Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Desnonaments en benefici de la banca.Comunicat de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca
28 ago 2012
El Govern agilitza encara més els denonaments en benefici de la banca i decreta la mort d'un lloguer digne
[[[Comunicat de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca
]]]

Per si quedava algun dubte de per a qui governa aquest Govern, l'executiu no ha volgut desaprofitar aquest mes d'agost per aprovar un decretàs que d'un cop acabi amb els pocs drets que encara tenien els llogaters a l'estat espanyol.

La reforma anunciada per a ser aprovada al Consell de Ministres d'avui divendres 24 d'agost, preveu, entre d'altres: reduir els anys del contracte de lloguer de 5 a 3 anys, agilitzar encara més els desnonaments per impagament de lloguer i beneficiar fiscalment els grans especuladors immobiliaris. I tot plegat sense aprovar cap mesura que ajudi les persones que contra la seva voluntat pateixen l'atur i les retallades i que, en conseqüència, no poden pagar la hipoteca o el lloguer.

La PAH, des de la seva fundació el 2009, ha explicat que ens centrem en la denúncia de les execucions hipotecàries per ser una de les cares més dramàtiques de la crisi habitacional que afecta milions de persones, però que érem ben conscients de que execucions i desallotjaments hipotecaris eren la punta de l'iceberg d'un problema més ampli: la mercantilització de l'habitatge i la vulneració sistemàtica del dret a un habitatge digne a l'estat espanyol. Lloguer i compra són dues cares d'una mateixa moneda: si moltes persones es van hipotecar en aquest país va ser precisament perquè des de fa anys els successius governs del PSOE i el PP han anant minvant els drets dels llogaters, tot fent que el lloguer no fos una alternativa real per als qui legítimament volien accedir a una llar assequible i estable. Llogar era oficialment “llançar els diners”, fiscalment només desgravava la compra i els llogaters any rere any tenien menys drets.

N'hi ha més, però. La PAH també se sent al·ludida amb aquesta nova reforma en la mesura en que la gairebé totalitat dels centenars de milers de persones que ja han patit o estan patint una execució hipotecària passen directament al mercat del lloguer. És a dir, mentre no hi hagi alternatives (com les cooperatives en règim de cessió d'ús, habituals al nord d'Europa i altres països), el destí immediat de les persones afectades per la hipoteca és el lloguer. Així, es dóna la paradoxa de que el Govern condemna les famílies a patir la violència d'un desnonament diverses vegades en poc temps: primer per execució hipotecària, després al mercat privat del lloguer, i en tots els casos sense oferir cap alternativa de reallotjament a un parc d'habitatge social assequible inexistent a Espanya.

L'excusa del Govern és força dolenta: diu que pretèn fomentar el lloguer. Però la recepta de sobreprotegir la part forta del contracte no és pas nova, porten aplicant-la molts anys i el seu efecte ha estat sistemàticament el contrari. A més a més, si el que realment preocupés al Govern fos la inseguretat jurídica d'alguns propietaris, el que caldria fer és distingir entre petits i grans propietaris; entre qui deixa de pagar per manca de capacitat econòmica i qui ho fa per mala fe; i, sobretot, oferir solucions de reallotjament i garantir un parc de lloguer social assequible on ubicar-hi les famílies que ho necessitin.

La nova reforma del lloguer no només vulnera tots els compromisos de l'Estat espanyol en matèria de drets humans. A més, aprofundeix en una política d'habitatge que ja s'ha demostrat un fracàs. Precaritzar el lloguer, agilitzar els desnonaments, promoure la compra a través del sobreendeutament i incentivar l'especulació immobiliària ens ha dut a ser campions europeus en desnonaments, execucions hipotecàries, habitatges buits, preus elevadíssims i corrupció, entre d'altres. La nova reforma beneficia els grans propietaris, en especial la banca, i mira d'atreure la inversió de grans capitals estrangers. En concret, prepara el terreny per a donar sortida al “banc dolent” que el Govern és a punt d'aprovar: amb el “banc dolent” l'estat comprarà a preus inflats de bombolla els actius immobiliaris que la banca no aconsegueix col·locar. Tot seguit, els oferirà a inversors estrangers, especialment xinesos i russos, amb grans avantatges fiscals aprovats al decret d'avui; per exemple, tributant al 0% a l'impost de societats. Un cop més, el Govern socialitza les pèrdues i privatitza els beneficis amb un rescat multimilionari encobert. La banca hi guanya, la població perd.

Hi ha una dada, però, que el Govern sembla no haver inclòs als seus càlculs. La població ja no pot més. Centenars de milers de persones estan signant la ILP per la dació en pagament retroactiva, la paralització dels desnonaments i la reconversió de l'habitatge buit en mans de la banca en lloguer social assequible, i no tol·lerarem que es menystingui la voluntat popular. Milions de pisos buits esperen a complir la seva funció social. Sobren habitatges i només hi manca voluntat política per tal de fer efectiu el dret a l'habitatge. Si el Govern no ho fa, ho farem nosaltres.

P.A.H

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Desnonaments en benefici de la banca.Comunicat de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca
29 ago 2012
Os vais a la mierda, burgueses hijos de puta, amigos de los nazi-onalistas del círculo catalán de negocios.
http://26maigvic.blogspot.com.es/p/adhesions.html
Re: Desnonaments en benefici de la banca.Comunicat de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca
29 ago 2012
¿le dirías lo mismo a todos los adherentes? Idiota! (o simple troll)
Sindicat Terrassa