Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
[St Martí de Provençals] Aturada l'ordre de desallotjament de Can Riera
07 feb 2013

BTV.- Un jutge ha suspès l'ordre de desnonament de la masia de Can Riera, a la Verneda, previst per a aquest dijous, després d'acceptar el recurs presentat pels veïns actuals, dues famílies que fa més de 40 anys que hi resideixen tot i no disposar de cap contracte de lloguer. La casa, centenària, està amenaçada pel pla urbanístic Eix Prim, però diverses entitats ja s'han mobilitzat per conservar-la i donar-hi un ús públic.

La masia de Can Riera és un dels vestigis rurals que es conserven de l’antic poble de Sant Martí de Provençals, però per la seva ubicació, un pèl allunyada del nucli vell -sobreviviu enmig d’un descampat a tocar del carrer de Santander i la riera d’Horta-, no ha gaudit de la mateixa protecció. En aquests terrenys, propietat de la immobilària Iosa, s’hi preveu construir més de 3.500 habitatges, aprofitant la proximitat amb les vies de l’AVE, a partir d’un pla aprovat el 2010.

Associacions com Apropat (Agrupació per la Protecció del Patrimoni) estan, però, col·laborant per tal que les famílies finalment no siguin desnonades, i perquè la masia no vagi a terra. De fet, tenen una proposta que consideren molt engrescadora: convertir la casa en un centre cultural i d’estudi de Sant Martí de Provençals, i plantar-hi verns en homenatge al barri (la Verneda). La idea ja l’han fet arribar a l’alcalde Trias, i s’ha formulat tenint en compte que, a finals del segle XIX, artistes com Picasso i Isidre Nonell van acudir als capvespres a pintar-hi els camps de cultiu.Segons l’entitat, formada per arqueòlegs i historiadors, l’edifici data “com a mínim de 1574″, i té una cuina construïda “com a molt tard al segle XVIII, una finestra gòtica, vestigis de tres rellotges de sol i alguna tronera que es devia utilitzar durant la Guerra de la Independència o del Francès”. És per aquest motiu que es vol que la masia passi a tenir un nivell C, que n’obliga a mantenir intacta la façana, en lloc del nivell D d’ara, que tan sols implica deixar-ne testimoni gràfic. L’Ajuntament, per ara, treballa per recollir-ne el màxim d’informació i a partir del valor històric que se’n desprengui, prendrà una decisió en un sentit o en un altre.


Notícies relacionades

La masia de Can Riera, amenaçada pel pla urbanístic Eix Prim http://www.btv.cat/btvnoticies/2012/04/05/la-masia-de-can-riera-amenacad

Aturen un desnonament a Sant Martí
http://www.btv.cat/btvnoticies/2011/07/19/aturen-un-desnonament-a-sant-m/

Etiquetes
desnonaments, jutge, la Verneda i la Pau, masia de Can Riera

Comentaris
El teu comentari
Nom (obligatori)

Web/Blog

Adreça electrònicaHELENA LÓPEZ / Barcelona (el Periódico)


Arantxa Morán, presidenta de l’associació Apropat, formada per veïns de Sant Andreu i Sant Martí preocupats per la protecció del patrimoni històric, no té cap dubte que Can Riera ofereix “moltes possibilitats”. “Tenim clar que ha de ser un equipament per al barri. Ara s’ha de decidir quin i com”, manté l’activista. Aquest “ara” no és només una manera de parlar. El moment és ara, que el jutge ha acceptat el recurs de la defensa de Diego i Isabel, els actuals veïns de Can Riera, l’última masia dreta al barri obrer, suspenent l’ordre de desnonament prevista per demà.La feina dels activistes d’Apropat Xdurant les últimes setmanes ha estat intensa. Malgrat no perdre l’esperança que el llançament se suspengués, com finalment ha passat, havien de documentar tot el que hi havia a la casa, aixecada al segle XVI.

Per Eduard Milan, activista d’Apropat, és imprescindible que el municipi reconegui que Can Riera és un bé cultural d’interès local. “La masia està més oblidada que abandonada”, subratlla Milan, que dóna un toc d’atenció a l’Administració pel desinterès mostrat sempre en l’afer.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa