Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Solidança: un compromís amb l'Explotació, una aposta per la Precarietat
09 oct 2012
Acomiadada la totalitat de la plantilla de la deixalleria de viladecans. Concentració de denúncia i recolzament als treballadors a C/Disseminats 25 (Barri Les Begudes) Sant Joan Despí, el proper dimecres dia 10/10/2012 a les 18:30h.

Companys i companyes,

Ara fa un any que Solidança va començar a gestionar les "deixalleries" de Viladecans i Molins de Rei, de manera que vam entrar a l'empresa 6 treballadors subrogats des de les concessionàries anteriors (4 més van ser enviats a l'atur com a contribució a la causa de la "inserció" laboral). En aquest temps, a alguns d'aquests treballadors se'ns ha fet evident que l'essència de Solidança és terriblement més menyspreable del que pregonen i que es cometen de manera habitual i conscient tota mena d'irregularitats en contra dels treballadors. Algunes de les irregularitats que s'estan cometent a l'empresa són les següents:

Segons el Conveni col·lectiu de recuperació de residus, les vacances que ens corresponen són de 31 dies naturals a l'any. El treballador té dret a fer totes les vacances seguides i fer-les en els mesos de juliol, agost o setembre. Es pot acordar amb l'empresa una altra cosa, però la norma que ve imposant l'empresa que només es poden fer tres setmanes de vacances a l'estiu és il·legal. A més els companys que han entrat en l'any anterior encara que no tinguin antiguitat d'un any tenen dret a gaudir aquest mes també (reconegut a la Inspecció de Treball).


- La jornada màxima anual és de 1.780 hores (o les hores proporcionals depenent de si es fa mitja jornada o una altra fracció). Si feu el càlcul del que treballeu a l'any, segur que us en surten més. Totes les hores que passin de 1.780 s'haurien descansar o, si més no, cobrar com a hores extres.

- Segons la llei d'empreses d'inserció, aquestes empreses poden cobrar subvencions com a compensació pels sobre costs laborals dels processos d'inserció. Però la realitat és que aquests sobre costs a Solidança són inexistents. Els treballadors d'inserció de les "deixalleries", realitzen les tutories gairebé sempre fora del seu horari de treball i pagant de la seva butxaca el desplaçament fins a la seu de l'empresa i la majoria de cursos (que se suposa que formen part del motiu de la contractació) es fan fora de l'horari laboral.

- Segons el contracte que es fa als treballadors d'inserció l'única finalitat del mateix és la seva inserció laboral, per contra, la finalitat és una altra (es diu lucre) i aquests treballadors som espremuts com els altres: imposició de les vacances, hores extres pagades en negre, roba de treball i EPI de segona mà, etc.

- La Isabel i el seu equip d'explotació instal·len càmeres camuflades per controlar els treballadors com si es tractés d'un camp de concentració.


El passat 31 de juliol, des de la Secció Sindical de Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT) a Solidança, alguns treballadors de les "deixalleries" vam lliurar una carta a l'empresa on es reclamava una solució per a diverses d'aquestes irregularitats i algunes més . L'empresa ens va contestar que ens donaria una resposta al setembre i la resposta va arribar el 4 d'octubre en forma d'acomiadament fulminant de tots els treballadors de la deixalleria de Viladecans (excepte una companya que està de baixa per embaràs).

Una de les companyes acomiadades (treballadora d'inserció) va ser pressionada fins a tal punt per la Isabel i els seus sequaços durant l'acomiadament i després al carrer que va patir un atac d'ansietat i va haver de ser traslladada a l'hospital en ambulància. Això no és "inserció" sinó explotació crua i directa, autèntica desferra humana disfressada hipòcritament de filantropisme i a més subvencionada. Objectiu "social": eliminar les plantilles dels centres dels que obtenen la gestió rebentant preus i substituint els treballadors anteriors per companys als quals poden imposar condicions molt pitjors.

Companyes i companys, no tenim per què baixar el cap ni sotmetre'ns al despotisme de la Direcció de Solidança que, per mantenir el seu propi nivell de vida, assegura les nostres condicions miserables i la rebaixa de les condicions de tots els treballadors. Necessitem i podem trencar amb la dinàmica d'individualisme i divisió que fomenta l'empresa i organitzar-nos per defensar les nostres condicions sobre la base del companyerisme i la solidaritat a ultrança.


Que cobrin 400 €, i en negre, la Isabel i el seu equip de capatassos de camp de concentració!

Tots els cursos, "tutories" i altres dins de l'horari laboral!

A baix la hipocresia de la "inserció"! Som treballadors com qualsevol altre!

A igual treball igual salari! Readmissió dels companys acomiadats!


Convoquem una CONCENTRACIÓ DE DENÚNCIA I RECOLZAMENT davant de la seu de Solidança a C/Disseminats 25 (Barri Les Begudes) Sant Joan Despí, el proper dimecres dia 10/10/2012 a les 18:30h.
Mira també:
http://www.nodo50.org/sindicatosut
http://www.nodo50.org/sindicatosut/index.php/es/editar-luchas/372-solidanca-un-compromis-amb-lexplotacio-una-aposta-per-la-prec

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat