Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: altres temes
Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
27 nov 2012
La derrota de CiU és un gran triomf del moviment massiu de resistència a les retallades, que es va manifestar amb tota la seva contundència en la vaga general del 14N, i és també fruit de la profunda desconfiança d'un ampli sector independentista de les classes mitjanes envers aquest “partit dels negocis”, el patriotisme del qual acaba allà on xoca amb els interessos patronals.
catalunyaindependencia.jpg
Declaració de Corrent Roig davant les eleccions catalanes

PATACADA A CiU, LES POSICIONS ES RADICALITZEN, IRROMP LA CUP

En el quadre d'una extraordinària politització de la societat catalana i una participació rècord, CiU ha rebut una patacada espectacular. Buscava la majoria absoluta (68 escons) per a seguir amb les retallades i per a controlar el moviment independentista i ha resultat tot el contrari: ha estat brutalment desautoritzada, perdent 12 escons dels 62 que tenia.

La derrota de CiU és un gran triomf del moviment massiu de resistència a les retallades, que es va manifestar amb tota la seva contundència en la vaga general del 14N, i és també fruit de la profunda desconfiança d'un ampli sector independentista de les classes mitjanes envers aquest “partit dels negocis”, el patriotisme del qual acaba allà on xoca amb els interessos patronals.

El major beneficiari d'aquest rebuig i desconfiança ha estat ERC, que ha duplicat llargament els seus vots i escons (de 10 a 21) i ha quedat com a segona força parlamentària. La victòria electoral d'ERC es deu al fet que s'ha presentat com a “garant” que CiU “compliria els seus compromisos” sobiranistes així com a la seva oposició, en particular al final de la campanya, a les retallades de Mas. Però és ara quan arriba l'hora de la veritat per a ERC i Oriol Junqueras.

ICV-EUiA (que segueix anhelant tornar a un nou tripartit) ha fet de la lluita contra les retallades la seva bandera electoral i, amb això, ha tingut una pujada important de vots i escons, passant de 10 a 13 parlamentaris. Aquest increment, tanmateix, els ha deixat un sabor agredolç perquè esperaven capitalitzar més la davallada del PSC-PSOE i perquè s'han trobat amb la incòmoda aparició d'una nova força ascendent, la CUP, que els disputa el terreny.

Des del punt de vista de l'esquerra, el fet més important és la irrupció de la CUP, la candidatura de l'esquerra independentista que Corrent Roig ha cridat a votar críticament, a qui felicitem per l'important triomf aconseguit i l'alegria de la qual compartim. La CUP, recollint el vot de la joventut combativa i de gran part dels activistes socials, es presenta davant el moviment com un “cavall de Troia” contra el sistema i una força al servei de les lluites, despertant grans expectatives. Sobre ella recau una gran responsabilitat.

El PSC-PSOE, “l’esquerra” del règim, ha estat durament colpejat de nou. Els seus dirigents, per no deprimir-se, al•leguen que a CiU li ha anat pitjor. Però és un consol molt pobre davant els pitjors resultats mai aconseguits: fa solament nou anys tenien 42 parlamentaris, fa sis n’eren 37, fa dos anys 28 i ara 20. El PSC comparteix la seva trista sort amb el PSOE, en un procés similar al del PASOK grec, que els porta a la irrellevància i a la crisi completa.

El PP ha passat de 18 a 19 escons i ho ven com un gran triomf. Però aquest resultat, després del desembarcament massiu de Rajoy i els seus ministres i l'apel•lació al vot de la por, és molt pobre per a un partit que ha quedat com la quarta força parlamentària i no aconsegueix superar el 13% dels vots. Un partit que es mostra incapaç de competir amb Ciutadans a l'hora de recollir el rebuig a la independència dels sectors amb un sentiment més gran de pertinença a Espanya.

Ciutadans ha estat un dels partits que ha crescut més en aquestes eleccions, multiplicant per tres els seus vots i escons (passa de 3 a 9) i fent peu en les barriades populars i les ciutats de la perifèria de Barcelona. Ciutadans ha defensat el seu espanyolisme centralista desvinculant-lo del PP i de les seves retallades i apel•lant a la transparència i la regeneració política. És el lerrouxisme reaccionari del nostre temps, que es recolza en la demagògia social i ha entrat en pugna per desbancar el PP, el descrèdit del qual s'incrementa sense fre a la calor de les retallades i la submissió als banquers i a la Merkel.

No és veritat, com diu el PP, que el moviment independentista hagi retrocedit en les eleccions. Al contrari, amb la patacada de CiU, la pujada d'ERC i la irrupció de la CUP, el procés s'ha radicalitzat i, al mateix temps, s'ha tornat més complex. Però no és només això, sinó que la nova situació ha complicat enormement la governabilitat i ha portat importants dificultats polítiques a Artur Mas en els seus plans per imposar la nova onada de retallades (7000 milions més que CiU acaba d'anunciar per al 2013, el mateix any en què dedicaran 2300 milions només a pagar interessos als banquers!).

I ARA QUÈ?

Ara la pregunta dels activistes és com respondre a la nova situació i en particular com enfrontar el proper govern d'Artur Mas, que no ha de trobar ni un dia de treva. Com pot ser que Oriol Junqueras (ERC) digui, una setmana després de les seves proclames contra les retallades: “garantirem un govern fort [presidit per Mas] si hi ha els gestos adequats”?

Cal preparar la resposta massiva a la nova onada de retallades que s'apropa, marcant uns objectius clars: la seva retirada, la restitució dels drets suprimits, la suspensió del pagament del deute públic a banquers i especuladors, la fi dels desnonaments i l'expropiació dels pisos buits en mans dels bancs. I, al voltant d'aquests objectius, unificar el sindicalisme combatiu, els estudiants, el 15M, els moviments socials, el moviment dels barris i pobles i l’esquerra, per organitzar un pla de lluita fins aconseguir-ho. I al costat de la lluita contra les retallades, la batalla per un referèndum d’autodeterminació democràtic i el més aviat possible. Després de la conquesta de representació parlamentària, a la CUP li correspon una responsabilitat especial en aquests tasques.

Volem acabar assenyalant la importància d'entendre la lluita a Catalunya com a part d'una lluita comuna amb la resta de treballadors i pobles de l'Estat espanyol. Insistir en els llaços de fraternitat és fonamental per combatre el lerrouxisme reaccionari de Ciutadans i per unir forces en la batalla per una Unió de Repúbliques Ibèriques, contra la Unió Europea del capital i per construir una Europa socialista dels treballadors i els pobles.

26 de novembre de 2012
Mira també:
http://www.correntroig.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
27 nov 2012
La gran politització de la societat catalana? I celebreu l'alta participació al joc de la dictadura (auto-anomenada democràtica) burgesa parlamentària??

Però si simplement la gent ha deixat de votar CiU i PSC per passar a ERC, ICV o C's (i ha entrat la CUP).

El somni de l'Estat produeix monstres.

Contra qui es fa palles imaginant noves URSS europees, cada cop més persones anhelem una societat realment democràtica (autogestionaria) basada en una escala racional: humana i local.

Cap Estat ens farà lliures, el Paternalisme és el pitjor dels Despotismes.
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
home, acusar a aquests de voer una urss em penso que no va per aqui

i al tanto amb les lectures del creixement autogestionari, cada cop son mes etcetera perque la particiapcio ha crescut
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
Però que pesats, mare meva.
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
La caiguda de CiU en vots ha estat de uns 80.000 més o menys els mateixos vots que ha guanyat el PP, el tema és que per la ponderació básicament CiU ha perdut 12 i el PP n'ha guanyat 1.

La realitat és que dl total de votants hi ha hagut més vots de dretes que d'esquerres, PP CiU Cs, sumen molt més que no pas ERC,ICV,CUP i PSC (a aquestes alçades seguir dient PSC esquerra és absurd però molt del seu electorat jo crec que si que d'alguna manera s'hi sent d'esquerres).

La abstenció pot ser tant de dretes com d'esquerres.

Aquest tipus de comparacions no les veig gaire sovint, he vist milers d'anàlisis sobre que la majoria ha votat sobiranista, molt més debat sobre la qüestió nacional. La quantitat de debat és que genera l'status quo del que es parla

Per això crec que la CUP es fica en una trampa al dir que en el pla nacional i el social estan "equiparats", crec que han de dur l'accent cap a un cantó (el social) més que cap a l'altre si no van drets cap a una trampa.
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
" la CUP es fica en una trampa al dir que en el pla nacional i el social estan "equiparats", crec que han de dur l'accent cap a un cantó (el social) més que cap a l'altre si no van drets cap a una trampa"

Company/a, és legítim que opinis això, però l'EI fa 40 anys que diu que les 2 coses per igual. Altres projectes que deien "primer independència" (cas SI) o primer canvi social (cas desdebaix) s'han estampat, mentre que l'EI (independència i socialisme) ha tret més de 126.000 vots.

I espera, perquè amb l'altaveu mediàtic, polític, etc. que suposa estar dins el Parlament de la CAC, tinc la sensació que la CUP li passarà un efecte C's: entra amb 3 justos i en res triplicarà suports si ho fa bé. No oblidis que molta gent no ens ha votat pensant que no entràvem, i que ara veu que s'ha equivocat (i més si gent que ha votat ERC veu que el partit acaba pactant amb CiU...).

En resum, els fets demostren una cosa: els que #hovolemtot i no només una cosa o una mé sque l'altra som els que hem tret més, així que una mica de respecte per l'estratègia que ha conduit a aquests resultats històrics.

Independència i socialisme!
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
Home, això de 40 anys, no sé d'on u treus!
FNC, PSAN, PSAN(p), si us plau, mentides NO.
En tot cas, si no sou absorbits pel sistema, pel protocol parlamentari(que és d'obligat compliment), o directament, ja que no és pot jugar a dues bandes alhora(a llarg plaç), llavors sempre podeu tindre el
discurs del marxisme leninisme, actualitzat. Imagina que a les CUP, el debat intern davant les eleccions, guanya el presentar-se com a partit?. No hauria tret ni la meitat de vots. L'assemblearisme, l'autogestió, l'horitzontalitat i més "novetats", paraules essencials del moviment llibertari, les heu recuperat, per atreure el vot dels MM.SS. i dels que no confien amb els partits. Ja ens direu quant tingueu que defensar els règims dictatorials amb la classe treballadora com Cuba, la China o bé, amb la pseudodemocacia obrera del Chavez(sí, sí, son mentides meves). Llegiu bé, els vostres comunicats interns o L'Accent, abans de donar lliçons aquí.
Que us vagi bé, el viatge a la Ciutadella...
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
Lluís, ho trec de la realitat.

40 anys des de la fundació del PSAN, en tant que data simbòlica de naixament d'un projecte que vincula alliberament nacional i social per igual, després de l'estroncada que va suposar la guerra civil amb experiències anteriors (Partit Català Proletari, etc.).

No sé que emboliques amb això de marxisme-leninisme, de llibertaris i no se que de Chàvez... jo parlava de la indestriabilitat de la lluita nacional i la social, premisa originària de l'EI, i que ara altres adopten però que sempre l'havien negat.

Els que demanen que l'EI digui "primer independència" o "primer socialisme" és que no han entès que és l'EI. I és més, això ja hi ha altres projectes que ho han defensat i han fracassat, per tant, ara li toca a l'EI tenir les regnes i desplegar la seva estratègia. Els que intenten condicionar des de fora només fan que expressar la seva frustració per la derrota del seu plantejament.
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
Estic molt d'acord que les cups han de posar l'accent (i el treball diari) ham els temes socials i no posar-si tant amb el tema nacional, no em val les preses del "primer la indepe i desprès ja veurem", dons ara en una possible transició es on sempre es defineix el futur...
A mes recordem que la realitat d'Aquest país i segons un estudi; el 75% de la població es sent tant espanyola com catalana o al reves, quasi a parts iguals, es el que hi ha... Es el tema dels drets socials el que importa (bé no per al 20% de la població burgeseta). El que farà més creïble (per aquest 75%) i necessari anar cap a la indepe, es si es prioritza els derets socials que em perdut en dos anys amb la lluita de uns de 20-30anys. Aixo amb la ineludible i necessària nova cultura del decreixement, per que no em val una societat del benestar a costa de putejar a altres països o als inmis.
i deixem-nos de palles mentals politicointectuals
que el que necessitem es repartimet de la riquesa i justicia social
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
El que em sembla que volia dir-te en Lluís i tu defuges per a seguir "hablando de tu libro" és que la indestriabilitat programàtica d'"independència" i "socialisme" no és el que us ha portat al Parlament, o no l'únic, ni tan sols el fonamental.

Parles del fracàs d'altres forces que optaven per un o altre eix com a prioritaris, però em sembla recordar que també han fracassat repetidament projectes que optaven pels dos eixos indestriablement (Catalunya Lliure, per exemple). De manera que no és aquest el factor fonamental del vostre "èxit". En Lluís apunta, i tu obvies a la resposta, que el factor fonamental d'aquest "èxit", i crec que té raó, és haver apostat per l'assemblearisme, l'horitzontalitat, etc.

Aquesta és la novetat i el que, a dia d'avui, us fa diferents. No és l'haver entès que "independència" i "socialisme" van junts, que això ja fa molts anys que ho dieu i mai us havíeu menjat res a la política seriosa. Si no abandoneu aquestes coordenades probablement seguireu creixent, si us oblideu d'això una gran part del vostre suport, que ni tan sols és declaradament independentista, us abandonarà.
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
Cuando tus comunicados tienen más párrafos que militantes tu organización, tienes un serio problema.
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
"en transició", dius:

"segons un estudi; el 75% de la població es sent tant espanyola com catalana o al reves"
M'agradaria saber quin concretament, perquè mai he llegit res que digui quelcom similar. Actualment, els només català o més català que espanyol sumen molt més del 50%.

I en tot cas, el que tu proposes ho defensen altres formacions que han defensat "primer lo social" presentant-se a les autonòmiques i aconseguint menys de 8000 vots.

Al "al de l'EI"

Perdona setciències, però Catalunya Lliure era l'expressió electoral del Front Patriòtic (és a dir, del MDT-PSAN) que precisament prioritzava per estratègia l'eix nacional sobre el social. No seria doncs un gran exemple de donar el mateix pes als 2 eixos per igual.

A més, diga-ho tot: no ens havíem menjat un rosco perquè no ens havíem presentat (no ho havíem volgut ni vist convenient) mai. Altres projectes (desdebaix, anticapitalistes, etc.) presentant-se amb el discurs de "primer lo social", "assemblearisme, etc. que és el que reclamaven més a dalt tampoc s'havien mejant un mai rosco, sin´oque tenien resultats molt dolents. En canvi la implantació de l'EI ha estat CLAU. Alguns també podrieu analitzar perquè l'EI és la única que arrba a tenir presència fora de l'àrea metropolitana de Barcelona i alguna gran urb.

En quan al que dius d'assemblearisme, sí, molt bé, però no entenc realment el què. L'EI fa molts anys que defensa això (i prova d'això és la manera de fer de les seves organitzacions), no entenc quin reconeixement busques.

En tot cas, jo no especularia sobre quin és EL factor, són ELS, en plural (no crec que l'assemblearisme expliqui la quantitat de poblets que som 1a, 2a o 3a força, ni els resultats increibles del Priorat o el Pallars, i un llarg etc.). És igual, el que sí és important remarcar és que l'EI és la que SEMPRE HA DEFENSAT LA IGUALTAT DELS 2 EIXOS. Això és una cosa que l'entorn del PSUC menyspreava completament, i posteriorment també ho va fer ICV-EUiA i ara agafen el discurs aquest de igualtat, però MAI l'havien tingut. La situació de crisi nacional i social ha arrosegat a aquest espai a assumir els postulats de l'EI (no encara les "receptes" per solucionar-ho, però si posar els 2 eixos com a centrals).

Era añ que em referia. Para todo lo demás, mastercard.
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
Sí, són ELS, en plural, però per tu el que marca la diferència és la defensa dels dos eixos i crec que t'equivoques. L'assemblearisme, horitzontalitat, etc. no es refereix només a la forma d'organització interna de les vostres organitzacions, sinó a com s'articulen amb l'entorn. El que bé assenyales com a CLAU, la implantació, i això no vol dir només on governeu o deixeu de governar. D'aquí que bona part d'aquests entorns us hagi donat el vot, que, tingues-ho clar, no és un xec en blanc.
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
tan sols son opinions,

totalment d'acord amb que les CUP no haurien tingut la seva base parlamentària sense la implantació municipal i els anys de treball en els que han pesat tant l'independentisme com lo social,

pero estic segur que dins de les CUP hi ha molts sectors, a mi lo que hem trontolla de lo nacional es que canviant Catalunya per Espanya no canvia res més que el color de la bandera o la centralitat de la corruptela; en canvi en lo social sí que canviaríen moltes coses del meu dia a dia.

I el perill del pes d'ambues coses, no se, sense voler ser punyent ni res, pero algunes de les CUPs se'n van anar amb el Berlusconi català a les anteriors SI.

La història serveix com a referent no com a immovilisme
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
per a "un de l'EI":

el estudi es va publicar al diari ARA, fa un mes +-, pero tambè per la campanya electoral, per tv el van recordan algun del psc i espanyolistes.
Per altra vanda el nomes "sentir-se catala" era un 20%+- i nomes espanyol vora el 10% si no recordo malamet.
Ho sento no volia posa el dit a cap llaga, a mi m'es igual, jo em sento catala i mediterrani o ciutada del mon.
Ho vaig comentar les dades més que res per que la gent indepe més burgeseta toqui peus a terra i s'adoni que per la mayoria de la població el tema de la indepe li bufa.
Pot ser que la cultura maca catalana hauria d'arrivar a molts més baris?
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
"A la la mayoria de la població el tema de la indepe li bufa" això és el que tu vols creure't o vendre als demés per justificar un determinat discurs. Però la qüestió de la independència és tan central per la quasi totalitat de la població que ha anat a votar un 70% (que és una brutalitat, contant que un % molt alt de censats a l'estranger no van poder votar x problemes burocràtics i que molts iaios tampoc estan en condicons...).

És central tant pels que la defensen com pels que hi estan en contra: ha augmentat l'independentisme i també el vot ultranacionalista espanyol s'ha mobilitzat. Igual ets tu qui hauria de tocar d epeus a terra quan dius que "a la majoria de gent no li importa aquest tema", quan fa no res es va fer la manifestació per aquest tema MÉS GRAN que s'ha fet mai en aquest país.

PS: Com que parles i t'inventes les dades i després ets incapaç de trobar-les, ja te les poso jo: un 29'5% és sent únicament català i un 26'7% més català que espanyol (que són els 2 perfils del sobiranisme). Sumen majoria: 56'2%. Pàgina 28 del darrer baròmetre del CEO (pots qüestionar la seva fiabilitat, però sempre ho serà més que les dades que t'inventes per la patilla:

http://www.ceo.gencat.cat/ceop/AppJava/loadFile?fileId=21132&fileType=1
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
28 nov 2012
Perdona, almenys al Priorat les assemblees obertes, q el Jordi Martí sigui de Marçà i anarco sindicalista i el treball en horitzontal és allò q explica els resultats, basats en l'independentisme, l cerca de la igualtat social i una visió mig llibertària mig cristiana d'entendre la vida.
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
29 nov 2012
Jordi Martí:
"visió mig llibertària mig cristiana d'entendre la vida?"
Millor no dir res, pk. encara el farem "sant martir llibertàri".
Als treballad@rs, com si els hi dius "el pato Donald", que vols que et digui...
Pregunta als llocs de treball?
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
29 nov 2012
Que a Tarragona només votaren a la CUP treballadors en qualitat de tals?

Jo no sé, per com ho diu presumeixo que "per al de l'EI" és del Priorat. I per com ho diu també presumeixo que sap de què parla.
Re: Patacada a CiU, les posicions es radicalitzen, irromp la CUP
29 nov 2012
"per al de l'EI", en el fons tot es redueix a allò de treure pit o marcar paquet. Els de l'EI el treuen naturalment perquè són l'ànima oirginària de la CUP (com ho són els anarcosindicalistes envers la CGT), i els altres sectors també ho fan per reclamar atenció i que es valori la seva "aportació".

Molt bé, home, seguiu les vostres baralles de "gallets", aviam quin mascle la té més gran.

Però que sàpigueu que, des d'una lògica femenina, aquestes baralles no interessen.
Sindicato Sindicat