Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
Bibliografía crítica fundamental sobre la ideología nacionalista
Bibliografía sobre nacionalismo:

1.- Anarquista:

Balius, Jaime: El nacionalismo y el proletariado. Renacer, 1935.

Balius, Jaime: Octubre catalán. Renacer, 1935.

Kropotkin: La conquista del pan. Múltiples ediciones.


2.- Marxista, no leninista:


2. A.- LIBROS DE EDICIONES ESPARTACO INTERNACIONAL


Los Nacionalismos contra el Proletariado de Marx y Engels    
           

La izquierda Comunista Germano-Holandesa contra Lenin de Gorter, Pannekoek.


El Materialismo Histórico y Divergencias tácticas, de Gorter y Pannekoek.            

Ni Parlamentos ni Sindicatos: ¡Los Consejos Obreros! de Gorter, Pannekoek y otros.    

   
Contra el nacionalismo, contra el imperialismo y la guerra: ¡Revolución proletaria mundial! De Gorter y Pannekoek.


2. B.- Libros de /sobre Rosa Luxemburg:

AUBET, María José: Rosa Luxemburg y la cuestión nacional. Anagrama, 1977.


AUBET, María José: El pensamiento de Rosa Luxemburg. Serbal, 1983.


LUXEMBURG, Rosa: Escritos políticos. Grijalbo, 1977.


LUXEMBURG, Rosa: La revolución rusa. Un examen crítico. Terramar, 2008.


***********

Librerías donde pueden encontrarse algunos de estos libros (sobre todo los de Ediciones Espartaco):

Aldarull. Calle Torrent de l´Olla 70, 57 de Barcelona.

Anónims. Ricomá 57 de Granollers.

La Ciutat Invisible. Calle Riego 35 (Sants). Barcelona.

La Malatesta, calle Jesús y María 24 de Madrid

La Rosa de Foc. Calle Joaquín Costa, 34 de Barcelona.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
quina bibliografia més cutre, la meitat ni té a veure amb l'antinacionalisme (que és el que vols realment defensar...)

com a mínim podies haver citat alguna cosa més actual com

Anderson, Benedict (1993). Comunidades imaginadas. Reflexiones sobre el origen y la difusión del nacionalismo. México: Fondo de Cultura Económica. ISBN 978-968-16-3867-2.
Anderson, Benedict (2008). Bajo tres banderas. Anarquismo e imaginación anticolonial. Madrid: Akal. ISBN 844602540X.


HOBSBAWM, Eric, Nations and Nationalism since 1780, Cambridge University Press, Cambridge, 1990. Traducción española: Naciones y nacionalismo desde 1780, Crítica, Barcelona, 2004.

Un resum d'aquests aqui:

http://www.historiamedieval.50megs.com/rich_text.html


Es pot trobar una basica bibliografia antinacionalista i no antinacionalista aqui

http://es.wikipedia.org/wiki/Nacionalismo#Bibliograf.C3.ADa

Sobre el cas català, no val la pena recomanar tota la historiografia catalana sobre 1640, 1714, el XVIII la guerra del frances, incloent obres antinacionalistes com les de Fradera sobre el XIX o tota la historiografia sobre catalanisme, federalisme i moviment obrer de Termes i companyia: tants que us agrada alguns acusar el nacionalisme d'essencialisme (!!) alguns amb quatre idees metafisiques humanoides -que no humanistes- repetides fins la sacietat els allibera de la necessitat d'anar a les realitats antropologiques i historiques concretes per demostrar empiricament res. Nomes cal que un Sant ho hagi dit (Sant Marx, Sant Bakunin, Sant Kropotkin o Santa Rosa Luxemburg)

Com a aperitiu per aquests "marxistes", per aquests "materialistes HISTORICS" (haha quin riure) és superfluu gairebé recordar la lectura de "Catalunya dins l'Espanya moderna: recerques sobre els fonaments econòmics de les estructures nacionals", de Pierre Vilar . "O els Nosaltres els valencians" de Joan Fuster -hom reconeix el recurs al marxisme del valencià per aquesta obra-. Ja dic, pinyó fix, en 100 anys l'antropologia i la historiografia no ha avençat ni un dit per alguns. No val la pena esmentar res per algú que s'ha quedat exclusivament i acriticament -la bibliografia "sobre nacionalisme" del marxisme i l'anarquisme 1850-1940 és alguna cosa més que aquestes obres- a les cites de 3 o 4 autors de principis de segle XX. Posats, prefereixo les obres completes de Ricardo Garcia Carcel o Carlos Martinez Shaw, com a minim es pot discutir de coses concretes amb aquests.

No em vull estar, però, en l'ambit de la discussió metafisica que tant agrada aquests "marxistes" de citar a

Joan F. Mira(1985). Critica de la nació pura

Una mostra es pot trobar aqui http://www.joanfmira.info/general/portada.php

I si us plau, per si de cas deixeu de fer servir un mot que es refereix a una guia d'estudi, un metode d'analisi de la realitat basat en la historia i la lluita de classes, per referir-vos a una escolastica que repeteix com lloros quatre maximes metafisiques mal apreses.
Qué pobre es la ideología nacionalista
25 oct 2012
La bibliografía señalada está dirigida a mentes curiosas y abiertas. Abstenerse fanáticos catalanistas y españolistas.
Esta bibligrafía tampoco es apta para dogmáticos del neoliberalismo, sepultureros del proletariado y negadores gratuitos del marxismo y del anarquismo, en permanente búsqueda de la "última moda" teórica.
Los argumentos nacionalistas se repiten como el ajo, por eso los clásicos del marxismo y del anarquismo siguen siendo vigentes. Sobre todo Rosa Luxemburg y KROPOTKIN.
Pero es una lástima que nuestro erudito "qué pobre" se pierda los textos de Balius sobre el octubre catalán o "nacionalismo y proletariado", porque se sorprendería de lo pobre y reiterativo que es el argumentario catalanista, a casi ochenta años de distancia.
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
algú/na sap si existeix alguna traducció al català o al castellà d'aquest text sencer: http://www.marxists.org/archive/luxemburg/1909/national-question/index.h ?
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
oye no hay un libro mio sobre el nacionalismo?
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
bueno menos mal que publicando una lista de 6 libros de tus Santos preferidos me convierto en diana de no se cuantos insultos, el dia que publiques una lista de 12 ante la critica igual me pegas directamente, o sea que puedo considerarme afortunado


No conec efectivament que venia crec d'Estat Català i va passar a la CNT i fundar els Amics de Durruti, sobre l'octubre. Tampoc conec que diuen exactament els dos consellistes que cites sobre la questio nacional, ni Kropotkin en la conquesta del pa. Sobre Luxemburg, algo conec més, però mai he acabat d'entendre la seva actitud pangermanica essent, crec, polaca d'origen. Crec a mes que des dels russos es va criticar la seva poca sensiblitat en aquesta questio. Pero be: oposar-se d'alguna forma a la questio polaca, un pais oprimit entre d'altres per 2 dels nacionalismes opressors més besties d'Europa, el rus i el del que va veure el nazisme -al costats del quals, l'espanyol i el frances són criatures-... en sembla totalment fora de lloc en aquella epoca i en algú que es considerava marxista i revolucionària. Afortunadament per la seva nació i cultura, el poble polac es va poder alliberar de la bota russa i germànica, malgrat aquesta senyora i altres ments preclares del socialisme, a l'igual que uns quants pobles que vivien sota l'imperi austrohungar, per més greu que li sabes a un moderat Otto Bauer i altres. Una altra cosa es el referent que es té des del consellisme d'aquesta senyora, cosa que puc compartir perfectament.

Sobre la conquesta del pa, que no conec, no crec que sigui un llibre que parli especificament de la questió nacional, però ja dic, ho desconec, jo em pensava que era una obra sobre la questió social, es possible que parli de nacionalisme en un segon terme... ja dic ho desconec.

En canvi si que també en un segon terme Estatisme i anarquia de Bakunin parlar repetidament de la questio nacional i es sabut tot i criticant el nacionalisme burgés Bakunin es va posar al costat de totes les lluites d'alliberament nacional de l'epoca, molt més clarament que Marx

Piensa el ladron que todos son de su condicion: si penses que recomana gent tant diversa com en Mira en Fuster o Vilar, Hobsbawn o Anderson és fanatisme repeteix l'ESO o matricula't en una escola d'adults.

I si creus que es moda buscar tenir una formació multidisciplinar i diversa sobre un tema, cosa que els analfabets funcionals religiosos seguidors d'una secta sou incapaços d'imaginar-vos de fer, més quan dels que et cito la meitat són marxistes, vas equivocat. Més quan l'unica cosa que se t'acut es fer sentencies condemnatories tipiques de retrassats mentals estalinistes, hooligans d'una simbologia determinada.

Mira com tu, tambe en se de vomitar frases insultants.
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
un altre text molt didàctic:
http://red.pucp.edu.pe/ridei/wp-content/uploads/biblioteca/091206.pdf
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
por muchas letras que junteis no nos hareis kreer en ke el españolismo mola. sois pateticos aunke vayais de kultos.
ke casualidá ke casi todos los ke escriben estos panfletos pertenecen son subditos del imperio español, ingles, frances, aleman o yanky.
Todo propaganda imperialista.... Basura!
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
el llibre de Rudolf Rocker:

http://www.antorcha.net/biblioteca_virtual/politica/nacionalismo/caratul

(brossa imperialista segons el jon)
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
imperio aleman, oh ke coincidencia.
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
clon-troll si de veras kieres hacerte pasar por mi, ten en cuenta ke por motivos ke desconoces, ni acentuo, ni utilizo mayusculas ni puntos apartes ni punto final
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
Tots els que firmeu com a jon, sou uns descerebrats. En les formes i en el fons. Esteus malalts de afany de protagonisme.
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
¿Qué se puede responder a un ignorante como Morris que se atreve a hablar de aquello que desconoce?
Rosa Luxemburg no dice lo que morris dice que dice. Morris: lee primero y critica luego, con un mínimo fundamento; no como ahora haces; criticas sin haber leido nada, de oídas, sin conocer al autor que malinterpretas y desprecias. Eso se define con dos palabras: dogmático y memo.
Y encima, argumenta (mal) sobre un autor (Bakunin) que no se ha recomendado (y que tampoco ha leído)
Estos neoliberales, desde su desprecio al proletariado, al marxismo y al anarquismo son cada día más pedantes y dogmáticos. Son como un decorado de cartón piedra: todo apariencia, sin sustancia. Lee primero y critica luego; nunca al revés. Eso sólo lo hacen los analfabetos funcionales.
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
lo de Bakunin va por lo de Kropotkin
puede que no tenga el conocimiento que tu tienes, pero no creo equivocarme tanto sobre Luxemburg y Polonia
es posible que me equivoque, lo que pasa que como no soy un memo escolastico seguidor de los textos sagrados de los Santos de la Iglesia sino un memo marxista que se base en el estudio de la HISTORIA REAL de los pueblos y las sociedades, de la lucha de clases -esto es, alguien que aplica el materialismo HISTORICO- y no la repeticion para burros de textos metafisicos sagrados, pues a lo mejor entro en incorrecciones

(6 libritos para las fobias lerrouxistas de un señor estalinista que se dio un cabezazo y se volvió consejista, vete a saber las decadas que cotizaste al pcc o cosas peores,

porque las sentencias condenatorias que emites y que no vale la pena ni comentar, peor que un Torquemada del KGB, junto a lo forofo que eres del culto a la personalidad de cuatro retratos no deja lugar a dudas, por mas que ahora te hayas pasado al consejismo, el estilo te ha quedado, "camarada"
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
para metafísico el nacionalismo, que hace todos los malabares posibles para convetir una abstracción en algo concreto

por lo demás, si se presentan textos marxistas es simplemente para advertir y contrarrestar al mantra machacón y omnipresente (al menos en catalunya) según el cual el marxismo no sólo no es opuesto al nacionalismo sino que incluso le da la razón y lo justifica...
porque cuando hablamos de marxismo hablamos de las obras de marx, engels y de otros pensadores marxistas, y de la aplicación de sus ideas al estudio de la realidad social, política y económica; si no es así, ¿de que hostias hablamos?
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
25 oct 2012
por cierto, a rosa luxemburg la asesinaron precisamente los nacionalistas (pangermanistas) alemanes
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
26 oct 2012
Per qui li interessi un llibre que desmunte TOTES les tesis del nazi-onanisme una per una no des de l'òptica marxista ni llibertària, sinó, senzillament, des de la LÒGICA i del RACIOCINI, recomano "El nacionalismo. Una ideología" d'Alfredo Cruz Prados (filòsof i catedràtic de filosofia política), Ed. Technos. Analitza totes les premises de les quals han partit tots els ideòlegs del nazi-onanisme, des de Mancini a Fitche pasant per Malraux, Sabino Arana i el Pirat de la Riba i demostra no solament la seva falsedat sinó la trampa de dissenyar unes premises per a arribar a la conclusió pre-establerta a la qual es pretén arribar. Profusament il·lustrat amb extractes de les bajanades vomitades per aquests nazis de merd, sense emetre judicis de valor (perquè el lector opini per ell mateix). No hi ha cap diferència ni de matís entre un escrit de Hitler, d'Estat Català, de Franco, de Francesc Cambó, d'Arana o d'un comunicat d'ETA o d'EH (sols s'ha de canviar "jueus" per "colons catalans o mursianus", per "maquetos", etc.

Per aquest pedant que signa "morris": no cal ser antropòleg ni antropòfag per discernir l'estafa piramidal del nazionanisme ni cal ser un einstein per adonar-se què la història, d'objectiva ni un pam. Si no, a títol de petit exemple, per què Majno, la comuna de Pais, Kronstand, el front d'Aragó, etc. sols ocupen, si ocupen quelcom, un trist peu de pàgina? La ideologia dominant és i ha estat fins ara la de la classe dominant; i la història és la què han escrit els escribes dels faraons per encàrrec d'aquests. Les úniques històries acceptables, són avui per avui, p.e. la història de la ciència escrita per un científic;... o la història del catellisme escrita per un cartellista. A la història de la universitat, li treus l'adoctrinament en la història oficial i no li queda corpus ni de ciència ni de paraciència, xaval. No ens vinguis a vacil·lar d'historiografia, perquè quan el teu Sant gens Metafísic Pirat de la Riba diu, p.e., que "(...) la nazió és una conca hidrogràfica (...)" un nen de 3r d'EGB li pot respondre què com és què hi ha països amb xarxes endorreiques o què passa amb Itàlia i els Apenins...

Tornant al tema, també recomano el blog "Anarquicemos, anarquizad" i la revista de l' Ateneu Llibertari Estel Negre de Mallorca amb molts i molt bons articles anti-nazi-onanistes.

Salut i anarquia!
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
26 oct 2012
(prèvia, a la Ideologia alemana: "Coneixem una sola ciència, la ciència de la història")

Marx, EXTRACTO DE UNA COMUNICACION CONFIDENCIAL

http://www.ucm.es/info/bas/es/marx-eng/oe2/mrxoe215.htm

"Un pueblo que oprime a otro pueblo forja sus propias cadenas.

Por tanto, la actitud de la Asociación Internacional en el problema de Irlanda es absolutamente clara. Su primer objetivo es acelerar la revolución social en Inglaterra. Con tal fin es preciso asestar el golpe decisivo en Irlanda.

La resolución del Consejo General sobre la amnistía irlandesa no debe servir más que de introducción a otras resoluciones, en las que se dirá que, sin hablar ya de justicia internacional, la condición preliminar de la emancipación de la clase obrera inglesa es la transformación de la actual unión coercitiva, es decir, del avasallamiento de Irlanda, en alianza igual y libre, si es posible, o en una separación completa, si hace falta."

Las dos herencias de Marx para los pueblos oprimidos
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=74940

La base material e histórica de la nación en Marx

http://www.h-debate.com/cbarros/spanish/marx.htm

Lenin, El derecho a la autodeterminacion
http://www.marx2mao.com/M2M(SP)/Lenin(SP)/SRSD16s.html
El dret d'autodeterminació de les nacions
http://www.marxists.org/catala/lenin/1914/autodet/index.htm

Trotsky La independencia de Ucrania y el confusionismo sectario
http://www.ceip.org.ar/escritos/Libro6/html/TXIV107.htm

Otto Bauer, La cuestión de las nacionalidades y la socialdemocracia (http://books.google.con/books?id=WaovFNJGG2EC&lpg=PP1&dq=inauthor%3A%22O algunes planes en anglès)

Arxiu Connolly a http://www.marxists.org/catala/connolly/index.htm
en anglès
http://www.marxists.org/archive/connolly/index.htm

Marxists.org en català (Nin, Arquer, Campalans, Comorera, Arlandis, Rovira, Colomer...)
http://www.marxists.org/catala/autors.htm

Josep Ferrer, Rafael Castellanos, Antoni Fernàndez, Consciència nacional i lluita de classes als Països Catalans    
http://www.endavant.org/index.php?option=com_content&task=view&id=393&It

Joxe Iriate Bikila ¿Los obreros tiene patria? Internacionalismo y cuestión nacional
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
26 oct 2012
El fet Català. Pierre Vilar.1983 http://www.endavant.org/index.php?option=com_content&task=view&id=230&It

Pierre Vilar. Catalunya dins l’Espanya moderna: recerques sobre els fonaments economics de les estructures nacionals
Fragment del prefaci
http://www.oocities.org/perpinya/textos/vilar-na.html

SERRA, E. i altres (1991). La revolució catalana de 1640. Barcelona: Crítica.

Antoni Simon i Tarres. Els orígens ideològics de la revolució catalana de 1640.

Oscar Jané. Catalunya i França al segle XVII. Identitats, contraidentitats i ideologies a l'època moderna (1640-1700)(tesi doc. a
http://www.tdx.cat/handle/10803/4792 amb bibliografia extensa entre d'altres sobre Historia de Catalunya i sobre Nacionalisme, Identitats...)

Josep Termes i Agustí Colomines. PATRIOTES I RESISTENTS. Història del primer catalanisme.

Termes. Historia del catalanisme fins 1923.
Termes a Dialnet http://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=1411779

Josep Termes: La Catalanitat Obrera
Entrevista a YouTube http://www.youtube.com/watch?v=MHVy1t7M_bE

Josep M. Fradera: 'Cultura nacional en una societat dividida. Patriotisme i cultura a Catalunya (1838-1868)' (...o el nacionalisme com a garant de l'ordre social)

Fèlix Cucurull - Panoràmica del nacionalisme català (1640-1936)
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
26 oct 2012
A més de l'acces a les webs de grups determinats i l'arxiu de marxists.org

Arnau, Roger (Josep Benet) 1974 Marxisme català i qüestió nacional catalana 1930-1936

Andreu Nin Els moviments d'emancipació nacional
http://revoltaglobal.cat/IMG/pdf/form_movimentsdemancipacionacional.pdf


Bibliografia essencial sobre marxisme i qüestió nacional a la Catalunya dels anys vint i trenta i aspectes connexos

http://webs.racocatala.cat/eltalp/biblio.htm
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
26 oct 2012
Memo es aquel que habla y opina sobre aquello que desconoce e ignora.
Basta con consultar un buen diccionario.
Para criticar un libro, primero se lee, luego se critica.
Para criticar uan ideología, primero se profundiza en ella, luego se critica.
Lo otro, eso de opinar sin criterio ni conocimiento, ni lectura alguna; eso es de memos.
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
26 oct 2012
las banders son trapos de colores, un patriota un idiota.
me kago en euskalherria, y en els paissos catalans y en españa, no necesariamente en este orden, sino en el orden ke me marque mi aparato digestivo.
todos los nacionalismos son porqueria
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
26 oct 2012
esto ya es el colmo, me clonan hasta los anarkosespañoles de pandereta,
yo no
escibiria eso nunca y mucho menos lo de me kago en EH, sobretodo por respeto a los kompas caidos
sois unos miserables txakurras, desead ke no os ponga la mano en cima nunca, perros malnacidos
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
26 oct 2012
De los cinco clones jones, porko es el mas tonto...
porko jones necesitaba un hervor...
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
26 oct 2012
sobre marxismo y cuestion nacional, a mi entender los clasicos del marxismo han planteado en general algo erroneamente puesto que hacian una lectura politica que indefectiblemente cae en en el democratismo estricto -que se vote esto o lo otro, la necesidad de soberania estatal, etcetera- ...lectura que acaba cojeando por que no parte de otra cosa que una version más o menos economicista y reduccionista de las clases y de la lucha de clases

veamos algunas ideas al respecto:
‘ Estoy poniendo en cuestión —y los marxistas. si quieren entablar un dialogo honesto con los antropólogos. deben ponerla en cuestion— la idea de que es posible describir un modo de produccion en términos "económicos". dejando a un lado como elementos secundarios(menos ‘reales") las normas. la cultura, los conceptos criticos alrededorde los cuales se organiza el modo de produccion. Una división tan arbitraria entre una base económica y una superestructura se puede hacer en la cabeza. y puede que quede bien sobre el papel durante un tiempo. Pero solo es un argumento en la cabeza.Cuando nos ponemos a examinar cualquier sociedad real, descubrimos rapidemente, o deberíamos descubrir, la inutilidad de imponer tal division.Los antropologos, incluyendo a los antropólogos marxistas, llevan mucho tiempo insistiendo en la imposibilidad de describir la economía de las sociedades primitivas, sin tener en cuenta los sistemas de parentesco con respecto a los cuales se estructuran estas. y las obligaciones y reciprocidades del parentesco que están aprobadas e impuestas tanto por las normas como por las necesidades. No obstante, es igualmente cierto que en sociedades mas avanzadas las mismas divisiones carecen de validez. No podemos siquiera empezar a describir la sociedad feudal o capitalista en términos "economicos" independientemente de las relaciones de poder y dominacion, los conceptos de derecho de uso o de propiedad privada (y sus correspondientes leyes), las normas culturalmente impuestas y las necesidades culturalmente formadas características del modo de produccion.(...)

Como R. S. Sharma ha dicho insistentemente "Sin producción no hay historia" Pero también debemos decir "Sin cultura no hay producción" Los errores que penetraron profundamente la tradición marxista posterior llevaron a confundir el concepto centralmente importante de modo de producción (en el que las relaciones de producción y sus correspondientes conceptos. normas y formas d e p od er deben ser considerados como un todo) con una definición restringida de lo "económico"; y también a confundir las instituciones, la ideología y la cultura partisana de la clase dominante con toda la cultura y la "moralidad". Hay formas en las que la cultura e Instituciones de las élites se pueden analizar provechosamente como una "superestructura". Pero este método de análisis se hace mucho menos útil cuando nos enfrentamos a la cultura las normas y los rituales de la gente sobre las que aquéllas ejercían su dominio, ya que estos factores son intrínsecos al propio modo de producción, a la reproducción tanto de la vida en si misma como de los medio materiales de la vida.

(...)Por lo tanto, la clase es una formación económica y es también una formación cultural: es imposible dar prioridad dar teórica a un aspecto sobre el otro. De lo que se sigue que la determinación “en última instancia puede abrirse paso tanto a través de las formas culturales como de la económicas

(...)
Pero dentro y fuera de esta cúpula de dominación hay innumerables contextos y situaciones en los que los hombres y mujeres, al enfrentarse a las necesidades de su existencia elaboran sus propios valores y crean una cultura propia, intrínseca a su propio modo de vida. En estos contextos no podemos concebir el ser social separado de la conciencia social y de las normas: no tiene sentido dar prioridad a uno sobre otro.

(de Thompson, Edward . Folklore, antropología e historia Social)

no se puede hacer un analisis correcto y no exclusivamente "democratista" de la cuestion nacional sin comprender el sustrato cultural y hacer historia antropologica -ademas de politica y economica- de las sociedades de transicion al capitalismo, sus costumbres, sus culturas -del trabajo, festivas...- sus mitos ("el ingles nacido libre" de la revolucion inglesa") la lengua y sus diferentes registros y variantes (notese que la Renaixença fue basicamente burguesa, porque las clases populares dificilmente perdieron la unica lengua que conocian) y, en fin, la cultura en minusculas (literatura, ciencia etc)
Re: Bibliografá sobre nacionalismo
26 oct 2012
cultura del treball, de la familia, de la festa, les relacions amb l'espai fisic... que genera una comunitat determinada ... i en el marc de les relacions amb l'altre genera un conjunt d'identitats i contraidentitats (és el que expliquen Simon i Jane per la segona meitat del XVII i els conflictes amb França): s'és català en la mesura que no s'és francès ni castellà, un procés dinamic marcat per l'esdevenir historic.

Proces antropologic que no es pot abstreure doncs de l'altre proces sociopolitic i economic general: des de la crisi baixmedieval els Països Catalans pateixen un daltabaix enorme (perdua del 50% de la poblacio al Principat en 150 anys) que, malgrat situar-los en l'orbita de la poderosa Castella i l'Imperi, acabara transformant sistemicament la societat catalana i posant les bases des de fi del XVI per a l'arrancada capitalista de fi del XVII en endavant; la qual, a l'estil del que Hobsbawn marca per la general transició al capitalisme, es veu puntejada per un proces de confrontació dominat per l'element patrici-burges obert el 1640 i tancat el 1714, a l'estil de les revolucions burgeses dels Paisos Baixos i Anglaterra, on es defineixen les bases de les cultures nacionals a totes 3 societats. Tot plegat en l'escenari de confrontació del creixent Estat modern (absolutista) i de crisi de dues de les principals herencies politiques del món feudal en aquesta epoca de transició, l'Imperi i la Monarquia Catòlica (o Hispanica): guerra dels Països Baixos, conflictes religiosos i guerra dels 30 anys, Revolucions portuguesa i catalana, revolta nobiliaria a Andalusia, revolta de Napols, conflictes amb França durant tot el XVII, Guerra de Succesió... crisi economica politica i social del XVII. Que acabarà pels Països Catalans amb l'ocupació borbònica i un intent historic d'assimilació i etnocidi resistit i que comença a fracassar al cap d'uns 150 anys.

Sense tenir minimament idees sobre tots aquests processos es pot caure en l'analisi de que la nació -o la nació catalana- és un invent del nacionalisme burgés del XIX, 200 anys despres, un referent remot, gairebe mitic, folklòric, artificial, sense fonament ni base. (tendencia explicativa contemporaneista de la que el seu probable paral·lelisme en altres camps com per exemple història del moviment obrer ha estat bandejada a l'establir-se lligams amb les tradicions de lluita popular anteriors a la industrialització).

Malgrat tot hi ha un fet que supera ampliament aquest intent d'hipòtesi explicativa general: EPPUR SI MUOVE

Bibliografia? obres generals dels darrers 20 o 30 anys, la N. Sales pel Principat a Ed 62, la coordinada per J. Danti pels Paisos Catalans del XVI-XVII, Belenguer sobre el 13-15, Albareda sobre el XVIII... l'obra mestra sobre el XIX de Fontana per E. 62, les citades anteriorment, les que hi ha sobre revolucions a l'edat moderna (Stone, Elliot, Hill...), sobre l'absolutisme (Anderson...) i el debat sobre la transició (Doob, Sweezy... Hobsbawn...), sobre cultura? Thompson ... i és recomanable el recurs als folkloristes com Amades, una mina d'informació arqueologica per acostar-se a una idea tridimensional de com són aquelles societats, de les que procedim.
Sindicato Sindicat