Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
Els activistes que van assaltar un supermercat de Vilafranca se sotmeten avui a judici
supermercat-dia-vilafranca-2.jpg
La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) entén, dona suport i veu justificades les accions d'expropiació d'aliments a supermercats com la que va tenir lloc dilluns http://www.llibertat.cat/2012/09/l-expropiacio-d-aliments-a-supermercats a una superfície "Dia" de Vilafranca del Penedès per ajudar famílies en situació de penúria econòmica i alimentària [vegeu galeria audiovisual de l'acció http://www.llibertat.cat/fotogaleria/expropiacio-d-aliments-a-vilafranca ].

En un comunicat nacional, la formació explica que veu necessàries aquest tipus d'accions de desobediència en un context en què els recursos de l’administració per ajudar famílies i persones excloses econòmicament cada cop són menors i les retallades en ajudes socials augmenten.

Per això creu que la iniciativa promoguda dilluns per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de l'Alt Penedès és "un símptoma positiu, una evidència que la gent comença a perdre la por a les imposicions i que no es resigna a viure en la misèria".

El portaveu de la CUP Adam Majó s'ha solidaritzat amb els activistes que van assaltar el supermercat i ha afirmat que "la dignitat de les persones ha d’estar per sobre de qualsevol altre criteri". "Des de la CUP creiem que es justifica l’acció dels companys i companyes de la PAH de l’Alt Penedès", ha afegit.

Majó també ha anunciat que la CUP donará suport a futures accions que estiguin orientades a denunciar "la injustícia social que viu el nostre país per culpa de la submissió del poder polític als interessos del mercat i les finances". En aquest context, ha recalcat que la formació treballarà per aconseguir que es convoqui una vaga general "per fer front a aquesta ofensiva tant descarnada de les classes dominants contra els drets més bàsics de les persones i per la construcció d’alternatives a aquest model injust de distribució de la riquesa".

Judici aquest dimecres

Els participants de l'acció de Vilafranca s’enfronten a un judici de faltes per furt que tindrà lloc aquest dimecres a dos quarts de dotze del migdia. Amb motiu del judici, la PAH ha convocat una roda de premsa a les onze del matí davant dels jutjats de Vilafranca i una concentració de suport a partir de tres quarts d'onze.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2012/09/la-cup-dona-suport-a-l-expropiacio-d-aliments-a-supermercats-19120

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
El que s'està demostrant amb aquestes accions de cara en dintre (de l'anticapitalista) és que el COM és tan o més important que el què.

Això d'expropiar supers fa temps que es fa a Barna, però que passa? que només s'enteren els que llegeixen aquell dia indy i els que estan al super aquell moment. Un cop més, el DOGMATISME de certs entorns els permet assolir eficàcia a una acció simbòlica.

Quin canvi hi ha a Andalusia? el fet de que hi sigués entre altres un càrrec electe, un polític. L'acció ha aconseguit el seu objectiu de fons: GENERAR DEBAT SOCIAL i obligar a la gent a posicionar-se, perquè per una multinacional 4 carros no és absolutament res.


Així doncs, és evident que els que ho feien a Barcelona HAN FRACASSAT i els que ho feien a Andalusia HAN ENCERTAT. És prou clar que el component institucional en suport a les lluites ÉS UNA CLAU, encara que cert anarquisme dogmàtic s'entesti a negar la realitat.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
Tu análisis no deja de ser interesante, pero no se aparta de la lógica espectacular y no tiene en cuenta otras variables que van más allá del lugar y el componente institucional...
Si a ti te parece que es necesario participar en las instituciones, no sé por qué ves un problema el que estemos personas no compartamos tu opinión. ¿Qué es lo que te duele, que no piense y sienta igual que tú...?
La participación en las instituciones, no es nada nuevo, algunos lo han llamado "cinco puntismo", "entrismo", "reformismo", etc; pero más allá de lo que opinemos y de la experiencia que tengamos, si tú estás convencido no se a cuento de qué viene concluir el análisis con una queja tan inculpatoria, hacia unas personas muy concretas. Disculpa, ¡pero parece que algo te duele! ¿Te imaginas que yo me refiriese a los dogmáticos que consideran que hay que meterse en las instituciones para crear un contrapoder? Sí, si hay alguna idea fija, inamovible y que se pretende imponer hasta la descalificación sutil o indirecta, a mi me parece que es esa. Y te lo digo desde ya!, por mi puedes participar allí donde más te apetezca, pero deja de intentar convencerme, porque yo no soy tu enemigo..., por el momento.
Si abres un poquito más tu capacidad de análisis, quizás encuentres algunas de esas variables que, consciente o inconscientemente, pero llevado por el entusiasmo "anti-anarco", se te han escapado. Puede que el lapsus sea porque porque tu no ves ningún inconveniente en las estructuras del poder y por eso determinados aspectos del juego de esa "lucha" por conseguirlo, se te escapen..., pero puede que esté totalmente equivocado, pues todavía no soy tan dogmático como para no dar unas grandes expectativas a esa posibilidad... Ya se sabe, las anarcas de estas cosas, apenas sabemos nada, fíjate cómo será, que hasta la historia dice que perdimos una revolución, cuando las revoluciones se hacen para ganarlas, pues sino, no son revoluciones.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
per a "anarquista dosmatrix"

M'he expressat malament quan he parlat d'anarquisme en genèric. Jo mateix hi simpatitzo amb les idees llibertàries, com una part (de manera més o menys conscient) de la societat catalana, i de fet sectors de l'anarquisme han entès a vegades que calia assumir contradiccions.

Per exemple, quan es va fer un gran acte per l'Amadeu i hi van participar "personalitats" (ara no entrem a valorar la idoneitat d'aquesta expressió, es per entendre'ns) en demanda de la seva llibertat... hme, hi havia alguns que si mirem quin currículum tenen doncs des d'una perspectiva llibertària no són molt defensables. Però per donar notorietat mediàtica i fer ressó del cas, es va fer.

Amb això igual. No es tracta NI MOLT MENYS de dir les institucions ens salvaran. Es tracta de fer un ús INSTRUMNETAL d'aquestes i dels SEUS (no nostres) MITJANS, els que permeten arribar a les masses.

Per mi l'error és pensar que les estructures de poder són només MATERIALS (els partits) i en canvi no són IMMATERIALS. De veritat no repetim nosaltres, en la nostra quotidianitat, estructures de poder? i sí en el terreny personal les podem tenir (inconscientment) i podem continuar sent el que som, perquè no podem tenir-les en l'àmbit material? les contradiccions hi són, no es poden ignorar.

Perquè la major contradicció és dir voler-ho canviar tot i tenir una pràctica que no canvia res (més enllà dels teus hàbits, parlo de l'entorn).

I sí, et vull convèncer en tant que m'agrada debatre. Per això és el debat, igual sóc jo que m'equivoco i em convèces tu, qui sap. La qúestió es parar a vegades i veure que fem malament i no fer coses per inèrcia.

I per mi, la crítica sistemàtica a la CUP (no per coses concretes, sinó per ser partit) és un error.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
Desde la meva experiència fora de les institucions i en un sindicat "sectari i espanyolista" es poden fer moltes coses:
-Arturar baixades de sous i acomiadaments.
-Aconseguir millores laborals.
-Readmetre acomiadats.
-Aconseguir nova afiliació i extendre les idees i pràctiques llibertàries entre els treballadors.
-Assessora gratuïtament a treballadors/es i aconseguir que s'impliquin en les lluites.

Clar, tot això no és mediàtic, però si que fa que els treballador/es s'impliquin en les lluites, cosa que no fa la delegació de votar en unes eleccions, que s'impregnin de les idees i pràctiques llibertàries i que augmenti l'afiliació i per tant aquestes pràctiques de contrapoder.

A les institucions doncs si, es poden aconseguir també millores, però nosaltres volem que la gent s'impliqui en les lluites i no delegui els seus problemes en altres.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
Però de quina gent parlem? als Països Catalans som 14 milions, a l'estat espanyol uns 47-48... Perquè 20 o 30 persones resolguin x problema, és el mateix efecte que una puça en un elefant, absolutament cap. IMPENETRABLE, de lo petita queés.

En canvi, l'acció del SAT (també un sindicat) ha penetrat DIRECTAMENT en la seva lògica, i ho ha fet tant perquè malgrat l'intent d'activar la campanya de difmació, la gent recolza aquestes accions majoritàriament. La prova es que la marxa brera que estan fent cada dia hi ha més detinguts i hi ha més gent.

I bé, quan parles de que creixes en afiliació... però parlem en termes TOTALS (perquè crèixer tothom creix). Quan ha crescut el SAT amb la seva línia en els darrers 2 mesos? 10 afiliats? 20? o parlem de 5000 nous afiliats?


crec que cal aspirar a derrotar el sistema, no només a millorar un petit entorn.

"nosaltres volem que la gent s'impliqui en les lluites i no delegui els seus problemes en altres. "

Però en canvi l'estructura de la CNT és delegativa. O no hi ha delegats? dit d'altra manera: si la CNT tingués 100.000 afiliats, faria organs territorials de decisió de 100.000 persones? no hi hauria cap delegació? tota l'experiència dels anys 20 i 30 (delegativa) és negativa?
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
Home no només són 20 o 30 persones, només al sindicat on estic ara mateix som 100 afiliats, fa 2 anys érem 5, alguna cosa estarem fent bé també, encara que alguns no us agradi. I ressolem casos a més de 20 o 30 persones l'any.

L'estructura de la CNT no és delegativa, les assemblees decideixen i el delegat ha de fer complir els acords de l'assemblea i pot ser revocat per aquesta en qualsevol moment. Està clar que no es podria fer una assemblea de 100.000, persones, sinó que es porten delegats de cada territori als plens i plenàries que porten els acords de les seves respectives assemblees. Així que no siguem demagogs per favor.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
ja sou catorze milions? cony si fa dotze anys, quan vivia a catalunya feien l anunci de "som 6 milions".
doncs ara sí que si el que espereu es fer referèndums per a la independència ho teniu txungo.

a part d això almenys ara la cup s ha decantat de part del lladres. ja em queda gravat per endavant: cup=lladregots.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
Estàs flipant si et penses que el SAT en dos mesos ha aconseguit 5000 afiliats. I encara que els hagués aconseguit o n'hagués aconseguit 1000, penses que tots ells seran militants actiuS? quan durarant dins el SAT?

Una acció mediàtica pot rebre moltes adhesions (inclòs la CNT Andalusa ha felicitat l'acció del SAT), però la militància i el creixement es realitza en el dia a dia, guanyant conflictes, creant noves seccions i sent una eina útil pels treballadors/es.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
que sí home que sí, que la CNT és la única que fa les coses bé (tot i que continua partint-se internament), la única que creix i la resta no.

No entenc com encara no heu guanyat fent-ho tot tan i tan bé ;)
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
Lo más interesante de estos debates, no es convencer a las demás, sino plantearnos mutuamente esas contradicciones e intentar ver cómo las acomodamos o si nos son imposibles de soportar. Si entiendo que me quieres convencer, mi actitud será no sólo defensiva, sino beligerante y nuestro diálogo quedará cerrado y lo único que contará, es haber quien tiene más grande la estupidez y auto-complacernos escuchándonos a nosotras mismas.

Siguiendo los hilos de los comentarios, se puede comprobar como cada una nos construimos nuestra realidad. Qué si lo importante es el número. Que si eso se consigue poco a poco, como "el cuento de la lechera" Que si la CNT utiliza delegados. Que si en determinadas campañas se han instrumentalizado a "personaalidades"…

Tengo la sensación que la mayoría de esos comentarios se hacen desde fuera y la realidad se percibe según nuestro distante e interesado criterio.

Que yo sepa, los delegados de la CNT no son como los delegados de otros sindicatos. Como te explican en un comentario, sólo hacen de mensajeros para llevar los acuerdos… Significa eso que la CNT es una organización horizontal y un referente. Pues no y sí. No es horizontal en un sentido amplio, pues siempre hay gente que se desentiende del politiqueo y sin embargo hay otras que lo que les interesa es precisamente eso. Sirva como ejemplo la cantidad de escisiones de dicha organización sindical.

Que es un referente, para mi queda claro, por lo menos a nivel histórico, aunque luego quizás no comparta algunas o muchas cuestiones históricas o actuales. ¿Quién no se equivoca o es inoportuno alguna vez y en muchas?

Más que el número, me parece que lo importante es el apoyo popular y las convicciones. Es evidente que sin apoyo popular, te encuentras con varias espadas pendientes de un hilo y por lo menos una te va a seccionar. Esto tampoco significa que por ello haya que renunciar a nuestras ideas, sino que sirve para medir el grado de oportunidad y el modo de hacer las cosas. ETA en algún momento tuvo un importante apoyo y simpatía popular…, los tiempos cambian y quienes más cambiamos fuimos nosotras, las que nos creímos "los cuentos de la lechera" institucional que transformaba formas de la "lucha de liberación nacional" en "terrorismo". Y no repito el chascarrillo de "la lechera" porque no tenga otro recurso, sino porque aquí quiero hacer coincidir sindicato e institución, lo mismo que la familia o el club de Muay Thai al que vamos a entrenar.

Tampoco quiero olvidar la institución de la pareja, que aunque en algunos casos ahora se vista con la alta costura de lo liberal o la moda de turno, no deja de tener la esencia institucional y es otro espacio más de lucha de poder, lo que han llamado "guerra de sexos".

A partir de aquí quiero dejar constancia que cuando las cosas son inconscientes, es que no son conscientes, por lo tanto difícilmente vamos a hablar de ellas, a adoptarlas o aceptarlas como verdaderas, pues de hacerlo dejarían de ser inconscientes…

En cuanto a lo de la instrumentalización de "personalidades" en nuestros espacios de lucha, déjame que te plantee la duda… ¿Acaso en esas luchas las "personalidades" no son las personas presas y no las que están apoyando desde la calle? Si no es así, alguien se equivoca. Dudo mucho que esas "personalidades" se ofrecieran como tal y no lo hicieran a título personal. Por ejemplo, ¿es una personalidad el abogado o abogada que hace una rueda de prensa? Lo digo porque precisamente algunos de ellos tenían bastante proyección mediática.

En todo esto que planteo, no expreso mi opinión, sino mis dudas a tus palabras. En mi opinión siempre perdemos más que ganamos y me parece que hay que pagar un precio demasiado alto: los que hoy nos victimizan, mañana nos linchan (ver 15M)

En mi opinión nos equivocamos hasta en hacer de la persona presa una "personalidad", pues la raíz del problema es el sistema, y si nuestra lucha no conecta y atraviesa a esa persona presa, a ese sistema penitenciario, con el capitalismo y el patriarcado…, no hacemos casi nada. Tampoco recuerdo que en el caso que dices (Amadeu), se difundieran los nombres de las "personalidades" del mundo de "la cultura", pero quizás me equivoque…

Puedo estar de acuerdo contigo sin profundizar demasiado, en algunas cosas. Por ejemplo lo que dices sobre la crítica sistemática a las CUP, aunque aquí matizaría que también (las CUP) deberían aprender a hacer las cosas de otra manera. Repetir mil veces en un mismo comunicado "las CUP esto…, las CUP lo otro…", ¿aporta algo?. Ahora bien, ver a las personas de las CUP haciendo un cordón de protección frente a los antidisturbios en una protesta laboral, sería otra cuestión, igual que, pese a lo espectacular, lo es lo que hace el SAT o la PAH, e incluso sin ningún espectáculo, lo que intentan hacer los GRUPS de SUPORT MUTU de los barrios, con desigual éxito. La diferencia está en quién se la juega sin obtener ningún beneficio. Quién lo hace por convicción y quién tiene otro interés.

En cuanto a lo de cambiar algo, no es que sea pesimista, sino que lo que me parece es que no tenemos ni la menor intención de soportarnos las unas a las otras, y para cambiar algo hay que hablar mucho y darnos cuenta de qué es lo que nos perjudica aunque todavía no sepamos qué es lo que nos conviene. Uno de los ejemplos contemporáneos que me parecen más adecuados, es el de la revuelta zapatista. ¿Estamos dispuestas a asumir cada una de las cuestiones que realmente nos competen y a defenderlas…? Me temo que para nuestra clase acomodada venida a menos, eso supone liarse el pasamontañas a la cabeza e implicarse en los barrios de tal manera, que podamos prescindir de esta penosa y fatídica sanidad pública, de este demencial sistema educativo, de este enfermizo mundo laboral, etc…, incluidas las subvenciones del estado y no sé si hay bicha viviente que soporte eso. Todas tenemos alguna dependencia y pocas ganas de implicarnos en conseguir los medios, los modos y las formas que nos ayuden a superar nuestra supervivencia.

Nuestra supervivencia ha residido en esas contradicciones que sólo hemos podido acomodar, porque han sido las que hasta ahora nos aseguraban resolver lo cotidiano. Actualmente que lo cotidiano no tiene garantía de solución, tenemos una oportunidad, pero necesitamos de la identificación y la que producen los medios es de vida corta y nos lleva de un día a otro del héroe al villano, pero más allá de lo que digan los medios, lo que importa es el sentir popular y si no empezamos desde ahí, sin protagonismos, sólo alimentaremos prejuicios.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
Amb les hores extra que fa la penya d'en Garganté, tindrien feina tots els pares de família pobres de Catalunya.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
perdona pero aqui la CUP no hi pinta res, simplement ha agafat i ha fet un comunicat de suport per rentabilitzar la moguda en vots. Igual que fa IU a Espanya amb la moguda dels supers, es l'estrategia de sempre, dels que aspìren a arreplegar tots els vots i crear una imatge a partir de les lluites dels altres....
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
CUPons, no us canseu de que us esborrin propaganda partidista??
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
La cup dona suport aquí, la cup dona suport alla, vota cup... que si, que si... A CAGAR A LA VIA!!
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
als supermercats només hi ha merda.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
05 set 2012
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/560294_3934726881238_1848

A la merda anticatalana dels MMSS no li cremarem el cotxe, ho farem millor.
Re: La CUP dóna suport a l'expropiació d'aliments a supermercats
06 set 2012
Ara ho entenc. a catalunya son prop de vuit milions, no catorze. els països catalans no existeixen. No hi ha cap pais que sigui catala. En canvi sí que es pot parlar dels Països Espanyols que som 400.000.000 d' habitants, 50 vegades els habitants de catalunya.
Sindicat Terrassa