Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: especulació i okupació
Nou front veïnal per accelerar la transformació de la plaça de les Glòries
05 feb 2013
Les associacions de veïnes i veïns dels quatre barris que envolten la plaça de les Glòries han presentat un manifest reivindicatiu per reclamar a l'Ajuntament que no endarrereixi més l'enderroc del tambor viari. Denuncien que el govern de Trias ha estat incapaç d'articular una majoria i asseguren que amb el ritme inversor actual caldrien encara 20 anys més per finalitzar les actuacions previstes. En l'assemblea celebrada a La Farinera, les associacions de veïns del Clot – Camp de l'Arpa, el Poblenou, el Fort Pienc i la Sagrada Família han explicat els motius pels quals han decidit engegar noves reivindicacions . D'entrada, lamenten que l'anomenat Compromís per les Glòries, signat el 2007 per les entitats veïnals i tots els grups municipals, amb l'excepció del PP, no s'hagi complert. Asseguren, de fet, que només s'ha desenvolupat un 25% del projecte acordat aleshores, i critiquen que l'únic equipament finalitzat hagi estat precisament aquell que les associacions de veïns no reclamaven: el DHUB , que, afirmen, “s'ha menjat més de 100 milions d'euros”, a part de requerir “unes despeses de manteniment de vuit milions d'euros anuals i una suposada rendibilitat social i econòmica més que dubtosa”.
MANIFEST

“La plaça de les Glòries Catalanes és un dels espais més "desgraciats" de la ciutat de Barcelona . Des de la seva concepció, fa 150 anys, ha estat un bon recull de bons propòsits o despropòsits, d'obres inacabades, de projectes inacabats o d'enderrocs d'obra ja feta.”

Després de 150 anys que l'Ildefons Cerdà projectés les Glòries com un dels indrets de centralitat de la ciutat, els actuals representants municipals incorren altre cop en el dubte històric sobre el seu futur, malgrat el pacte sense precedents que es va assolir l'any 2007: EL COMPROMÍS PER LES GLÒRIES, signat per les Entitats veïnals i tots els grups POLÍTICS MUNICIPALS, amb l'abstenció del Partit Popular.

Les associacions de veïns i veïnes de l'entorn de Glòries van ser decisòries en aquest gran pacte, assumint importants sacrificis, per dotar la ciutat d'un gran Parc Urbà, enderrocant el Tortell separador dels barris, soterrant el trànsit de la Gran Via i dotant l'espai d'equipaments comunitaris i d'habitatges, socials i lliures, conformant aixi una solució integral a un projecte històric que mai ha vist la llum.

El govern municipal del període 2007-2011, impulsor del Compromís, es va equivocar començant la casa per la teulada, donant prioritat a l'equipament del DHUB (o ‘grapadora') que s'ha menjat més de 100 milions d'euros, requereix d'unes despeses de manteniment de 8 milions d'euros anuals i d'una suposada rendibilitat social i econòmica més que dubtosa. L'actual govern de CiU, després d'un any i mig al front del consistori, continua endarrerint el procés i es veu incapaç d'articular una majoria i un pressupost d'inversions , per tirar endavant un projecte integral, generador d'activitat, riquesa i ocupació per al conjunt de la Ciutat, tal i com posen de manifest els estudis tècnics que s'han realitzat.

Que la proposta d'inversions de CiU per Glòries fins a les eleccions de 2015 sigui de 45 milions d'euros, representa el 4,2% del total d'inversions municipals previstes per al mandat 2013 – 2015. Aquesta xifra no arriba ni a la tercera part de la inversió realitzada al primer quadrienni i, amb aquest ritme inversor, es necessitarien mes de 20 anys per finalitzar les actuacions .

Novament, els interessos dels poderosos es transformen en interessos partidistes, per truncar la materialització d'un projecte que no s'hauria de demorar més, pel bé comú de la ciutat i de les persones que hi viuen al seu entorn, ciutadans que en els últimsdecennis han reivindicat el Parc i formen part de la seva memòria històrica. Solucionar de forma reeixida en aquests propers anys la normalització urbanística i social d'aquest sector central de la ciutat donaria a Barcelona una nova empenta en molts sentits. Seguir, encara més anys, “marejant la perdiu” continuaria la degradació de la zona i representaria un fre pel desenvolupament del sector est de la ciutat.

Des del moviment veïnal veiem amb una forta preocupació la manca de voluntat política per articular el consens necessari, tant dels grups polítics de l'Ajuntament com del govern de la Generalitat , responsable de les inversions en els equipaments sanitaris, educatius i assistencials.

És per això que formulem una proposta realista i responsable per recuperar l'impuls a partir del COMPROMÍS PER GLÒRIES, que considerem plenament vigent, amb les millores consensuades que s'han introduït durant el darrer any. Així, reivindiquem les següents dotacions pressupostàries :

• Mandat 2012-2015 : Inversió de 110 milions (100 M€ l'Ajuntament i 10 M€ la Generalitat).

• Mandat 2016-2019 : Inversió de 120 milions ( 100 M€ l'Ajuntament i 20 M€ la Generalitat).

• Mandat 2020-2023 : La resta d'inversió pública.

Manifestem que les prioritats en el mandat 2012-2015 haurien de ser:

• Mobilitat integral en superfície (execució de les actuacions complementàries i garantia d'una permeabilitat de l'espai per a tots els modes, durant els desviaments de trànsit),

• Enderroc del “Tortell”,

• Inici de les obres del túnel en la part central de la plaça,

• Adequació de les xarxes,

• Aprovació dels projectes dels equipaments i dels habitatges socials,

• Construcció i dotació de l'Escola dels Encants, i

• Construcció i dotació del CAP de Bolivia.

Les prioritats en el mandat 2016-2019 haurien de ser:

• Finalització dels túnels,

• Urbanització del Parc,

• Construcció i dotació dels equipaments de salut, culturals i assistencials.

• Construcció dels habitatges socials.

Les AAVV de la zona de Glòries reclamem al govern municipal i a tots els partits polítics que facin l'esforç necessari per aconseguir que, d'una manera o altre, les inversions que calen a Glòries es concretin i aprovin en les properes setmanes. Ens posem a disposició de tothom per contribuir-hi tot el que faci falta. La millora de Barcelona, social i dels seus barris, no es pot parar. Hi ha els mitjans per fer-ho, cal que tots hi posem tota la nostra determinació i voluntat perquè sigui aixi. Ara és l'hora de Glòries, és l'hora d'aconseguir aquesta millora històrica. Tenim les principals bases per executar-la (consensos, projectes, etc.). Si us plau, que ningú ho impedeixi.

Barcelona, a 22 de gener de 2013

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more