Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats
"L’ANC i l’AMI estan controlades per autonomistes"
04 set 2012
Entrevista a Josep Guia, dirigent del PSAN i membre de la coordinadora de la coalició Solidaritat-PSAN
El dirigent del PSAN i membre de la coordinadora de la coalició Solidaritat-PSAN, Josep Guia, ha aprofitat el seu pas per la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de Conflent, per fer balanç de dos anys de coalició amb SI i de la situació actual de l'independentisme.

-El novembre de 2010, el PSAN i Solidaritat es presenten en coalició a les eleccions al Parlament de Catalunya. L’acord va sorprendre, per l’eix social més que no pas el nacional. Quin balanç en fa, dels gairebé dos anys de coalició?

-El PSAN i Solidaritat tenen molt bona sintonia, i és cert que va causar estupefacció que un partit comunista donés suport a la coalició liderada per Solidaritat, que es definia dins la transversalitat, això sí, progressista. Al PSAN ho justifiquem perquè prioritzem la lluita per la independència i assumeix la unitat de la nació completa. Pel que fa a l’alliberament social, es va dir que Solidaritat no tenia postulats d’esquerres, però la gent que fa aquesta critica té poca confiança en el potencial revolucionari de l’independentisme. Ser independentista conseqüent és fer una política d’esquerres. I de fet, per posar un exemple d’un dels nostres diputats que no prové de l’esquerra, Alfons López Tena, ha resultat ser l’esquerra del Parlament que fa front a la dreta i a l’espanyolisme. Però sobretot, fou determinant per sumar-nos a la coalició l’esforç unitari dels independentistes que vam observar, a diferència d’altres col·lectius.

-No hi ha hagut discrepàncies importants, en aquests dos anys?

-No, ha estat un camí molt planer. El PSAN ha tingut èpoques molt més dogmàtiques i intransigents, i hem patit moltes escissions. Ja no volíem repetir aquests episodis, i a l’hora de la política concreta ens hem fet molt més dúctils i permissius.

-També deu ajudar el fet que el PSAN no va demanar cadires.

-Totalment d’acord. Mai no se’ns ha passat pel cap demanar quotes de poder, i per tant, com que no tenim res a perdre, no ens esbatussem. Això fa molt fàcil la convivència, i estem molt identificats amb la tasca rupturista dels nostres tres diputats.

-Al Principat, mentre que a la societat civil l’independentisme ja ha quallat, el Govern aposta per un estadi inferior amb el pacte fiscal. Considera que CiU acabarà abraçant els postulats independentistes més aviat que tard, empesa per la societat?

-No sé si CiU farà un canvi superestructural, a la direcció del partit, suposo que no perquè tenen interessos personals en el món de l’Espanya de les autonomies. Però les seves bases estan canviant i la societat està forçant una deriva cada vegada més clara cap a la independència. El pacte fiscal és només una cortina de fum, no té entitat ni viabilitat, i ningú no se’l creu, ni tan sols els que l’han proposat. En qualsevol cas, sempre hi ha hagut una superestructura que no entén, en els moments de canvi profund, que s’ha de posar al dia. I no parlo només d’autonomistes, també independentistes.

-Us referiu a ERC?

-Sí, per això el PSAN va fer l’aposta per Solidaritat, que reclamava un procés immediat cap a la independència i no esperar a veure passar el tren com a independentistes històrics. Hi ha gent, independentista, que es resisteix a adequar-se als nous moments.

-Qui és, aquesta gent?

-L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) és un gran moviment en favor de la independència, però amb el fre posat, perquè és inconcreta. Promou la mobilització popular per la independència però a l’hora de concretar què s’ha de votar i què s’ha d’exigir, no fa res. Perquè és clar, fer marxes per la independència, és a dir, fer agitació, i després votar polítics autonomistes de CiU, no té cap sentit.

-A l’ANC no tothom deu votar CiU.

-No, també ERC. Però tots dos diuen que encara no toca, o diuen que sí però no actuen perquè tenen por i tenen interessos personals. L’ANC, i també l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), estan controlades per autonomistes. Aquestes entitats, que són molt positives perquè fan agitació independentista, també tenen polítics autonomistes que volen controlar el procés i frenar-lo quan calgui.

-Hi ha gent que des de dins mateix intenta frenar la ANC i l’AMI?

-Sí. La impulsa i la frena a la vegada. El mateix que va fer amb la Crida, impedint que passés d’un cert punt, per això mai no va arribar a ser independentista. I ara, en aquestes dues associacions, l’impuls, els diners i el suport ve donat per qui ve donat, i potser alguns no segueixen directrius de partits autonomistes, però d’altres sí. En aquest sentit, la creen i la impulsen, però també la frenen.

-No és un pla massa recargolat?

-En absolut. Ho frenen perquè no s’arribi a votar polítics disposats a la independència, i no pas polítics podrits i passats de moda.

-Aleshores, l’ANC i l’AMI no són un instrument adient?

-Em sembla que és un consolador independentista. L’ANC haurà de concretar, perquè la independència no ens la donaran perquè hi hagi una manifestació si després van a votar autonomistes. Calen uns proclamadors de la independència, que són els polítics electes. I els polítics que tenim ara no són vàlids.

-Cal esperar a un altre cicle electoral?

-Sí, però aleshores cal que un ciutadà independentista voti un partit disposat a proclamar la independència. Un independentista no pot votar un autonomista. En tot cas, l’ANC encara pot fer bé la feina.

-Com?

-Assumint l’àmbit nacional català complet, que no el té assumit, i en segon lloc, votant partits independentistes.

-Troba que serà útil, la manifestació de l’11 de setembre?

-Tota mobilització per la independència és important, però nosaltres som un poble que, de manifestacions, aquí o a Brussel·les, de referèndums sense validesa, de mil coses imaginatives, no en vivim. I està bé fer agitació, però després ha de servir d’alguna cosa. Hi ha d’haver polítics disposats a proclamar la independència. Potser després de la manifestació de l’11 de setembre la gent entén que caldrà votar conseqüentment.

-Així pensa que després d’aquesta manifestació, els partits obertament independentistes, creixeran ostensiblement?

-Ha de ser així. Si no, serà un nou fracàs.
Mira també:
http://www.naciodigital.cat/noticia/45868/josep/guia/anc/ami/estan/controlades/autonomistes

This work is in the public domain

Comentaris

Re: "L’ANC i l’AMI estan controlades per autonomistes"
04 set 2012
Ens hauria d'importar exactament el mateix qui hi ha darrera de l'ANC que qui hi hagi darrera el club de fans dels pets: una merda de vaca. Són uns burgesos i no hauria d'haver-hi ningú amb conciència de classe què l'importés una merda les cabòries de l'ANC, el cercle català de negrocis en negre, el laporta... excepte que rebentéssin tots embolcallats en les seves putes estelades
Re: "L’ANC i l’AMI estan controlades per autonomistes"
04 set 2012
Saps qui hi ha darrere la CNT? La mateixa merda que darrera el club de fans d'Alicia i los pegaminoides: merda de CABRA ;-)
Re: "L’ANC i l’AMI estan controlades per autonomistes"
04 set 2012
I saps qui hi ha darrere de la teva mare?? el del butà, el fontanero, el paki de la botiga... etc, etc.
Nazio digital més nazió que mai!
04 set 2012
Nazio digital més nazió que mai!
Da igual que la burguesía siga saqueando a la clase trabajadora, da igual que apoyen a la banca en la estafa que ha realizado con los ahorros de los mayores, da igual que supriman el PIRMI, da igual que se carguen la enseñanza pública y privaticen (entre sus amigotes) la sanidad catalana, da igual.... el problema es que son autonomistas!!! Toma ya!

Panda de hijosdeputa son los de naziodigital!!!
Re: "L’ANC i l’AMI estan controlades per autonomistes"
05 set 2012
Nació Digital és CiU
Sindicato Sindicat