Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
01 oct 2012
El present document fa una anàlisi crítica de la proposta d'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Ho fa a partir de l'anàlisi acurada de la documentació pública de l'ANC. En cap cas pretén ser una crítica al treball dels centenars de membres de l'ANC que participen de les seves estructures, ni a la seva reconeguda capacitat mobilitzadora, sinó una crítica a les propostes polítiques que es desprenen dels postulats orgànics de l'ANC i també als postulats ideològics del post autonomisme.
ANC1.jpg
Crítica al plantejament del full de ruta de l'ANC

Sense CiU no hi ha independència: El plantejament de l'ANC és el d'exercir de moviment popular que pressioni l'actual govern per tal que prengui el comandament d'un procés independentista. El resultat final d'aquesta estratègia, almenys de moment, ha estat el de dipositar totes les esperances d'un procés independentista en la decisió d'Artur Mas, fet que ha estat usat de forma molt eficaç pel líder convergent per a assegurar-se una posició totalment avantatjosa davant les eleccions del 25N. Existeixen altres tipus de models de moviments populars que, més que pressionar el govern, en qüestionen les seves bases ideològiques i pretenen ajudar a fer créixer una alternativa política.
Simplificació del context socioeconòmic: El discurs socioeconòmic que s'ha articulat al voltant de la Marxa per la Independència ha estat molt simplificador i demagògic. S'ha transmès la imatge que la crisi econòmica actual és deguda a factors exògens a la societat catalana, bàsicament centrats en l'espoli fiscal a què ens sotmet el govern espanyol. Aquest discurs aplana el camí per a facilitar que les elits catalanes puguin desaparèixer, embolicant-se amb la bandera, del punt de mira on les havia situat la població per la seva responsabilitat en la crisi econòmica.
El nou estat, un instrument pretesament neutre: En un moment en què a nivell mundial es debaten conceptes vinculats a la sobirania dels estats i dels pobles (sobirania econòmica, sobirania alimentària, sobirania energètica), no es proposa ni s'explicita que aquest hagi de ser un dels eixos de treball del procés cap a la independència.
Els Països Catalans no existeixen: En el full de ruta cap a la independència de l'ANC no apareix el nom de la nostra nació. Ni tampoc existeixen a la proposta política de l'ANC amb un mínim de seriositat. Simplement que l'ANC assumeix a la pràctica que la nació catalana es redueix al territori i població de la Comunitat Autònoma de Catalunya. Una estratègia nacional no vol dir ni implica necessàriament actuar exactament de la mateixa manera a tota la nació. Una estratègia nacional vol dir tenir un objectiu final nacional (en aquest cas, la independència) i dissenyar un seguit d'actuacions per tal d'arribar-hi, tenint en compte tota la complexitat i diversitat de la nació completa.
El marc de la Unió Europea com a única opció: Directa o indirectament s’entén el marc de la UE com a únic espai on una Catalunya amb estat hauria de participar. Un espai que, lluny de ser transversal, ens suposa una aposta a mitjà termini per la pèrdua de sobirania nacional i econòmica acompanyada de privatitzacions, i legitima el projecte imperialista europeu.

Naturalesa de l'ANC

L'ANC és filla directa de les consultes, però la gènesi i naturalesa del grup és quelcom més complex, i està fortament influenciat per les vicissituds polítiques de l'etapa autonòmica.
Els antecedents polítics de la majoria de membres dirigents de l'ANC se situen en el que podríem anomenar espai d'esquerra nacional. Malgrat el que s'hagi pogut rumorejar, la presència de militants vinculats a CiU és molt minoritària.
Un dels eixos centrals de l'ANC és la creença que sense CiU no hi ha independència. Aquest plantejament, fet per persones que han militat en el camp de l'esquerra nacional, es pot interpretar com a fruit de la convicció que l'estratègia de disputar l'hegemonia del catalanisme a CiU és impossible.
El sorgiment de l'ANC també és la resposta al fracàs electoral dels intents d'articular candidatures independentistes transversals.
L'ANC també és la voluntat de reconstruir una organització de l'independentisme cívic després del fracàs i conflicte de la PDD, amb alguns canvis rellevants: l'articulació del paper dels partits polítics, que a l'ANC es vehicula a través de la seva complementarietat amb l'AMI (associació controlada per CiU), i l'articulació d'un model organitzatiu basat en la militància individual, que nega cap paper orgànic a les diferents famílies del sobiranisme.

Contradiccions de la intervenció de militància de l'Esquerra Independentista a l'ANC

Tant el full de ruta com els pressupòsits ideològics de l'ANC entren en contradicció amb postulats essencials de l'esquerra independentista. És per això que el debat que ha generat la posició de l'esquerra independentista respecte l'ANC ha estat tan viu.
Un dels conceptes més utilitzats pels partidaris de treballar al sí de l'ANC ha estat el de la lluita ideològica. L'objectiu, sobre el paper, és intervenir en organitzacions àmplies, amb gent oposada ideològicament per tal de confrontar idees i guanyar partidaris entre els indecisos. Però aquesta concepció redueix la lluita ideològica al sí d'una estructura que orgànicament rema en el sentit contrari al nostre. En realitat, la lluita ideològica és quelcom que no cal fer al sí d'una organització, sinó que es pot fer al sí d'un context polític des d'organitzacions, moviments o estratègies diferenciades.
La principal acció de lluita ideològica de l'esquerra independentista ha estat la convocatòria pròpia de l'Onze de Setembre, fet que va posar damunt la taula no només el nostre discurs concret, sinó també la necessitat de prevenir-nos davant discursos acrítics que acaben confluint cap als interessos de CiU, tal com es va demostrar en la rebuda a Mas a la Plaça de Sant Jaume el passat 20 de setembre. En canvi, els resultats del treball dins l'ANC de cara a posar en valor els principis de l'esquerra independentista han resultat estèrils.
Cal ser conscients que en determinades conjuntures locals, restar al marge de la dinàmica local de l'ANC és vist com a absolutament incomprensible per bona part de l'entorn de l'esquerra independentista. En aquest sentit és comprensible l'aposta d'alguns nuclis per a fer treball d'agitació independentista juntament amb l'ANC.
L'aposta existent en alguns sectors de l'esquerra independentista per confluir amb totes les conseqüències amb l'estratègia política de l'ANC suposaria canviar plantejaments fonamentals de l'estratègia del nostre moviment, començant pel marc nacional i acabant pel programa polític de la Unitat Popular. És a dir, suposaria subordinar l'estratègia política de l'EI a la de l'ANC.
En l'actual conjuntura política del Principat, la principal tasca de l'esquerra independentista ha de ser la de continuar amb la construcció de la Unitat Popular. Només reforçant i ampliant aquest teixit serà possible anar sumant al nostre projecte els sectors més conscients de la nova onada sobiranista.
L'Esquerra Independentista ha de ser capaç de posar en valor una agenda pròpia i un discurs propi. El nostre moviment ha marcat calendaris mobilitzadors i ha participat de forma destacada en tota l'agitació social i nacional dels darrers anys. Aquesta tardor hi ha mobilitzacions que s'han posat en marxa amb l'esforç i el treball del nostre moviment.
Mira també:
http://www.endavant.org
http://issuu.com/endavantosan/docs/anc

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
01 oct 2012
El projecte de l'Esquerra no és l'emancipació, sinó el creixement de l'Estat i que el poble sigui governat per aquest.
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
01 oct 2012
«la convicció que l'estratègia de disputar l'hegemonia del catalanisme a CiU és impossible»

És que la secessió només passa per un nou estat, i al segle XXI aquesta no és possible sense el lideratge de la burgesia.

Així que, l'ANC és l'eina per a què les esquerres independentistes recolzeu el nacionalisme burgès i Òmniu Cultural.
I funciona. Es pot veure amb la diferència de participació entre la manifestació de l'ANC i la manifestació independitzada d'independentistes.
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
01 oct 2012
És un procés, tot canvia. A Cuba un grup similar a l'Òmnium nostre, va servir de xarxa per expandir la revolució efectivament
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
02 oct 2012
Quina cara se't queda quan tot allò que portes bastint dècades al final serveix per a que CiU trobi l'enèssima excusa per seguir saquejant el país mentre juga a la puta i la Ramoneta amb l'Estat espanyol?
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
02 oct 2012
Però a Cuba, no va ser després de la revolució, que es varen fer comunistes/socialistes, és molt diferent. El que està clar es que es pot inciar un procés independentista, es quedarà al marge l'EI?
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
02 oct 2012
Avís per a navegants:
Segons els criteris de moderació, l'expressió "Full de Ruta", "ÉS UN INSULT O VEXACIÓ AL MITJÀ O ALS ALTRES USUARIS" (veieu "articles amagats).
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
02 oct 2012
Els patufets blaueros cada cop estem mes a prop de CiU... fins que la 'casa gran' ens aculla a tots amb repartiment de carrecs inclosos!
per dir-nos aixo no cal fer tant d'enrenou, tantes solemnitats, tant cartell de disseny... ni tanta mandanga obrerista... el PSAN ja ho va fer amb el Laporta!
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
02 oct 2012
Per què l'EI hauria de subordinar el seu programa al de l'ANC? és absurd. Ho ha fet a cas qualsevol altre organització política, social o cultural?? Començant per ERC, acabant per Unió de Pagesos? NO, NO i NO

Els sectaris són ells

Molt bon comunicat. Hi coincideixo plenament. Endavant!
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
02 oct 2012
P.D. Crec que "l'important" de la notícia no és larticle de presentació, sinó l'enllaç al pdf de l'aanàlisi. Ho miraré
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
02 oct 2012
Si fos Full de la grandisima Ruta, encara.
Pero Full de Ruta, crec que esta dit sense mala intencio.
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
03 oct 2012
És bastant igual tot plegat. No entendre que és igual qui els porti a terme una fase de la construcció nacional és no voler entendre que nosaltres només podem treballar per a canviar quelcom, però no tot.
La nostra feina de socialització de l'independentisme al llarg dels anys ha donat els seus fruits, parcialment, però fruits. Que no tenim altres objectius?
Ara que hi ha molts d'altres que busquen un camí per arribar al mateix lloc, deixem que el facin com ells vulguin i nosaltres al que considerem: Països Catalans i transformació social.
Deixem ja el tema. Si és la burgesia qui aconsegueix parcialment un dels dos objectius principals que tenim, la independència i el socialisme, doncs benvingut. No cal que els ajudem i tampoc crec que ens vulguin o necessitin.

O és que el que busquem és notorietat? Jo busco assoliments. I l'assoliment màxim que podíem ser essent els que som, ja està fet en aquest apartat: la majoria de la població que viu al Principat simpatitza amb la independència.
Ara toca fer el mateix al País Valencià, les Illes i la Catalunya Nord.
I sobretot, posar en marxa tots els mecanismes per a la transformació social i ajudar a la finalització del sistema econòmic capitalista.

Em direu que aquesta independència burgesa no aportarà transformació social. Ella sola seugr que no. Amb el nostre esforç potser sí. Només cal mirar la història per veure la capacitat evolutiva de la societat catalana envers d'altres, per exemple, l'espanyola.
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
04 oct 2012
L'ultim comentari sembla massa a un acudit de vascos: aquell de acabava dient 'venimos a por setas o venimos a por Rolex...'
De moment, amb els bolets ja fem... oi? Pero hi ha un 'petit' detall que s'ens oblida massa sovint: varem fer possible i mantenim l'IMC BCN per combratre l'explotació, les injusticies socials, els abusos dels poderosos i el capitalisme en totes les seves variants. Punt.
Que potser els capitalistes quatribarrats no son capitalistes? Mes 'endevant' ja mirarem de treballar pel socialisme, diu. Demá, un altre dia, quan tinguem 'lo nostre'... ja en parlarem ¿!'vuelva usted mañana'!?
Quina costum tant lletja de pendre a la gent per imbecils!
Re: L'Esquerra Independentista i el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana
04 oct 2012
aqui el món, aqui l'autor pare fundador d'imc bcn, que s'ha oblidat durant una decada que a la columna esquerra a més de laboral hi havia coses com guerra, immigracio, globalitzacio, forum, pobles i cultures versus estats, repressió, sexualitats, dones - "mariconades" per aquests exemplars de mascle iberic, alternatiu?- un altre món, llatinoamerica... artivisme!... altres temes...
en un node d'una xarxa de nodes del moviment antiglobalització, on el socialisme per cert era un més dels corrents
fins quan la metralla d'insults -ara ja fins i tot racisme antibasc- i l'intent d'apropiació d'un mitja per uns individuus que no tenen ni la decencia de participar als mmss? p.ex. el 28S eren a la mani aquests? tenen idea de que es reivindicava? com és que sels dona cobertura des d'aqui?
Sindicat Terrassa