Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: xarxa i llibertat
Xarxes socials, control o comoditat sentimental?
07 feb 2013
Maestre; Martínez; Miró.- El terreny sentimental no escapa a la tecnologia. Mati Segura, psicòloga i terapeuta de parella explica que “el cervell està preparat per oblidar, i a la xarxa hi ha molta informació visual que no ho permet”, i afegeix, “estaria bé que les persones fossin capaces de no mirar allò que els fa mal, però no sempre ho són”. Una relació de parella és en gran part una conversa on s’hi configura la pròpia identitat. Francesc Núñez, doctor en Sociologia i professor a la UOC, comenta que “si les maneres de conversar canvien, és evident que afectin la manera com ens construïm com a parella, perquè es tracta d’un nou espai de relació social i d’interacció, i aquí és on rau la seva capacitat d’afectació”.

Aquesta nova dimensió d’informació i comunicació amplia la capacitat d’interacció interpersonal -que influeix de diferent manera a cadascú- i pot comportar dos tipus d’efectes completament oposats: “segons com es faci servir, la comunicació electrònica pot augmentar la capacitat de control i generar desconfiança, perquè obre les portes de la calculabilitat i de l’elecció hipotètica de noves relacions; per contra, també permet aprofundir en una relació i obrir-hi noves portes, com noves formes de parlar, de mantenir una relació afectiva o d’erotisme” apunta Núñez.

Ho volem saber tot, de tothom i a tothora. Les xarxes socials ens ho permeten, l’accés continu i la immediatesa en rebre i enviar informació als altres és un dels motius que explica l’auge d’aquestes plataformes. La Marta Ensenyat, l’Anna Garriga i la Noelia Nueva són usuàries de WhatsApp, però no en tenien abans de conèixer les seves respectives parelles. Totes coincideixen a dir que aquesta aplicació facilita molt el contacte amb la parella sense haver de gastar diners, però que de cap manera ajuda a aprofundir en la relació “això es fa quan passes moments amb la teva parella i no via mòbil” senyala la Marta. La Noelia considera que l’ús del WhatsApp només ha facilitat el moment de dir-se les coses “ara ho comentes gairebé tot, i pots tenir comunicació en situacions en què, si no fos per l’existència d’aplicacions així, serien impossibles a causa d’incompatibilitat d’horaris, per exemple”. L’Anna ho corrobora, “és un canal perfecte, i és bo perquè ho pots saber tot de l’altre en tot moment”.



Acostumar-se a saber de l’altre en temps real pot portar també a desconfiances, actituds de control o sobreprotecció entre els cònjuges, “la setmana passada no em contestava al WhatsApp quan sempre ho fa a aquelles hores del matí, tampoc estava a l’estació on ens veiem cada matí i va ser motiu de preocupació per mi” comenta la Noelia. De manera semblant l’Anna creu que “aquest canal de missatgeria pot ocasionar certs problemes de desconfiança i gelosia”. La Marta ha arribat a discutir per culpa de l’aplicació perquè “pots controlar si la teva parella ha rebut o no el teu missatge amb el doble check, i algun cop hem discutit perquè ell havia llegit el missatge i no havia contestat. Potser és veritat que amb el WhatsApp estàs més controlat”.
L’adicció a aquest tipus de xarxes pot inclús comportar seriosos problemes a la parella. “Hi ha un problema quan la xarxa roba espai de parella o la substitueix. Una de les primeres queixes en començar les teràpies de parella és que l'altre està enganxat a un aparell o un altre”, explica la Mati Segura. Quan s’arriba a aquest punt s’entra en un estat d’angoixa permanent que pot arribar a desencadenar un problema de salut. Però cal anar més enllà i saber identificar que la majoria d’aquests casos l’únic que fan és agreujar un problema d’incomunicació ja existent.

Les rutines i pautes de comunicació humana han canviat, i els límits de la immediatesa comunicativa es troben en el punt de mira. El seu ús pot ser addictiu. L’Àlex López, formador de xarxes socials professionals, assegura que “si no es té control sobre la seva utilització, es pot convertir en un problema, i una de les dades que sorprenen és que consultem el telèfon mòbil una mitjana de 125 cops al dia”. Segons l’últim estudi sobre l’evolució de les xarxes socials elaborat per Elogia i IAB Spain, 8 de cada 10 persones que accedeixen a Internet a Espanya empren les xarxes socials, el que representa un 5% més que el 2011. Sobre aquesta tendència, López creu que “més que passar de moda, les xarxes evolucionaran a un altre tipus de comunitats més avançades i específiques”, i recomana “aprofitar-se de tot allò bo que ens ofereixen, però amb control”.

Els experts aconsellen trobar un equilibri entre les hores d’afició a les noves tecnologies i les hores d’espai i reflexió personal. Es tracta d’aprofitar els beneficis d’aquestes sense que acabin controlant-nos la vida ja que, si no, és llavors quan xarxes com el WhatsApp poden acabar revolucionant el món del flirteig amorós.
Les xarxes socials poden ser una finestra oberta a la nostra vida privada. Qualsevol persona d’arreu pot saber qui som, d’on som, com estem, on hem viatjat, o el nostre estat civil. Aquestes i altres dades circulen per la xarxa, i poden arribar a mans d’individus no desitjats.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Xarxes socials, control o comoditat sentimental?
07 feb 2013
vaya unes generacions que venen.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more