Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
37è aniversari de l'afusellament de "Txiki" a Cerdanyola
27 set 2012
27 de setembre de 1975 cinc militants d'ETA i del FRAP eren afusellats a Madrid, Barcelona (Cerdanyola del Vallès) i Burgos en compliment de les penes de mort dictades als respectius consells de guerra (jutges militars espanyols) i signats de la mà del dictador Franco.
75txiki-1131.jpg


Fa dos anys, dies abans d'aquesta data es van entregar les beines de les bales de l'afusellament de "Txiki" a mans de la família, al cap de trenta-set anys de la seva mort. La família va anunciar que cediria aquestes beines a una fundació de la memòria històrica, que les exposarà com a testimoni de les darreres sentències criminals del franquisme. 37 anys després aquest i altres dissenyats i executats per l'exèrcit espanyol i la policia franquista continuen impunes.

Tots els afusellats van ser brutalment torturats durant la seva detenció, setmanes abans de les execucions de 1975. Els responsables policials d'aquella operació van ser personatges ben reconeguts del regim feixista de Franco. En el procés els tribunals militars no es va respectar ni la pròpia legalitat franquista en un procés com de costum excepcional i sense granties judicials. L'aparell del franquisme volia morts a qualsevol preu perquè per donar una lliçó al moviment antifranquista que reclamava democràcia i llibertats.

A Catalunya les mobilitzacions de resposta van ser molt importants. També a nivell internacional, en què es denunciava el règim feixista-borbònic i els cinc assassinats signats pel dictador Franco.

Juan Paredes Manot "Txiki" va ser afusellat al cementeri de Collserola per voluntaris membres de la Guàrdia Civil, davant la presència del germà del germà (Mikel) i dels advocats Marc Palmés i Magda Oranich.

Aquesta execució juntament amb l'execució, el mateix dia, de quatre militants (José Huberto Baena, Ramón García Sanz i José Luis Sánchez Bravo que pertanyien al FRAP, Angel Otaegi Etxeberria a ETA) més a Madrid i a Burgos, formaven part de l'estratègia de Franco per a escarmentar el sector més actiu del moviment de ruptura que reclamava llibertat i democràcia.

Arran de la seva execució i la d'Angel Otaegui organitzacions de l'esquerra abertzale van començar a reivindicar el 27 de setembre com a Gudari Eguna.
Les beines de les bales amb què van afusellar Jon Paredes Manot "Txiki" el 27 de setembre de 1975 van ser entregades l'any passat a la seva família. L'advocat de l'aleshores equip defensor en el judici sumaríssim contra el militant d'ETA, Magda Oranich, va explicar que les havia conservat després de presenciar l'execució a Cerdanyola del Vallès i que, trenta-set anys després, en va lliurar sis a la família, entre aquestes la del tret de gràcia.

Els botxins de "Txiki" van necessitar un tret de gràcia, perquè cap dels dotze trets contra el reu (que va cridar "Gora Euskadi askatuta!" i va cantar l'Eusko Gudariak durant l'afusellament) no van aconseguir abatre'l mortalment. "Txiki" també va dexiar un testament escrit en què afirmava les seves conviccions davant la bogeria criminal del feixisme. A l'execució, hi van assistir els advocats de "Txiki" Oranich i seu company Marc Palmés, així com el germà de "Txiki", Mikel Paredes Manot.

Txiki

Dedicat a la senyora Antonia Maria Manot


Sé del plor d’aquests teus ulls
que no he pogut veure encara,
sé del plor i del sofriment
per una vida segada.


El teu xic fill ha caigut
fermament, donant la cara;
un estel de viva llum
ha nascut, i ens guia ara.


Ara que ets mare de tots,
deixa’m dar-te una abraçada.
Ara que ets mare de tots,
deixa’m besar-te al front, mare.


Un home lliure ha caigut
i la lluita és viva encara.
No coneixerem repòs.

Adéu, Txiki, adéu, fins ara

29 de setembre 1975

(Poema d'Àlvar Valls, recollit al llibre Crit, editat pels CSPC)
txiki-cerdanyola-49125.gif

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 37è aniversari de l'afusellament de "Txiki" a Cerdanyola
27 set 2012
Com sabeu que els jutges militars eren espanyols i no catalans?
Que no hi havia franquistes nascuts a Catalunya?
Re: 37è aniversari de l'afusellament de "Txiki" a Cerdanyola
27 set 2012
És alguna genetica, crec, de tribu superior. El que Samaranch, Eugeni d´Ors, Milans del Bosch, la familia March i tant d´altres portin noms dels Paisos Catalans és un accident.
Re: 37è aniversari de l'afusellament de "Txiki" a Cerdanyola
28 set 2012
Esteu com una regadera. Jo pensava que les nacions eren, en tot cas, sumes voluntàries. Jo sóc català perquè havent nascut fora, em sento com a tal (perquè estar clar que ser jutje durant el franquisme molt sobiranista no debies ser....).

Però per vosaltres no, només hi ha el component ètnic. Així doncs, és igual d'on em senti i el que vulgui o no, sempre seré "de fora" oi? els jutges auqests, ja poden cooperar amb la maquinària d'extermini de la nació catalana que són "catalans", i jo, ja puc sentir-me català i parlar la llengua que sempre seré castellà. Molt coherent el vostre criteri de sang.

anarquisme etnoespanyolista, el que faltava.
Re: 37è aniversari de l'afusellament de "Txiki" a Cerdanyola
28 set 2012
És molt dificil entendre la ironia a un text escrit, pero l´anterior entrada es ironica. És evident que l´etnicisme és estupid. Hi han feixistes catalans que donaram suport a Franco i fills d´emigrants que parlan i es senten espanyol, per cert, aixó ens vincula a Espanya desprestigiar el sentiment patrio
Sindicat Terrassa