Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : educació i societat : sanitat : laboral : dones
Catalunya Social: Memoràndum de la Plataforma Prou Retallades
05 feb 2013
El 25 de novembre els ciutadans i les ciutadanes vàrem ser cridats a les urnes per escollir un nou Parlament d’on sorgirà el Govern que ha de dirigir els pròxims anys el nostre país. Volem felicitar-nos per la gran participació que hi va haver a les urnes i que va ser, i és, un èxit col·lectiu i una clara demostració del compromís de tots i totes nosaltres amb la construcció social i nacional de Catalunya.

Els comicis varen tenir lloc després de la vaga general del 14 de novembre. Aturant l’activitat productiva, abaixant les persianes dels comerços, manifestant-nos... els ciutadans i les ciutadanes vàrem expressar massivament el nostre rebuig a la Catalunya que ens volen construir, una Catalunya limitada i al servei de les classes benestants. La Plataforma Prou Retallades ens volem felicitar per l’èxit de la convocatòria, que demostra, un cop més, que som i serem partícips de la construcció social del nostre país, i que cal que la ciutadania sigui escoltada.

El nou Govern haurà de regir els destins de Catalunya en un context de crisi econòmica i social sense precedents: prop de 900.000 persones a l’atur, quasi 100.000 llars sense cap mena d’ingrés, una mitjana de 100 desnonaments cada dia, l’atac als serveis públics (augment de les llistes d’espera per fer intervencions, increment de les ràtios d’alumnes per aula, increment de taxes a la universitat i a la FP, reducció de les beques menjador...), els nostres joves han de marxar a treballar a fora perquè no se’ls ofereix cap oportunitat, cap esperança... La pobresa s’acarnissa sobre moltes de les nostres llars i ja ens podem considerar un país pobre, dual i segmentat socialment.

Les polítiques de retallades que han estat imposades fins ara des del Govern de Catalunya i des del Govern central no fan sinó agreujar la situació i responen a la clara voluntat política de desmantellar el nostre estat del benestar. No han generat ocupació ni han revitalitzat la nostra economia. Ans al contrari. L’han continguda encara més i ens trobem en plena depressió econòmica.
Per tot això, la Plataforma Prou Retallades instem el nou Govern de Catalunya a actuar a favor d’una Catalunya social basant-se en:



 La igualtat, la solidaritat i l’equitat social, signes d’identitat col·lectiva

- Que les mesures per sortir de la crisi es construeixin escoltant la veu de la ciutadania, i no sota els dictats dels interessos econòmics d’una minoria.

- S’ha d’aturar de manera immediata el desmantellament de l’estat del benestar i les retallades dels serveis públics, garantint-ne la qualitat.

- Cal la derogació de la Llei d’estabilitat pressupostària de la Generalitat de Catalunya, que anteposa el pagament del deute al pagament dels serveis socials.

- Cal el retorn de les polítiques de cooperació. Catalunya ha de ser constructora d’un món més just i solidari.


2


- Hi ha d’haver polítiques de cohesió social que facin possible la igualtat d’oportunitats dels ciutadans i de les ciutadanes nouvinguts a Catalunya durant els darrers anys.

- S’ha de mantenir i aprofundir en les polítiques d'igualtat entre homes i dones. En un moment en què les retallades en serveis socials i de l’estat del benestar ataquen directament els avenços en matèria d’igualtat, és fonamental incorporar la perspectiva de gènere a les estratègies de sortida de la crisi.

- Calen polítiques d’habitatge que facin possible el dret a un lloc digne on viure. Cal forçar la creació d’un parc d’habitatge social i la dació en pagament.

- S’han d’eliminar les taxes judicials a Catalunya. No al recopagament de la justícia.






 Prestacions socials, renda mínima i renda garantida de ciutadania, serveis socials

- Cal la recuperació del finançament de la renda mínima d’inserció i el desenvolupament de la renda garantida de ciutadania, com preveu l’Estatut d’autonomia de Catalunya.

- S’han de garantir els recursos suficients perquè els serveis socials puguin donar resposta a les necessitats de la població.

- Cal recuperar el poder adquisitiu de les pensions.

- S’ha de retornar a la implementació de la llei de la dependència i garantir-ne els recursos.






 Sistema educatiu: una aposta clara per l’educació pública

- Cal recuperar els nivells anteriors de les ràtios de professors per centre i d’alumnes per aula.

- S’han de retirar els increments de taxes universitàries i de la FP.

- Cal impulsar la FP dual, amb formació i pràctiques a les empreses.

- S’ha de recuperar l'aportació de la Generalitat a les escoles bressol.

- Cal recuperar les beques menjador.

- Cal recuperar les subvencions a les AMPA.

- Cal que les polítiques educatives segueixin criteris científics.

- Demanem a la Generalitat de Catalunya que es planti davant la llei Wert pels seus continguts pedagògics i per l’atac indiscriminat contra la llengua catalana.









 Per un sistema nacional de salut


- La retirada definitiva de l’euro per recepta i el recopagament.

- Un sistema públic de salut, universal i equitatiu, igual per a tots i totes, que posi punt i final a la discriminació de col·lectius i la retallada de prestacions sanitàries; solidari, finançat pels pressupostos públics; eficient, que atengui les persones amb qualitat i seguretat; resolutiu i sense esperes evitables; no medicalitzat ni abusant dels medicaments; fent allò que cal fer per millorar la salut i tractar bé la malaltia.

