Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
03 set 2012
El sistema electoral quebequès situa al sobiranistes fregant la majoria absoluta en escons, amb només el 34% dels vots i l'esquerra independesntista es consolida amb el 7%.
21.jpg
Fins a tres partits estan en posició de guanyar les eleccions a l'Assemblea Nacional del Quebec, que se celebren la setmana vinent, dimarts dia 4. L'avantatge momentani és per als sobiranistes del Partit Quebequès (PQ), que les tres enquestes més recents (http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89lection_g%C3%A9n%C3%A9rale_qu%C3%A9b%) situen entre el 33 i el 34% de la intenció de vot.

Però molt a prop d'ells es troben els autonomistes de la Coalició Avenir Quebec (CAQ), en un marge del 25 al 28% del vot. I pràcticament en empat tècnic, el Partit Liberal del Quebec (PLQ, partidari de l'statu quo) es troba en una intenció de vot d'entre el 26 i el 28%, segons informa Nationalia.cat

Si aquests resultats es confirmen, és probable que cap de les tres forces assoleixi la majoria absoluta: a la història del Quebec, ningú no l'ha aconseguida amb menys del 38% dels vots. És probable, però no segur, donat que el sistema electoral quebequès acostuma a generar importants desviacions entre el percentatge de vot i el d'escons.

De fet, l'enquesta més recent de totes tres, publicada pel diari Globe and Mail http://www.theglobeandmail.com/news/politics/elections/latest-projection/ (que calcula per al PQ una intenció de vot del 34%), diu que els sobiranistes podrien sumar la majoria absoluta mercès a la seva fortalesa a les circumscripcions fora dels dos grans nuclis urbans: Montreal i Ciutat de Quebec. D'acord amb aquests càlculs, el PQ seria el partit encarregat de formar govern (en minoria o amb una majoria absoluta molt estreta).

Unes altres dues veus sobiranistes cerquen l'escó

Si bé el PQ, el PLQ i la CAQ són les úniques tres forces que ara mateix poden aspirar a guanyar els comicis, cal recordar que hi ha uns altres dos partits a qui les enquestes donen opcions fermes d'obtenir un escó a l'Assemblea Nacional. La primera d'elles és Quebec Solidari (QS, l'esquerra independentista http://ca.wikipedia.org/wiki/Qu%C3%A9bec_solidaire ), que vol renovar l'escó que el seu líder, Amir Khadir, va aconseguir fa quatre anys a la circumscripció de Mercier. Els càlculs del sondeig del Globe and Mail apunten que Khadir conservarà l'escó i que el partit en podria sumar un segon. Això va en línia amb el previsible augment del percentatge de vot, que fa quatre anys va ser del 3,8% i ara podria apropar-se al 7%.

La indepedència, les taxes universitàries i la corrupció marquen la campanya

Com informava fa uns dies el PuntAvui, l'anticipació dels comicis permetrà conèixer l'escrutini abans que es faci públic l'informe de la Comissió Charbonneau, previst per a la tardor, que investiga presumptes actes irregulars en el sector de la construcció i la connivència amb càrrecs públics.

Així, els retrets sobre corrupció, les protestes estudiantils i l'ideari sobiranista són els plats forts d'una campanya molt disputada. Amb tot, els independentistes també intentaran captar l'electorat liberal, que al setembre aspirarà a una quarta reelecció. Els liberals tenen a favor una maquinària electoral ben rodada, importants recursos financers i el suport de municipis que en els últims anys han rebut moltes subvencions.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2012/08/els-independentsites-podrien-guanyar-les-eleccions-al-quebec-19047

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
03 set 2012
23.jpg
Imatge de la revolta dels estudiants quebequesos, en lluita contra les retallades en educació.

És l'hora dels pobles i de les treballadores! endavant l'esquerra independentista al Quebec!
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
03 set 2012
el PQ és com CiU. menuda victòria
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
03 set 2012
Si ho dius en el terreny nacional, CiU ha convocat 2 referèndums d'autodeterminació? reconeix la territorialitat de la nació sencera?

Si ho dius en l'àmbit social, crec que és indiferent el canvi, en tant que les polítiques neoliberals de CiU seran IGUAL DE NEFASTES sota dominació espanyola o en una CAC independent. Això no canviarà, perquè CiU és la basura que és. L'avanç serà en altres terrenys.

I respecte que la independència a soles és un avanç parcial, sí, d'acord. També és un avanç molt parcial la legalització del matrimoni homosexual o el dret a l'avortament, en comptes de l'abolició del patriarcat. I també són canvis parcials que no trenquen de per sí amb el capitalisme, portats a terme a més per partits propis del sistema.

Però això no treu que siguin de per sí positius, per limitats que siguin. Doncs això mateix amb l'autodeterminació.
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
03 set 2012
això li preguntes a un irlandès del sud, a veure en qué li ha beneficiat ser independent. Ni tan sols els serveix per a mantenir el seu idioma
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
03 set 2012
"-", la qüestió és: l'ha perjudicat tenir estat propi? estaria millor sota dominació britànica? llavors quin sentit té la lluita per la independència a Irlanda del nord, amb totes les morts que hi ha hagut?


Els termes en que ens hem de plantejar les coses són no només QUE VOLEM sinó que és el que hi ha i si l'alternativa real és millor. Una Catalunya independent governada per liberals és pitjor que una Catalunya ocupada governada per liberals? perquè l'alternativa més plausible avui no és esdevenir el primer estat socialista d'Europa que guiara els altres, sinó seguir dins d'Espanya o fora. Que fem en aquest cas, en aquesta disjuntiva?

I per cert, això de l'idioma és totalment demagògic. Tenen la mala sort de tenir una llengua que no ha tingut un procés de normalització com el català, que no pertany a cap gran grup lingüístic (no és una llengua llatina, per exemple) i sobretot que l'anglès és casualment la llengua de més prestigi internacional. El català està en unes condicions radicalment diferents que el gaèlic o que el basc.
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
03 set 2012
catalunya no està ocupada, no fotem. Té tot el dret a esdevenir independent si hi ha una majoria social que així ho desitja (igual que el Quebec) però no parlem d'ocupació com el cas d'Irlanda, Palestina o el Sahara, perquè senzillament no és veritat.
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
04 set 2012
catalunya està ocupada per immigrants espanyols i d altres nacionalitzats per culpa dels quals si es fessin eleccions, catalunya no s independitzaria.
la independència de catalunya á de ser per la força, per una presa de poder popular, per exemple un 11 de setembre d un any com aquest.
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
04 set 2012
"GG"
L'actual territori anomenat "Catalunya", abnans, molt abans, com la resta de la península ibèrica, era una microplaca continental a la deriva que va quedar ajupida entre les plaques aquitana i africana. llavors no hi havia homínids. Més tard, neandenthals i homo sapiens van conviure i a l'última glaciació hi va haver immigració de tota la zona holàrtica. més tard encara, hi va haver-hi els íbers i, per fí, els romans "romanitzant" i carlomagno "cristianitzant" i imposant la marca hispànica i els seus colons... La naturalesa és sàvia i la Història filla de puta. Què hi farem. Fote't a la màquina del temps, retrocedeix a l'austhrolopithecus i impedeix què l'homo sapiens surti de l'Àfrica. Així tindràs la teva catalunya lliure de xarnegos, moros,... i CATALANS (tros de feixista).
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
04 set 2012
una altra cosa és que siguis un procapitalista que no vol la independència.
però per democràcia no s aconseguirà ni una merda.
hè,hè!! jo sóc xarnego i n estic molt orgullós. la diferència és que jo sóc realista i tú un absurd antiindependentista. no sé què em veus de feixista, però bé, tú mateix (o tú mateixa).
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
04 set 2012
Precissament, per què vull la INDEPENDÈNCIA autèntica, de tots i cadascun dels individus, condició sine qua non per a conformar una col·lectivitat de persones lliures i capaces d'associar-se lliurement i amb igulatat de condicions, no soc "anti-independentistta", sinó ANTIBURGÈS, perquè, per si no ho saps, les nazions no són lliures 8en tant que artifici burgès), ho són les persones. Pro-caputalista ta tia la guenya. i de feixista no tens el que jo et vegi, sinó un bon tros, per parlar d'"IMMIGRANTS"; al planeta terra, ningú no és immigrant, o no has entès que l'homo sapiens va "migrar" des de la gorja d'Oldhubai i va "colonitzar" el planeta,... els nazi-onanistes, a més de mesquins, tan idiotes sou?
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
04 set 2012
doncs jo sóc immigrant a la terra doncs sóc extraterrestre, no et fot, gilip...
tota la teva formació és burgesa capitalista. la mateixa teoria de l orígen africà de l home és una falsa teoria promocionada per jueus capitalistes.
no sabrem què va descobrir la unió soviètica sobre l orígen de l home. el cert és que totes les proves anatòmiques, culturals (de la cultura material) o inclús filològiques apunten a que totes les rasses humanes actuals provenen d una raça molt propera als inuits. però es clar, la teva formació burgesa capitalista diu una altra cosa i tú te la creus, petit burgès (ric o pobre).
els burgesos capitalistes també creuen en la seva independència econòmica explotant als altres.
però aquests dies a indymedia, per independència només s entén la independència de catalunya o, per extensió de unes regions respecte a d altres (com el qebec respecte canadà).
les teves teories automasturbatòries guàrda-te-les a la teva butxaca de burgès amb formació absolutament capitalista. només ets un babau amb el cap plè de merda burgesa per molt que vulguis fer creure el contrari.
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
04 set 2012
la meva formació, no sabré mai fins a quin punt està infectada de la puta ideologia burgesa, la mateixa puta ideologia burgesa artífex del NAZIONALISME, què en forma de furullo de vaca, omple el teu crani. Com què els teus congèneres nazionalistes es van carregar al Ferrer i Guàrdia, impulsor de l'ESCOLA LLIURE, vàrem perdre l'oportunitat de tenir TOTS (no els nens de papà nazionalistes com tu) una FORMACIÓ en les antípodes del capitalisme. Ah, si tens una teoria o una troballa paleontològica que refuti la teoria d'Oldhubai, tan "comunista" com ets (perdona que me'n en foti), POSA-HO EN CONEIXEMENT DE TOTHOM, "sionista" mesquí!

P.D.: aquests dies, a Indymedia, al meu poble o a Disneylàndia, per "Independència", cadascú/na que entengui el que li surti dels ous o dels ovaris, tros de fatxa despòtic.
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
04 set 2012
si cadascú li donés a les paraules un significat propi alié al que s entén comunment en un moment i lloc determinat, el llenguatge desapareixeria per la seva inutilitat. en el teu cas si t inventes els significats és perque vius en un món aliè a la realitat circumdant. ets doncs un esquizo, dissociat de la realitat que t envolta. els meus descobriments m els quedo (o m els quedaria) per a mí a fí d asegurar-me de que no van a parar a capullos com tú que els malinterpretarien i en farien un mal ús. no saps quina és la meva formació ni ho sabràs. no es poden donar margarides als porcs, va dir un home molt savi fa dos mil anys.
ni sóc nacionalista ni soc un putu burgès pseudorrenegat del capitalisme com tú.
i tú ets el que defenses les teories sionistes de l evolució de l home, capsigrany. hi han moltes teories sobre l orígen de l home, tant monofilètiques com multifilètiques i hi han molts llocs (fins i tot a amèrica) que poden ser considerats com a orígen de l home molt abans que a áfrica. els jueus van defensar la teoria de l orígen africà de l home per fer creura que ells són els primers civilitzats en sortir de l àfrica.
la teoria de l origen africà feia creure que l home també va entrar a europa per la península ibérica però les restes que demostraven això resulta que eren una estafa i eren òssos d ase. tot i que pot ser eren de la teva familia. ruc.
tú sí q ets un dictador prosionista de formació 200% capitalista.
als narcos el q els molesta és qe davant de 11-S no es fagi cas a la seva lluita perduda. sé qe no ets narco, ets un burgès q es fa passar per narco. això dèu ser el que et produeix l esquizofrènia.
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
05 set 2012
«(...) no saps quina és la meva formació ni ho sabràs (...)»; bé, ni jo ni ningú t'ho ha preguntat, però tu mateix deixes en evidència que sols saps regurgitar consignes nazionalistes, per tant massa formació no en veig...

«(...) sé qe no ets narco, ets un burgès q es fa passar per narco.(...)»; tu "saps molt"; com tots els gafapastes setciències nazionalistes, és a dir, sabeu repetir cony-signes, com a bons cadells cony-vergents que ni tan sols són cony-scients de ser cadells cony-vergents.
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
05 set 2012
no tinc res de nacionalista. No tens ni idea de que sóc. El que sí queda clar que tú ets capitalista prosionista. Les teves barreges d arrels de paralaules només tenen sentit dins la teva esquizofrenia. El que va de setciencies gafapastes ets tu amb les teories sionistes capitalistes sobre la formació de continents i l origen de la humanitat apreses com un lloret. Nomes ets un tontulcul amb el cap ple de merda burgesa feixista i sionista, sus scrofa o com et diguis.
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
05 set 2012
Que cony!! On veus tu que jo hagi escrit consignes nacionalistes, subnormal?I no cal que responguis, no cal fagis més el ridícul, sus scrofa.
Desperta de la teva esquizo_fantasia, no ets popular i mes d un cop se t ha demanat que et suicidis, sus scrofa.
INDEPENDENCIA, ANTICAPITALISME I EXERCIT CATALA,ARA!!!
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
07 set 2012
ningú modera el grau d'insults a indymedia?
Re: Els independentistes podrien guanyar les eleccions al Quebec
08 set 2012
Exacte. El picot negre és un provocador que només busca encendre la discòrdia. Estarà bé que s esborrin tots els comentaris amb insults. Si els moderadors puguessin fer bé la seva feina, no podrien aparèixer les provocacions del picot negre i així el diàleg podria ser productiu enlloc de caure tots en la trampa del provocador. Un troll és sempre un troll.
Sindicat Terrassa