Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
El 1976 es va convocar per al juliol la Marxa de la Llibertat amb la idea que en aquell moment, pocs mesos després de la mort de Francisco Franco, calia recuperar les idees i l'esperit de cinc anys abans, amb la constitució de l'Assemblea de Catalunya (1971), on s'unien forces sindicals, associacions de veiïns, les ara anomenades ONG i els partits polítics, amb el lema 'Llibertat, amnistia i estatut d'autonomia'.
L'organització, a càrrec de Pax Christi, va considerar en una trobada el Nadal de 1975, un mes després de la mort de Franco, que potser la idea i el lema popularitzats per l'Asemblea de Catalunya, un moviment de caràcter molt barceloní, s'estenguessin a tot el territori. Una bona manera era convocant una marxa, com les moltes que històricament i per tot el món s'havien fet, reivindicant aquests tres punts de l'Assemblea. La marxa es va pensar amb sortides en uns quants punts de Catalunya, que havien de caminar des del 4 de juliol de 1976 fins a convergir, l'Onze de Setembre, al monestir de Poblet, cor simbòlic de Catalunya.

La marxa, convocada el març d'aquell any, va ésser prohibida el mes de maig pel ministre d'Interior espanyol d'aleshores, Manuel Fraga. Tot i això, es va mantenir la convocatòria, secundada per Lluís Maria Xirinacs (que aleshores feia la protesta davant la presó Model de Barcelona), i es va decidir començar-la. El 4 de juliol van sortir les marxes dels diferents punts de Catalunya, amb moltes detencions perquè l'acte era prohibit. Jo, de fet, vaig ser tres dies al calabós com a responsable de la marxa del sud. Però tots els pobles van mantenir els actes, malgrat la presència de la guàrdia civil. Hi va haver detencions i multes, però a empentes i rodolons va continuar fins l'Onze de Setembre.

La concentració final era prevista a Montblanc, per recórrer el tram final fins a Poblet plegats. Però a Montblanc hi havia les forces d'ordre públic per prohibir l'acte i recordo que en el moment que les marxes volien sortir a Poblet, van pegar de debò. Això va impedir que la marxa arribés a Poblet, excepte alguns que van aconseguir arribar-hi. La marxa es va trencar a Montblanc, però es va aconseguir estendre l'espertit de llibertat per Catalunya, que és el que es volia.

La marxa d'avui, doncs, respon a la voluntat d'enllestir la marxa inacabada, però molt treballada, del 1976. És veritat que els organitzadors d'ara no són els que vam organitzar la d'aleshores, però els companys de l'ANC que la promouen van considerar que es podia enllaçar amb la Marxa per la Indepencència que es fa aquests dies, com una de les etapes.

Ara, hi veig diferències substancials, entre la situació d'ara i la de 1976. En aquell moment era una marxa fruit de la il·lusió i unitària. S'hi havia afegit tothom i hi havia il·lusió de canvi. Ara a Catalunya, en canvi, hi ha frustració i no s'hi troba la unitat d'aquell moment. Amb tot, veig molt correcte que hi hagi manifestacions multitudinàries com la de l'Onze de Setembre, perquè les circumstàncies actuals exigeixen la petició d'independència, que sempre ha estat justificada. Per mi la reivindicació de la independència és important, però sempre dic que no ha de ser una paraula buida de contingut, sinó que ha d'anar acompanyada d'un programa social i polític, amb el lligam amb el tema del malestar social. Estic d'acord en la reclamació de la independència de Catalunya, però també que es declari republicana, solidària amb els altres territoris, protectora del medi, desmilitaritzada…

Arcadi Oliveres és economista i president de Justícia i Pau
Mira també:
http://www.vilaweb.cat/opinio_contundent/4037192/arcadi-oliveres-diferencies-substancials-situacio-1976.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
L'Arcadi CUPeja. Temps al temps.
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
Si. Sabem el que va passar, per que hi erem. El concert d'en Lluis Llach al Palau d'Esports, l'Assemblea de Catalunya, els psuqueros de la ma dels convergents i els sociates pactant amb el franquisme...
El crits de 'Mori el feixisme', 'fem caure els murs de La Model', 'Unitat-Accio = Revolució!' foren ofegats pels 'Segadors' i pel 'Llibertat, Amnistia i Estatut d'autonomia'...
Ara en Llach es multimil$lionari; els suqueros, els sociates i els convergents tenen els calers a Suissa & els Segadors es una cosa carrinclona i mes reaccionaria que trencadora.
Digu'ens, Arcadi...
quina cosa ens haurem d'empassar doblegada aquest cop, l'amor de Déu per la Patria Catalana?
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
Ets un pallasso dicotomista. Sempre intentant oposar l'alliberament nacional amb la lluita anticapitalista. Convergència és un obstacle a la independència tan furibund com vosaltres. Entre tots intenteu parar un avenç progressista en tota regla com la desmembració d'espanya.
A baix els murs de la model? I on us cardarem a vosaltres, als de ciu, C's i demés xusma reaccionària, sinó?
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
Voleu "cardar als de ciu??", doncs per al moment, feu marxetes de torxes i concerts amb ells... alo millor lo de cardar es literal...??
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
arcadi oliveres asquerosa momia del fastigós mon de la caritat cristiana. Amb la seva lluita xifrística tan perfecta per no dir absolutament res i no senyalar els culpables. Segons diu ell, la violència dels antisistema és equiparable a la dels mossos... citaré un text ja que jo m'exalto i no se m'entén (ja es veu):

"Ara li toca com no, al famós pacífista Arcadi Oliveras, que iguala la violència dels encaputxats que atacaven símbols del capitalisme com el BBVA o l’Starbucks, als mossos que atacaven els manifestants: http://rac1.org/blog/noticies/programes/el-mon-a-rac1/arcadi-oliveras-la/. Així per ell és igual cremar un contenidor o aquests símbols del capital –destrosses materials- que atacar i ferir persones com van fer i fa la BRIMO dels Mossos d’Esquadra. Arcadi Oliveras ja va fer el mateix durant la manifestació davant el parlament quan un grup de persones van increpar diversos parlamentaris: http://www.vilaweb.cat/noticia/3898632/20110615/arcadi-oliveres-condemna. Que còmode que és condemnar altres formes de lluita a través dels mitjans de comunicació de masses, desde la còmode posició de profesor de universitat, sent conseller assessor dels progres-liberals d’ATTAC i en el seu moment membre del Comitè de Seguiment dels Acords del Tinell d’ICV i militant en ONG’S subvencionades. És una sort no patir la misèria a què ens sotmet el sistema, i netejar la consciència a través de la caritat cristiana. Felip Puig és la cara desagradable, Arcadi l’amable, però ambdós pertanyen a la mateixa moneda."

Amb la figura d'Arcadi Oliveres podem extreure un norma general de com el sistema sufoca qualsevol tipus de dissidència organitzada: busca una cara visible en el moviment, un líder, però el líder que sigui més light en les reclamacions, el que estigui més integrat al sistema, el que vulgui anar a les fastigoses tertúlies del poder. De la mateixa manera els britànics escolliren Gandhi per negociar, ja que no proposava accions directes. De la mateixa manera es ressaltava luther king, i no el radicalisme dels panteres negres.
El poder vol cares visibles que s'adecuin al seu discurs, el poder té por a una gran massa homogènia sense noms ni líders, una gran massa incontrolable que destrueixi tot al seu pas.
Visca l'anarkia! (A)
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
Disculpa, els de CiU volen evitar la independència tant com vosaltres, per motius diferents, és clar, ells ho fan per simple negoci i vosaltres per sectarisme, orgull infantiloide i sentimentalisme en molts casos. Els de Ci ens han detingut i obert el cap més que a vosaltres i no ho oblidem, de fet ja us dic, seran jutjats per traïdors i opressors, però això no ho podem fer en el context espanyol. El vostre estimat estat espanyol és un entrebanc al desenvolupament democràtic del poble català.
L'espanyolisme és tan fanàtic que, davant de la impossibilitat de posar en però a l'independentisme des de l'esquerra, es deixa caure de quatre grapes en el somniatruitisme anarcoide. "Antes anarquista que rota", mare meva. Algun dia us adonareu de qui sou titelles. Nosaltres, els comunistes independentistes, volem poder per exercir-lo i oprimir als qui ara són opressors. Vosaltres no sou més que uns nihilistes que no rascareu bola en la puta vida, mira que et dic, pensa-hi. En la puta vida rascareu bola, a no ser que madureu i us integreu, no ja a l'EI, sinó al món real.
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
Vaya, al gurú del 15m le sacan los trapos sucios los perroflautas cuando se posiciona por la independencia. Igual que a Artur Mas desde el poder español, que le sacarían toda la mierda que le tapan si se posicionase por la independencia.
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
Sí "rocco" la mierda del Más mierda y la tuya, convergen en unión. Sois igual que los fascistas que se ofenden cuando se les llama fascistas.
Y al comunistoide independistoide que no es sectario, para nada es sectario el dueño de la iglesia..., ¿qué problema tienes con los que no quieren el poder o con los "somniatruites"? ¿qué mosca te ha picado para que confundas madurez con poder...?
Si lo de calificar a la gente de "nihilistas" y "orgullo infantiloide y sentimentalismo" te relaja y te hace madurar, tómate una sobredosis, pero respeta a quienes no piensan como tú, respeta a quienes también están en contra de los burgueses, en contra del estado y en contra del capital..., porque sino un día te darás cuenta de quién eres tú la marioneta.
Ah!, y puestos a insultar, espanyolista lo será el "rocco" y tu padre!
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
Just va ser el mateix dia que feien el primer 11 de setembrea Sant Boi legalitçat que uns cuants de barcelona anarem cap Montblanc .Ens va acollir gent anonima i molt maca per anar cap Poblet ,e dia seguent pero va ser imposible pels piciletos i policia nazianal.ARA sembla que es vulguin posar medalles el Colom de Ciu i el Arcadi Oliveres cuand hi havia molta gent anonima que va mullarsa i va patir la repressio del terrorisme d,Estat.Per tv3 apart de parlar aquets 2 va sortir algu del poble que havia filmat algunes imatges de l.acte civic a mOntblanc poc avans d,hostiat les forces del desordre a avis amb el net amb la culata o porrasos a punta pala o ,altractaments a punta pala i que tambe deia la noticia que la gent del poble acollia a les seves llars a la gent de fora al moment de la represio.No es vritat.Pot swer algu si,pero bastants ens varem trovar que ens tancaven les portes als nassos i un amic meu es va amagar al terrat d,una casa i no va apareixer per la feina fins 1 dia despres.I no tothom erem de pax Christi i tota la pesca
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
01 set 2012
els de la classe social de l arcadi oliveres no volen que es declari la independència. no volen DECLARAR, volen RECLAMAR la independència. però, reclamar?. sembla que amb reclamar el que volen dir es demanar diners a madrit. l anc en els seus estatuts diuen que el que volen no és la independència sino difondre idees sobre la independència i sobretot difondre la idea de que la independència és necessària. ara entenc que l anc és un rebifament de l assamblea catalana que esmenta l arcadi oliveres. però després miro el full de ruta de l anc i resulta que no tenen interès en la declaració d independència sino tan sols aplaçar una possible declaració d independència fins a després del 2014 com creient (els redactors del full de ruta) que si la independència de catalunya no es declara abans del 2014 no es declararà mai, i aleshores hauràn guanyat.
de fet el full de ruta declara que la feina de l anc començarà després d aquest 11s i que es dedicaràn a entregar solicituts a les institucions. és a dir, res de res. no volen la independència.
la independència s ha de declarar encara que no sigui desitjable per als banquers catalans o per al grup social mort o classe social morta a la que pertany l arcadi oliveres.
no dubto que l arcadi em conèix i sap que davant la independència de catalunya ni als matemàtics catalans els interessa la matemàtica.
la independència de catalunya la declararàn aquells que vulguin i puguin declarar-la en el moment adecuat, en el lloc adecuat. i el millor dia per a fer-ho és un 11s.

però tant se val que derrera de la convocatòria de l anc a l 11s hi hagin mòmies del 76 o fantames del segle XIX. el fet és que les manifestacions estàn convocades i les manifestacions és poden dividir i redirigir. qualsevol pot portar un megàfon a una manifestació i fer les seves proclames. qualsevol enmig d una manifestació pot cridar "anem a la plaça sant jaume!" o "anem a la generalitat a declarar la independència!".
l anc convoca. ei convoca. però qualsevol és lliure, dins d una manifestació, de cridar el que vulgui o de seguir a qui vulgui.

