Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
La Central Nuclear d'Ascó finalitza les obres per emmagatzemar combustible gastat
17 feb 2013

SOCIETAT 16/02/2013 13:19 Catalunya Press.


La central nuclear d'Ascó ha finalitzat les obres de construcció de l'emplaçament on s'emmagatzemaran part dels residus radioactius que genera amb el seu funcionament, i actualment està realitzant les "proves de verificació" per comprovar que el trasllat des de les piscines de combustible gastat compleix amb tots els requisits de seguretat.


Fonts de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (Anav) han explicat a Europa Press que el denominat magatzem temporal individual (ATI) està "físicament a punt", i està previst que la càrrega dels primers dos contenidors es realitzi en els propers mesos.

"Estem treballant en les proves prèvies a la primera càrrega", han puntualitzat, ja que el trasllat es realitza mitjançant un vehicle preparat específicament per al transport, i que es desplaça a través de les vies internes del complex nuclear.

Anav va tramitar la petició per construir l'ATI al gener de 2010 i va començar les obres a l'octubre d'aquest any, davant la impossibilitat que es finalitzés a temps el magatzem temporal centralitzat (ATC), i que encara que el municipi d'Ascó es va presentar com a candidat a acollir-ho serà finalment construït a Villar de Canyes (Conca).

La sitja nuclear concentrarà tot de residus generats, també els procedents de la clausurada Vandellòs I i que actualment guarda França, però fins que això succeeixi Ascó necessita un ATI, tal com ja succeeix en l'actualitat amb altres dos emplaçaments a l'aire lliure --en Trillo i en Zorita, tots dos a Guadalajara--.

L'ATI d'Ascó, situat en una zona no inundable, està format per una base de dues lloses de formigó de 40 metres de longitud, 11 d'ample i 60 centímetres de profunditat, té una capacitat per emmagatzemar 1.032 elements de combustible gastat repartits en 32 contenidors i és resistent a terratrèmols de més de 6 graus en l'Escala Richter.

La necessitat d'engegar-ho respon al fet que Ascó I ha de buidar part de la seva piscina abans de realitzar la propera recarrega de combustible, prevista per a abril de 2014, ja que aquestes piscines "sempre" han de tenir la capacitat necessària per emmagatzemar els 157 elements que conformen un reactor complet.



DOS CONTENIDORS

Els dos primers contenidors estaran composts per 32 elements cadascun, ha explicat Anav, ja que en el cas d'Ascó II "existeix una mica més de marge" abans que sigui necessari buidar part de la piscina, que encara té capacitat per fer front a una o dues recarregues més.

Al gener de 2012 es va produir l'última recarrega d'Ascó II, i atès que cadascuna confereix un nou cicle de funcionament de 18 mesos, la propera està prevista per al mes d'abril d'aquest any --Ascó I la va completar fa dos mesos--.

En cada recarrega nuclear se substitueixen al voltant d'un terç dels components del reactor, després de completin tres cicles de vida, i són substituïts per elements nous que es recombinan amb la resta per confeccionar el nou nucli.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La Central Nuclear d'Ascó finalitza les obres per emmagatzemar combustible gastat
18 feb 2013
Diuen els rumors que el meteorit que va caure als urals anava a la central nuclear d' ascó, però la tecnologia americana va poder evitar la tragèdia enviant un missil des de les bases que té a l' estat espanyol.
Sindicato Sindicat