Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
La CNT homenatgea el 19 de juliol de 1936 amb una jornada plena d'història
26 jul 2012
El passat dijous 19 de juliol es cumplien 76 anys del triomf de la classe obrera davant els militars feixistes que volien alçar-se contra la República.
19_juliol_01.jpg
El passat dijous 19 de juliol es cumplien 76 anys del triomf de la classe obrera davant els militars feixistes que volien alçar-se contra la República. Aquest triomf va tenir el seu inici als carrers barcelonins i és per això que la CNT va sortir de nou a aquests carrers en l´ aniversari d´aquesta jornada històrica.

La tarda del passat dijous, la CNT convidaba a una ruta a peu per alguns dels punts més emblemàtics d´aquella jornada. Partint de la Ronda Sant Antoni, un grup creixent de persones, va avançar fins a l´ avinguda Paral·lel, efectuant diverses parades als punts més calents d´aquell 19 de juliol del 36. A les parades s´efectuava per megafonia una explicació sobre el que va succeir en aquell espai. Els elements arquitectònics encara no han cambiat prou i això conjuntament amb que el discurs del company que organitzava la ruta era en sí mateix una recreació molt vívida, va facilitar que les persones allà presents visquesin l´història, tornessin a veure les façanes de teatres i bars que ja no hi son, punts de reunió dels companys obrers al 1936, i tornessin a sentir l´ escalfred de tot el que va haver de succeir a l´interior d´aquells locals.

Les explicacions que els assistents a la ruta rebien a cada punt varen ser molt vívides, un discurs sentit però sense caure en cap sentimentalisme. No obstant això, les paraules tenien el poder d´activar en els assistents tota mena de sentiments i sensacions. El silenci amb que s´escoltaven les explicacions s´extenia més enllà del grup en ruta, i gairebé feia silenciar la no poca activitat barcelonina que els envoltaba.

El grup va baixar per l´avinguda Paral·lel fins arribar a les Rambles havent duplicat el nombre de persones que van iniciar la ruta. Les reunions i els mítins a locals del barri de Sant Antoni, les barricades i els terrats, punts calents de la lluita al Paral·lel, la mort d´Ascaso a Drassanes o l asalt a Capitania General, varen ser tan sols uns quants episodis dels que es varen poder tornar a reviure aquella tarda.

La ruta històrica va finalitzar a la Plaça Duc de Medinacelli, a on els assistents, bastant més dels esperats, van poder sopar mentre veien dos documentals grabats al 1936 sobre la lluita obrera en aquelles jornades de juliol. La vetllada va finalitzar pasades les onze de la nit, amb una xerrada de l´historiador Agustín Guillamón, que va destacar l´importancia del factor organització en els féts del 36.
19_juliol_02.jpg
19_juliol_03.jpg
19_juliol_04.jpg

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat