Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: sense clasificar
el pres polític basc Iosu Uribetxeberria comença una vaga de fam per la seva dignitat
10 ago 2012
En la seva entrevista el pres polític afirmava: «Les condicions són dures però jo també sóc tossut i amb mi el porten clar. Ara cal veure què passa i espero estar a l'altura ». La pregunta ara és si el Govern espanyol també ho estarà
josu-askatu.jpg
«No demano res especial, només un tracte just, tenint en compte la meva situació. Em poso en vaga de fam per les causes que aquí assenyalo i, el més important, perquè el Govern espanyol està allargant aquesta situació inacceptable, portant fins a l'extrem la seva crueltat i el seu odi. És inacceptable que es mantingui a catorze presos greument malalts en un corredor de la mort carcerari ».

Així finalitza la missiva redactada ahir per Iosu Uribetxeberria, en què va anunciar que no ingerirà aliments i que havia rebutjat les proves mèdiques previstes, un TAC i una punció. «Sé que en la meva situació no durarà molts dies», va afegir.

Segons va explicar el pres d'Arrasate, que es troba ingressat a l'Hospital Donostia, la gota que va fer vessar el got va ser l'actitud d'alguns dels agents policials presents a la seva habitació.

Fins dimarts, els seus familiars i amics podien entrar de dos en dos. A més, era «un dia especial perquè em farien una prova important». No obstant això, els agents li van dir que les visites només podrien entrar d'una en una.

«Nosaltres som els que vam dictar les normes», va assegurar Uribetxeberria que li van deixar anar. També hi va haver problemes per saber qui podrien entrar i qui no.

Ja a la nit, abans d'anar a dormir, el pres va anar a obrir la seva finestra per prendre una mica l'aire. «Un policia em va dir que la finestra havia d'estar tancada». Si bé l'agent va argumentar motius de «seguretat»-tot i que la finestra té barrots per fora-, cal recordar que la cara de Uribetxeberria havia estat fotografiat aquest mateix dia a través d'aquesta finestra oberta.

En vista de la situació, el pres va notificar als responsables mèdics seva intenció de començar una protesta en forma de vaga de fam.

Des de l'any 2005

Unes hores abans de conèixer aquesta notícia, Jaiki Hadi, el col · lectiu de professionals de la medicina que atén els presoners polítics bascos va comparèixer per exposar la situació en què es troba Uribetxeberria. El doctor Javier Hernando va recordar que el pres d'Arrasate va ser operat d'un tumor en un ronyó el 2005.

Ja llavors es va demanar a un jutge la seva posada en llibertat condicional, es tracta d'una malaltia greu que podia reproduir-se i que necessitava un estricte control que la presó no ofereix. La petició va ser rebutjada i durant aquests anys el seu estat de salut no ha fet sinó empitjorar. «Avui té 56 anys, porta quinze empresonat i és un malalt terminal que està hospitalitzat a l'espera de la mort», va resumir Hernando.

En nom de Jaiki Hadi, va insistir que «hi ha catorze presos greument malalts, tres d'ells amb càncer, i que si no es prenen a temps les mesures necessàries es corre el risc real d'arribar a una situació irreversible, com s'ha vist en el cas de Iosu ».

Per això, va realitzar una crida urgent als responsables de la política penitenciària perquè «respectin el dret de Iosu a una mort digna i prenguin mesures perquè no es repeteixi una situació dramàtica com aquesta».

La també metge Mati Iturralde va augurar que si Uribetxeberria mor mentre es troba empresonat suposarà «un fracàs per a aquesta societat, que ha fet grans esforços per passar a un altre cicle. No podem resignar-nos, és responsabilitat de l'Estat però tota la societat ha de comprometre ».

Per la llibertat d'Iñaki Errro

En Nafarroa, els grups parlamentaris de NaBai, Bildu i IE van reclamar la posada en llibertat d'Iñaki Erro. El pres de Donibane porta empresonat 25 anys i pateix una cardiopatia isquèmica severa, per la qual va ser ingressat d'urgència el passat 18 de gener a l'Hospital de Almeria, on li van implantar 3 stends. Recentment ha estat traslladat fins a la presó d'Iruñea per poder visitar la seva mare, greument malalta.

Va complir íntegrament la seva condemna al maig de 2010, però l'Audiència Nacional li va allargar la condemna aplicant la doctrina del Tribunal Suprem 197/2006. Aquestes tres formacions polítiques van subratllar «la necessitat d'acabar amb les mesures d'excepció» i van asseverar que «no es pot jugar amb la salut dels presos i les preses, que tenen dret a ser excarcerats per ser tractats de les seves malalties greus en condicions òptimes»
Mira també:
http://www.gara.net/paperezkoa/20120809/356482/es/Iosu-Uribetxeberria-inicia-una-huelga-hambre-su-dignidad

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more