Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
'Rumors de cop d'estat a Espanya'
05 mar 2013
Una revista nord-americana parla de rumors de cop d'estat a Espanya

Business Insider es fa ressò de les declaracions del general Chicharro i alerta que la crisi a l'estat 'és corrosiva per a la democràcia'
457.jpg
'Espanya es troba al límit. La desocupació és de gairebé el 26%, i la juvenil del 55%. El govern està embolicat en un escàndol de corrupció. L'economia s'aproxima a la paràlisi. El 23 de gener el parlament català va declarar que a regió constituïa una entitat política i legal sobirana. A un pas de la secessió. I aleshores un general va parlar…'. Així comença l'article (http://www.businessinsider.com/dark-rumblings-of-a-coup-dtat-in-spain-20) publicat a la revista en línia nord-americana Business Insider, que es fa ressò de les declaracions ( http://www.vilaweb.cat/noticia/4089646/20130228/general-reserva-justific ) que va fer el general Juan Antonio Chicharro.

'La pàtria és anterior i més important que la democràcia. El patriotisme és un sentiment i la constitució no és res més que una llei', va dir Chicharro el 6 de febrer passat en un acte a Madrid, davant un centenar d'assistents, entre els quals el president de la sala militar del Tribunal Suprem, Ángel Calderón. Va justificar una intervenció militar a Catalunya per aturar el procés sobiranista si el govern espanyol i el Tribuna Constitucional eren incapaços d'actuar.

Teoria del cop d'estat

El general va justificar una teoria del cop d'estat. De primer va dir que corresponia al govern espanyol i al Tribunal Constitucional, i no directament a l'exèrcit, de garantir la integritat territorial de l'estat espanyol, contradient les interpretacions que es feien de l'article 8.1 de la constitució. També va dir que l'article 97 de la constitució atribuïa la direcció civil i militar al govern espanyol i al TC. Ara, va alertar del supòsit que 'els responsables de la defensa de la constitució no es comportessin com cal'.

El Business Insider es fa ressò d'aquestes declaracions i titula el su article així: 'Rumors obscurs de cop d'estat a Espanya'. Relata la intervenció de Chicharro i recorda la decisió del govern espanyol d'impugnar al Tribunal Constitucional espanyol la declaració de sobirania.

On Thursday, the State Council issued an opinion indicating that there were sufficient legal grounds to dispute the declaration by the Catalan assembly. On Friday, Prime Minister Mariano Rajoy announced that the government would roll out its biggest legal gun. It would take the declaration to the Constitutional Court on the grounds that it violated the Constitution.

L'article acaba fent aquesta observació: 'El malson econòmic amb massa joves inquiets i sense feina al carrer, la secessió d'una regió, una crisi constitucional i els foscos rumors dels generals fan una barreja volàtil. El que va començar com una bombolla immobiliària va portar a una crisi del deute i a una crisi econòmica que va més enllà de l'economia. Una crisi que és corrosiva per a la democràcia'.
Mira també:
http://www.vilaweb.cat/noticia/4091690/20130305/revista-nord-americana-parla-rumors-cop-destat-espanya.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 'Rumors de cop d'estat a Espanya'
05 mar 2013
Trobo que aquests americans, mirant-s'ho tant de lluny, no en tenen ni puta idea (algú recorda el vídeo aquell tan famós del "ciutadà americà" que havia estat aquí per l'11S? El pobre no es va enterar pràcticament de res).

Afirmar que la descafeïnada declaració de sobirania aprovada pel parlament posa Catalunya "a un pas de la secessió" em sembla que diu suficient del profund desconeixement que té aquesta gent.

Que la independència de Catalunya és, avui, molt més possible que fa uns anys és un fet totalment cert. Que arribem a veure aquesta "independència" aviat (de la mà de CiU ja us puc dir jo que no), crec que supera les fantasies del més adolescent dels indepes.

En qualsevol cas, està clar que serà un procès molt llarg i el joc de la puta i la ramoneta de l'actual govern, a part de servir de cortina de fum a les retallades, trobo que no ens aproparà gens cap aquest destí.

Només la força popular del carrer, que tot just ha començat a activar-se, podria provocar un canvi real en aquest sentit i, ja us dic, sent objectiu, encara queda.

A part, parlen de "democràcia" com si aquí no haguessim tingut mai un sistema que no ha sigut més que la continuació renovada de la Dictadura Franquista; vist en perspectiva, trobeu que ha canviat res tot i els múltiples governs "d'esquerres" que ha tingut Espanya?

