Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: xarxa i llibertat : sense clasificar : dones
Masclismes? No, gràcies!
22 nov 2012
Ens ha arribat un article d'una companya que denuncia la implicació del cap de llista de la CUP en el repudi i l'estigmatització pública d'una companya agredida. Fa quatre anys, David Fernàndez exercia com a portaveu d'aquesta acció terrorífica de represàlia a una dona que es va resistir a amagar que havia estat agredida.
Ens ha escandalitzat, indignat i entristit assabentar-nos d'aquest fet.
Creiem que és important no seguir ocultant i maquillant les situacions de violència que vivim les dones, sacrificant-nos en ares d'un suposat bé comú o causa major.
Les dones i la seva lluita, no som una minoria sectària. Ja n'hi ha prou d'empetitir-nos, de minoritzar-nos, som la meitat de la població i tenim dret a defensar-nos i a ser solidàries entre nosaltres.
Aquest diumenge es celebra el Dia contra la Violència Masclista, recordant-nos la gravetat i persistència de les agressions cap a les dones, així com la importància de seguir lluitant. Simbòlicament ens remarca la necessitat d'una negativa rotunda a tota classe de masclismes.

Sense excepcions ni excuses: Masclismes? No, gràcies!

Si-us-plau, no invisibilitzem aquesta informació, aconseguim la màxima difusió!

(Adjuntem l'article de la companya)
ESGUARD FEMINISTA DE LES CUP (o “ves amb compte amb el present que construeixes, ha de tenir molt a veure amb el futur que desitges”)

L’escollit per ser cap de llista de la CUP-Barcelona és David Fernàndez, membre històric del col·lectiu La Torna (espai polític independentista de la vila de Gràcia). Per a les persones que no ho sàpiguen, el 2008 es va endegar una campanya (“Jo a la Torna no hi participo”) en contra d’aquest col·lectiu, doncs davant d’una denúncia d’agressió sexual (protagonitzada per dos homes del col·lectiu cap a una altra membre d’aquest), el col·lectiu va decidir expulsar la dona agredida, que s’havia atrevit a denunciar públicament, marcant així precedent en un comunicat que van fer públic. Qui va entregar la carta d’expulsió a la companya agredida, en nom de La Torna, va ser el mateix David Fernàndez.
Amb aquella carta d’expulsió a la dona agredida, que van fer pública, van donar un avís a totes aquelles que defensem que mitjançant la denúncia pública de les agressions, sigui a la feina remunerada, sigui a la feina política, sigui dins la parella, sigui on sigui; aconseguiríem fer pressió social contra els abusos i d’aquesta manera deixaria de ser privada, silenciosa, normalitzada i infravalorada aquesta violència quotidiana contra les dones. L’avís de la carta de La Torna era clar: si denuncies, t’expulsem.
Aquesta actuació política davant les agressions contra les dones i companyes de militància no pot ser oblidada perquè no hi ha hagut cap rectificació a posteriori ni cap autocrítica. I això no és un problema personal contra aquesta persona -en David Fernàndez-, sinó que és un problema polític de part dels "moviments socials" de Barcelona, aquells que consideren que és digne de representar-nos i consideren per tant que les dones hem de seguir sent silenciades i assetjades impunement per part dels nostres companys de lluita. Aquesta postura reaccionària heretada d'uns moviments socials que silencien les campanyes i accions directes feministes, no pot ser excusa de cara a la decisió de la CUP d'escollir com a representant a la cara més visible de La Torna.
Per tot plegat, la decisió d’escollir aquest cap de llista per Barcelona té un alt contingut polític antifeminista i deixa des d’un inici el “programa antipatriarcal” de la CUP en paper mullat. La Torna i David Fernàndez segueixen fent pudor fins que demostrin el contrari. La CUP no representa els moviments socials, anarquistes i feministes no els recolzarem. Contra el capitalisme i el patriarcat, contra tot abús, ara i sempre, no oblidem!
On podeu trobar més informació sobre aquest procés: en el dossier "LA GOTA QUE FA VESSAR EL GOT":
-A internet: http://feministesindignades.blogspot.com.es/2011/06/la-gota-que-fa-vessa
-A algunes distribuïdores de material feminista, entre d’altres a “Herstory” (Karcelona) (http://www.nodo50.org/herstory)

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Masclismes? No, gràcies!
23 nov 2012
Jo tampoc en sabia res!

Se'm fa extrany que no s'hagi compartit més una notícia com aquesta a vista de les grans il·lusions que corren per votar unitat popular aquestes eleccions.

Difonc!!
Re: Masclismes? No, gràcies!
23 nov 2012
Això de que anarquistes i feministes no els recolzarem és molt relatiu. La CUP potser no ens representa (tot i així la votaré perquè penso que és necessària una veu així al Parlament)però qui ha escrit aquest post tampoc no representa moltes feministes autònomes. El problema amb la Torna s'ha de tractar, sí, però la gent del col·lectiu ha canviat durant aquests anys. En fi, per no parlar de l'article aquest, que bàsicament escup verí per la boca. Sempre esteu igual, en comptes de tractar aquests temes de forma canyera però constructiva, només treieu verí -que fa una pudor antiindepe bastant forta- per la boca.
Re: Masclismes? No, gràcies!
23 nov 2012
"Feminista autonoma",pots enganyar-te a tu mateixa tot el que vulguis, pero no intentis vendren's la moto. Tu hauries de signar com a democrata-indepe i contemporitzadora amb els que estigmatizen dones, i despres explicar el que vulguis i votar a qui et peti: La CUP, ERC, CiU o Solidaritat...Tu mateixa.
Pero, una mica de coherencia, sisplau. Es com si la infanta elena signes com a republicana d'esquerres...
Re: Masclismes? No, gràcies!
23 nov 2012
Està clar que és un atac contra la CUP just abans de les eleccions per tal que perdi vots.
Però és molt lleig voler-ho callar o fer com si no passes re o prendre-s'ho a broma simplement per ser pro CUP.
La cosa és prou greu com per haver de debatre-la e intentar solucionar-ho (encara que a aquestes altures, es fa difícil).

Aquí hi ha un conflicte. I si fa falta utilitzar les eleccions per tal de que torni a sortir el tema endavant. És que si no fos perquè ara en David és cap de llista, segurament la cosa seguiria callada.

El problema del masclisme als moviments socials és una realitat. S'ha d'estar preparat pels problemes que puguin sorgir-ne al respecte i no s'han de menystenir. Que és el que sembla que va passar a la Torna. No pot ser que un fet tant greu com el que se'n desprèn sigui simplement oblidat.

Si hi ha elements masclistes en el vostre partit és normal que sectors feministes us ataquin.
Re: Masclismes? No, gràcies!
23 nov 2012
L'autora és mereix una abraçada.

Tu repugnant, doncs res, tu mateixa t'has posat el nom.

Això és una denúncia arrel d’un assumpte molt mal gestionat per part de la Torna. Gestionat al més pur polític o mafiós. És un lamentable episodi que va passar no fa tant. El tema va ser va ser totalment silenciat, el fet en qüestió i tot el que va comportar, com l’agressió a unes noies que van fer una acció de protesta, etc.

Més enllà de l’agressió que té tela, hi ha la mala gestió de l’assumpte i, finalment la qüestió de com es tapa un assumpte brut i com ningú en parla. O gairebé ningú. Pacte de silenci. No t’has de ficar amb els “guais” dels moviments socials barcelonesos. Qui va atrevir-se a dir alguna cosa va ser amenaçada. La víctima és culpabilitzada, la seva veu no conta i després s’imposa el silenci.

Quan les coses es “tanquen” així, és normal que tornin a aparèixer. Massa contradiccions. El 25, diumenge, és el dia internacional contra les agressions de gènere.
Re: Masclismes? No, gràcies!
23 nov 2012
Farts d'intentar desprestigiar la Cup pel seu programa polític i en vistes que no sumaveu gent cap a l'abstenció sinò que encara reforçaveu els vots dels indecisos cap a la Cup, ara la vostra estratègia passa per atacar directament a les persones. Em sembla lamentable, sou pijors que el Mundo. Acuseu a la Cup de pretendre representar els moviments socials i ara teniu els collons o ovaris per dir que no representa als moviments socials, llibertaris i feministes, i qui us penseu que sou per parlar en nom seu??? Sou fastigosos/es.
Re: Masclismes? No, gràcies!
23 nov 2012
Abans ja havia sortit el tema, només fa falta que facis algunes cerques a indymedia. A més, "la gota que fa vessar el got", és d'abans de que ni es sabes que la CUP es presentava a les eleccions.

Fer servir les eleccions per destapar el tema és legítim? Aquesta és la pregunta.

Jo crec que és millor que s'utilitzi el focus mediàtic de la candidatura d'en David per tal de destapar-ho que callar-ho i tapar-ho.

-----------

Entenc que els defensors de la CUP us tireu les mans al cap (és normal), però és un tema prou seriós com per intentar desviar-lo.
Re: Masclismes? No, gràcies!
23 nov 2012
A veure, aquest cas ja va sortir fa 4 anys, no és que es tregui ara. Si ara es torna a treure és perquè el cap de llista d'una candidatura que diu ser la veu dels moviments socials, socialista, independentista i feminista, és qui es va comportar d'aquesta manera.

La CUP representa una part dels moviments socials, però no tots. Igual que els anarquistes representen una part dels moviments socials però no tots. El que és fastigós és que volgueu amagar aquests fets, per tal de no perdre quatre vots.
Re: Masclismes? No, gràcies!
23 nov 2012
No veu tenir suficient amb tergiversar les coses fins a extrems ridículs ara fa quatre anys que sant tornem-hi? Em sembla clar qui va portar les coses fins a un punt en que no hi havia cap solució possible, perque es van dinamitar totes, i no, sincerament no crec que la Torna ho gestionés malament. En una situació tan greu com aquelles acusacions pel que vaig poder veure, des d'un col·lectiu extern però implicades des del moment en que aquest assumpte arriba a les nostres assemblees i com és evident ens hi fiquem, em fa gràcia això de voler-ho tapar quan més públic no es va poder fer, que ja em sembla bé eh, doncs vaig veure per part de LT prou més implicació, debats, reunions i intents d'averiguar el cert de tot plegat i solucionar-ho, del que per desgràcia ha succeit en molts d'altres casos, on si que és cert que s'han tapat, i de veritat, fets com aquests i molt pitjors. Les agressions no són exclusives de certs sectors, faltaria més, l'incoherència entre suposats llocs antipatriarcals i certes actituds són de calaix, això ningú ho nega.

El problema és que aquí algunes sempre heu volgut que partim de la base de que tot el que dieu és cert i la resta és mentida. Que la realitat és una, la vostra, i no es digui més, que tots els intents per solucionar-ho sempre eren pocs, i a cadascún sortia una nova pega encara més gran, una situació de tancament absolut i d'anar sumant greuges i fer culpables a tothom que es bellugava pel costat i no coincidia amb donar la raó incondicional, absoluta i total al que deieu. No és estrany que la part "agredida", (que s'hi sentia agredida és indiscutible que qualsevol cosa sigui considerat una agressió ja ho discuteixo, i no parlo dels fets que inicien tot plegat sinó d'altres posteriors on la pell extremadament fina va ser més que evident), acumulés una sèrie de bilis que la va portar a comportar-se de la forma més absurda, arribant fins a l'agressió (caldrà considerar-ho així?), justificant-la en base a una altra agressió de la que tenim com a proves el seu testimoni, i pensant que caldrà justificar-la ad eternum. Pura acumulació de merda per ràbia.

