Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: corrupció i poder : mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats : guerra
Jaime I, "un matamoros y exterminador"
06 gen 2013
"Jaume I fue un matamoros y un exterminador”, la conmemoración ha de ser “repensada críticamente”
Hoy, 2 de Enero, el “españolismo” celebra la conquista de Granada por los Reyes Católicos, un acto de guerra que concluyó con el sometimiento de la población andaluza a las políticas coloniales de las monarquías castellano-aragonesas apoyadas por el integrismo nacional-católico llegado desde el Vatinaco y Europa.

Afortunadamente, sectores de la sociedad andaluza encabezados por la izquierda independentista denuncian esta celebración por constituir el genocidio cometido sobre el pueblo andaluz, reivindicando a todos los represaliados por el colonialismo castellano-aragonés como andaluces, independientemente de su étnia o de su religión.

Pero otras celebraciones de actos de conquista y de exterminio pasan desapercibidas por no ser celebradas por el imperialismo dominante en la península, el español.

Nos referimos a la celebración de la conquista de la isla de Mallorca por Jaime I el conquistador por parte de sectores del nacionalismo catalán, a pesar de constituir un acto de agresión y exterminio de la población local. En Mallorca como en Granada, los nacionalismos agresores ávidos de conquistas y de azañas bélicas celebran la victoria de las fuerzas de la cristiandad sobre los “sarracenos” locales. Celebran la victoria bélica del catolicismo sobre el Islam.

Hay que dar un toque de atención a ese nacionalismo catalán para que no celebre las agresiones a otros pueblos, a otras culturas, a otras lenguas. Si en Mallorca se habla mallonquín o catalán es por el mismo motivo por el que en Granada se habla castellano, por imposición guerrera y por la represión de los idiomas locales durante más de 500 años. En Mallorca, Jaime I es tan cruel y asesino como los Reyes Católicos en Granada.

A continuación, un breve artículo que sobre el tema publicó el Diario de Mallorca.

Lourdes Durán

Deconstruyendo a Jaume

Soy poco afecta a las conmemoraciones oficiales, qué le vamos a hacer, aunque comprendo a quien les guste y hallen acomodo en ellas. Por oficio, arrastro una larga lista de ellas en las que he sido testigo con ojos y oídos muy abiertos. La de ayer, en torno al 800 aniversario del nacimiento del rey Jaume I, me previno de que no está de más mirar debajo de la alfombra.

Escuché atenta las palabras de la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, a ver qué se decía desde la izquierda. Se mostró amable con los hechos de quien posibilitó que “en Balears tengamos un derecho foral que permite la separación de bienes, que permite que las mujeres podamos disponer de aquello que es nuestro”.

Se inclinó ante “un conquistador que no es de los que llegan a una tierra y se llevan lo que más les conviene”. Fue complaciente con el creador de la Carta de Franquesa que “otorgó a los ciudadanos derechos y deberes, y por la cual quedó establecido que cada uno es propietario de lo que tiene y puede transmitir con libertad”.

Y puso morritos al recordar que “hoy hace 800 años que nacía un hombre que esparció como la niebla la lengua y la cultura catalanas”

He estudiado Historia y recuerdo que siempre se nos aconsejó mirarla del derecho y del revés. En toda conquista, hay vencedores y vencidos. Pura lógica. Los niños lo saben muy bien.

Que Armengol se quedase arrobada porque este rey vencedor no quiso desmontar una tienda de campaña porque en ella anidó una golondrina me resulta un paroxismo. ¡Señora, fue el mismo rey que mandó matar despiadadamente a los llamados sarracenos que vivían en Medina Mayurca, que entregó las tierras de la isla a los señores feudales procedentes de Cataluña, siendo el máximo beneficiado el obispo de Barcelona!

Menos mal que llegó el historiador Antonio Furió, quien tras recordar que Jaume I fue “un matamoros y un exterminador”, advirtiese que la conmemoración ha de ser “repensada críticamente”. Sólo él habló de los vencidos.

P.S. ¿Entienden ya por qué no soy afecta de ciertas conmemoraciones?

Diario de Mallorca

http://kaosenlared.net/component/k2/item/42810-jaime-i-un-matamoros-y-ex

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Jaime I, "un matamoros y exterminador"
07 gen 2013
Tendencioso ya de por si el articulito,sospechosa la afinidad del o la articulista con el independentismo andaluz, y lo de poner un escupitajo del Diari de Mallorca es para apaga y vamonos
Re: Jaime I, "un matamoros y exterminador"
07 gen 2013
Aviam, que Jaume I fos un matamoros no treu que aquests fossin IGUAL d'INVASORS, perquè per molt que ho obvii la gent, les classes dirigents bereberes NO són autòctones de la Península. I la implantació de l'islam es va fer com la de qualsevol religió: sota coacció i amenaça.

Per tant és de sonat acusar a Jaume I de conqueridor i fer-ho passar com si els arabigoandalusins fossin propis de Mallorca, l'Ebre o Castelló.

Les coses clares.
Re: Jaime I, "un matamoros y exterminador"
07 gen 2013
Sí clar, i Jaume I el "conqueridor", si que era autòcton de Maiorca i la implantació de l'islam, que no era tal imposició, van anar sota coaccions i amenaces majors que les del catolicisme, no?.

Et recordo que l'islam no va expulsar i perseguir els judeus...

Et recordo que els primer "arabs" que van creuar l'estret, van ser els "cosins dels godos" que habien adoptat les formes arabitzants i el islam quand es van establir al nord de l'Africa. O sigui, van ser "invasors" del nord, d'anada i tronada.

I abans del invasors godos, qui estava...? Els romans...? I abans...?

Doncs qui som els catalans, el Jaume I, els catòlics, els àrabs, els jueus de Maiorca, Barcelona o Girona, els godos, els almogavers, els remenses...
Re: Jaime I, "un matamoros y exterminador"
07 gen 2013
"la implantació de l'islam, que no era tal imposició"

No, i ara. Ara resulta que no es va fer sota coacció, que va ser la gent que lliurement, en assemblea i després de meditar profundament va decidir adorar Alà i tal... Alguns sou l'hostia, quin punt de manipulació que podeu arribar a adoptar (això o analfabetisme històric, que també pot ser). Jo en cap moment he dit que Jaume I fos de Mallorca, sinó que deia que els aràbigoandalusins tenien EL MATEIX CARÀCTER que Jaume I (sota un imperi diferent, lògicament).

Per cert, quan dius que "l'islam no va expulsar i perseguir els judeus" acota-ho en tot cas a la P.I., perquè l'islam a altre sindrets sí que ho ha fet. I l'expulsió dels jueus no és un fet "nacional" precisament, ni tan sols podríem dir religiós, sinó que la principal motivació és socioeconòmica. Són motius POPULARS els que fustiguen la població jueva, ja que a les autoritats del moment els tenien com a "cofre de la Corona" (com deia Pere el Cerimoniós).

En quan al que preguntes, els visigots van exercir d'èlit dominant però numèricament no es van barrejar amb la població (sí que ho van fer els invasors berberes, posteriors, i els romans, anteriors).

Els "autòctons" diguessim que eren l'evolució dels iberoromans, ibers romanitzats. Els gots els van imposar uns tributs, lleis, etc. però no van tenir un impacte deogràfic gran.

És d'aquest subrat diferenciat amb Castella per exemple que fa que el català sigui català i no la mateixa llengua per exemple, perquè el llatí i les influències posteriors eren les mateixes.


PS: Els catalans som, com tots els pobles del món, un ACCIDENT: som fruit d'una barreja d'accidents històrics que ens han configurat com a poble. Però som, i no estem disposats a deixar de ser-ho i aplanar el pas a l'imperialisme espanyol.
Re: Jaime I, "un matamoros y exterminador"
07 gen 2013
El que és de "sonat", es defensar o justificar a uns conqueridors sobre els altres. Malgrat de que parlas del Jaume com invasor, el defensas dient i justificant que es fa passar a "els arabigoandalusins com fossin propis de Mallorca, l'Ebre o Castelló", i ningú ha dit aquesta bestiessa.

Em tindrás que perdonar, peró el islam no et fa rebutjar la teva anterior religión i moltes begadas ha fet el que feian els romans, demanar tributs i a més a més, "envair" culturalment. I per qué culturalment, pot ser per que va ser el seu moment expanssiu históric, cientìfic i de coneixement…

Als godos que van anar a l'Africa i van prendre territori, ningú els va obligar a fer-se àrabs. Tampoc ningú ha dit "que va ser la gent que lliurement, en assemblea i després de meditar profundament va decidir adorar Alà i tal…" Aixó sí que es manipular la interpretació de les paraules.

Quand dic que l'islam no va perseguir els jueus…", em refereixo en el context de la peninsula i en aquell moment. L'expulsió dels jueus, va ser socieconómica, peró també religiosa per la coincidencia de La Inquisició. L'invasió d'America, va estar financiada per el jueus catalans i no per la "corona espanyola". El seu poder económic era molt més important que el dels monarques.

La qüestió "gótica", si ben és cert que con "èlit dominant" no es van barrejar, quand van fer l'unificació religiosa ja era permesa la "barreja" matrimonial entre ibero-romans y "gotics", encara que no hagi sigut tant significativa com les altres…

Pot ser els "moros", van ser els "nous v-andalus", i es aixó al que em referia… I els cretins, vull dir, els cristians, no eran pas millors invasors que cap dels altres i mai sabrem de quina branca penja cadascuna, per "l'accident" que tu anomenas i per tant, l'identitat, no deixa de ser una construcció més… I malgrat tot no renunciem a la nostra identitat quand tenim enfront un invasor més: qualsevol imperialisme, en aquest cas l'espanyol i "l'èlit dominant" de la burguesia catalana, amb la qual, no em sento gens identificat identitariament, perque ells reclaman la Catalunya dels comtes i les grans familias de l'oligarquia.

La nostre identitat la construirem desde el poble, o mai serà.
Re: Jaime I, "un matamoros y exterminador"
07 gen 2013
L' islam, en part va ser imposat, però res a comparar amb el catolicisme...
Molta part de cultura, construcció, costum.. de l' islam va ser adquirida i transportada mitjançant nexes entre les diferents societats, el comerç...
Re: Jaime I, "un matamoros y exterminador"
07 gen 2013
Algú els hi fa un homenatge als "moros" que van conquerir la península? Llavors què collons hem de fer un homenatge al FILL DE PUTA de Jaume I el genocida?

Ens agradi o no, és part de la "nostra" història, igual que els indians catalans que traficaven amb esclaus al segle XIX, etc, etc, etc... Molt bé, conèixer la història pròpia, però què collons té a veure això amb fer homenatges i fer-se palles amb aquesta mena de gentussa?

Que això ho facin els neonazis (ja sabeu com es diu el nou casal feixista de Badalona, oi? Jaume I), doncs mira, és el que són, però que gent suposadament "d'esquerres" caigui en la mateixa merda... És simplement patètic i punt.
Re: Jaime I, "un matamoros y exterminador"
07 gen 2013
Comparteixo el que diu "dakin", jo no hi era enllá per confirmar-ho, pero és el que me han explicat i he llegit. Sí, segur que hi han d'altres autors, que explique l'historia d'altre manera, peró la meva la vull desde abaix i a l'esquerra...

I com diu "JC", has respost a tot, menys alló que és fundamental.

Per qué necessitem a Jaume I per la nostre identitat?
Mes Jaumes I calen
08 gen 2013
i no cumbaias toca-flautes, neteja sarraina ja Desperta Ferro

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more