si heu de seguir a algún líder, és preferible que sigui ros i d ulls clars, és preferible que sigui dòna que home. no és cap mena de racisme (jo no sóc ni dòna ni ros d ulls blaus) però és millor seguir a algú que no sembli jueu (pel perill de que estigui obeint a interessos jueu capitalistes aliens al desig i necessitat de declarar la independència).

al final de l article l arcadi fa una relliscada (una altra?). diu que la reivindicació es declari republicana. és evidentíssim que si catalunya declara la independència serà una república.
excepte, es clar, que als qui reivindiquessin o declaressin la independència, se´ls girés el cap i vulguessin crear un monarquia catalana, un reialme en comptes d una república.

cadascú la seva religió i els ateus la seva, el seu ateisme. jo, personalment estic resant molt, moltíssim, per a que aquest 11 de setembre de l any 2012 de l era cristiana, es declari la independència de catalunya.
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
02 set 2012
15m interclassistes!!!
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
02 set 2012
"Interclasista", el nuevo insulto de moda en los supuestos movimientos sociales alternativos.
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
02 set 2012
Uns i altres no en sabeu de la missa la meitat. Jo no crec en la socialdemocràcia, en el reformisme ni en l'interclassisme; però deixo clar que la meva lluita no és la seva, sense menysprear-los. Jo ni estic amb l'anarquista de dalt ni amb el comunista de sota. Jo defenso la meva via revolucionària, mirant cada moment en que em trobo, aprofitant els recursos que em brinda aquesta gent (siguin partidistes o petit-burgesos), però sense perdre de vista l'acumulació de força per anar preparant la insurrecció, res més. podem jugar al joc de fronts que vulguem, però no hem de renunciar a dues coses: l'anti-capitalisme i la via revolucionària, com a única per destruïr el capitalisme
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
03 set 2012
acumulacion de fuerzas?, hace bastante tiempo que se vienen acumulando las fuerzas y seguiras esperando...la revolucion es ahora, en este instante y en todoss los sitios, no es exclusiva catalana ni española, y no, no amamos al estado español como vosotros lo hariais con el estado catalan,o dime amigo mio ¿quien si no para protegerlos mientras veis al barsa bebiendo estrella damm? eh?, catalunya, nou estat d'europa! més que un club!
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
03 set 2012
"15m interclassistes!!!".interessant. deixant de banda l interclassisme o monoclassisme, què passaria si l 11s es convertís en un 15m a la plaça sant jaume o a la ciutadella?. hi há un precedent.. Lluis Maria Xirinacs es va passar setmanas assegut a la plaça sant jaume en vaga de fam per reclamar la independència. si un ho va fer, molts també ho poden fer. es clar que aquest cop sense vaga fam, organitzats com el 15m.
si es fes així i s aguantessin dues setmanes s empalmaria amb el 25s i el 26s. l estat español ho tindria molt difícil.
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
03 set 2012
a més estan les vagues de profes 12s 13s i 19s que es podrien afegir de seguida si l 11s es plantegés com un 15s.
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
03 set 2012
a més estan les vagues de profes 12-S 13-S i 19-S que es podrien afegir de seguida si l 11-S es plantegés com un 15-M
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
03 set 2012
Començo a estar fins als collons de que se'ns digui feixistes per internet. Trobeu que som feixistes? Doncs organitzeu la resposta al carrer si teniu collons, colla de pollosos i fills de puta de classe alta.
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
03 set 2012
- la revolució ha començat i no me n'he adonat? el paki feia vida normal, l'autobusero també, ... potser estan al bàndol dels dolents...
surt al carrer i comença la revolució, pot ser un bon divertiment...
agur company
Re: Arcadi Oliveres: 'Les circumstàncies actuals exigeixen la petició de la independència'
26 set 2012
És increïble. Ser anarquista, radikal i guai és insultar i rebutjar qualsevol persona amb dos dits de front? Gandhi no proposava accions directes? (per això 'només' va aconseguir la independència del seu país de forma no violenta... psè, res de res, oi?). Com més paraulotes diguem, més antisistema som? Jo diria que no: Això de vegades sembla intereconomia.
Sindicat Terrassa