Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : pobles i cultures vs poder i estats : guerra
Denunciem la presència de l’Exèrcit en el Festival de la Infància #InfanciaSenseArmes
20 des 2012

La campanya Desmilitaritzem l’Educació convida a la ciutadania a denunciar la presència de l’exèrcit en el Festival de la Infància i sol·licita que se li retiri la invitació a participar.

http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/2012/12/19/peticio

Del 27 de desembre de 2012 al 4 de gener de 2013 es durà a terme el Festival de la Infància en la Fira de Barcelona, “l’esdeveniment dedicat a l’oci infantil i juvenil més important de Barcelona i un dels més tradicionals a Catalunya“, segons la pròpia valoració de l’organització del Festival.http://www.festivalinfancia.com/press-releases/-/prensa/detalle/448573/n


Segons defineix el Comitè Organitzador -presidit per la Sra. Helena Rakosnik-, “es busquen propostes que contribueixin al desenvolupament intel·lectual, emocional i social dels nens i que reforcin la comunicació afectiva amb les seves famílies. Així mateix, el Festival fomenta valors com la importància d’una bona nutrició, la solidaritat, el civisme, la creativitat o el respecte al medi ambient“.

Des de la Campanya Desmilitaritzem l’Educació denunciem que com cada any, la presència de l’Exèrcit militar contradiu els objectius del Festival i el foment de valors positius en la infància i la joventut.http://www.festivalinfancia.com/press-releases/-/prensa/detalle/448573/n


La Campanya Desmilitaritzem l’Educació -en la qual participen més de 60 entitats educatives, AMPAS, centres educatius, plataformes socials i organitzacions vinculades al foment de la pau, els drets humans i la solidaritat- va néixer com una proposta d’acció del Forum Social Català sota el lema “Les Armes no Eduquen, Les Armes Maten“, amb la idea de concentrar el malestar d’una bona part de la societat catalana davant la progressiva militarització d’espais educatius, de lleure i especialment d’oci infantil i juvenil.
http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/2009/03/04/entitats-adherides/


Entenem que la presència de forces armades en aquests àmbits no és admissible per les següents raons :

Els valors que transmeten les institucions militars, l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme o el recurs a la violència, contradiuen els valors vertebrals que han de regir l’educació de la infancia i el jovent: l’autonomia, l’esperit crític, la responsabilitat, l’empatia, el diàleg o la solidaritat.

En un context on la seguretat humana s’hauria de mesurar amb indicadors de sanitat, de seguretat alimentària, d’accés al treball, de respecte als drets humans, de conservació del medi natural o del dret a l’educació, transmetre esquemes militaristes com a solució dels problemes que afecten les nostres societats és contradictori i caduc.

L’exèrcit espanyol, amb la seva presència en els espais educatius, pretén potenciar l’eufemística “cultura de la defensa” i “l’esperit militar” entre la joventut per millorar la seva deteriorada imatge pública i pal·liar les actuals dificultats de reclutament.

Una mostra de l’enganyós esforç per part de les forces armades per donar una imatge d’empatia amb la infància és el tipus d’activitats que ofereix en aquests esdeveniments. Per a l’edició 2012 del Festival de la Infància l’activitat programada per part de la Tercera subinspecció general de l’exèrcit es denomina “Viu una aventura i apadrina un pingüí”La realitat és una altra i com es fa evident en consultar les hemeroteques, la presència de l’exèrcit en esdeveniments com el Festival de la Infància intenta reforçar la idea del militarisme com a via de solució a conflictes, crear una imatge edulcorada de la violència i en definitiva reforçar la permanència del complex militar en la nostra societat, amb les conseqüències (fins i tot pressupostàries) que això representa.

Per tot l’anterior, des de la Campanya Desmilitaritzem l’Educació convidem a mares, pares, educadors, professorat i ciutadania en general a mostrar el seu rebuig a la presència de l’Exèrcit en el Festival de la Infància de Barcelona, sol·licitant-li a la Sra. Helena Rakosnik, presidenta del Comitè Organitzador, retiri la invitació a l’Exèrcit per participar en aquesta i successives edicions del Festival.http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/2012/12/19/peticio/


Les Armes No Eduquen, Les Armes Maten #InfanciaSenseArmes


Helena Rakosnik, retiri la invitació a l'Exèrcit per participar en el Festival de la Infància

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa