Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Intifada Literària: L'alliberament és un somni col·lectiu que cal revelar
24 jul 2012
Relatar la lluita d'un poble bàsicament és descriure com les seves lluitadores lluiten i lluitaren per fer realitat els seus somnis.
INTIFADA LITERÀRIA: L'ALLIBERAMENT ÉS UN SOMNI COL·LECTIU QUE CAL REVELAR

Arnau Carné
Tigre de paper Edicions
www.tigredepaper.cat
http://www.verkami.com/projects/2513-intifada-literaria



INTIFADA PALESTINA: EL SOMNI DE LES ACTIVISTES

“Cal somniar, però amb la condició de creure en els nostres somnis. D’examinar amb atenció la vida real, de confrontar la nostra observació amb els nostres somnis, i de realitzar escrupolosament la nostra fantasia”.
VI Lenin


Relatar la lluita d'un poble bàsicament és descriure com les seves lluitadores lluiten i lluitaren per fer realitat els seus somnis.

Leila Khaled, palestina nascuda a Haifa i obligada a refugiar-se amb la seva família de ben petita en un camp de refugiades al Líban, ens relata que durant el seu primer segrest d'un avió l'any 1969, obligà al pilot a sobrevolar Haifa, per tal de poder tornar a veure el seu poble natal, el qual no veia des de la seva expulsió el 1948, any de creació de l'Estat d'Israel. “La meva mare mai ha deixat de recordar-nos que el Líban era per nosaltres un refugi temporal i que eventualment tornaríem a les nostres llars a Palestina”, comenta Leila en una entrevista.

Aquest era un dels somnis de Leila Khaled quan reflexionava sobre la necessitat de fer quelcom tangible per atraure l'atenció del món cap a la causa palestina. “Si el món no t'escolta, mentre segueixi la teva repressió, tots els mètodes són factibles per cridar-li l'atenció sobre el teu problema”.

Muhammad Jaradat, fundador de BADIL, organització de defensa dels drets de les refugiades palestines, exposa que “Quan érem joves somniàvem en que construíem els ciments d'un Estat. Quan vam crear el sindicat agrícola, pensàvem que un dia ens fusionaríem amb altres organitzacions camperoles per formar el futur Ministeri d'Agricultura palestí”.

La lluita del poble palestí sempre s'ha concebut com un acte de resistència davant la ocupació militar israeliana i el seu règim d'apartheid. Les imatges de la mainada llançant pedres contra tancs de ferro, els crits de les familiars de les morts sota bombardeigs, enfrontant la desesperació en la humiliant espera en els “check points”, el tancament de comerços en solidaritat amb Gaza, la reconstrucció d'una escola a la “zona militar” de la Vall del Jordà... Totes aquestes accions i moltes més responen a un sentiment i a una necessitat de seguir vivint a Palestina com a poble palestí. Però més enllà d'aquest acte reflex de resistència, també s'hi amaguen els somnis de deixar de simplement resistir i passar a la construcció de la Palestina lliure. És en aquest punt on s'enllacen tots els actes individuals de resistència per passar a conformar la lluita col·lectiva.

Tampoc és cap secret que aquesta lluita organitzada no només s'enfronta a una de les maquinàries bèl·liques més equipades del món, sinó a un conjunt important de contradiccions internes inherents a qualsevol procés d'alliberament. Però precisament, tan per vèncer la maquinària israeliana com per anar superant les contradiccions, cal que les resistents, des de les llançadores de pedres fins les constructores d'escoles, somniïn i vagin conformant en l'imaginari col·lectiu aquella Palestina alliberada.

Per nosaltres, per les qui anem seguint el procés d'alliberament de Palestina, ens és molt important conèixer en què somnien les activistes palestines. Perquè no en tenim prou en conèixer els resultats d'algun operatiu militar israelià, o les conseqüents mobilitzacions palestines... Necessitem entendre què pensen, què anhelen les lluitadores palestines, per poder entendre realment què és la lluita palestina i quina pot ser la millor contribució des de casa nostra al seu desenvolupament.


INTIFADA LITERÀRIA: LA PUBLICACIÓ DELS SOMNIS

L'editorial Tigre de paper Edicions i la Xarxa d'Enllaç amb Palestina hem iniciat un projecte conjunt per editar 3 obres literàries sobre Palestina. Una guia turística que a la vegada serveix de manual per conèixer la societat i cultura palestina, una novel·la ambientada en la primera Intifada que ens endinsa en la percepció de l'ocupació militar israeliana i en la pròpia evolució de la societat palestina, i una autobiografia d'una lluitadora, Leila Khaled, on ens mostra les inquietuds i els somnis que la conduïren a dedicar la seva vida a la causa palestina.

Des de Tigre de paper Edicions hem apostat per relacionar la literatura amb el pensament crític, amb la voluntat de despertar la reflexió de les lectores i una inquietud que després de la lectura les motivi a seguir pensant, a seguir reflexionant.

La Xarxa d'Enllaç amb Palestina ha treballat per acostar la realitat palestina a casa nostra, facilitant la creació de brigades catalanes a Palestina i desenvolupant una tasca de sensibilització que ha contribuït a situar la solidaritat amb Palestina a l'agenda de múltiples col·lectius polítics i socials.

Des de Tigre de paper Edicions hem considerat imprescindible situar l'activitat literària al costat dels moviments. Concebent la narrativa social com una eina per estimular la imaginació i el somni de les lectores, tot animant-les a participar de l'organització i l'activisme, l'obra col·lectiva base i més important.

La Xarxa d'Enllaç amb Palestina, seguint la premissa revolucionària d'entendre la solidaritat com un suport i una entesa amb la lluita dels pobles, ha combinat la tasca informativa amb la promoció del que ja és la principal demanda de les organitzacions socials palestines: l'adhesió a la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra l'Estat d'Israel fins la fi de la ocupació militar i el règim d'apartheid, el respecte dels Drets Humans de la població palestina i el dret al retorn de les refugiades.

“Intifada Literària. Coneix Palestina des de dins” vol contribuir a seguir difonent els somnis de Palestina situats en les seves lluites i en la seva societat, i no només perquè puguem llegir-los, sinó perquè puguem enllaçar-los amb els nostres propis somnis.
Mira també:
http://www.tigredepaper.cat
http://www.verkami.com/projects/2513-intifada-literaria

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat