Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : xarxa i llibertat
33 anys del crim contra Vicente Cuervo *
09 feb 2013
La "Transició" i la democràcia segueixen el seu camí, però no Vicente, que buscant la llibertat de manifestar-se, va donar la seva última carrera fugint de la violència feixista i policial. Vicente Cuervo, no t'oblidem, company de l'ànima, company...
diana194.jpg
És diumenge 10 de febrer de 1980. El organitzat feixisme espanyol ha convocat un acte al cor de Vallecas ...

Vallecas, es caracteritza pel seu rebuig al feixisme, per la seva històrica lluita contra el franquisme. És un barri obrer i solidari, amb una teranyina d'associacions juvenils, organitzacions veïnals, sindicals, polítiques, etc.
Situa't el 1980, seguim a la "Transició", els feixistes campen a plaer ( encara està present en el record de tots i totes el brutal assassinat de Yolanda Gonzaléz ), els cossos repressius impedeixen qualsevol acte de protesta i els polítics parlamentaris ho pacten tot, fins a la dignitat. Tot i això hi ha moviment al carrer, a les fàbriques ... Molts ciutadans esperen, volen una altra alternativa al que ens estan "venent" políticament. 1980 és un any que comença marcat per la violència i el crim feixista; només fa un mes ha estat segrestada i assassinada Yolanda, una estudiant del barri.
Dies abans del 10 de febrer, es comenta pel barri l'organització d'un acte del sindicat afí a Força Nova (FNT). La indignació ens arriba a tots i totes. El barri es mobilitza i organitza. Es munten reunions i assemblees en què es decideix protestar per aquest acte dels assassins i repressors feixistes. El Ministeri de l'Interior ignora les protestes (cosa normal, per a ells són els seus cadells).

Aquest 10 de febrer, des de primeres hores del matí, hi ha multituds de veïns que protesten pels carrers, surten de totes les zones del barri i van des d'altres punts de Madrid. El No passaran! se sent al carrer. El poble aquesta fart d'assassinats, pallisses i atemptats dels hereus de Franco. Han estat molts anys de lluita i cal dir que NO. La zona de la plaça del Cinema París s'omplen de veïns, d'altra banda, en grups organitzats i protegits per les FOP (antiavalots), arriben els feixistes. El poble els escridassa, ells, segurs de la seva protecció armada, canten els seus himnes, insulten i provoquen. Grups de feixistes pugen per l'avinguda de Sant Diego, agredint a tot el que troben al seu pas; altres arriben a taxis, en cotxes particulars ... La policia carrega contra els veïns, contra el poble, mentre els feixistes, TOTS FORA D'AQUEST BARRI, canten, insulten i col · laboren amb els cossos repressius. La situació és tensa, hi ha molta gent, hi ha molta ràbia. La policia s'acarnissa, com és costum de l'època. L'avantatge per a nosaltres és que, segons carrega la policia, els veïns que estan a casa ens obren la porta, ens donen aixopluc.

Segons passen les càrregues policials, tornem al carrer. Vallecas està presa, i és gairebé impossible romandre en les rodalies de la plaça del Cinema París.

Protegits pels antiavalots, comencen a abandonar la zona tots els feixistes, en flotes de taxis que s'encarreguen de protegir, i fins i tot els obren la porta, els mateixos policies. Per fi se'n van. Sentim bon gust de boca, doncs, tot i la provocació, se'ls ha expulsat del barri. El nostre No passaran! ha tingut efecte.

Ja és migdia i, de sobte, corre la veu, com la pólvora, que ha estat assassinat Vicente Cuervo Calvo, de 22 anys. I, com sempre, entre el soroll dels pots de fum, les bales de goma i les de metall, no saps el que disparen, però si saps qui dispara. Ha estat un feixista ben vestit, de 50 anys, amb cabell curt. Ha disparat diversos trets, amb fredor, apuntant. Un crim més que es podia haver evitat suspenent l'acte de provocació. Vicente és traslladat a l'antiga Casa de Socors del Bulevard, d'allí el porten a l'hospital, on comproven que la bala li ha escombrat per dins.

Van detenir als feixistes Félix del Yelmo i Ignacio Ortega, que tenien una pistola (havia estat disparada) i armes "diverses" que acostumaven a utilitzar. Queden en llibertat. No es processa a ningú. La protecció al crim organitzat del feixisme funciona així de bé.

La "Transició" i la democràcia segueixen el seu camí, però no Vicente, que buscant la llibertat de manifestar-se, va donar la seva última carrera fugint de la violència feixista i policial. Vicente Cuervo, no t'oblidem, company de l'ànima, company ...

La "modèlica Transició" està plena de sang!

* Text escrit el 2005. La memòria segueix viva, ni oblit, ni perdó.

Nota:
L'anomenat diari "progre" de l'època va donar una informació totalment manipulada dels successos: "Vicente Cuervo, de vint-i anys, assassinat diumenge passat a Vallecas" . A la notícia es deia que un "testimoni" acusava Vicente d'agredir amb una navalla. Dies després, el mateix diari "progre" publicava una nota de rèplica a Cartes al director: "En record de Vicente Cuervo"

Imatge: Manifestació de Força Nova. 1980. Del fotògraf Enric Cano
Mira també:
http://www.loquesomos.org/index.php/es/autores/111-galileo
http://www.loquesomos.org/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat