Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
El Govern va desoir les advertències de bombers i especialistes sobre els perills d'incendis
24 jul 2012
El Govern de CiU va fer oïdes sordes als advertiments de bombers i especialistes dels perills de focs a l'estiu. L'aplicació de les retallades i de les lleis Òmnibus estan darrere la desgràcia
celdefoc-46313.jpg
El Govern de Mas ha fet cas omís de les advertències de la Direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, que apuntaven que per la manca de pluges el risc d’incendi al bosc seria més alta que en altres anys. Sense cap mirament l'administració a mans de CiU ha optat per reduir totes les partides destinades als bombers enlloc d’augmentar-les en previsió d’un estiu complicat.

També ha desoït els arguments dels bombers, que el febrer passat realitzaven una roda de premsa al Parlament de Barcelona advertint dels greus perills que suposaven les retallades en els bombers, un perill al qual s'hi afegia l'aplicació de les lleis Òmnibus, que obrien la veda al transit de vehicles (tot terrenys i quads) als boscos catalans.

Segons El Triangle, els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012, aprovats al Parlament amb els vots de CiU i PP, no només contenien les lleis Òmnibus o el cèntim sanitari, sinó també unes fortes retallades en el pressupost de prevenció i extinció d’incendis, en concret entre un 25 i un 34%, segons els sindicats, és a dir entre una quarta part i un terç menys que l’any anterior.

La prevenció d’incendis està repartida en diverses partides dins dels pressupostos, però les retallades en alguns elements són tant fortes que poden llastar molt notablement la capacitat de reacció i control dels incendis. I més en un any en què la sequera és perillosa.

Tot i estar avisats, el President Mas, com a màxim responsable, i el conseller d’Interior Felip Puig , van optar per aplicar les retallades en un tema tan greu com és la seguretat i el territori davant els incendis, malgrat els reiterats avisos.

Seguint les mateixes fonts d'El Triangle, les partides més retallades són les de material de transport, és a dir camions i vehicles, que passa de 25,57 milions d’euros el 2011 a 11,50 milions el 2012, una reducció de més de la meitat. Una cosa similar passa en les inversions en immobilitzat immaterial destinat a prevenció d’incendis, que passa d’11,78 milions d’euros l’any passat a 5,22 per a aquest any. També cau el pressupost destinat a manteniment d’edificis, com casernes i parcs, que passa de 5,2 milions d’euros a 4,1. No es retallen tan sols els pressupostos destinats a l’extinció, ja que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural xifra les inversions efectuades en matèria de prevenció d’incendis als boscos amb dades decreixents, ja que el 2009 s’hi van destinar 4,5 milions d’euros, que van passar a ser 3,09 el 2010 i 2,4 el 2011.

Precisament el dia set de juny d’aquest 2012, una moció al Parlament de Catalunya instava a CiU a “revisar el pressupost del Departament d’Interior i fer les modificacions pertinents per a garantir els recursos humans i materials necessaris per a la campanya de prevenció d’incendis del 2012, amb la finalitat d’afrontar amb garanties els riscos en matèria de prevenció i extinció d’incendis” i també a regular i ordenar les convocatòries, les necessitats formatives i molts d’altres aspectes relacionats amb els bombers i l’extinció d’incendis. També van fer oïdes sordes.

Avui el president Artur Mas ha assegurat que "hi ha hagut imprudències manifestes en l’incendi de l’Alt Empordà”, referint-se a que l’origen podria ser una burilla llançada des d’un vehicle a la N-II. L'alcalde de Figueres Santi Vila (CiU) s'ha afegit fa poques hores a les acusacions externes, apuntant al turisme de prostitució i l'"incivisme" com a responsables. Una acusació moralista i desesperada precisament per part del partit que pretén instal·lar el joc i la prostitució amb Eurovegas.

Cada minut que passa es posa de manifest que la manca d‘efectius va provocar que es descontrolessin els focs fins a cremar més de 13.000 hectàrees. En el cas de Portbou, un foc que va començar en una carretera de fàcil accés va generar el caos, sense la presència de Mossos d’Esquadra per tallar una carretera on unes 200 persones van quedar atrapades entre el foc i el mar amb els seus cotxes, que van haver d’abandonar, i com a conseqüència de la qual van morir dues persones. Una opinió crítica que han mantingut persones com l'alcalde de Portbou, indignat per la situació i la mort de dues persones en aquesta localitat.

Durant el dia el Twitter ha bullit de crítiques que apuntaven a la responsabilitat del Govern de CiU i sobre l'oportunitat de criticar les retallades en prevenció durant els incendis. Nombrosos usuaris han recordat que s'ha reduït el pressupost de la Generalitat en aquest àmbit.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2012/07/el-govern-va-desoir-les-advertencies-de-bombers-i-especialistes-sobre-els-perills-d-incendis-1

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Govern va desoir les advertències de bombers i especialistes sobre els perills d'incendis
25 jul 2012
no hi ha cap plataforma exigint ara mateix la dimisió fulminant de felip Puig?
Re: El Govern va desoir les advertències de bombers i especialistes sobre els perills d'incendis
26 jul 2012
fulminant hauría de ser el llamp que li caigués a qui ha matat la terra empordanesa!
asesins!!!
Re: El Govern va desoir les advertències de bombers i especialistes sobre els perills d'incendis
26 jul 2012
*em refereixo als verdaders responsables politics i xusma varia com tots sabem.
Re: El Govern va desoir les advertències de bombers i especialistes sobre els perills d'incendis
26 jul 2012
fulminant hauría de ser el llamp que li caigués a qui ha matat la terra empordanesa!
asesins!!!
Sindicato Sindicat