Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
14 gen 2013
En aquesta ocasió, el Grup Anarquista X Llogar-hi Cadires, ens sorprén amb un manifest anarquista: El manifest negre.
portada.png
Perpetrat a la Garrotxa, en aquest treball s’hi van abordant diferents temes d’actualitat a partir de la crítica del moment actual en els diferents àmbits, econòmics, democràtics, laborals, etc. s’hi van suggerint possibles solucions i idees per caminar cap a una societat més justa.


Feu clic als enllaços per llegir el manifest.
Mira també:
http://www.bsolot.info/nova-edicio-de-la-biblioteca-social-dolot-el-manifest-negre
http://www.cntolot.org/nova-edicio-de-la-biblioteca-social-dolot-el-manifest-negre/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
16 gen 2013
molt bé el manifest, però crec que seria més adient anomenar-lo el manifest socialista o social-demòcrata.
els actuals sistemes de sanitat, d'educació, tot l'estat del benestar.... tal i com son avui en dia, amb tota la seva tecnologia, els seus subsidis, les seves macroestructures,... no poden ser "autogestionat pel poble",és a dir, no es poden organitzar horitzontalment, descentralitzadament i des de baix. Per això és una fal·lacia adduir que com que no els podem autogestionar a curt plaç no ens queda més remei que defensar els ja existents.
I què dir de l'antiquada defensa a l'anarcosindicalisme de la classe treballadora... i què passa amb la creixent classe aturada?
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
16 gen 2013
"uf" no crec que el manifest defensi això...

d'altra banda, la classe aturada no és classe treballadora? o és que els individus neixen isolats, sense un entorn familiar i social, sense cap relació de classe social...
a mi em va portar una cigonya...
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
16 gen 2013
M'agradaria que desenvolupéssis aquesta idea segons la qual el sistema sanitari no pot ésser autogestionat pel poble de manera hortizontal, descentralitzadament i des de baix.
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
16 gen 2013
uf, anticuada la defensa anarcosindical o sindical? encara no t'han atacat prou al teu lloc de treball o als teus drets laborals? el sindicalisme (sense entrar en detalls de quina branca), ha quedat més que demostrat que el necessitem, o som carn de canó després d'haver-lo estat trossejant els últims anys tan als llocs de treball, com a la legislació. Ha estat una gran maniobra del neoliberals durant décades el desarticular la millor eina que tindríoem ara per defensar-nos! ets cec nano!

I sí, els aturats són classe treballadora com bé et diu l'usuari "bb". Només un de l'elit intentaria fer-nos creure que són una cosa diferent. Ets empresari uf?
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
16 gen 2013
Per a uf: els aturats, són TREBALLADORS en atur, no pas ORGANISMES o ÉSSERS en atur.
Per altra banda el text planteja crear economies al marge del sistema, la qual cosa és una solució per alguns afiliats al sindicat o no que estiguin a latur.
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
16 gen 2013
Sí, sí, que el tal uf ens digui perquè la sanitat, l'educació, etc. no poden ser gestionats pel poble i que el que es diu al manifest és una falàsia.

Què es pensa, que per dir que s'ha de tenir municipis lliures, aquests han de ser autosuficients? que el federalisme, pot implicar fins hi tot Confederacions i aquestes estructures poden tenir els seus òrgans de gestió de les infraestructures que són necessàriament comunals a gran escala. El fet de passar a viure en un troç de món anarquista, no vol dir ser una autarquia tampoc. Si tenim els productors, el tècnics, gestors, etc. (perquè no desapareixen per art de màgia les persones quan es passa d'un model social a un altre), perquè no ho podríem gestionar igualment? dona'ns detalls de la teva afirmació "uf", que mirarem si et podem respondre els 4 matats d'aquí.
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
17 gen 2013
Perdoneu, desenvoluparé una mica més la frase:
els actuals sistemes de sanitat, d'educació, tot l'estat del benestar.... tal i com son avui en dia, amb tota la seva tecnologia, els seus subsidis, les seves macroestructures,... no poden ser "autogestionats pel poble",és a dir, no es poden organitzar horitzontalment, descentralitzadament i des de baix perquè depenen del gran excendent energètic que ens ofereix els combustibles fòssils. L'extracció i distribució dels combustibles fòssils requereix d'hiperespecialització i una macroorganització jerarquica. Moltes petites comunitats organitzant-se horitzontalment per dur a terme aquesta mateixa feina, serien molt menys eficients que els que s'organitzen jerarquicament i per això no hi tenen res a pelar en contra d'aquests ultims. Els recursos (l'energia, els minerals...) són la base de l'economia, si aquests s'extreuen jeràrquicament, l'organització econòmica i social sera consequentment jeràrquica.
Qui defensi que l'actual estat del benestar podria ser autogestionat sosteniblement pel poble, abans que res hauria d'exposar detalladament com es podrien aconseguir els recursos que el sustenten d'una forma horitzontal, descentralitzada, sostenible i respectuosa amb la resta de pobles del món.
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
17 gen 2013
També es podria dir (i cada cop més) que els treballadors són aturats abans de perdre la feina. Un aturat no té els mateixos interessos que un treballador, un aturat (especialment si no treballa ningú més de la seva família) està desesperat per qualsevol feina, encara que sigui sense cap dret laboral i les consequents prestacions socials, a diferència dels més privilegiats treballadors més o menys fixes, que pretenen mantenir l'estat del benestar i els drets laborals en un món en declivi.
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
17 gen 2013
Per a "uf":
Doncs en una hipotètica catalunya anarquista, és evident que no serem autosuficients en totes les matèries primes, per això, que s'han d'establir mecanismes de comerç amb altres països no anarquistes (els que tenen el petroli, tot i que és discutible la necessitat de combustibles fòsils, de bones a primeres no en podríem pas prescindir). Bé que n'hi havia entre paisos del segon món i els del primer món en plena guerra freda. Perquè si n'hi havia entre marxistes i capitalistes no n'hi podria haver entre anarquistes i capitalistes? crec quela teva argumentació en base als combustibles fòssils no se sosten.

Pel que fa als treballadors, el temaq de "fixes" ja ha passat a la història amb la última reforma laboral, i si bé és cert que un que està a l'atur i amb l'aigua al coll s'agafarà a un ferro roent, això no el converteix en una classe diferent per se, doncs tots els treballadors en actiu tenen la mateixa espasa de damocles al damunt del cap i els fan conbregar amb rodes de molí si els sindicats no són fort. Per tant, necessitem sindicats forts. Quina solució alternativa proposaries per lluitar contra la precarietat laboral sinó?
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
17 gen 2013
Si els recursos energètics primaris es troben en sol anarquista (solar, eolic o de tipus fòssil). Perquè no es podria treure sense gerarquies? per l'especialització? els especialistes són sistemàticament capitalistes?
Són més eficients? això depen del punt de vista i del què entenguem per eficiència.
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
18 gen 2013
per a ep: crec que és un error pretendre "salvar" les coses bones del sistema tecno-industrial capitalista per a una economia anarquista-comunista. Les coses bones de l'industrialisme són inseparables de les dolentes. La tecnologia tecno-industrial requereix de tot un sistema global d'explotació, dominació i destrucció medi-ambiental totalment insostenible. L'anarquisme i el comunisme funcionen amb un altra economia molt més austera que permet a les comunitats ser autònomes i no dependre de grans organitzacions de masses jerarquiques. Sols un minim exemple: no podem construir una placa fotovoltaica ni les seves bateries de forma autònoma, autogestionada local i sostenible. Si haguessim de portar els materials que venen de l'altra punta del planeta de forma sostenible, molt abans prefeririem prescindir d'una placa fotovoltaica.
Pretenem construir l'anarquisme amb la mentalitat industrialista i mercantilista pròpia del capitalisme. Perquè no volem acceptar que som tant adictes a aquesta tecnologia que ens fa por pensar amb la nostra utopia sense ella?
Re: Nova edició de la Biblioteca Social d’Olot: El manifest negre
18 gen 2013
Jo no dic que no s'hagi de prescindir de certs elements de "luxe", però el que no estic disposat a admetre és que les coses siguin impossibles. Tot es pot millorar o buscar solucions que no siguin les emprades fins ara pel sistema capitalista, però el que està clar, és que les coses indispensables com la sanitat, s'ha de preservar i si pot ser millorar tan ràpid com es pugui. No em fa por prescindir de segons què.
Sindicato Sindicat