Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Abril»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme : globalització neoliberal : criminalització i repressió : amèrica llatina
el govern britànic amenaça d'assaltar l'ambaixada equatoriana on es troba el fundador de Wikileaks
16 ago 2012
L'Equador concedeix asil diplomàtic a Julian Assange
Tensió a Londres, on el govern britànic amenaça d'assaltar l'ambaixada equatoriana on es troba el fundador de Wikileaks

El govern de l'Equador ha anunciat que concedeix asil diplomàtic al fundador de Wikileaks, Julian Assange, que porta tancat a l'ambaixada equatoriana a Londres des de mitjan juny en un intent d'esquivar la sentència britànica que obria la porta a l'extradició de l'activista a Suècia. Segons el ministre d'Afers Estrangers, Ricardo Patiño, l'Equador no ha rebut cap garantia que Assange no fos extradit després a un tercer país i considera que hi ha 'una evidència jurídica que demostra que Assange no tindria un judici just als Estats Units' (comunicat oficial, en pdf).

Patiño ha recordat que la petició d'asil d'Assange es basava en el 'temor a una persecució política d'un tercer estat per la seva defensa en favor de la llibertat d'expressió i de premsa'. Si la justícia sueca basa la seva petició d'extradició en dos presumptes delictes sexuals dels quals acusa Assange, el fundador de Wikileaks tem que Suècia l'entregui a les autoritats nord-americanes, 'que el persegueixen per la desclassificació d'informació comprometedora, segons Assange'. Així, continua Patiño, l'activista diu que és víctima d'una persecució política per haver desemmascarat casos de corrupció i de violació de drets, i fonamentava la sol·licitud d'asil per la informació publicada per Wikileaks.

Un cop examinades totes les qüestions del cas, l'Equador considera que Assange podria patir represàlies que posarien en perill la seva integritat física i la seva vida. A més, el ministre equatorià retreu que les gestions diplomàtiques no han prosperat i que ni el govern britànic ni el suec no li han donat garanties que Assange tindria un judici just i que no correria perill. 'Hi ha la certesa que és factible l'extradició a un tercer país fora de la Unió Europea, i hi ha evidències que Assange no tindria un judici just als EUA: podria ser jutjat per un tribunal especial o militar i se'l pot condemnar a la pena perpètua o a la pena de mort'. Patiño també ha argumentat la decisió dient que la fiscalia sueca havia tingut 'una actitud contradictòria', 'va impedir a Assange el dret a la legítima defensa' i es van 'menystenir els seus drets processals'. L'Equador consdiera que tots aquests arguments refermen els temors d'Assange de ser víctima d'una persecució política i per això ha decidit de concedir l'asil diplomàtic al fundador de Wikileaks, recordant que 'l'asil és un dret humà fonamental que crea obligacions a tots els estats'.

Londres amenaça d'assaltar l'abaixada equatoriana

Mentrestant, augmenta la tensió a l'ambaixada de l'Equador a Londres, on es troba refugiat Julian Assange. La policia envolta l'ambaixada des de primera hora i ha detingut diversos manifestants que donaven suport a Assange. A més, el govern britànic ha amenaçat d'assaltar la seu i ha reiterat que el seu govern té 'l'obligació legal' de lliurar Assange a Suècia. 'En les converses que hem mantingut, hem exposat insistentment la nostra posició a l'Equador: el Regne Unit té l'obligació legal d'extradir el senyor Assange a Suècia i estem decidits a complir aquesta obligació.'

Un cop feta pública la decisió de l'Equador, el govern britànic s'ha mostrat 'decebut'. En la seva compareixença, el ministre d'Afers Estrangers equatorià ha insistit que no podien permetre que el procés pel cas Assange entorpís les relacions diplomàtiques amb el govern britànic, i ha criticat amb contundència les paraules del govern britànic, que en una nota advertia que 'hi ha base legal perquè el Regne Unit arresti Assange en les instal·lacions de l'ambaixada equatoriana' i que deixava oberta aquesta porta. Per l'Equador, es tracta d'un 'clar i ofensiu atac al dret sobirà de l'Equador'. 'Cap llei estatal pot ser utilitzada per justificar una acció intrusiva en locals diplomàtics enlloc del món. És un precedent perillós', ha dit el ministre d'Afers Estrangers, que insistia que l'Equador 'és un estat lliure, sobirà i democràtic no subjecte a tuteles externes de cap mena, que respecte el dret internacional i aposta de manera inequívoca pel diàleg'.

Notícies relacionades:

Què pot passar ara amb Julian Assange?http://www.vilaweb.cat/noticia/4034592/20120816/pot-passar-julian-assang


El president equatorià diu que no exposarà Assange a la pena de mort
http://www.vilaweb.cat/noticia/4034592/20120816/pot-passar-julian-assang

Qui és Julian Assange?
http://www.vilaweb.cat/noticia/3822146/20101209/qui-julian-assange.html

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more