Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
L’especulació al 22@ i Iniciativa
05 des 2012
Un membre de la Comissió Executiva d’ICV (Iniciativa per Catalunya-Verds), ex-alt càrrec a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat era director general d’una immobiliària propietària de 8.000 m2 en un solar del polèmic PERI Eix Llacuna.
82.jpg
Quan a principis del 2002 s’aprovava el PERI Eix Llacuna, un dels plans més polèmics del 22@, el Sr. Ricard Fernández Ontiveros era el director general de la promotora Promociones y Servicios Inmobiliarios Greco SA (càrrec que va mantenir fins l’any 2003). Promociones y Servicios Inmobiliarios Greco SA, conjuntament amb Catalana d’Iniciatives CR SA i Caixa Penedès, eren propietàries de la promotora PAEPSA (Parc d’Activitat Empresarial del Poblenou SA) des del mateix any 2002 [noticia de ASCRI].

Parc d’Activitat Empresarial del Poblenou SA (PAEPSA) era propietària dells 7.788 m2 del solar del carrer Llacuna, entre Pujades i Pallars (corresponen a la UA-4 del PERI Eix Llacuna), on actualment hi ha l’edifici d’oficines Illacuna.

Ricard Fernández Ontiveros: del PSUC a les immobiliàries

Ricard Fernández Ontiveros és actualment membre de la Comissió Executiva d’ICV (Iniciativa per Catalunya-Verds), tresorer de la UPEC (Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya) i patró de les fundacions Nous Horitzons i Institut Cerdà. Fernández Ontiveros va ser coordinador de la Joventut Comunista de Catalunya (1983-1984) i nº69 a les llistes del PSUC a les eleccions catalanes de 1984. Entre 1996 i 2001 va ser gerent de REGESA (Societat Urbanística Metropolitana de Rehabilitació i Gestió, SA, dirigida pel al Consell Comarcal del Barcelonès). El 2003 va ser gerent del PMHB (Patronat Municipal d’Habitatge de Barcelona).

Entre el 2001 i el 2003 va ser director general de l’immobiliària Promociones y Servicios Inmobiliarios Greco SA.

Amb el primer govern del tripartit va fer el salt a la Generalitat. Entre 2004 i 2006 va ser Secretari d’Habitatge i Secretari General del Departament de Medi Ambient i Habitatge, president d’ADIGSA, vicepresident de l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i membre del Consell d’Administració de l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità).

Entre el maig del 2003 i octubre del 2005 també era apoderat de la promotora PAEPSA (Parc d’Activitat Empresarial del Poblenou SA) segons consta en el Registre Mercantil.

El novembre del 2006 va plegar dels càrrecs a la Generalitat i va fitxar com a director de la immobiliària Promociones Habitat SA, empresa amb molts interessos al 22@, càrrec que ha ocupat fins l’octubre de 2012. Actualment és director general de Suara Cooperativa.

L’Eix Llacuna: projecte polèmic i especulació

El solar del carrer Llacuna, entre Pujades i Pallars (corresponen a la UA-4 del PERI Eix Llacuna) va ser comprat el 1991 per 480 milions de pessetes a la promotora Metro-3 per part de PAEPSA (Parc d’Activitat Empresarial del Poblenou SA), promotora en mans del Consorci de la Zona Franca [noticia de La Veu del Carrer nº72, març 2002].

El 2002 el Consorci de la Zona Franca va vendre’s la promotora PAEPSA per uns 10 milions d’euros a Promociones y Servicios Inmobiliarios Greco SA, Catalana d’Iniciatives CR SA i Caixa Penedès [noticia La Vanguardia, 11 febrer 2003].

El 2005 Catalana d’Iniciatives va vendre’s la part que tenia de PAEPSA (Parc d’Activitat Empresarial del Poblenou SA) [noticia La Vanguardia, 17 gener 2006].

El juliol del 2006 Parc d’Activitat Empresarial del Poblenou SA (PAEPSA) és absorbida per Promociones y Servicios Inmobiliarios Greco SA [anunci del BORME, 9 agost del 2006].

El 2008 els terrenys van ser adquirits per la promotora Inmobiliaria Colonial (propietat de La Caixa) que hi va construïr el complex d’oficines Illacuna.

El setembre del 2009 Promociones y Servicios Inmobiliarios Greco SA va presentar un concurs de creditors al Jutjat Mercantil nº8 de Barcelona amb un passiu de més de 45 milions d’euros [anunci BOE, 3 novembre del 2009]. El novembre del 2010 es donava per liquidada judicialment l’empresa.

Els grans propietaris de l’Eix Llacuna

- El Grupo Godó: els terrenys on hi havia els tallers de La Vanguardia ara estant en mans de la immobiliària Metrovacesa.

- La familia Vallvé Ribera: propietària de les empreses Sentiu Product SL, LYFISA i Edificios y Promociones Semi SL.

- Les empreses MRC Constructores SL i Urbanismo y Construcción S.L. (propietàries de l’illa Pallars-Llacuna-Pujades-Roc Boronat).

*Noticies anteriors

>Un dels majors propietaris de terrenys al 22@ és assessor d’urbanisme de l’Ajuntament (17/07/2012)
http://www.poblenou.org/2012/07/un-dels-majors-propietaris-de-terrenys-a/
Mira també:
http://www.poblenou.org/2012/12/lespeculacio-al-22-i-iniciativa/

This work is in the public domain

Comentaris

L’especulació al 22@ i l'inventiva d'Iniciativa
05 des 2012
L'anagrama d'aquesta immobiliaria no sembla l'anagrama dels d'Amanecer Dorado?
Amanecer Dorado no significa llevar-se tot pixat?
De tot això i menys en parlem al nou programa:
http://maximumclatellot.blogspot.com.es/
Sindicato Sindicat