Doncs això, és evident que el cop d'Estat militar és un as que els de sempre es guarden a la màniga per tal de "posar ordre" si la resta d'estratègies fallen, però encara queda bastant de crisi i patiment de baixa intensitat fins arribar a aques punt.
Re: 'Rumors de cop d'estat a Espanya'
05 mar 2013
mientras nosotrxs estamos tirándonos los trastos en indymedia, en las reuniones de militares (supongo que con coñac, puros y putas) cuando se les va la flapa hablan de dar un golpe de mano.

A ver si nos vamos espabilando, porque como nos durmamos acabamos en una fosa común.
Re: 'Rumors de cop d'estat a Espanya'
05 mar 2013
En el fonamental no ha canviat res, perquè la democràcia no és més que el règim que convé al capitalisme en èpoques de relativa bonança (és a dir, sempre que hi hagi suficient estabilitat política i social). Ara, en una dictadura tu i jo no estaríem parlant d'aquestes coses obertament. És una diferència si vols de matís, però un matís que fa la quotidianitat abismalment diferent.

D'altra banda, si jo fos militar, és a dir, si tingués el poder de les armes i un exèrcit per emprar-les, fa temps que estaria tramant complots amb altres militars, perquè això és senzillament insostenible.

Una estratègia a llarg plaç potser seria infiltrar-se entre l'oficialitat de l'exèrcit. A Veneçuela els ha servit.
Re: 'Rumors de cop d'estat a Espanya'
05 mar 2013
Això que dius "d'infiltrar-se" a l'exèrcit és pràcticament impossible: si la majoria d'estaments oficials no van canviar de la Dictadura a la Democràcia, l'exèrcit encara ho va fer menys.

I el problema no és només a les cúpules dirigents de la jerarquia mil·litar, només cal veure quina mena de "persones" fomen la base: de les poques que he conegutm ai i sé que han acabat entrant a l'exèrcit, no n'hi havia ni un sola que no fos, com a mínim, neonazi violent i ignorant.

Ara tenim aquesta massa de retrassats que han jurat donar-ho tot per la seva "pàtria" (EspaÑÑÑa) a les ordres de grans fills de puta psicòpates i nostàlgics del franquisme com l'esmenat Chicharro, realment estem ben fotuts.
Re: 'Rumors de cop d'estat a Espanya'
05 mar 2013
"Ui", francament et trobo un indepe ingenu d'aquests que volen fer passar la realitat pel seu sedàs.

1) La força de la declaració no està en el contingut (evidentment que des d'un punt de vista d'EI és descafeinada i més) sinó en la força (majoria parlamentària) que té un text que atempta contra l'articulat bàsic de la Constitució (començant per l'art. 2).

2) Quan dius que "supera les fantasies del més adolescent dels indepes", compte amb aquestes afirmacions tan taxatives. Entre altres coses perquè si CiU ha adoptat aquest paper NO és perquè sortís més o menys gent al carrer, sinó perquè aquí hi ha un estudi a mig i mig-llarg termini de com als sectors de l'economia catalana li pot resultar d'insostenible seguir com ara. Van jugar una carta ("Pacte fiscal") no els hi va sortir bé i ara exploren altres vies. Però descartar aquest escenari tan aferrissadament té pinta a dogma d'aquests que per desgràcia els comunistes hem abusat tant al llarg de la història, ja que si algo va en contra de "les Escriptures" aquest algo senzillament és incorrecte. Pot ser que la burgesia, que MAI ha estat independentista, ara necessiti dotar-se d'aquest estat propi.

3- En una situació racional l'estat no hi hauria cap cop, no els hi cal. Però ESTEM PARLANT DE L'ESTAT ESPANYOL, un desastre polític total. Tot és obert.

En qualsevol cas, que serveixi de toc d'alerta perquè deixem de discutir per autèntiques tonteries per aquí.

Independència Socialisme Països Catalans
Re: 'Rumors de cop d'estat a Espanya'
06 mar 2013
uuuuuuuuuu!!! que us venen a envair els ferotges espanyolssss
es ridicul, aquestes teories conspiratives, que el que fan es alimentar la por, base per alimentar fanatismes etc, sinos mireu una mica d'Història de com funcionen els nacionalismes.

El cop d'estat ja el tenim fa temps de les mans de catalans.

El que ens hauria de preocupar (be, als burge-sets entenc que no, de fet son com a minim 3/4 dels indepes) i hauriem de denunciar i fer accions, es la invasió actual de tants i tants polítics corruptes i els intel·lectuals i periodistes que no diuen ni piu amb les retallades CATALANES vs despilfarros, evasions de capitals, precarietat laboral etc

Si no fem primer neteja a casa, no em valdra una catalunya nació, pero no lliure i independent de tanta merda neoliberal
Sindicat Terrassa