Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
"Golden Dawn s'ha infiltrat dins la policia grega", afirma un agent
27 oct 2012
Traducció d'un article del diari anglès "The Guardian" publicat el Divendres 26 d'Octubre:

Agent policial diu que el Govern ha fet la vista grossa cap els feixistes i que l'extrema dreta pot estar sent utilitzada per provocar confrontacions entre manifestants.
The-Golden-Dawn-flag-008.jpg
Un agent superior de la policia grega afirma que el partit d'extrema dreta Golden Dawn s'ha infiltrat dins el cos policial a diversos nivells. L'agent acusa als governs consecutius i a la cúpula de la força policial d'haver fet la vista grossa davant el que ell anomena "bosses de feixisme".

Parlant a The Guardian en condició d'anonimat, l'agent ha declarat que l'Estat grec ha sigut plenament conscient de les activitats de Golden Dawn durant diversos anys, amb el Servei Nacional d'Inteligència i altres agències de seguretat monitoritzant-les de ben a prop. L'agent afirma que els alts càrrecs policials han tingut l'oportunitat d'aïllar i eliminar aquestes petites "bosses de feixisme" del cos, però han decidit no fer-ho. L'Estat, diu, volia mantenir els elements feixistes "en reserva" i utilitzar-los pels seus propis interessos.

L'agent va declarar que creu que membres de Golden Dawn podrien ser utilitzats en contra de l'Esquerra Grega, que ha encapçalat protestes populars al carrer en contra del Govern i les mesures d'austeritat imposades per l'UE. També va expressar la seva creença que grups neo-feixistes han pogut haver actuat ja com a agents provocadors en manifestacions a tot el país, per tal de causar enfrontaments entre manifestants i policia o fins i tot entre els mateixos manifestants.

Un portaveu de la policia grega, Christos Manouras, ha denegat que la policia estigui utilitzant o sent utilitzada per "cap formació política contra cap altra". Manouras va rebutjar l'existència de "bosses de feixisme" dins el cos i va declarar que qualsevol comportament il·legal no seria tolerat.

Va acceptar que "casos individuals poden trobar-se arreu i a qualsevol feina". Però va afegir: "És injust per la policia grega ser acusada, sense cap evidència, de tolerar o recolzar accions específiques o ser identificada amb certes creences [polítiques]... Hauríeu de tenir en compte que - d'acord amb la constitució i les lleis de la república grega - només els actes il·legals poden ser condemnats i castigats. Això no es pot aplicar a posicions polítiques, fins i tots si aquestes són qualificades "d'extremes" per altres partits i la enorme majoria de l'opinió pública".

Golden Dawn va obtenir un 6,9% dels vots a les eleccions del Juny, prenent 18 seients dins el parlament, però una enquesta d'opinió recent realitzada per la companyia de recerca VPRC suggereix que el partit ha doblat el seu suport des de llavors.

Grups pels drets humans han acusat la policia grega de demostrar simpatia o actuar en connivència amb el grup neonazi, i a principis d'aquesta setmana un informe de la Xarxa d'Enregistrament de la Violència Racista, un grup format per 23 ONG's i l'Alta Comissió per Refugiats de l'ONU, destacava incidents violents on la violència policial i racista es superposen.

"Aquests incidents es refereixen a agents de servei que recorren a actes il·legals i pràctiques violentes durant l'aplicació de controls rutinaris", diu l'informe. "Hi ha també casos en que persones que van ser portades a comissaria van ser detingudes i maltractades durant unes hores, i també casos en els que els seus documents legals van ser destruïts durant aquestes operacions".

Kostis Papaioannou, antic cap de la Comissió Nacional Grega pels Drets Humans, va declarar: "En algunes ocasions hi ha una línia borrosa entre Golden Dawn i la policia". Denúncies de connivència resorgiren a la superfície després que manifestants anti-feixistes declaressin a The Guardian que havien estat "torturats per la policia" després d'enfrontaments amb partidaris de Golden Dawn. El ministre d'Ordre Públic, Nikos Dendias, ha denegat aquestes denúncies.

L'agent que va parlar amb The Guardian va acusar al Govern d'haver abandonat els oficials de policia grecs, creant així les condicions per la infiltració de Golden Down. "Aquests policies es senten aïllats i gens apreciats. Els paguen malament, treballen sota les pitjors condicions i busquent suport," ha dit, afegint que aquest suport l'han trobat entre la comunitat neonazi.

També va fer una crida al Ministre d'Ordre Públic per divulgar els informes de la divisió d'Afers Interns, que segons ell mostraven casos de brutalitat policial. "Mai hauríem d'acceptar policies que ataquen periodistes per l'esquena", va dir, referint-se a un atac al president de l'Unió de Fotoperiodistes Grecs, que va acabar a un hospital amb una lesió cerebral el Maig passat.

El Cap de Premsa de la policia hel·lènica va reafirmar el compromís del ministeri d'establir un equip especial de resposta per combatre la violència racista.

Recenment s'ha informat de diversos casos d'atacs violents comesos en presència de diputats de Golden Dawn, incloent l'assalt a mercadillos i un incident en que es van llençar pedres, entre insults racistes, al públic assistent a la premiere de l'obra "Corpus Christi" de Terrence McNally.

A principis d'aquest any, Liana Kanelli, una diputada del partit comunista, va ser agredida durant un programa televissiu de debat per Ilias Kasidiaris, portaveu de Golden Dawn, en un incident que va provocar titulars de premsa arreu del món.

Aquesta setmana el parlament grec ha votat a favor d'aixecar la immunitat de tres diputats de Golden Dawn que no podien ser jutjats per pressumptes atacs violents i ser còmplices d'un atrac. Entre ells es troba Kasidiaris, que ha declarat que és víctima de la persecució policial.

Kanelli va qualificar Golden Dawn d'un "xulo ideològic i polític" servint "la missió que el sistema li ha assignat". Segons Kanelli, els immigrants són només les primeres víctimes del partit, que també amenaça els treballadors i ha tractat d'infiltrar-se als sindicats.

"Si un empresari et vol fer xantatge, t'amenaça amb trucar a Golden Dawn" va declarar Javed Aslam, un líder de la comunitat Paquistaní a Grècia.
Mira també:
http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/26/golden-dawn-infiltrated-greek-police-claims
http://www.guardian.co.uk/world/video/2012/oct/26/golden-dawn-greece-police-video

This work is in the public domain

Comentaris

Re: "Golden Dawn s'ha infiltrat dins la policia grega", afirma un agent
27 oct 2012
Golden Down = subnormals d'or
Re: "Golden Dawn s'ha infiltrat dins la policia grega", afirma un agent
28 oct 2012
Notición!

Ningú no s'ha adonat.
I només passa a grècia...
Sindicat Terrassa