Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Actors del canvi polític o subjectes passius?
20 set 2012
Per Jordi Navarro, regidor a l'Ajuntament de Girona, i Juli Cuéllar, militants de la CUP

L’11 de setembre de 2012, el Poble s’ha manifestat massivament per la independència. Per això, Artur Mas, llest com una guineu, ha mudat el seu discurs del “pacte fiscal” i ara ens parla de “crear estructures d’Estat” per a Catalunya. Veiem, perplexos, com els convergents reclamen una “independència” lampedusiana i sense estridències, perquè aparentment tot canviï però que en el fons continuï igual que fins ara: sota el seu control.
IMG_6594 (Copiar).JPG
L’Estat espanyol i els poders fàctics (especialment el lobby unionista del puente aéreo), ja comencen a contrargumentar l’independentisme: negant el dret de decidir del poble català, posant en qüestió la viabilitat econòmica de la independència, recorrent a l’espantall de l’exclusió de la UE i de la divisió de la societat catalana. En breu, començarem a visualitzar la guerra bruta, fruit de la infiltració –inevitable- d’agents espanyolistes en llocs clau de la nostra societat i en el si de les organitzacions populars.

Si deixem que l’hegemonia del sobiranisme i l’independentisme estigui a mans de CiU, el resultat serà una sobirania precària i buida de contingut social, que es pot plasmar en una nova “home rule” amb alguns beneficis fiscals, que torni a recórrer a la Corona espanyola com a símbol d’un nou pacte de les elits dominants per rellançar una Espanya titella de la UE.

L’alternativa passa per vertebrar un Estat català amb un model republicà, no sols en oposició a l’anacronisme de la monarquia, sinó com a expressió d’uns valors republicans basats en la voluntat popular, la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la democràcia (participativa i econòmica) i la laïcitat que, junt amb la plena incorporació dels valors ambientalistes, són els fonaments des dels quals és possible albirar la transformació socialista de la nostra nació.

En política cal saber moure’s, reflexionar i tenir sempre clara la correlació de forces. Si davant la realitat canviant no ens movem, quedarem desplaçats per algú altre. L’assoliment dels nostres principis estratègics (reunificació - independència – socialisme) està en relació directa amb la correlació de forces existent, la qual només pot variar a favor de les classes populars si aconseguim que augmenti el nivell de consciència i d’organització.

Per a construir una alternativa socialista als Països Catalans, necessitem un estat propi. La territorialitat és irrenunciable, però la realitat és complexa i no admet apriorismes, perquè som una nació esquarterada en quatre estats i quatre comunitats autònomes. Per tant, el tot o res és un debat estèril. Hem d’organitzar-nos i pensar en clau nacional (de Països Catalans), però estem obligats a actuar d’acord amb la realitat sociopolítica de cada localitat i territori.

Hem de saber llegir la realitat i, en aquest sentit, cal reconèixer que a la Comunitat Autònoma de Catalunya la correlació de forces existent ha catapultat la consciència independentista. També hem de tenir clar que qualsevol procés d’independència passa, necessàriament, per fases interclassistes, amb totes les contradiccions que això comporta. Per tant, si volem esdevenir actors polítics de primer ordre i no ser absorbits, és important que fixem de forma clara les nostres línies vermelles en matèria de drets socials, laborals i nacionals, d’aquesta manera evitarem sorpreses desagradables.

La CUP, com a expressió organitzativa més visible de l’Esquerra Independentista, ha de resoldre de forma urgent el debat sobre la lluita institucional. En el cas que decideixi anar a les properes eleccions al Parlament Autonòmic de Catalunya, haurà de concretar si hi va en solitari o bé si opta per sumar-se amb altres sectors de l’esquerra nacional a un projecte d’acumulació de forces sobiranistes i d’esquerres a l’estil de Bildu al País Basc (conscients, però, que a aquí l’Esquerra Independentista parteix d’una situació més feble). Simultàniament, per evitar futurs malentesos i confrontacions internes, la CUP també haurà de clarificar el seu paper en les mobilitzacions i lluita de masses i, particularment, en relació al moviment social sobiranista que avui articula l’Assemblea Nacional Catalana.

L’èxit global de la Diada Nacional de l’11 de setembre de 2012 i la imminent escalada de la confrontació social, amb una vaga general a la vista, ens obliga a reflexionar, debatre i moure fitxa. No podem permetre que l’Esquerra Independentista quedi arraconada. És l’hora d’esmolar l’eina i preparar-nos per al combat polític i social del curs que comença.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2012/09/actors-del-canvi-politic-o-subjectes-passius-19275

This work is in the public domain

Comentaris

L'únic camí que ens queda per a la justícia social
20 set 2012


Després de la massiva manifestació de l'Onze d'enguany, hi ha hagut un punt d'inflexió. Personalment, podem creure'ns-el més o menys, però l'important és que la majoria ho veu així. Aquests dies, arreu on vaig per Cerdanyola, la gent en va plena; - i això que parlem d'una ciutat que no s'ha caracteritzat mai, precisament, per posar el debat independentista al damunt de les taules de tertúlia. A la cafeteria, a la perruqueria, al súper, al banc assolellat on els iaios passen les hores... a tot arreu, se'n parla! Convindrem, doncs, que el debat hi és, i exigeix respostes polítiques.

Davant d'això, com ja han indicat diverses veus de l'Esquerra Independentista (EI), hi ha dues possibilitats: entrar-hi o restar-ne al marge. Jo estic per la primera, i per moltes raons. Ja abans de la manifestació l'Assemblea Local de la CUP de Cerdanyola, en la què hi milito, va expressar un decàleg de raons que considerava calia tenir presents, i que venien a explicar el perquè el nostre nucli local mantindria el seu compromís amb el moviment popular independentista cerdanyolenc. Ara que podem girar el cap i veure el resultat d'aquesta Diada, em reafirmo en aquests decàleg i vull destacar el punt que, sota el meu punt de vista, és la clau de volta del debat i els dubtes que puguem mantenir els i les militants de l'EI: la qüestió de la justícia social.

Durant anys l'oligarquia catalana i el contrapoder espanyolista metropolità han alimentat la percepció que ser d'esquerres i independentista és contradictori, i que apostar per un invalidava les possibilitats de reeixir l'altre. Clar que durant anys mai no hi havia hagut un Poble que sortís al carrer al crit d'independència. Crec que el procés de secessió s'ha iniciat i és imparable, i molta gent que s'han passat la vida defensant l'esquerranisme federalista ja ha vist que, per federar-se, cal algú més disposat a fer-ho: i això, a l'estat espanyol, no hi és. De tal manera que es pot constatar un viratge cap a les tesis independentistes per part de la immensa majoria de l'esquerra política de Catalunya. I per reblar el clau, només manca dir que, si l'independentisme ha estat sempre un objectiu de l'esquerra, ara aquesta esquerra encara és més massiva.

Per aquest motiu, i perquè sóc d'esquerres, crec que seria un gravíssim error que aquesta majoria que apostem per la justícia social, que volem transformar un sistema capitalista obsolet, i que ara tenim l'oportunitat de condicionar les bases d'una futura constitució catalana, deixem en mans de l'oligarquia catalana la força per imposar els seus criteris clientelistes, neoliberals, repressius i antidemocràtics al conjunt d'un Poble Català majoritàriament d'esquerres. I aquí, si l'EI no hi som, les nostres filles i néts no ens ho podran perdonar. Ara és l'hora de la política, el moment de cagar-se a sobre si cal, però també el moment d'entendre que cal ser forts i anar-hi, anar-hi, anar-hi...
Re: Actors del canvi polític o subjectes passius?
20 set 2012
Jordi Navarro regidor a Girona i de la cup, a la mateixa ciutat on la policia assassina impunement i on posan cadenats als containers perque la gent no hi pugui treure res, i parla de justicia social?, ainnsss que facil es parlar des de el poder
Re: Actors del canvi polític o subjectes passius?
20 set 2012
Moderadors d´indymedia: fora propaganda electoral (ara segurament si que venen eleccions) de partidets a indymedia.
Politicuchos de merda fora de IMC.
Solució a tot aixó: indymedia PPCC, i que aboquin tota la porqueria allà.
Re: Actors del canvi polític o subjectes passius?
20 set 2012
tanta infraestructura i organitzacio nacional i no tenen una web on posar la seva propaganda o que?
va, ells si que son uns sorpresa desagradable

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more