Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Detingut el raper mallorquí Valtònyc per una cançó
22 ago 2012
L'acusen d'incitació a la violència i injúries a la corona espanyola després de ser denunciat pel Círculo Balear
foto_valtonyc1-46962.jpg
La policia espanyola ha detingut aquest dimecres al matí el raper mallorquí Josep Miquel Arenas "Valtònyc" [Twitter | Myspace]. Ha estat detingut a la comissaria del Passeig Mallorca, on havia estat citat a declarar i s'havia presentat voluntàriament, i ha sortit en llibertat amb càrrecs al cap d'una hora i escaig. L'acusen d'incitació a la violència i injúries a la corona espanyola.

Valtònyc ha estat denunciat pel president de l'entitat d'extrema dreta Círculo Balear, Jorge Campos, pel contingut crític de les seves cançons, concretament pel tema "Circo balear". Campos és ja conegut a l’Esquerra Independentista de Mallorca pel judici contra els 9 de Palma.

Campos va denunciar el cantant al·legant incitació a la violència i amenaces de mort. Valtònyc ha compost cançons en què defensa la llengua catalana dels atacs que pateix i, alhora, critica la manipulació lingüística del Círculo Balear, fa una crítica al sistema capitalista i denuncia la destrucció del patrimoni natural de l’illa, entre altres. Les seves composicions són també molt crítiques amb la monarquia espanyola.

Arran de la denúncia, Valtònyc ha patit una severa repressió politicojudicial i mediàtica de la mà de periodistes i mitjans espanyolistes. El cantant s’ha intentat defensar amb noves cançons com "El Mundo dóna llicència per matar" i ha rebut clares mostres de suport des de sectors independentistes, però també atacs de simpatitzants del Círculo Balear i de les Nuevas Generaciones del PP. A més, per la seva banda, Jorge Campos s’ha tornat a acarnissar amb les actuacions del cantant: "Se dé cancha a este tipo de individuos y encima cobren".

No és l'únic cas de persecució contra cantants pel contingut dels seus temes. L'octubre de l'any passat el també raper Pablo Hasél va ser denunciat per l'Audiència Nacional espanyola acusat d'un delicte d'enaltiment del terrorisme.

Concentració de suport desconvocada

Arran Palma, una de les organitzacions que s'ha solidaritzat amb el raper, ha informat que amb la sortida en llibertat del jove s'ha desconvocat la concentració de suport que hi havia prevista per aquesta tarda a davant la comissaria per reclamar la llibertat del cantant. D'altres organitzacions i col·letius s'han solidaritzat amb el jove, com Endavant OSAN, MDT, SEPC o el Col·lectiu Albaïna, i també cantants com Xavi Sarrià, Francesc Ribera "Titot" o Cesk Freixas.

L'organització juvenil de l'Esquerra Independentista considera que la denúncia del president del Círculo Balear contra Valtonyc i "la manipulació periodística" de diaris espanyolistes com El Mundo o l'ABC "fan d'aquest un altre cas d'opressió política feixista en contra del moviment independentista de Mallorca i els seus simpatitzants".

Arran ha manifestat el seu suport i solidaritat amb el cantant i l'ha animat a no rendir-se i a "seguir combatent el feixisme i els seus protagonistes a través de les seves lletres compromeses i punyents". "Tot i predicar paraules referides a la llibertat, són persones com ell i les integrants de l’organització ultraespanyolista que ell presideix els qui orquesten la persecució política i ideològica que pateix l’independentisme a Mallorca", sosté.

La cançó

"Circo Balear", la cançó que va propiciar la denúncia de Campos per la qual Valtònyc havia estat citat a declarar aquest dimecres -quan ha estat detingut-, carrega contra Jorge Campos i Círculo Balear.

Valtònyc va compondre aquesta cançó com a resposta al cas 9 de Palma, un procés repressiu que va aixecar una gran onada de solidaritat arreu dels Països Catalans despré que Campos denunciés 11 militants de Maulets per "injuriar-lo i amenaçar-lo" durant una manifestació contra la corrupció celebrada el 2010 a la capital balear. Una denúncia presentada amb la complicitat d'un vídeo del diari El Mundo i la Brigada d'Informació de la policia espanyola, que va realitzar un informe sobre les activitats de Maulets i va criminalitzar l'independentisme a Mallorca.

Una cançó també en solidaritat amb els acusats dels incidents del 31-D i en denúncia als enemics de la llengua catalana a les Illes Balears i a les noves generacions del PP de Sineu.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2012/08/detingut-el-raper-mallorqui-valtonyc-per-una-canco-18977
http://www.youtube.com/watch?v=4ZbGO7hSzqM

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Detingut el raper mallorquí Valtònyc per una cançó
22 ago 2012
L'altre dia l'anarcoespanyol de torn dubtava que hi hagués repressió cap'ell, només pq és pro la seva terra, després els etnicistes som els catalans. En fi, feu pena narco-15m's
Re: Detingut el raper mallorquí Valtònyc per una cançó
22 ago 2012
Cançó per la qual ha estat detingut:
http://www.youtube.com/watch?v=1JAZ33QwweU&list=UU3fuMj55qp3YmD2B2mPBgOw
Re: Detingut el raper mallorquí Valtònyc per una cançó
22 ago 2012
L'altre dia l'anarcoespanyol de torn dubtava que hi hagués repressió cap'ell, només pq és pro la seva terra, després els etnicistes som els catalans. En fi, feu pena narco-15m's
Re: Detingut el raper mallorquí Valtònyc per una cançó
23 ago 2012
esta gente hace las cancionees para que les pase esto y hacerse mas famosillos en el rollo

llevamos otros grupos punk hace años cantando cosas mas ilegales y no ha pasado nada
Re: Detingut el raper mallorquí Valtònyc per una cançó
23 ago 2012
Com que avuí no apareix res de polèmica, recordo, invento o insulto equiparant l'anarquisme amb l'espanyolisme.
També podriem dir que els castellans abans de que existès l'estat espanyol van conquerir amèrica fent genocidi etc etc.
I quí eren els que es van fer d'or amb la tracta d'esclaus? els anarcoespanyols no, que no existeixen, son els pares, indepemerda.
Re: Detingut el raper mallorquí Valtònyc per una cançó
26 ago 2012
tornant al tema. no, si el que haurien de fer seria fotre a la pressó a tots els rapers. merda de música pseudosuburbana americana.
Sindicat Terrassa