Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : ecologia : amèrica llatina : pobles i cultures vs poder i estats : dones
Una finestra audiovisual a la resistència dels pobles indígenes
26 oct 2012
Del 8 a l'11 de novembre es celebra la 6a Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, una finestra a l’univers audiovisual dels pobles indígenes i, en concret, les seves lluites en defensa de la terra, el territori i les seves identitats culturals.
Montatge_Imatges_Mostra.jpg
Amb la projecció d’una quinzena de pel•lícules i la participació de realitzadors i representants indígenes, la Mostra dóna l’oportunitat als espectadors d’aprofundir en els drets dels pobles indígenes, especialment d’Amèrica Llatina, sentir-ne la veu i conèixer la seva visió del món. La 6a Mostra de Cinema Indígena de Barcelona tindrà lloc a l’Espai Jove la Fontana, al barri de Gràcia, del 8 a l'11 de novembre.

UNA EDICIÓ DEDICADA A LA RELACIÓ ENTRE EL TERRITORI I LA IDENTITAT CULTURAL

En aquesta sisena edició, les pel•lícules projectades evidencien la relació que existeix entre el territori i la identitat cultural en les cosmovisions indígenes, relació que fonamenta la seua supervivència com a pobles. Documentals, pel•lícules de ficció i animacions de realització indígena parlen, en primera persona, de les resistències davant l'entrada als seus territoris ancestrals d'empreses transnacionals extractives de recursos naturals (mineres, fusteres, hidroelèctriques, agroalimentàries, etc.). I d'unes identitats culturals pròpies en resistència i alhora en evolució, que defensen l'equilibri entre l'ésser humà i la natura, les relacions equitatives entre homes i dones i el reconeixement dels seus valors i sabers ancestrals.

La programació d'enguany presenta una selecció d’una quinzena de pel•lícules participants i premiades al Premio Anaconda 2011 "La imagen de todos los pueblos"(Perú, 2012) i al 10è i 11è Festival Internacional de Cine y Video de los Pueblos Indígenas (Equador 2010 i Colòmbia 2012 ). La Mostra de Cinema Indígena de Barcelona està organitzada per alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes i la Coordinadora Latinaomericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI) que, des del 2006, ens apropen als processos comunicatius dels pobles indígenes a través del cinema, per recolzar l'exercici dels seus drets.

Enmig d'un clima d'incerteses motivades per la crisi econòmica, social i també cultural, on la política pública de cooperació tampoc se n'ha escapat de les retalles, la Mostra ens dona l'oportunitat d'aprendre dels pobles indígenes la digna resistència davant les agressions als nostres drets i d'una convivència respectuosa i sostenible amb la terra.

PRESÈNCIA DE VEUS INDÍGENES A BARCELONA

La Mostra comptarà amb la presència de representants i comunicadors indígenes d’Amèrica Llatina. Lolita Chávez Ixcaquic, portaveu del Consejo de Pueblos K’iche’ de Guatemala, que en Consulta Comunitaria de Buena Fe han rebutjat l’activitat minera i hidroelèctrica als seus territoris, ha estat amenaçada per les seves accions en defensa de la terra i el territori. Jesús Alemancia, indígena kuna membre de la Coordinadora por la Defensa de los Recursos Naturales del Pueblo Ngäbe Buglé y Campesino a Panamà, coordina la formació de joves en drets dels pobles indígenes i l’ús de audiovisual per a la defensa del territori de les transnacionals empreses extractives i hidroelèctriques. María Ovidia Palechor, impulsora del pensament de la dona indígena, és secretària general del seu poble indígena Yanacona, coordinadora del Programa de Dones del Consejo Regional Indígena del Cauca (CRIC) i membre de la Organización Nacional Indígena de Colòmbia (ONIC). Sabineé Sinigüi, docent a la Llicenciatura en Pedagogía de la Madre Tierra a la Universitat de Antioquia, i membre de la Organización Indígena de Antioquia (OIA), ha estat la co-realitzadora de diversos documentals pels drets de les dones del seu poble indígena Embera Eyabida.
Mira també:
http://www.alternativa-ong.org
http://visioindigena.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat