Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
24 oct 2012
Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N.
spanish-revolution-new-york-times.jpg
MANIFESTPer una radicalització democràtica més enllà del 25-N
La convocatòria d’eleccions anticipades per part de CiU ha obligat les esquerres i els moviments socials a adoptar diferents posicionaments de conjuntura. Davant l’hegemonia de la dreta, molts han defensat la necessitat de batallar perquè la pressió del carrer es faci sentir també en les institucions. El vertigen electoral, en tot cas, no hauria d’amagar els reptes democràtics de fons plantejats pel 15-M, les lluites contra les retallades i els desnonaments o les mobilitzacions a favor del dret a decidir. Si del que es tracta és de canviar radicalment les formes de fer política i de governar l’economia, el que necessitem va més enllà del 25-N. I, per assolir-ho, la gent d’esquerres i dels moviments socials hem de ser capaços de crear espais de trobada que ens permetin avançar i construir junts i millor.

La gran estafa que hi ha darrera la fallida del sistema financer està violentant els drets socials i la idea mateixa de democràcia fins a límits que els fan irreconeixibles. La crisi econòmica ha esdevingut una crisi social, política i cultural. Davant d’ella, només les veus de protesta teixides als carrers i a les xarxes socials d’aquí i d’arreu ens han permès mantenir un horitzó d’esperança. Si alguna cosa hem après d’aquesta experiència és que la superació de l’actual situació no pot passar pels eixos tradicionals de la política.

A casa nostra, aquest escenari travessa les dues grans qüestions que han marcat històricament l’agenda política del país: la social i la nacional. Les mobilitzacions recents han fet palesa la injustícia de la gestió neoliberal de la crisi i han servit, alhora, per constatar l’existència d’un clam majoritari a favor d’un referèndum d’autodeterminació. Sabem, però, que per revertir l’actual situació no n’hi ha prou d’aconseguir resultats electorals més a l’esquerra o més compromesos amb el dret dels pobles a decidir lliurement el seu futur. El que necessitem es redefinir de manera profunda un marc econòmic, social i cultural que no ha sabut respondre als principals desafiaments del nostre temps. El que està en crisi és el sistema, i el que cal és l’articulació de propostes amb l’ambició de superar-lo en el seu conjunt.

En una cruïlla històrica com l’actual, la defensa de les pròpies sigles no pot ser un obstacle per impulsar un espai més ampli i plural. El que necessitem és generositat, tant en el camp de les esquerres com dels moviments socials. Sabem quin és el principi que ens hauria de guiar: es diu democràcia. Real, plena o sobirana, l’adjectiu tan sols ens indica que és en la seva absència on rau el problema.

Si alguna cosa hem après del 15-M, de les lluites que l’han nodrit i de l’escenari que va esclatar després de la manifestació del 11-S, és que no tindrem democràcia real sense una força plural capaç de donar-hi sentit. Aquesta força no ha de buscar en si mateixa les respostes. Més aviat, ha de ser capaç de convocar tot el teixit social compromès del país i d’impulsar processos constituents que cerquin complicitats amb altres iniciatives democràtiques d’Europa i de la resta de l’Estat. Més enllà del 25-N, cal obrir un espai que ens permeti teixir noves respostes, entre tots i totes, i començar de nou.



Primeres signatures:

Salvador Aguilar (professor de sociologia de la UB)
Adrià Alemany (activista social)
Elisenda Alemany (filòloga catalana)
Jaume Asens (advocat)
Àgueda Bañón (activista veïnal)
Jordi Borja (urbanista)
Maria Bretones (professora sociologia de la UB)
Jaume Botey (historiador)
Ada Colau (activista social)
Clara Camps Calvet (professora sociologia de la UB)
Pere Camps (director del Festival Barnasants)
Carles Camps i Mundó (escriptor)
Marc Casanovas (membre de la redacció de Viento Sur)
David Casassas (professor de sociologia)
Hernan Córdoba i Mendiola (activista i cooperativista)
Manuel Delgado (professor antropologia de la UB)
Xavier Domènech (professor d’història de la UAB)
Antoni Domènech (catedràtic de filosofia de ciències socials i morals de la UB)
Virginia Domínguez (PAS de la UAB i regidora de l’Entesa per Sabadell)
Pere Duran (activista social)
Sandra Ezquerra (professora sociologia de la Universitat de Vic)
Eva Fernández (ex-presidenta de la FAVB)
Josep Fontana (catedràtic d’història de la UPF)
Anna Gabriel (professora de dret de la UB)
August Gil Matamala (advocat)
Itziar González (arquitecte)
Ferran Izquierdo (professor de ciències polítiques de la UAB)
Eva Labarta (advocada)
Simona Levi (activista de xarxes)
Fidel Lora (membre de la trobada alternativa de nou barris)
David Llistar (ODG)
Andreu Martí (escriptor)
Ivan Miró (sociòleg i cooperativista)
Jordi Muñoz (professor ciències polítiques de la UAB)
Roger Palà (periodista)
Gala Pin (activista de xarxes i del moviment veïnal)
Gerardo Pisarello (professor de dret de la UB)
Enric Prat (professor de ciències polítiques de la UAB)
Daniel Raventós (professor de sociologia de la UB)
Àlex Romaguera (periodista)
Benet Salellas (advocat)
Joaquim Sampere (professor de sociologia de la UB)
Albert Sancho (Activista veïnal)
Celestino Sánchez (Iaioflautes)
Manu Simarro (Periodista)
Joan Subirats (catedràtic de ciència política de la UAB)
Gemma Ubasart (politòloga)
Vanessa Valiño (Observatori DESC)
Marta Venceslao (professora d’Educació Social de la UB)
Raimundo Viejo Viñas (Artefakte Editorial i professor de la UdG)
Mira també:
http://spanishrevolution.es/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
24 oct 2012


mesenlladel25n

Per una radicalització de la democràcia

http://mesenlladel25n.wordpress.com/
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
esta lista quienes son los intelectuales de la CUP?

en el aniversario de el lokal le dieron un repaso libertario al "candidat dels "moviments socials" independentistas"

echo en falta en la lista de firmantes al candidato de la CUP por barcelona , el lider sindical de TMB, que este lunes pasado propuso desconvocar la huelga del dia 31o a la asamblea de tmb y lo consiguio, tambien propuso no hacer huelga el dia 14N.

Que gente tan grande tiene la CUP , un candidato que llama a boicotear huelga convocadas para ese dia y fomenta el desmovilizar ante la huelga general. eSQUIROL, ESQUIROL....
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
Polemico estoy interesado en ese "repaso libertario" al candidato de la CUP. ¿Puedes aportar más datos o sólo se trata de tirar mierda?

Lo del machito de TMB me lo creo
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012


Això és la refundacó d'ICV amb color de Zyriza, no t'equivoquis, amb el Celestino al capdavant!! I el Manuel de gurú
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
Ho trobo extremadament moderat. "dret a decidir", si us plau, però si una enorme majoria ja ho té més que clar això des de fa anys, el que està dient ara una majoria es que això s'ha de concretar amb la independència.

Després no ens lamentem com una de les pitjors dretes d'Europa (CiU) treu majoria a partir de l'ús de la qüestió nacional, si la "intelectualitat" d'esquerra demostra estar TAN desconectada amb el poble.

PS: Reitero, aquest manifest em sembla un cagarro. Cagarro progre, pero cagarro al cap i a la fi.

Amb els trolls "polémico y interesado" ni val la pena entrar, són més falsos que els bitllets de 4€
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
Començant per la firma de la notícia, penjar això aquí en aquests termes només és una provocació. Pel que dius dels intel.lectuals, em sembla del tot necessari que es posicionin, més abans ho haguéssin hagut de fer, la Crítica, com deia Bourdieu, ha de fer valdre la seva posició privilegiada en defensa dels explotats
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
fins al collons de la democracia de la directa y de la asamblearia, para cuando la demoacracia y asi nos estalviamops el votar ni cup ni siriza ostras anarkia ja.
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
A mi em sembla fantàstic que aquesta autèntica aristocràcia intel·lectual, autoproclamada com a avantguarda dels moviments "socials" (això que abans se'n deia moviments populars), autorreïficats i autocomplaguts de si mateixos fins al màximum clatellot, per fi perdin la vergonya i apareguin com el que són, salvant alguna honrosa excepció: gent massa narcisista, satisfeta de si mateixa i, en alguns casos, de la seva ineptitud per construir i practicar formes veritablement horitzontals de presa de decisions i d'organització. N'hi ha (alguns, no tothom) que tenen els pebrots i els ovaris prou grans per alliçonar la resta de desgraciats mortals sobre les bondats i les maldats de no sé què.

No sé quantes esquerres han comptat que hi ha, però lligar-los a la CUP... ufff!!! Si voleu fer un cop de mà, participeu a les assemblees obertes o feu arribar les vostres propostes discutint-les amb la gent del barri o del lloc de treball.

En comptes de tants manifestets de gent important com aquests, estaria bé que alguns d'ells (algun, no tothom) es dediqués a encartellar als carrers de tant en tant, a repartir propaganda a la sortida del metro, a escoltar la gent en comptes de proclamar tant de dogma gastat, superficial i fantasiós; i a deixar de funcionar com una elit dipositària de la veritat, enrotllada i guai que t'hi cagues, mentre continuem sense tenir un sindicat combatiu amb cara i ulls i arrelat al territori, amb la lluita perduda a la sanitat, les escoles i les universitats, amb la gent atemorida i alienada als llocs de treball... El món crema i aquí anem parint textets dels quals, en vista de la presència de tant de professorat, caldria esperar-ne unes anàlisis potents, i no "això" (i excuseu-me la gosadia, però de debò que trobo la cosa ridícula).

Hi insisteixo nois i noies: pareu de mirar-vos al mirallet, no us n'adoneu d'on para el món real? Quina mena de sopa d'all ens veniu a descobrir?

Fins i tot hi ha el Jordi Borja!!!, representant dels nens de casa bona que es van carregar el que quedava (poquet) de combatiu al PSUC a la fi dels anys setanta i els vuitanta en nom de la santa socialdemocràcia i del poder. No signo això ni borratxo, i espero que el Garganté no cometi la cagada de ficar-s'hi.

Quant a això de la vaga del 31, l'ha desconvocada la mateixa CGT, que ja sabeu que és el nom d'una església moderna més, que tot ho fa superbé i chupiguai. I, mentrestant, som on som, per al bo i per al dolent.

Salut i anarquia, tant de bo. I a la merda el classisme i el narcisisme profund dels "intel·lectuals enrotllats".
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
Graganté si que mola, res d'intel·lectualitats, tot acció i muscul. Mori la intel·ligència, visca la xuleria !!
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
Aquesta obsessió que teniu amb el Garganté, per què no la dirigiu al Jordi Borja o als mafiosos de sindicats grocs i de sindicats no tan grocs (no enutgem l'església) que porten 20, 10 o 5 anys fent d'alliberats sindicals?
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012



però si tot són professors universitaris sociòles, periodistes, politòlegs...

i en resum, què demanen?


Trobo molt sospitós això de "i començar de nou." Perdonant els seus pecats anteriors imperdonables?
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
O el mateix Sampere... gent que va carregar-se el
PSUC ajuntada amb els nous mandarins i aspirants a mandarins.

No totes, per fortuna, però de debò que abans de muntar aquest manifest valia la pena haver reflexionat una miqueta sobre unes quantes coses...

Els programe spolítics i els manifestos poden ser preciosos o mediocres, més enllà d'això només queda le que es fa. I sincerament, hi ha gent gent aquesta llista que el que fa és per pixar-s'hi, sent generosos i fora de purisme si de dogmatismes. Potser hi ha gent aquí que no sap com han anat les coses des del final dels setanta.

Encara ric amb això de "les esquerres"...!
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
Un manifest polític català on no apareix la paraula INDEPENDÈNCIA... Això fa molta pudor a espanyolazos.

Perdoneu, però algú ho havia de dir!
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
Un manifest polític català on no apareix la paraula INDEPENDÈNCIA... Això fa molta pudor a espanyolazos.

Perdoneu, però algú ho havia de dir!
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
Com en els manifestos de convergència, que tampoc hi apareix (en Mas ho evita). Això fa pudor a Isidre Fainé qui, com els indignats, contempla espanya com un mercat cohesionat irrompible.
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
que bien cuanta gente preparada, yo propongo a honorable presiden de la generalitat a manel delgado y para que no este solo al jaume assens per interior, asi a mes de darles charlas les podra dar ordenes, la ada podria ser se serveis socials i per magia tots tindrian pis mens els kostres i els peus negres, el duran per economia que riete tu del colell, y asi podrian empezar de nuevo y con este material humano esta vez si que saldria bien, ohhhhh como me askean los democratas y su democracias, asamblearias y directas, pero que al final son las mismas que las organicas y representativas, por mucho que se vista de seda la democracia democracia se queda, y todos los gobiernos son eso gobiernos los garantes del privilegio. ala a vota el 25 n. que ya somos europeos agg aggg hostia votar votar y a la universidad que tambien es democracia. joder que subidon eso si democratico.
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
25 oct 2012
"spanishrevolution"... està tot dit.
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
26 oct 2012
avantguarda els ho dius tu. Jo també penso com tu, que els acadèmics postmos no acostumen a fer res fora de l'academia; però pensa que igual alguns dells si que pengen cartells, com ho saps que no ho fan?b
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
26 oct 2012
Pressuposar que fan feina dins l'acadèmia és excessiu: alguns sí que en fan; la majoria no en fan, se'ls en foten les condcions de treball de companys i de PAS i estudiants. Menys cuentos xinos i més humilitat.

Mirallet mirallet, qui és el més enrotllat/la més enrotllada del món? Avantguardistes perquè deuen llegir La Vanguardia i tot.
Re: MANIFEST Per una radicalització democràtica més enllà del 25-N
27 oct 2012
quina pena llegir els comentaris de la penya.
aviam si deixeu el món virtual en el que us heu criat. a més de parlar i criticar feu alguna cosa més?
vosaltres si que aconseguireu la transformació social oi???
feu pena.
Sindicato Sindicat