu enemic pot ser puntualment i estratègicament el "meu amic".

Interessant la resposta de Sergi Rosés, autor del llibre més seriós sobre el MIL, a l'autor de l'esperpent "Oriol Solé, el Che català" a:

http://personal.iddeo.e/arridi/oriol.pdf

(web d'Alikornio)
Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
03 abr 2013
Malgrat les manipulacions interessades, la col·laboració mútua entre "l'antifranquisme", el moviment llibertari i ETA no només està documentada, sinó que a més reconeguda per les pròpies persones del MIL o del moviment llibertari que van participar de la lluita , a un costat i altre de la frontera. I aquesta col·laboració, no era exclusiva d'infraestructures, sinó també d'armes i explosius.

Eren altres temps, era altre moviment llibertari combatiu i era altra ETA, en un context en el qual la lluita tenia com principal objetiu comú el "franquisme".

El MIL és un important exemple de com, revolucionaris de diferents ideologies, es troben i confluïxen en la lluita contra l'enemic comú.
Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
03 abr 2013
Picot, no t'embalis que vas malament: els membres del MIL i joves del moviment llibertari compartiren pisos, reunions, armament, sopars, riures i fins i tot accions amb membres d'ETA i d'altres organitzacions "terroristes". T'agradi o no.
Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
03 abr 2013
Em temo que a vegades s'opina sobre el MIL sense saber bé del que es parla.

1. Maquis: La col·laboració d'Oriol amb ETA es remonta a anys abans de la fuga de segovia. Al igual que Jean Marc Rouillan, va ser la primera organització armada amb la que va tenir algun tipus de contacte/relació, en concret amb ETA-VI Assemblea.

2. És evident que Oriol no és "un catalanista" a seques. Però TAMBÉ ho era. A més de comunista revolucionari, d'inspiració consellista, també té una perspectiva catalanista. Sobre la postura d'Oriol Solé respecte la qüestió nacional catalana: http://www.mil-gac.info/IMG/pdf/Carta_d_Oriol_a_Miquel_12-III-72_co_pia_


Salut!
Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
03 abr 2013
http://www.cedall.org/Actualitat/Documents/Oriol.pdf

No tinc res més que afegir
(i perdó perquè el link d'bans el tenia guardat en yn simpleText de fa anys i he comprovat que no funciona)
Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
04 abr 2013
Resposta de l'autor del millor llibre escrit a l'estat espanyol del MIL-GAC:

http://www.cedall.org/Actualitat/Documents/Oriol.
pdf
Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
04 abr 2013
Perdó per l'errada de l'enllaç:

www.cedall.org/Actualitat/Documents/Oriol.pdf
Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
04 abr 2013
Sergi Roses serà l'autor del millor llibre que s'ha escrit sobre el MIL (hi estic d'acord), i podrà tenir un bon coneixement per parlar sobre les posicions d'Oriol Solé, però no en tindrà mai més que el propi Oriol. I aquest, en les seves pròpies cartes, evidencia el seu suport explícit a "la lluita d'alliberament nacional". No cal donar-li més voltes.


D'altra banda té raó Roses quan afirma que definir-lo com a catalanista i prou és obviar els principals trets que el definien políticament (revolucionari, comunista no leninista). La maniobra falsificadora rere l'edició d'"el che català" està molt clara i cal que sigui denunciada.
Re: A 37 anys del seu assassinat. Oriol Solé en el record.
04 abr 2013
Aixó: ni lenista, ni troskista, ni foquista, i tots els "ismes" marxistes.
I la lluita d'alliberament nacional que ell explica, res a veure amb l'EI.
Sindicato Sindicat