- S’ha de defensar i millorar el sistema sanitari, fent del Servei Català de la Salut l’autèntic Servei Nacional de Salut de Catalunya: cal aturar el procés de mercantilització de la sanitat i la privatització dels serveis sanitaris; no podem permetre traspassos de recursos públics a entitats privades amb afany de lucre i cal revisar els convenis i concerts actuals amb els diferents proveïdors; s’ha de


3


planificar l’oferta de serveis a cada territori segons les necessitats, amb més autonomia de gestió dels professionals i participació real de professionals, treballadores i treballadors i ciutadania.

- Hi ha d’haver una recuperació dels pressupostos, com a mínim, d’abans de l’aplicació de les polítiques de retallades. S’han de revisar i eliminar les retallades sobre condicions laborals del personal sanitari.

- No s’ha d’aplicar el RD 16/2012, sobre mesures sanitàries, perquè trenca el sistema nacional de salut, és discriminatori, retalla prestacions sanitàries i fa repagar més perjudicant les persones malaltes cròniques, la gent gran i les persones amb pocs recursos econòmics.

- S’ha d’augmentar el pressupost i els recursos d’atenció primària i salut comunitària per aconseguir una sanitat més humana, personalitzada i preventiva, a més d’assistencial i sostenible.

- Cal evitar situacions de corrupció i abusos, i manca d’equitat en l’aplicació pressupostària: exigim transparència absoluta en la utilització dels recursos públics (convenis, concerts i sous de directius) i dels resultats en salut i qualitat que donen els diferents proveïdors del sistema.





 Drets laborals i polítiques d’ocupació


- Cal una recuperació dels drets laborals i socials arrabassats amb les reformes laborals.

- La creació d'ocupació i la lluita contra l'atur han de ser una prioritat. Cal una aposta ferma per les polítiques actives d’ocupació, que millorin la qualificació professional de les persones treballadores i les seves oportunitats de trobar feina. S'ha de garantir el finançament adequat.

- El SOC ha de ser l'organisme públic d'ocupació, el referent per a persones que busquen feina i per a les empreses que necessiten cobrir llocs de treball.

- S’ha de desenvolupar el del Marc Català de Relacions Laborals.

- Cal apostar pel diàleg i la concertació real entre agents públics i socials, prioritzant recursos cap a l’orientació laboral i la prospecció de llocs treball a les empreses.

- S’han de restablir les condicions laborals i ha de finalitzar la campanya de desprestigi dels treballadors i les treballadores del sector públic.

- S'ha de garantir la protecció social i econòmica de les persones en atur. La desocupació no és voluntària, sinó conseqüència de la manca de llocs de treball. S’ha de posar punt i final a la criminalització de les persones sense feina.






 Cultura

- Cal la recuperació del finançament per a l’estímul i el suport a la creació cultural.






 Per una fiscalitat justa, redistributiva i mediambientalment sostenible

- S’ha d’implementar una fiscalitat justa i progressiva que gravi més les rendes del capital que les del treball.

- Cal el retorn immediat de l’impost de successions i la recuperació de l’impost de patrimoni per garantir els recursos suficients per finançar l’estat del benestar.


4


- S’ha d’apostar clarament per perseguir el frau fiscal, perquè ha esdevingut una problemàtica macroeconòmica (pel seu volum) i, alhora, és un indicador del poder efectiu de què disposen les minories dominants (per la seva revoltant impunitat).

- Cal crear nous impostos que gravin la riquesa.
- S’ha de garantir la transparència en la gestió dels recursos.

- S’han de recuperar les partides per fer polítiques de cooperació.

- Cal exigir responsabilitats als gestors i directius de les entitats financeres.

- S’ha de fer fluir el crèdit a les famílies, als autònoms i a la petita i mitjana empresa.







 Polítiques industrials d’innovació, de recerca i de desenvolupament sostenible

- Signatura del Pacte per a la indústria a Catalunya. Cal una política industrial amb dimensió sectorial i territorial que afavoreixi les exportacions i dinamitzi el consum intern.

- S’han de recuperar els recursos per a la investigació i la recerca com a base per garantir el canvi de model productiu.

- Cal el control democràtic dels recursos naturals i del territori. Són necessàries polítiques de sostenibilitat i qualitat ambiental i consum sostenible.








 Aprofundir en la democràcia per fer viable aquesta Catalunya social

- S’ha de garantir el dret a l’expressió democràtica.

- Cal protegir els drets socials com a garantia de llibertat.

- Cal garantir que aquelles persones que es demostri que estan implicades en casos de corrupció, siguin imputades.

- S’ha de posar punt i final a la política sistemàtica de degradació i criminalització de qualsevol resposta organitzada.

- S’ha d’assegurar el dret a decidir també pel que fa a les polítiques socials i econòmiques.
Des del nostre rebuig i la lluita en contra de les retallades socials i els atacs a l'estat del benestar, els drets i la dignitat, reivindiquem poder decidir les polítiques que es faran en el nostre país els propers quatre anys.

No hi ha excuses. Els mercats, les institucions europees i la política d’austeritat intentaran arribar fins al final amb el seu programa, i volem que el nostre Govern hi planti cara.

Els ciutadans i les ciutadanes continuarem defensant les nostres reivindicacions. Ho vàrem demostrar sortint massivament al carrer el passat 14-N. Es va demostrar en els resultats de les eleccions del 25-N. Volem decidir el nostre present i el nostre futur, exigir que s’escolti la nostra veu perquè, si no, altres decidiran per nosaltres!







Perquè volem decidir x una Catalunya social!
Plataforma PROU RETALLADES

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa