Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
CNT Sabadell obre conflicte amb la residència de la 3ª edat Casa de les monges
19 set 2012

Després de diverses reunions entre CNT i l’empresa, no s’arriba a una acord sobre les mesures a emprendre per millorar la situació econòmica de l’empresa. El període de consultes s’acaba sense acord entre les parts, ja que la CNT i la secció sindical d’aquesta es neguen a acceptar la mesura de l’empresa de baixar el sou a les treballadores, i menys quan hi ha una diferència abismal entre el salari dels administradors i el de les treballadores.
La mesura de baixada del sous ja s’ha començat a aplicar, però que no tingui cap dubte la direcció de l’empresa que la CNT s’oposarà contundenment a aquesta mesura. Mentre els administradors han augmentat els seus beneficis i sous any rere any, ara volen fer pagar la seva mala gestió a les treballadores, algunes d’elles que amb prou feines arriben als 1000 euros mensuals i altres ni tan sols a aquests, a més de realitzar tasques que no els hi pertoquen. Que sàpiguen els gerents que la CNT no s’aturarà fins que aquesta mesura contra les treballadores sigui retirada i que pel bon funcionament de la residència i la seva butxaca, els hi costarà més car un conflicte amb la CNT que baixar-se ells el sou. Recordar-li a la senyora delegada d’UGT que si encara no s’ha la fet fora com a delegada de personal de l’empresa, és perquè estàvem en període de consultes, però que no es preocupi que tot arribarà, ja que als únics que ha demostrat representar en tot aquest temps, és als gerents de la residència.

El problema dels empresaris d’aquest país és que estan acostumats a que els treballadors callem i baixem el cap, però aquí s’han trobat que les treballadores no estan disposades a deixar-se trepitjar i s’han organitzat -pràcticament tota la plantilla- en una secció sindical de la CNT.


Les nòmines no es toquen!

Crònica d’un conflicte anunciat:

2011:

-15 de juny:Es crea la secció sindical per tal d’aconseguir que l’empresa pagui els enderreriments de les nòmines de diverses treballadores i respecti el conveni sectorial.

-12 de novembre: Francesc Mauri posa una sanció greu a una treballadora afiliada a la secció de CNT, els suposats motius, en paraules textuals, éren els següents: “En fecha, de octubre de 2011, Usted, utilizó el ordenador del centro al cual trabaja para bajarse películas sudamericanas, hecho que acredita el informático y corroborados por una trabajadora al gerente del centro”.

-23 de novembre: Després que el gerent de l’empresa, Francesc Mauri, juntament amb Eva Noales es neguessin a reconèixer i a escoltar la secció, el primer coacciona a les treballadores fent-lis firmar un paper conforme no tenen res a veure amb la secció de CNT -un paper que no té cap tipus de valor- i torna a coaccionar a una treballadora posant-li una falta greu, membres del sindicat reparteixen diverses octavetes pel poble de Cervelló, explicant la situació de la residència.

-10 de desembre: Una altre sanció a la mateixa treballadora de la secció, aquest cop se la pretén sancionar de sou i de treball durant un mes, segons l’empresa perquè no havia avisat que un dia no anava a treballar, a la treballadora li havien donat una baixa mèdica per 22 dies. Les dues denúncies són retirades per l’empresa, gràcies a l’acció del sindicat.

-16 de desembre: El sindicat rep una notificació del gerent, Francesc Mauri, on s’informa de l’acomiadament de la Delegada de la secció sindical de CNT, per repartir octavetes. Diversos membres del sindicat van a parlar amb els administradors de la residència, Francesc Mauri i Eva Noales, demanant explicacions sobre l’acomiadament, aquests finalment anul·len l’acomiadament. S’acaba reconeixent la secció i s’aconsegueix la prestació d’uniformes, calçat adequat, una dutxa i el respecte a les ratios. Tot això gràcies a la lluita i a les denúncies al Departament de Treball de les treballadores de la secció.

2012:

-Gener-Febrer: A partir del gener de 2012, l’empresa, mitjançant un ganivet d’advocats, s’assenta a negociar amb la secció sindical de CNT, la delegada sindical de CNT és reincorporada en el seu torn habitual. S´aconsegueix el pagament de les hores que es deuen a les treballadores.

-14 de juny: Assemblea de la secció sindical on s’informa de les reunions mantingudes entre el sindicat i l’empresa, i com aquesta aprofita l’excusa de passar per una situació econòmica adversa per incomplir els compromisos arribats amb la secció en matèria laboral. La secció acorda sol·licitar informació específica sobre l’estat actual de l’empresa per tal de realitzar un pla de viabilitat.

-29 de juny: L’empresa es reuneix amb la delegada de la UGT (és a dir,també amb l’empresa) i acorden iniciar el període de consultes per rebaixar els salaris a nivell de conveni. Això a la pràctica, pot significar per algunes treballadores 300 euros menys cada mes.
Des de la secció sindical de la CNT al rebre la notícia, s’exigeix a l’ empresa que si volen negociar els sous a la baixa, que ensenyin tots els comptes de l’ empresa, no només els que a ells els interessa.

-10 de juliol: Té lloc una assemblea de treballadores convocada per la delegada d’UGT, on les treballadores han de decidir si baixar-se el sou o no. Obre la sessió la delegada d’UGT, exposant que ningú l’acompanyava perquè a la UGT de Cornellà estaven d’ERE, també diu haver anat a la UGT de Barcelona però que com que també estaven de neteja de personal, no tindrien economista fins el 23 de juliol. Després la delegada va fer un repàs de l’esforç que fa l’empresa, que estan molt malament, que tothom s’ha d’estrènyer el cinturó… Els companys/es de la CNT que al no tenir alliberats ni assalariats, s’ha pogut mirar els números (una part d’aquests, que els ha entregat l’empresa), indiquen que falta informació i reclamen que es doni tota. Sabent això i que votar a favor pot obrir la porta als acomiadament, s’inicia la votació.

21 treballadores voten en contra de baixar-se el sou i 4 a favor (la delegada és la primera en aixecar el braç). També amb 26 vots a favor, les treballadores exigeixen a l’empresa que faciliti tota la informació que demana CNT.

Període de consultes (26 de juliol-5 de setembre): Reunions entre la CNT, empresa i els seus representants (bufet d’advocats i UGT), per tal d’arribar a un acord respecte la proposta de l’empresa de baixar el sou a les seves treballadores.

CNT assessorada pel Ganivet Tècnic Confederal (GTC) demana que se li entregui tota la informació, li serà entregada finalment a la última reunió del 5 de setembre. CNT indica que entre el 2010 i 2011 hi ha un excés en despeses destinades en salaris directius, en concret 4 persones. CNT indica que al 2011 els ingressos són molt similars al 2012, però les despeses de 2012 resulten notablement superiors a causa dels elevats salaris dels administradors, proposa reduir més els sous dels administradors, i adverteix que al carregar la baixada de sous sobre les treballadores estan posant en perill la viabilitat de l’empresa. També proposa la inversió del dret d’opció a acomiadaments improcedents, la subrogació, mesures d’anticipació futures crisis i la bossa de treball. L’empresa, d’aquestes, accepta les dues primeres, però es nega ha baixar els sous dels administradors, per tant les negociacions queden trencades.

CNT-Sabadell

Secció Sindical Residència Casa de les Monges
Mira també:
http://cntsabadell.wordpress.com
http://cnt.cat

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa