Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
[Opinió] El sindicalisme alternatiu i l’anarcosindicalisme, alguna cosa s’està movent
28 jul 2012
En els últims anys tant CCOO com UGT estan veient com mica en mica estan patint un desgast, provocat per les nombroses traïcions sobre la classe treballadora. Una part d’aquests descontents, especialment de CCOO, van anar a parar a la CGT, també de CCOO va sorgir CO.BAS. Tot i això CCOO i UGT són els sindicats que tenen més capacitat per parar la producció del país i per convocar una Vaga General, al estar implantats en sectors clau, com les grans empreses industrials, l’administració pública i el transport. CGT, també té certa força en sectors com els serveis públics, el metall i el transport, tot i això no té prou-te capacitat per poder realitzar una Vaga General ella sola, la USO tot i ser tercer sindicat de l’estat espanyol en nombre de delegats i afiliats, no destaca per la seva combativitat, al ser un sindicat cristià amb sectors conservadors instal·lats a l’ensenyament privat o a la seguretat privada.

El sindicalisme alternatiu

Podem englobar en aquest tots els sindicats a l’esquerra de CCOO i UGT, amb un discurs més radical que aquests i una praxis molt combativa en segons quins sectors, tots recordem la lluita dels buseros de Barcelona per aconseguir els dos dies de descans. Aquests sindicats però, a diferència de la CNT segueixen el mateix model sindical de CCOO i UGT, és a dir, la dels comitès d’empresa, i tampoc renuncien a les subvencions de l’estat, exceptuant (Solidaridad Obrera-escissió de la CGT-). En algunes empreses, com va passar amb el cas dels autobusos que a més van aconseguir el suport de diferents moviments socials (1), si que aposten per enfortir les seccions sindicals i les assemblees, tot i que sense renunciar als comitès d’empresa. La no renúncia als comitès d’empresa provoca que en segons quins sectors alguns sindicats alternatius acabin actuant exactament com els sindicats majoritaris( 2)

Ens els últims anys la CGT ha vist créixer la seva militància gràcies a gent provinent de diversos sectors de l’esquerra alternativa, desde els sectors molestos amb CCOO per la seva cada vegada més deriva burocràtica, trotskistes, marxistes-leninistes, esquerra independentista. Això, si bé per una banda va enfortir el sindicat, també va generar i genera conflictes interns, per exemple al trobar-se membres de partits polítics ocupant càrrecs d’un sindicat que es denomina anarcosindicalista o lluites pel control del sindicat entre diferents sectors.

Apart de la CGT un altres sindicalisme alternatiu important és el que forma l’esquerra independentista en els diferents pobles que conformen l’estat espanyol, el LAB a Euskal Herria, el CIG a Galicia, el SAT a Andalusia i la COS a Catalunya, País Valencià i Illes Balears (el territori de parla catalana que alguns independentistes i l’esquerra independentista anomena Països Catalans). Fa poc temps que l’Esquerra independentista ha començat a apostar per enfortir el sindicalisme nacional i de classe de la COS, això farà que alguns sectors de l’esquerra independentista que abans militaven a la CGT es passin a la COS, és aquest el cas d’alguns dels treballadors dels autobusos de Barcelona, aquí hi té molt a veure el fracassat intent de Vaga pel Congrés de mòbils que va suposar una decepció pels moviments socials que la recolzaven, i les batalles entre diferents sectors de la CGT (3). Si la COS mostra que pot ser una alternativa sindical seriosa en els autobusos de Barcelona, pot ser que sigui el seu impuls per començar a ampliar la seva presència a TMB i a altres sectors. El seu creixement també dependrà de si la CUP i l’EI s’institucionalitzen més, posant fre a la confrontació social directa, com està passant amb Bildu a Euskal Herria, o aposten per mantenir la confrontació fora de les institucions.

La relació de la CNT amb aquests sindicats pot ser positiva si hi ha un recolzament real en els diferents conflictes de cada sindicat, en la defensa dels drets dels treballadors/es i en realitzar respostes conjuntes davant els diferents atacs contra la classe treballadora. Si aquest recolzament és real i no únicament sortir en un cartell d’una manifestació o Vaga.

L’anarcosindicalisme, la CNT

La CNT és actualment l’únic sindicat de l’estat espanyol que aposta per un model basat en la secció sindical i les assemblees, renunciant a la delegació i als privilegis respecte els altres treballadors que suposen als comitès d’empresa. I juntament amb Solidaridad Obrera és la única organització sindical que rebutja les subvencions de l’estat, així com que membres de partits polítics puguin ocupar càrrecs del sindicat i les seccions, a més d’apostar per l’acció directa, és a dir, la resolució dels conflictes laborals sense intermediaris.

La CNT fins ara no havia pogut començar a desplegar el seu model sindical, a causa de diverses causes, des de el meu punt de vista especialment dues:

-Les diferents escissions que van portar a la CNT als anys 90 a pràcticament l’extenuació (exceptuant alguns sindicats i conflictes), a més a Catalunya al 1996 es va patir un seguit de desfederacions.

-La pràcticament nul·la presència sindical, va provocar que molts sindicats de la CNT es dediquessin més a divagar sobre assumptes orgànics del sindicat i a realitzar al treball que li correspon més a un Ateneu Llibertari, xerrades i debats sobre l’anarquisme o temes socials, a tancar-se massa en si mateix i no participar en els diferents moviments socials per por de ser absorbits o a dedicar-se únicament a criticar el reformisme dels altres. Sense entendre que la CNT és un anarcosindicat obert a tots els treballadors i treballadores i no un grup anarquista específic.

A partir del 2000 alguns sindicats (altres va ser encara més tard) de CNT van començar a augmentar la seva presència sindical i els seus conflictes i també a participar en diferents moviments socials de les seves respectives localitats. A més d’augmentar la seva presència arreu de l’estat espanyol (4), un aspecte que juga a favor d’aquest sindicat és que està implantat arreu de l’estat i no únicament a les grans ciutats, sinó també en algunes poblacions petites i mitjanes (5)

La CNT ha hagut de sentir moltes vegades durant tots aquests anys, que havia d’evolucionar, que els comitès s’havien de buidar des de dins, que el seu model de seccions sindicats i assemblees estava condemant al fracàs. Però el cert, és que els que deien que buidarien els comitès des de dins, no ho han aconseguit i moltes vegades s’han acabat apoltronant als càrrecs, cal remarcar la pèrdua de capacitat de decisió que tenen els comitès amb la nova reforma laboral.

A més un aspecte que els sindicats majoritaris han abandonat totalment són els treballadors/es precaris/es com el comerç, l’ hosteleria, neteja,etc. Sectors on no arriba al sistema dels comitès d’empresa i on aquests sindicats no han teixit una xarxa de recolzament, centrats únicament en l’administració pública o en les grans empreses del sector industrial. Un exemple d’això és a la Residència de la tercera d’edat Casa de les Monges on la delegada d’UGT actuava com a delegada de l’empresa en les negociacions i problemàtiques de les treballadores, situant-se sempre a favor de l’empresa, de fet fou la primera a aixecar al braç per abaixar- se el sou i fent oïdes sordes quan les treballadores li demanaven millores en el calçat, vestimenta i hores i dies de vacances. No es va aconseguir millores en la vestimenta i calçat, i el respecte a les hores i vacances fins que va aparèixer la CNT. En la última assemblea convocada per la delegada de la UGT, pràcticament totes les treballadores s’oposaren a baixar-se el sou i que es donés tota la informació econòmica de l’empresa a aquesta. Tot i això queda molta batalla, però almenys ara l’empresari si decideix baixar el sou a les treballadores, sap que es toparà amb la CNT. És en aquests sectors precaris, en la petita o mitjana empresa on la CNT està demostrant que també es pot fer sindicalisme. Exemple de sectors precaris on la CNT té presència i ha tingut conflictes són: la hosteleria amb conflictes amb Telepizza, Restaurants Gino’s, en el comerç, Opencor, Mercadona, els supermercats Piedra de Córdova, Caprabo, neteja a BBS, Flightcare, Vueling i WFS a l’aeroport del Prat, a l’arqueologia, i també les diferents subcontrates de l’administració pública etc. La CNT però, també està començant a tenir presència en algunes empreses de gran tamany (6)

La CNT i el moviment llibertari

El moviment llibertari ha canviat molt respecte el clàssic MLE (CNT-FAI-FIJL-Mujeres Libres), actualment apart de la CNT, la FAI té molt poca presència i les FIJL s’acaben de reconstituir. El moviment llibertari actual és molt més heterodox, trobem ateneus, grups específics com la FIJL, centres socials ocupats, grups d’afinitat, etc. El problema no és l’heteregoneitat del moviment llibertari, sinó segons la meva opinió les batalletes entres sectors: anarquistes, anarcosindicalistes, anarcoinsurreccionalistes, anarcoprimitivistes,etc i tants altres istes amb què ens agrada etiquetar-nos a uns i altres. Si en comptes de dedicar-nos a discutir-nos entre nosaltres apostéssim per coordinar-nos i donant-se suport en les diferents lluites una altre gall ens cantaria. Potser no tenim figures mediàtiques (ni les volem), ni tenim recursos per realitzar macroconcerts, però si que tenim força per defensar els nostres plantejaments en les diferents lluites.

I la CNT tampoc ha de cometre els errors de temps passats, en condemnar altres formes de lluita de companys i companyes llibertàries, ni tampoc pretendre dominar el moviment llibertari com alguna vegada he sentit criticar d’altres temps per part d’algunes persones, sinó en enfortir el seu model anarcosindicalista i ser una eina útil per tots els treballadors, sense deixar de banda la seva vessant cultural i social.

Arnau

Secretari d’organització i propaganda

SOV Sabadell

__________________________________________________________________________________________

(1) http://comitedescansos.blogspot.com.es/2008/03/lentrevista-divan-vila-jo

http://comitedescansos.blogspot.com.es/2012/03/les-assemblees-de-barri-a

http://comitedescansos.blogspot.com.es/2012/02/milers-de-cartells-les-ma

(2)http://elconfidencialdigital.com/dinero/075323/rodrigo-rato-se-aseguro-l

http://old.kaosenlared.net/noticia/seat-ugt-ccoo-cgt-aceptan-despido

http://old.kaosenlared.net/noticia/solidaridad-sindicato-limpiezas-cgt-d

http://www.solidaridadobrera.org/index.php?option=com_content&view=artic:despido-dolores&catid=126:avisos-trabajadores-limpieza&Itemid=301

http://cnt.es/noticias/el-racc-estrena-por-todo-lo-alto-la-reforma-labor

(3)http://comitedescansos.blogspot.com.es/2012/02/de-com-passar-se-pel-forr

(4)http://esparreguera.cnt.es/index.php/noticies/3-newsflash/94-cnt-esparre

http://www.cntpedrera.com/noticia.php?id=94

http://www.nodo50.org/briega/?q=node/90

http://cntab.blogspot.com.es/2012/07/nace-cnt-de-utiel-requena.html

http://www.cnt.es/noticias/presentacion-de-la-cnt-en-betanzos

http://talaveracnt.blogspot.com.es/2011/04/nuevo-nucleo-de-cnt-en-talave

http://cntelx.blogspot.com.es/2009_10_01_archive.html

(5)http://cnt.es/node/2

(6)http://www.cntvalladolid.es/spip.php?article1178

http://cntaitadra.blogspot.com.es/search/label/SECCI%C3%93N%20SINDICAL%2

http://iberia.cnt.es/

http://seccionsindicalcntflc.blogspot.com.es/
Mira també:
http://cntsabadell.wordpress.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Opinió] El sindicalisme alternatiu i l’anarcosindicalisme, alguna cosa s’està movent
30 jul 2012
Aquí he deixat de llegir:

"i la COS a Catalunya, País Valencià i Illes Balears (el territori de parla catalana que alguns independentistes i l’esquerra independentista anomena Països Catalans)"

Per manca total de rigor. Consulta al diccionari o l'enciclopèdia "Països Catalans", i veuràs que és una nomenclatura acceptada per infinitament més sectors (també per no independentistes) per a referir-se a un territori determinat a partir d'un criteri lingüístic, històric, etc. a grans trets. Una altra cosa es que després hi vulguis construir un estat o no, entenguis que cal una estructuració política o no,...


Però negar la seva existència o reduir-la (mentint) a una "cosa d'alguns independentistes" és de progre espanyolista, així de clar. Nomes els balveros, gonelles, i regionalistes varis neguen aquest terme, i alguns progres li diuen "països de parla catalana", com tu fas.

PS: Veus que bé, quan acabis a can PSOE-región de cataluña ja no hauràs de canviar ni de nomenclatures
Re: [Opinió] El sindicalisme alternatiu i l’anarcosindicalisme, alguna cosa s’està movent
30 jul 2012
debe ser se acaba de caer de un pino, "CNT tampoc ha de cometre els errors de temps passats, en condemnar altres formes de lluita de companys i companyes llibertàries, ni tampoc pretendre dominar el moviment llibertari" y el golpe lo tiene un tanto aturdido

resulta ke bildu esta poniendo freno a la confrontacion social directa a causa esclusiva de la institualizacion, para este chiko los 50 años de lucha armada especializada no tiene nada ke ver, ni los 800 presos politicos, ni los 10.000 torturadxs, ni lxs miles y miles de detenidxs, ni...

donde habeis estado estos ultimos 50 años?, a si, intentando monopolizar el movimiento libertario, escupiendo sobre otrxs compas, haciendose pajas con el 36 y repitiendo como loros ke vuestra burocracia sindical ni tiene liberadxs subvencionadxs ni comites de empresa, burocracia de todxs maneras

cuidate ese golpe, y cuidado con subirse a los pinos...
Re: [Opinió] El sindicalisme alternatiu i l’anarcosindicalisme, alguna cosa s’està movent
31 jul 2012
Se comentaba en una noticia de un diario de estos de economía, que el 70% de las empresas no celebran elecciones sindicales, ni tienen comités. Por ello los argumentos que suele utilizar la CNT de "sin subvenciones ni liberados ni comités" quedan en papel mojando ante la realidad de su afiliación.

La cosa puede estar cambiando, pero es que hasta ahora sus sindicatos han estado en manos de los típicos perros del hortelano, que determinaban quién era anarcosindicalista y quién no, e incluso iban más allá diciendo quién era anarquista y quién no.

Creo que desde hace unos 4 o 5 años ha entrado una nueva generación en CNT que parece que va por faena y se deja de tonterías endogámicas. Se ha notado mucho, pero aún la realidad cenetista es bastante pobre. En realidad la "Regional" catalana tiene unos cuantos cientos de afiliados. no es para tirar cohetes. Si se hubieran hecho los deberes sindicales desde, digamos, el 2000, estaríamos hablando de un sindicato pequeño pero consolidado en muchos pueblos y ciudades, y no estaríamos partiendo casi de cero. Aún veo demasiado perro del hortelano en cnt, más preocupado por temas superficiales, de formas, que no del fondo, de la profundidad.

CNT ha de mejorar la formación de su militancia. no sólo a nivel de sindicalismo, que obviamente hace falta, sino a nivel político y estratégico de manera que todos remen en la misma dirección. Si se confluye con Joaquín Costa o con CGT en el proceso, pues ya veremos. Probablemente sí. Uno de los requisitos para una hipotética unión con CGT debiera ser que la cnt haga sindicalismo. Y aún quedan sindicatos en la regional que no han salido del local, y que no cojen el teléfono, ni pegan carteles, y que su única función es criticar a los que mojan y hacen, tanto en su pueblo (indepes o comunistas normalmente) como en los demas sindicatos cenetistas.

En tanto a la CGT, pues tiene unos cuantos independentistas afiliados, pero ni controlan sindicatos, ni están coordinados. Si hay sectores en CGT estos son los "anarcosindicalistas". Pero justamente estos anarcos, no se plantean otra cosa que pervivir en los comités, controlar la organización y no dar pie a luchas reales si éstas están impulsadas por gente que no es de su cuerda ideológica (ejemplo, la huelga de TMB, o SAS Abrera que querían ocupar la fábrica, pero como eran troskos la organización pasó de su culo). Creo que así tampoco se construye el anarcosindicalismo. Al contrario.

CGT necesita muchísima formación. necesitan bajar a los barrios y juntarse con militantes de otras organizaciones libertarias, y entonces sí, se irán centrando en un anarcosindicalismo no de comités sino de base, de asamblea, de acción directa. serán cañeros a veces pero si esta caña la deciden entre 4 poco fiable será.
Re: [Opinió] El sindicalisme alternatiu i l’anarcosindicalisme, alguna cosa s’està movent
31 jul 2012
El terme països catalans neix de la burgesia catalana de la renaixença, t'agradi o no. I sinó aprèn una mica d'història. I el company del text deixa clar que en aquest territori es parla una mateixa llengua, i falta que també es comparteix una història.

Sempre igual, si no s'està amb vosaltres, s'és un espanyolista.

Para Jon:

Claro que tiene ver la lucha armada, pero es que no es sólo el tema de la lucha armada el que se ha dejado sino la lucha en la calle, y el poder decidir desde abajo y no únicamente desde el partido y las instituciones.

"donde habeis estado estos ultimos 50 años?, a si, intentando monopolizar el movimiento libertario, escupiendo sobre otrxs compas, haciendose pajas con el 36 y repitiendo como loros ke vuestra burocracia sindical ni tiene liberadxs subvencionadxs ni comites de empresa, burocracia de todxs maneras"

no se la inmensa mayoria de gente de CNT no estaba en estos 50 años, aparte que CNT se reconstituye en el 76-77, estando presente en numerosas luchas laborales y sociales hasta el caso Scala y la escisión. Ahora CNT está en los tajos y trabaja para estar aún más, y la burocracia que tu dices no la veo por ninguna parte. Pero bueno tu sigue con tu odio hacia CNT sin tener ni puñetera idea de la gente que está ahora en ella y lo que hace.
Re: [Opinió] El sindicalisme alternatiu i l’anarcosindicalisme, alguna cosa s’està movent
31 jul 2012
no ves esa burocracia?, pues este post es una gran prueba y el absurdo analisis simplista ke hace, no tengo ningun odio a cnt, conozco afiliadxs de base y saben ke tienen mis respetos

de ellxs no ha salido el intentar monopolizar el movimiento libertario como andreu reconoce en este texto, ni escupir sobre otrxs compas por emplear otros metodos de lucha como tambien reconoce, esas mierdas ke arnau reconoce y otras han salido de la burocracia cntera, no de lxs afiliadxs ke luchan a pie de calle, estate seguro

eso de ke en la ia no se decide desde abajo no lo crees ni tu, se decide y mucho mas ke antes, partiendo desde la critica a la lucha armada ke nos ha llevado a la situacion actual donde los "milis" se podria decir han dado el brazo a torcer ante las bases, tambien hemos decidido paralizar el proyecto de la incineradora desde abajo, desde los movimientos populares, estos 2 simples ejemplos ke te recuerdo, no han salido de ningun buru del partido ni desde un despacho en las instituciones sino desde las bases, desde la calle

si no hay lucha en la calle como habia antes(ke lucha si hay) no es a causa exclusiva de la gestion de algunas instituciones(eso es un analisis simplista e interesado de arnau)ke se acuerda de las intituciones pero olvida las redadas masivas, las condenas de 10 años por kemar un contenedor o un cajero, las miles y miles de manis salvajemente reprimidas, etc

todas estas cosas han tenido mucho ke ver en la distension ke se vive ahora, no solamente como señala el jetas este de arnau... las instituciones

no tengo duda alguna del compromiso de gente en la cnt ke estan ahora en la calle y de lo ke hacen, de lxs ke tengo dudas son de los "arnaus" ke se dedican a escribir textos de "opinion" simplistas e interesados como es este post

ale, buen dia
Re: [Opinió] El sindicalisme alternatiu i l’anarcosindicalisme, alguna cosa s’està movent
01 ago 2012
JON no descansa, Jon no dormir, Jon estar en guardia
Re: [Opinió] El sindicalisme alternatiu i l’anarcosindicalisme, alguna cosa s’està movent
01 ago 2012
Tienes un problema: Se llama vasquitis crónica aguda. Almenos Arnau y otros afiliados a CNT son autocriticos, cosa que tu no lo eres para nada con la izquierda abertzale, que se junta con EA, Aralar, con parlamentarios del OPUS y adopta un discurso y practica socialdemócrata.
Re: [Opinió] El sindicalisme alternatiu i l’anarcosindicalisme, alguna cosa s’està movent
01 ago 2012
venga ke ya han salido lxs lunis, nens petits a la camita, no olvideis rezar la cantinela...
Re: [Opinió] El sindicalisme alternatiu i l’anarcosindicalisme, alguna cosa s’està movent
01 ago 2012
jon, aparte de escribir en indimedia... haces algo mas?? tu triste vida se reduce a esto??? bueno, tu veras...
Sobre l'ús del terme Països Catalans
01 ago 2012
Company(a) A; Referent a l'expressió Països Catalans, en tots els respectes, al meu parer, et passes de frenada.

Es cert que Països Catalans, al igual que Euskal Herria són construccions modernes. I és cert que s'utilitza als Jocs Florals del segle IXX. Participants als Jocs Florals podem trobar gent de tot tipus i tendència (fins i tot de republicans federals), malgrat que no es pot negar la influencia del moviment noucentista promogut per la burgesia catalana i de la mateixa burgesia als mateixos.

Però si llegeixes amb atenció la Vikipèdia; el terme, documentat per primera cop en un assaig d'un historiador de dret de la comarca del Horta a València l'any 1876, fou realment popularitzat molt més tard, el 1962 per en Joan Fuster a la seva obra: Nosaltres, els valencians i Qüestió de noms. Com a definició de un concepte territorial dels Països Catalans estrictament lingüístic, que ignora fronteres.

Afirmar categòricament que "El terme països catalans neix de la burgesia catalana de la renaixença, t'agradi o no." Em sembla al meu parer, una apreciació mes que relativa.

Com deia abans; Països Catalans es una construcció moderna que ens resulta força útil a l'hora de referir-nos als territoris de parla catalana que no són simplement el principat. I el seu ús efectivament com afirma un post de mes amunt, no és limita als independentistes, de fet una part d'aquests, el PSAN rebutja el terme i prefereix anomenar simplement Catalunya al conjunt dels Països Catalans. Altres sectors del sobiranisme simplement ignoren aquest plantejament i es limiten al principat.


Al Igual que Països Catalans, Euskal Herria es un altre construcció moderna, que s'ha anat imposant en els darrers temps com a alternativa a Euskadi, per a ressaltar la diversitat dels territoris. Certs sectors del anarquisme basc, van mes enllà i prefereixen utilitzar la formula en el seu plural "Euskal Herriak".



Resulta curiós veure com el company de Sabadell utilitza sense reserves el terme Euskal Herria per referir-se al àmbit d'actuació de LAB a la Comunitat Autònoma Basca, Navarra i Iparralde a l'estat Francès; i en canvi en usar el terme Països Catalans, o fa en reserves i acompanyat d'afirmacions que no es corresponen amb la realitat, dons l'us de Països Catalans transcendeix i va més enllà del àmbit estrictament polític.
Sindicato Sindicat