Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Abril»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Accions per a Avui
12:00
19:00

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: altres temes
>>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
18 des 2012
L'estroncament dels fluxos migratoris i les polítiques lingüístiques marcaran el futur de la llengua, segons l'informe del 2011 de la Xarxa Cruscat
1.jpg
El català es consolida (http://www.iec.cat/activitats/noticiasencera.asp?id_noticies=698) amb 9,9 milions de parlants, però manté profunds desequilibris territorials en un entorn sociopolític més advers. Així ho indica l'informe sobre la situació de la llengua catalana 2011 (pdf) (http://www.demolinguistica.cat/arxiu/web/informe/informe2011.pdf) de la Xarxa Cruscat de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que posa en relleu la gran atracció de la llengua catalana -d'aquests 10 milions només 4,4 declaren que el català és la llengua inicial.

Però també es pot comprovar que una cinquena part de Catalunya, més d'una quarta part de les Balears i quatre de cada deu persones del País Valencià manifesten que no el saben parlar i que el nivell de desconeixement i ús és molt heterogeni. L'estroncament dels fluxos migratoris i les polítiques lingüístiques marcaran, segons l'estudi, el futur del català.

El 70,7 % de la població dels Països Catalans declara que sap parlar català -9.856.000 persones-, el 91,3 % l’entén -12.728.00 persones- i el 50,3 % afirma, per primera vegada, que el sap escriure -7.005.000 persones. Per territoris, el 80,9 % de la població de Catalunya declara que sap parlar el català, el 58,3 % al País Valencià, el 71,5 % a les Illes Balears, el 34,5 % a la Catalunya del Nord, el 79,2 % a Andorra, el 89,3 % a la Franja i el 60 % a l’Alguer.Més informació: El català es consolida amb deu milions de parlants, però manté profunds desequilibris territorials en un entorn sociopolític més advers (IEC)
http://www.iec.cat/activitats/noticiasencera.asp?id_noticies=698
Mira també:
http://www.demolinguistica.cat/arxiu/web/informe/informe2011.pdf
http://www.vilaweb.cat/noticia/4066368/20121218/catala-consolida-gairebe-10-milions-parlants-mante-desequilibris-territorials.h

This work is in the public domain

Comentaris

Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
18 des 2012
He viatjat molt pel nord de Catalunya i tinc els meus dubtes de la xifra que el 34'5% sàpiga parlar català. Com l'ha après?¿? la Bressola només cobreix una petita part de la demanda escolar, les escoles públiques que teòricament ensenyen 2 hores de català a la setmana algunes ho fan en francès (!) i i la francesització en general de l'ensenyament és total.

Tinc els meus dubtes que el català arribi al 15-20% de la gent que el sàpiga no ja parlar, sinó "xapurrejar" una mica. Potser amb el canvi de dinàmiques demogràfiques i l'impuls del sector comerç al sud (la majoria de turistes a Cat. Nord són del Principat administrativament "espanyol") estan revertint la tendència.

En qualsevol cas, a seguir defensant la llengua arreu. I sí és possible, a aprendre'n altres. Però no les més grans i "cosmopolites", les dels grans imperis, sinó aquelles més amenaçades amb la seva desaparició.
Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
18 des 2012
A mi també em provoquen un poc de fàstig les llengües dels imperis econòmics, però dir quines llengües es tenen que apendre i quines no...És bastant autoritari i feixista, res a veure amb defensar la teva llengua.
Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
18 des 2012
Home, dir-ho no és autoritari, autoritari seria obligar-te o no deixar-te altra opció. I suposo que ho diu des de la solidaritat de llengua minoritzada, la qual cosa és lògica.
Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
18 des 2012
com t'han dit, autoritari és la imposició.

Quan algú viatja per exemple a Sudamèrica, pensant que NOMÉS es parla el castellà i en tot cas s'aprofita dels privilegis de conquesta (pot parlar el castellà allà per la imposició militar i l'extermini cultural), i obliga als altres, als indígenes, a que li parlin en castellà (sense esforç a aprendre la seva llengua), sí que està fent un acte d'AUTORITARISME pur i dur, i d'aprofitar-se de les "aventatges" del colonialisme que té per als habitants de la nació colonitzadora.

I per desgràcia, no són ni 1, ni 2 ni 3 els "revolucionaris" de torn que se'n van a Sudamèrica i no entenen això.

PS: El Che va fracassar a Bolivia perquè mai va entendre la qüestió indígena. Aquí ho deixo.
Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
18 des 2012
be, el topic sobre el Che a Bolivia... abans el tenia clar -un amic argenti sindicalista peronista em deia: els indigenes si senten algu parlar en castellà baixen el cap- crec que és mes complicat i en tot cas el Che ha triomfat parcialment ara amb l'Evo

sobre les llengues i cultures indigenes, tens rao en part, pero no pots obviar que el nivell diguem-ne d'autoodi és molt fort, a les grans diferencies de cultura s'hi suma la desigualtat economica i el paternalisme politic, dur aixo seu (per què des de l'ACCD no es continuen els esforços amb els pobles originaris? per cert)

sobre Catalunya Nord, una cosa és la ciutat i la part mes turistica de la costa on els francesos del nord -jubilats principalment- han anat ocupant la cupula social, a més la burgesia de Perpinyà es va afrancesar temps ha, per tant la societat "oficial" es francoparlant i francesa

una altra cosa són els pobles, des de'Els Angles -encara que hi ha molt turisme frances- fins a Banyuls, passant per Prats de Motlló: la gent de molts pobles coneix el català de pares i avis i molts el parlen*; sempre he sentit dir que ironicament a Perpinyà els catalanistes parlen frances i als pobles es parla català i es vota PCF -que és molt francès el PCF!-; per altra banda a la ciutat tens la comunitat gitana de Perpinyà que gairebé exclusivament parlen en català, poc en caló i en francès; i per acabar tens nombrosos descendents de catalans del sud que tant per l'exili de posguerra, l'exili economic o el moviment interfronterer -a vegades les fronteres politiques creen unions i complicitats en lloc de separacions- mantenen el coneixement de la llengua i la parla en molts ambits, sobretot per l'augment de la presencia socioeconomica del Sud

tot plegat en aquest moment de revifalla nacional al Sud que d'una manera o una altra influencia al Nord (i no tans sols a Catalunya; a Occitània tambe se'n resenten una miqueta: fa 20 anys no hagues donat un duro pels pobres occitanistes, mai hagues dit que es farien les manifestacions que s'han fet els darrers anys a Tolosa)

*recordo amb gràcia un paio d'un bar de poble no diré quin que mentre ens ajudava a nosaltres per un problema atenia a francesos en francès, tot bon rotllo, llavors quan es dirigia a nosaltres en català ens deia "francesos de merda la mare que els va parir", per tornar a fer-los el paperet: la caracteristica de submissio "colonial", al Nord és realment certa i provoca aquestes situacions, si mes no entre turistes rics i de ciutat del nord i "pagesots" més pobres del sud
Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
19 des 2012
si si colonialisme de la llengua espanyola, pero qui parla criticament del colonialisme del anglés a catalunya
Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
19 des 2012
Bon debat, un apunt.

Quan es parla de Catalunya Nord, de llengua i d'identitat nacional cal parlar de 1)els efectes devastadors de la IIGM entre les zones més empobrides de l'estat francés i l'aprofitament de la identificació amb l'estat 2) l'efecte dels colons francesos a Algèria, els 'piednoirs', que van tornar després de la indepèndència amb un ultranacionalisme francès.

Pensem que a principis del segle XX tothom parlava català, occità, etc. a les seves zones, i a partir de l'efecte Ferry, el ministre d'Instrucció Pública es va perseguir les llengües minoritàries amb allò del "Soyez propres, parlez français" (el català fa 100 anys el parlava pràcticament el 100% de la població a Cat. Nord). Aquí podeu trobar més informació pels que us interessi: http://ca.wikipedia.org/wiki/Uniformisme_ling%C3%BC%C3%ADstic_a_Fran%C3%
Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
19 des 2012
catainguis, jo conec fins i tot supossats catalanistes que no veurien amb malts ulls una annexió a frança per separar-se de l'estat espanyol, quan l'estat francès ha massacrat tota llengua que no fos el francès dins de les seves fronteres.

Això et demostra que hi ha gent que es catalanista, i gent que només és antiespanyolista. S'ha d'anar amb compte des d'una perspectiva de defensa de la cultura popular, perquè aquests darrers aniquilarien la cultura catalana amb les seves propies mans per tal de fotre a Espanya.
Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
19 des 2012
I viatjar a ses illes i a València a parlar el català, no és aprofitar-se dels privilegis de conquesta?
Anem a pams, el tema és molt delicat.
19 des 2012
Amic i amigues jo crec que ningú hauria d'opinar d'això si no hi ha reflexionat com a mínim tres-cents anyes.
A qui opini sense aquest periode de reflexió el castigaria a sentir Maximum Clatellot.
http://maximumclatellot.blogspot.com.es/
Un programa de ràdio que és un everest de merda i llefa.
Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
19 des 2012
Joanet, a les illes i el País Valencià, el català és la llengua pròpia. Tan pròpia com a Tarragona (perquè els musulmans berebers, que eren també un poble invasor al també poble invasor visigot, tenien frontera imperial fins al Llobregat, i no a l'actual comunitat autònoma). El català (com el castellà a Castella) és la única llengua que va sorgir i expandir de la parla vulgar de llatí i de la "contaminació" (ho dic en sentit positiu) amb altres llengües.

A Sudamèrica també hi ha moltes comunitats que tenen llengües pròpies com el català i que comparteixen (competeixen, perquè en tant que es parla una no es parla l'altra) amb un monstre de més de 450 milions de parlants que, com et pots imaginar, no es parla "perquè sigui més fàcil" ni perquè la ment humana tingui una predisposició natural.

---
"Anarquista", a mi aquests rollos de "catalanista", "antiespanyolista"... ho trobo molt poc profund, la veritat. Jo sóc independentista, és a dir, vull la independència nacional del meu i de tots els pobles a qui els és negada la llibertat (com a internacionalista). Les categories sentimentaloides estan molt bé per distreure la canalla però apartem-les millor de les relacions polítiques.
Re: >>> El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
20 des 2012
perquè la fotu es un capgrós del carod rovira? aso no es manipulasio?

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more