Me la sua la CUP, però utilitzar precissament ara un fet com aquest us fa perdre molts punts, no se si ho veieu.
Re: Masclismes? No, gràcies!
23 nov 2012
He acabat de llegir la publicació i m'agradaria saber exactament de quina manera se suposa que La Torna ha canviat en aquests anys. Ha fet alguna mena de reflexió publica fent autocrítica de la seva lamentable actuació?
Re: Masclismes? No, gràcies!
24 nov 2012
Jo el que veig aqui és una batalleta entre dos bàndols (o dos subghettos), per un cantó La Torna i per l'altra un grup de dones anarkofeministes. Però no us confongueu, no és un problema ideològic o de masclisme (la Torna també vol superar el masclisme) sinó que és un problema d'orgull. Quan algú s'ha sentit molt ferit per algú altre(i els dos bàndols s'han sentit molt ferits per una o altra raó, ja no importa qui va ferir primer, i mai es pot qüestionar el fet que algú s'hagi sentit ferit i tampoc es poden categoritzar les ferides a l'estil "jo m'he sentit més ferit que tu") vol que aquest altre pagui pel mal que li ha fet.
Tothom està molt còmode en el seu subghetto així que no hi ha una voluntat real de solucionar el conflicte i la mostra és que han passat 4 anys i la cosa segueix igual. És més important l'orgull del propi subghetto, per això cada bàndol fa unes exigències a la l'altre bàndol, i cada bàndol, pel seu propi orgull mai satisfarà les exigències de l'altre. Aqui teniu un exemple: "exigeixo les disculpes públiques de La Torna, per haver exigit a la dona agredida que es disculpés als agressors per difondre unes
acusacions falses."
Doncs res, que no hem après a solucionar conflictes perquè no hi ha necessitat, cadascú es sent molt bé en el seu gheto, ni les anarkofeministes tenen necessitat d'anar a la Torna ni els de la Torna tenen necessitat d'anar als espais de les anarkofeministes, i per més inri, sempre va bé tenir un enemic per enfortir la cohesió grupal. Així que perfecte, que tot segueixi igual!
Si algun dia realment voleu superar el conflicte (que ho dubto) doncs haurieu de deixar el vostre infantilisme i cadascú reconèixer els seus errors quan ha ferit a l'altre i deixar d'exigir-vos coses i posar-vos a parlar escoltant a l'altre.
auu salut i anarquia!
Re: Masclismes? No, gràcies!
25 nov 2012
sincerament, la suposada víctima de l'agressió i la gent que en dóna suport pateixen una percepció alterada de la realitat, però com que viuen en un gheto de dogmes i infalibilitats són incapaces d'adonar-se'n.
No només donen categoria d'agressió a uns fets més que qüestionables, també pretenen -en una línia digna de l'audiència nacional o d'un torquemada d'estar per casa- una mena de càstig etern i exemplar pels suposats culpables i els seus coneguts. També manipulen el relat i amaguen la seva resposta en forma d'agressió física a un dels acusats i la campanya intensa contra la Torna i tothom qui no compartís la seva versió paranòica dels fets. I és cert, després van ser elles les agredides quan van voler reventar un concert de les festes majors, potser volien que les aplaudissin.
A més el tema mai no va restar amgat, sinó que se'n va parlar profusament en molts àmbits dels moviments socials de la ciutat, el problema és que molta gent no va voler combregar amb la seva versió i va refusar la sentència que condemnava a l'infern ideològic a la gent de la Torna.
Quan algú es creu en posessió de la veritat absoluta només queden dues opcions: o estàs amb mi o estàs contra mi, sort que d'anaqrquistes així en queden 4 (molt sorollosos això sí), sino ja tindríem un comissariat polític per depurar les desviacions ideològiques.
Re: Masclismes? No, gràcies!
28 nov 2012
No entenc és d'on surt la relació directa entre el cap de llista de la CUP i els diversos fets relatats.

Fins ara només he llegit, però no he pogut contrastar, que el David Fernández va entregar un acord d'assemblea.
Sindicat Terrassa