Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
11 de setembre, i després què?
10 set 2012
Opinió

En els últims anys, és un fet que cada vegada hi han més adhesions a l'independentisme. Bona mostra d'això són l'augment de les manifestacions per reclamar un estat propi, les consultes per la independència, la creació de l'Assemblea Nacional de Catalunya, tot i que aquest creixement independentista no es tradueixi en escons al parlament (tot i l'augment de la CUP als municipis), qui governa a Catalunya és CiU un partit nacionalista de dretes. (o més ben dit, una coalició de conveniència entre la dreta cristiana nacionalista d'Unió i el centre dreta nacionalista de CDC).
Aquest creixement independentista es pot explicar per diversos factors:

-Econòmic: Considero que és el factor principal que ha fet que augmentés tant l'independentisme, fins i tot entre sectors de la població castellanoparlants. La sensació que Catalunya rep molt menys del que aporta -espoli fiscal- a calat entre gran part de la població. En aquest hi han els sectors de la dreta empresarial que s'han apuntat al carro independentista, i que creuen que un estat propi defensaria millor els seus interessos, però també els que al igual que reclamen la independència també reclamen un estat amb més justícia social.

-Cultural i lingüístic: La creença que el fet de tenir un estat propi, serviria per garantir la supervivència de la llengua i cultura catalana, que per segons quines persones està en constant perill pel centralisme del govern espanyol i els governs populars de les illes o el País Valencià. Aquí doncs entraria també la reclamació per part de cert sectors de l'independentisme, especialment l'esquerra independentista, de la "reunificació" dels Països Catalans -territoris de parla catalana- en un estat propi.

Els llibertaris, no pensem que cap estat ens pugui donar la llibertat, ni un estat capitalista integrat en la UE i la OTAN, ni tampoc un estat socialista, que no deixaria de tenir els seus governants amb els seus privilegis, el seu exèrcit, la seva policia,etc. La única independència, és que el poble treballador agafi els mitjans de producció i prengui ell mateix les decisions sobre les seves vides, sense cap tipus d'intermediaris i organitzant-se de baix a dalt, en una lliure federació de pobles, sense fronteres que els separin i els enfrontin, on es respectin les diferents cultures i llengües, sense utilitzar-les per fins polítics i patriotes.
Perquè agradi o no, el poble català quan va ser més independent va ser el juliol de 1936 quan els treballadors i treballadores van prendre el control de la producció, i no amb les desfilades para-feixistes d'Estat Català a Monjuïch.

Que una llengua es mantingui viva depèn de la seva població i no tant de les lleis d'un govern, per això penso que els llibertaris hem de fer de la llengua catalana una llengua ben viva, sense menystenir la llengua castellana, com així ho fan els companys i companyes de la Biblioteca Social d'Olot de la CNT, la CNT de Fraga o el col·lectiu Negres Tempestes (tot i que en aquests últims no estic d'acord en l'etiqueta "anarcoindependentista", ja que l'internacionalisme anarquisme sempre ha defensat els diferents pobles i cultures).

Segurament que si algun dia hi hagués un referèndum vinculant a favor de la independència votaria que si:

-S'acabaria el victimisme del "Espanya ens roba" hi podríem centrar els esforços en els lladres més propers ("La Caixa", Millets, corrupció política,etc)

-Penso que molta gent es sentiria desenganyada al veure que amb la independència, la Suïssa que els hi havien promès no existeix, i igualment continuarien amb els salaris de misèria, l'atur, la hipoteca,etc. I per tant podríem deixar de perdre esforços en la lluita independentista o les discussions eternes entre el nacionalisme caní espanyol i el nacionalisme català, per atacar d'una vegada els problemes que afecten el nostre dia a dia.

-No estaríem cada dos per tres en festes majors, concerts, a la universitat,etc escoltant crits d'in-inde-independènciiia, cartells, pintades,etc. els joves catalans podríem dedicar-nos a altres lluites, ja que per fi "seríem lliures" i feliços.

-Seria agradable veure el facherio espanyolista del PPSOE, mitjans de comunicació com Intereconomia, ABC, La Razón, El Mundo,etc, traient espuma per la boca després de la declaració d'independència.

Personalment no aniré a cap manifestació de l'11 de setembre -potser alguns em diran anarcoespanyol,sectari, botifler, aliat dels espanyols-colons,etc, però més igual- perquè no em sento representat per cap d'elles, amb l'única que coincideixo amb els seus plantejaments és amb la del Bloc Negre, però a la pràctica veig que aquesta no servirà per trencar els plantejaments estatistes de la immensa majoria de manifestants, ni crec que tingui cap repercussió. Per això, més enllà de l'11 de setembre prefereixo utilitzar la meva llengua i intentar estendre la lluita contra les retallades socials i laborals; el dia 14 mateix, aquest sindicat realitzarà una sèrie d'accions contra la banca arreu de l'estat.

Anarquisme és llibertat!

Arnau
Secretaria d'Organització SOV Sabadell
Mira també:
http://cntsabadell.wordpress.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 11 de setembre, i després què?
10 set 2012
"-Seria agradable veure el facherio espanyolista del PPSOE, mitjans de comunicació com Intereconomia, ABC, La Razón, El Mundo,etc, traient espuma per la boca després de la declaració d'independència."

no has jodido arnau!, agrada leer algo con sentido comun, (solo por eso mereceria la pena jeje), pero tu crees ke "Intereconomia, ABC, La Razón, El Mundo,etc, traient espuma per la boca" o sacarian los leopard a la calle?
Re: 11 de setembre, i després què?
10 set 2012
Bon comunicat!

El dia desprès de la independència del principat, molt dels que avui s'omplen la boca parlant de independència i de independència, callaran davant un poble català sotmès a la UE, el BCE, el Banc Mundial, el FMI...

En canvi els llibertaris continuarem on estàvem, combaten i denunciant al imperialisme en totes les formes, i llocs del mon.


Endavant amb el Bloc Negre.
Re: 11 de setembre, i després què?
10 set 2012
I jo encara diria mes... Cap estat ens farà lliures!
Re: 11 de setembre, i després què?
10 set 2012
totalment d'acord!
Re: 11 de setembre, i després què?
10 set 2012
"amb l'única que coincideixo amb els seus plantejaments és amb la del Bloc Negre, però a la pràctica veig que aquesta no servirà per trencar els plantejaments estatistes de la immensa majoria de manifestants, ni crec que tingui cap repercussió." anda arnau animate a ir y llevar una piratasenyera! jejeje
Re: 11 de setembre, i després què?
10 set 2012
Molt bé pel text.

És una pena que els vostres companys/es de CNT de seccions com Sagunt, Alcoi, Alacant... (Vall d'Albaida i la Costera són excepcions clares) encara creguen en això de CNT Levante. El nom fa la cosa, i tant.

A estes altures no saber vore quin ús ha tingut Levante en el nostre passat recent i que ha suposat i suposa per a una cultura tan humiliada com la valenciana, és d'una miopia imperdonable.

Seria tot un acte valent la renúncia a eixa denominació que té unes connotacions tan clares i uns usos tan imparcials i de mala fe. El franquisme va matxacar amb el terme fins fer-lo habitual, però també el centralisme pre franquisme de diferents repúbliques i monarquies.

Tota una joia per vore la cagada històrica de diferents grups del moviment obrer que adoptaren esta denominació sense qüestionar-se que es pretenia realment amb això de Levante, cosa que deixa vore cert vicis adoptats per influència del projecte jacobí espanyol.
Re: 11 de setembre, i després què?
10 set 2012
"El dia desprès de la independència del principat, molt dels que avui s'omplen la boca parlant de independència i de independència, callaran davant un poble català sotmès a la UE, el BCE, el Banc Mundial, el FMI...

En canvi els llibertaris continuarem on estàvem, combaten i denunciant al imperialisme en totes les formes, i llocs del mon."

I l'Esquerra Independentista què? Porta trenta anys reivindicant l'alliberament nacional i SOCIAL dels PPCC però no compta o què? Ni se'n parla a l'escrit ni a cap dels comentaris, curiosament...
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
L'esquerra independentista doncs depèn, els sectors més nacionalistes com el de les comarques de Girona o l'alcalde d'Arenys de Munt, doncs ja estaran més que contents. I altres sectors, doncs lluitarant en busca de més justícia social.

L'escrit, és d'opinió personal i parla sobre el creixement de l'independentisme, per cert l'EI si que hi surt esmentada. Vosaltres ja teniu les vostres pàgines com llibertat.cat, les vostres organitzacions,etc per parlar-ne, no sou el centre de Catalunya, ni els únics que lluiten per divulgar la llengua catalana, el respecte als diferents pobles i la justícia social.

30 anys lluitant per un nou estat, amb això mai ens posarem d'acord.
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
L esquerra independentista no compte per a res. si porta trenta anys reivindicant la independència i no l han aconseguida és que son uns inútils. a veure si l ANC aquest 11 de setembre guia la seva manifestació fins a la plaça sant jaume per prendre la generalitat i declarar la independència. si ho fan potser catalunya s organitzarà en assemblees i es prohibiran els partits polítics i els llibertaris, doncs uns i altres són enemics de la independència de catalunya.
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
el que queda claríssim és que els llibertaris no volen la independència de l estat català. en la pràctica són doncs igual que la ultradreta espanyolista.
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
"mmm..." la referència que es fa a l'EI és bastant pobre i parcial, sincerament. De totes maneres no et preocupis que no és protagonisme el que buscava amb el meu comentari, sinó evidenciar el fet que em sembla bastant pobre que en un article que busca fer un cert anàlisi de l'estat de la qüestió sobre l'independentisme al nostre territori, no es faci una referència una mica més currada cap al moviment social i polític que ha suposat la única alternativa realment rupturista i anticapitalista al sobiranisme regionalista i interclassista, perquè, perdona que et digui, però per molts escrits i comunicats que es facin per l'11 no hi ha cap organització forta que des d'una perspectiva llibertària hagi treballat teòricament, pràcticament i especificament a favor de l'alliberament nacional dels PPCC...

I els sectors més "nacionalistes" com dius tu són una MINORIA (sortosament) dins l'EI, sinó no estariem convocant la manifestació de la tarda a part de l'ANC i mantenint-nos fidels a la convocatòria i al discurs que fa 30 anys que s'està portant, t'agradi més o menys.

Tot i així, felicito qualsevol aportació per petita que sigui del moviment llibertari cap a l'alliberament del poble català.

Salut!
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
Doncs que voleu que us digui, si tanta fenya feu sou invisibles.
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
El nacionalisme no té sentit sense un enemic, i per això necessiten d'una altra nació a la qual odiar.

Com que els llibertaris no encaixen en això, cal situar-los al costat de l'enemic.
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
em sembla molt desafortunat aquest comentari: "Que una llengua es mantingui viva depèn de la seva població i no tant de les lleis d'un govern"

Això és tan ridícul com dir "que una classe social es mantingui explotada depèn de la seva població i no tant de les lleis d'un govern".

Si estudies una mica de sociolinguística descobriràs que els habits linguístics mai són casuals sinó que depenen dels poders fàctics. En els països catalans no es parla castellà per casualitat, perquè va arribar un dia en què a la població li va venir de gust parlar-lo, sinó que es deu a 40 anys de dictadura i a migracions poblacionals imposades per l'industrialisme capitalista.

Però encara és més ridícul o surrealista el següent comentari: "sense menystenir la llengua castellana, com així ho fan els companys i companyes de la Biblioteca Social d'Olot de la CNT, la CNT de Fraga o el col·lectiu Negres Tempestes " denigrant a pràcticament els únics col·lectius llibertaris que estan fent una tasca de traducció al català de textos llibertaris (la única forma de mantenir a una llengua realment viva també a nivell escrit).
Quan els llibertaris de per exemple Madrid editen TOTS els seus textos en castellà també diries que estan menystenint el català o el xinès mandarí?
Amb aquest text queda palès que en el moviment llibertari ens falta fer molta feina interna de conscienciació respecte a l'opressió linguística, per tal de no seguir reproduint tòpics o simples pixades fora de test.
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
el dia despues. el oriol. el artur, el garcia albiol. i els demes fatxas, continuaran manan i embolican la troka, la unica grantia de llibertat no es el estat ja sigui catala o espanyol, la unica garantia de llibertat es la anarkia, lo demas son ilusiones de pobles infantilizados. que se creen que los reyes no son los padres, o lo que es peor que el ratoncito perez le dejara calerons sota el coixin.
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
Precisament el text elogia la tasca de la Biblioteca Social d'Olot, Negres Tempestes o la CNT de Fraga, això de menystenir no va per ells, sinó pels que tracten el castellà com una llengua de colons, una llengua imperialista,etc.

Si, és cert que els poders fàctics influeixen i molt, però aquí si la població durant el franquisme hagués fet cas a aquests poders tots parlaríem castellà, va ser la població la que va decidir continuar palrant el català.

Em sembla que el que està pixant fora de test aquí i molt ets tu.
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
Son invisibles? serà per que no pengen a la web cada puta enganxina que foten, com feu vosaltres, que foteu pena. Va ser invisible la manifestació anarcosindicalista de barcelona a la vaga general?? doncs deus estar molt cec, per que n´hi havien mes de 20000 persones... la que si que va ser bastant invisible va ser la de l´ei, que si no néu amb la burgesia, la patronal, els sindicats grocs... etc...etc (10J), no us menjeu una merda. Aixó si, soroll i enganxines a indymedia, a noticia per hora. Aneu a cagar.
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
"Segurament que si algun dia hi hagués un referèndum vinculant a favor de la independència votaria que si" di ke si arnau, esa es la actitud!, el referendum llegara por generacion divina...
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
Molt bon text Arnau, estem amb tu.
Els llibertaris no són contraris a les llibertats de Catalunya, que ningú s'ho pensi. Ara bé, no pensem caure en cap trampa, ni ens deixarem influir per aquesta sobtada "febre independentista" capitanejada per aquests Chicago Boys catalans.
Potser amb la independència quedaran les coses clares: en un costat els patriotes i a l'altra la gent que lluita realment per la justícia social. La culpa ja no serà més de Madrid i no podran jugar a la puta i la ramoneta per més temps.

Llarga vida al poble català ingovernable!
Re: 11 de setembre, i després què?
11 set 2012
Ademés. amb els comunistes (ei) s´ha de anar en compte, como al maig del 37, no et dons compte, i acabes a la cheka...
Re: 11 de setembre, i després què?
12 set 2012
i despres... res. que inútils sou els catalans. us reuniu un millió i mig i no sou capaços d entrar a la generalitat i al parlament per a declarar la independència.
Re: 11 de setembre, i després què?
12 set 2012
hehehe jodt quina raó...jo només sé que ahir una quants de la xusma política catalana estaven a tir, i en comptes de sortir escaldats van sortir a la foto...visque quetelunyeee
Re: 11 de setembre, i després què?
12 set 2012
Anaven més rodejats de segurates que el violador del teu papi quan es reuneix amb la màfia vaticana, subnormal.
Van ser escridassats. D'altra banda els 15meros no vau fer gran cosa més quan vau rodejar el parlament, so pija.
Re: 11 de setembre, i després què?
12 set 2012
si la gran mayoria de anarkistas no se pone las pilas y empiezan a hablar de separatismo sin ambiguedades y a trabajar verdaderamente por el derecho de autodeterminacion de los pueblos en la calle con un discurso propio anti-estatalista (no como han hecho hasta ahora, recogiendo el derecho de autodeterminacion en comunicados y textos al igual ke la onu, en papel mojado) cuando se produzca la separacion de españa, no hay duda ke el proceso sececionista acabara con la formacion de nuevos estados burgueses y capitalistas

hay ke denunciar la apropiacion de una reivindicacion legitima como el derecho de autodeterminacion por parte de la burguesia y la manipulacion de hacer creer a la gente la necesidad de formar nuevos estados, luego decir "veis ya lo deciamos nosotrxs el independentismo traia consigo una nueva cadena" va a servir para nada, el trabajo hay ke hacerlo antes

ni francia, ni españa, ni nuevos estados, INDEPENDENCIA TOTAL YA!
Sindicato Sindicat