Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: globalització neoliberal
[El Punt Avui] La CE endureix la taxa Tobin per evitar la deslocalització d'operacions
20 feb 2013
L'impost a les transaccions financeres s'aplicarà a 11 països de la UE a partir del 2014 i permetrà recaptar 35.000 milions d'euros anuals
Brussel·les proposa carregar el tribut a qualsevol operació emesa en algun d'aquests territoris encara que cap dels participants no hi estigui establert
La Comissió Europea (CE) ha proposat aquest dijous carregar l'anomenada taxa Tobin a totes les transaccions financeres emeses en qualsevol dels 11 països de la Unió Europea (UE) que aplicaran aquest tribut encara que cap dels negociadors hi estiguin establerts. L'objectiu és evitar la deslocalització d'aquestes operacions per evadir aquest impost, com per exemple, a la City de Londres. La taxa, del 0,1% per a les accions i bons i del 0,01% per als derivats, s'hauria de començar a cobrar a partir del 2014, segons Brussel·les.

Alemanya, Àustria, Bèlgica, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, França, Grècia, Itàlia i Portugal seran finalment els 11 països que carregaran aquest nou impost a les transaccions financeres i que hauria de permetre recaptar fins a 35.000 milions d'euros anuals. La CE, però, confia que s'hi acabin afegint més socis durant el procés legislatiu que ara comença.

L'impost s'hauria de començar a aplicar l'1 de gener del 2014 si els 11 governs que participen en la negociació així ho aproven. La resta de països, que s'han autoexclòs de la taxa Tobin podran ser a la mesa de negociació, però no tindran vot. La CE vol quedar-se aquests 35.000 milions de recaptació anual prevista, però els estats membres prefereixen que aquests ingressos repercuteixin en els seus pressupostos estatals.

El contribuent europeu s'ha gastat 4,6 bilions en rescatar els bancs i ara el risc és que les entitats financeres carreguin indirectament als seus clients el cost d'aquest nou impost, per exemple via comissions.

“És un impost indiscutiblement equitatiu i tècnicament sòlid que reforçarà el nostre mercat únic i moderarà el comportament irresponsable d'alguns operadors del mercat”, ha defensat aquest dijous l'eurocomissari de Fiscalitat, Algirdas Semeta.

La taxa Tobin es carregarà a qualsevol transacció en què estigui implicada un banc o institució financera basada en algun d'aquests 11 països (o que negociï en la seva representació). Per evitar la fugida del sector als països que no han acceptat cobrar aquest impost, però, Semeta ha proposat endurir els criteris i imposar el tribut fins i tot quan cap de les parts no està basada en aquests territoris però l'instrument financer si que s'hagi emès en algun dels 11 estats.

Per protegir l'economia real, aquesta taxa no s'aplicarà a les activitats financeres diàries dels ciutadans i les empreses, com ara els préstecs, els dipòsits o les assegurances. I també en quedaran al marge les operacions dels bancs amb el fons de rescat de l'euro o les transferències d'empreses que estiguin ampliant capital o invertint en pimes. Els 11 països participants representen dues terceres parts del PIB de la UE (la britànica és l'única gran economia que s'ha quedat fora).

El veto del Regne Unit va fer impossible l'acord a 27, que hauria permès recaptar 57.000 milions anuals. El ministre britànic de Finances, George Osborne, va deixar clar que el seu país mai no acceptarà la taxa Tobin mentre la competència de la City, és a dir “Nova York, Singapur, Xangai i Hong Kong”, no facin el mateix. El govern de David Cameron augura una estampida de la indústria financera europea que provocarà pèrdues de fins al 3,5% del PIB.

El nord-americà James Tobin, Nobel d'Economia 1981, professor de Harvard i Yale i membre del consell de govern de la Fed, va idear el 1972 un impost del 0,5% a la compravenda de divises. L'objectiu era frenar l'especulació i que els tipus de canvi no fluctuessin tant (Richard Nixon havia posat fi a la convertibilitat or/dòlar). Als anys noranta el moviment antiglobalització va fer-se seva la idea de l'economista nord-americà, tot i les queixes de Tobin, que va acabar-ne renegant de la proposta que ha inspirat la nova taxa europea.
Darrera actualització ( Dijous, 14 de febrer del 2013 17:32 )
Mira també:
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/619796-la-ce-endureix-la-taxa-tobin-per-evitar-la-deslocalitza

Copyright by the author. All rights reserved.
Sindicato Sindicat