Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Els sindicats preveuen un seguiment total de la vaga al transport públic de Barcelona i a Rodalies
16 set 2012
Aquest dilluns 17 de setembre, milers de persones es poden veure afectades per una vaga al transport públic de Barcelona i al servei de Rodalies. L'aturada afecta una àrea on viuen prop de cinc milions de persones en ple dia laborable.
Els sindicats convocants ja preveuen un seguiment total de la vaga. En declaracions al programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio, Josep Garganté, de la Coordinadora Obrera Sindical de TMB, ha confirmat que pel que fa a autobusos, el seguiment serà total.

Garganté ha explicat com funcionaran els piquets. Afirma que "un treballador que vulgui fer d'esquirol no està acceptant el que diuen els seus companys de manera majoritària". Assegura que a aquests treballadors se'ls fa signar un paper on diu que després no gaudiran de les millores que s'aconsegueixin. Garganté afirma que mai ningú ha signat aquest paper.

La vaga és contra les retallades salarials al sector públic aprovades pel govern espanyol. Si bé aquesta retallada, que implica la supressió de la paga de Nadal al sector públic, la va aprovar l'executiu de Mariano Rajoy, Garganté creu que la Generalitat es podria negar a aplicar-la. Si no és així, adverteix, les mobilitzacions continuaran.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), en canvi, assegura que aquest és un conflicte que no tenen al seu abast resoldre'l.

Des de la UGT, François Valle, vicesecretari general de la Federació de Transports, afegeix que també protesten pel "desmantellament del servei públic ferroviari".

Aturades abans de la vaga?

Aquest cap de setmana hi ha hagut retards a les línies de Rodalies Renfe. La companyia assegura que és culpa d'actuacions dels treballadors prèvies a la vaga.

Els serveis mínims

La Generalitat ha decretat uns serveis mínims especialment amplis. Al bus, al metro i als Ferrocarrils, s'han de fer el 50% dels viatges en hora punta. Això és, entre dos quarts de set del matí i dos quarts de deu, i entre les quatre de la tarda i les vuit del vespre. La resta del dia cal garantir, com a mínim, el 20% del servei ordinari. En el cas del bus de barri, hi haurà un vehicle a cada línia durant tot el dia.

Pel que fa a Renfe Rodalies i Regional, hi ha serveis mínims del 66% en hora punta, i del 33% la resta de la jornada. En la llarga distància, Renfe haurà de cancel·lar 302 trens a tot l'Estat.

Ferrocarrils de la Generalitat també se suma a la vaga, però en el seu cas l'aturada està convocada per la CGT, que és sindicat minoritari a l'empresa. La companyia preveu per aquest motiu que la incidència sigui mínima.

TMB mantindrà informat els usuaris sobre el compliment dels serveis mínims a través del seu perfil a Twitter amb les etiquetes #serveisminims, #metrobcn i #busbcn. Per Renfe es pot seguir el perfil Rodalies.

Davant la possibilitat que molts usuaris del transport públic optin per utilitzar el vehicle privat per evitar els efectes de la vaga, el Servei Català de Trànsit ha demanat "més prudència en el temps a l'hora de desplaçar-se" en cotxe.
Mira també:
http://www.324.cat/noticia/1890652/economia/Els-sindicats-preveuen-un-seguiment-total-de-la-vaga-al-transport-public-de-Barcelo

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat