Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
[Opinió] Independentistes... i d'esquerres
12 jul 2012
Per Roger Palà. Publicat a la secció d'Opinió de Nació Digital.cat el 10 de juliol de 2012.
47.jpg
El passat 27 de juny es van fer públics els resultats de la segona onada de 2012 del Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). La majoria de mitjans de comunicació, a l'hora d'explicar els resultats de l'enquesta, han destacat una dada de forma gairebé exclusiva: per primera vegada en la història, el nombre de ciutadans partidaris que Catalunya tingui un estat propi supera percentualment qualsevol altra opció. L'estat independent d'Espanya és la preferència del 34% dels enquestats (l'any 2006 només ho volia un 13,9%). El 28% és partidari d'un estat dins d'una Espanya federal (aquesta és, històricament, la opció que havia reunit més adeptes) i un 25% ja veuria bé l'actual autonomia. En cas que es produís un referèndum sobre la independència de Catalunya, els resultats encara són més explícits: el 51% dels ciutadans afirma que votaria a favor, mentre que tan sols un 21% ho faria en contra.

Que el 51% de catalans tingui decidit que dirà “sí” en un referèndum sobre la independència és una informació molt rellevant, i és lògic que els mitjans de comunicació hi hagin dedicat una atenció prioritària. Ara bé: a l'hora d'explicar un Baròmetre que compta amb desenes de taules estadístiques, l'anàlisi hauria d'anar una mica més enllà. Hi ha dades que s'han destacat menys, i algunes són molt significatives si el que volem és fer un retrat fidel de la societat catalana actual. Per exemple: tot i que en els últims anys l'anomenat “sobiranisme transversal” ha estat en boca de molts opinadors a l'hora d'explicar el creixement dels partidaris de l'estat propi, resulta que la gran majoria d'independentistes catalans són d'esquerres. El catedràtic de Ciència Política de la UB Jordi Matas ha fet l'exercici de creuar les dades entre ideologia i partidaris de l'estat propi, i n'esbossava algun resultat en aquest article al diari El País. El balanç és contundent: el 70% dels ciutadans que votarien “si” se situen a l'esquerra de l'arc ideològic. Mirant al detall, gairebé la meitat dels independentistes (un 46%) es considera netament d'esquerres. El centre esquerra té un 22% de partidaris, i el que a l'enquesta s'anomena “extrema esquerra”, un 2%. En canvi, els sobiranistes de dreta són una clara minoria: tan sols un 11%, xifra que inclou els qui s'adscriuen al centre dreta, la dreta i l'extrema dreta. Per últim, un gens menyspreable 17% d'independentistes es defineix”"de centre”.

S'entén, però, que la majoria de mitjans no hagin realitzat aquesta lectura. Posar el focus no només en la qüestió nacional, sinó també en la qüestió social, dibuixa un panorama gens còmode per a l'actual coalició governant. Algunes dades més que pràcticament ningú ha destacat: la principal preocupació dels catalans és l'atur (34% dels enquestats), la segona, el funcionament de l'economia (12%) i la tercera les retallades al sector públic (8%). El sistema de finançament de Catalunya, probablement el tema que ocupa més espai en les seccions de política dels nostres diaris, apareix en quart lloc (5%). Més dades: el 75% considera que la situació econòmica del país és avui pitjor que fa un any; i el que és pitjor: el 50% afirma que la seva situació personal ha empitjorat durant el mateix període. Una constatació que les “polítiques d'austeritat” de l'actual Govern no estan tenint l'efecte desitjat a l'hora de sortir de la crisi. Al mateix temps, tampoc és cert el tòpic que diu que la gent passa de la política. Al ser preguntats sobre quin hauria de ser el principal objectiu del país durant els propers deu anys (amb quatre opcions tancades) la majoria dels enquestats (un 44%) considera que caldria augmentar la participació dels ciutadans en la presa de decisions públiques, per sobre d'aturar la pujada dels preus o “garantir l'ordre en el país”. Sembla que l'“efecte indignats” ha calat a fons.

De l'anàlisi d'aquestes dades se'n desprenen com a mínim dues conclusions. Una afecta als mitjans de comunicació i l'altra al Govern de Catalunya. Pel que fa la als primers, no s'entén que, sent majoria els independentistes d'esquerres, aquests estiguin tan infrarepresentants en els espais de debat i opinió. Resulta estrany que els partidaris de l'estat propi que ostenten més altaveus siguin majoritàriament d'adscripció liberal o conservadora, de la mateixa manera que tampoc no es correspon amb la realitat social que els opinadors d'esquerres siguin majoritàriament federalistes, autonomistes o unionistes. I pel que fa al Govern, no té cap sentit que en un context en què la majoria de la població es partidària de polítiques progressistes i es decanta per l'estat propi, CiU s'entesti a pactar amb un partit de dretes i espanyolista com el PP per seguir retallant l'estat del benestar sense plantejar horitzons nacionals engrescadors. El president Mas, si vol, té la oportunitat de passar a la història: només cal que, fent cas del parer de la majoria, aturi les retallades i comenci a assentar les bases per a l'exercici del dret a l'autodeterminació. Si no s'hi veu capaç, el millor que pot fer és posar punt i final aquest Govern i convocar eleccions. A partir d'aquí, l'esquerra partidària del dret a decidir hauria d'enfrontar-se al repte de presentar una alternativa que estigués a l'alçada del moment històric i que, vista la radiografia social del país, tindria la simpatia de gran part de la ciutadania.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2012/07/independentistes...-i-d-esquerres-18570
http://www.naciodigital.cat/opinionacional/noticiaON/4052/independentistes/esquerres

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
13 jul 2012
Això semblen les estadístiques del Tampax Pearl:
Entre el 34% a favor de l'estat independent, i el 51% a favor de la independència, què dimonis voldrien fer?

En què consisteix la independència??

http://www.youtube.com/watch?v=JbSXUzNVFQ4
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
13 jul 2012
És prou clara la diferència: un 34% opta com a primera opció per la independència, davant de gent que opta per altres fòrmules (estat federal, etc.). Ara bé, en cas que hi hagués un referèndum d'autodeterminació on es preguntés si s'està a favor de la independència, el 51% votaria sí. Hi ha gent que no sent la independència la seva opció, si es troba en la disjuntiva, votarà sí o no, però es decantarà per una de les 2 opcions.

Si no ets capaç d'entendre una cosa tan elemental, com t'atreveixes a catalogar-te de seguidor d'una ideologia (o per ser més curosos, d'un conjunt de pràctiques) prou complexa com és l'anarquisme?

Us agradi o no (perquè no va bé pel vostre discurs), la majoria de la gent independentista es considera d'esquerres (més dun 70%), i els dretans són una minoria.

I és per això que guanyarem.
Re: [Opinió] Independentistes.de dretes: Suissa lliure!
13 jul 2012
Fa negit pensar que dintre de tres anys, amb el PP postfranquista retallant-ho tot a La Moncloa, el percentatje de ciutadans a favor de, com a minim, el federalisme fora del 80 per cert; pero que els 'del 3 per cent' que haurien de finançar-ho (l'independencia, l'estat federal..) s'estimaran anar a Suissa molt mes sovint....
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
13 jul 2012
"la majoria de la gent independentista es considera d'esquerres (més dun 70%), i els dretans són una minoria."

Jo no estava en contra de l'autodeterminació sinó de que aquesta es produïs a nacions oprimides on la burgesia era forta i hi estava a favor on la burgesia era dèbil.

P.D: A mi també em van matar els "d'esquerres" així que ja veus tu.
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
13 jul 2012
Rosa Luxemburg et mereixes el que va passar, i encara poc. L'autodeterminació és del tot inalienable com a dret dels pobles, i si després aquests fan un estat de merda i s'han de carregar els seus propis burgesos es fa i punt. Tothom ha d'aprendre dels seus propis errors i experiències. Però actuar amb aquest paternalisme i interès és del tot fastigós.

És com si digués: l'alliberament de gènere hi estic d'acord només per aquelles persones que combreguen amb el socialisme. La resta estic a favor de que les oprimeixin sexualment i siguin agredides.
L'espectre de Rosa Luxemburg
13 jul 2012
Modificat: 04:23:23
Rosa Luxemburg 2.jpg
Feixista repugnant i petitburgés mediocre dels freikorps i dels traidors militaristes del SPD ja tinc la teva IP. Si et penses que m'arriscaré a morir dos cops per la teva pàtria burgesa de merda és que ets subnormal. Jajjaj la pàtria és el cos d'una dona! Fota't el teu sociobiologisme funcionalista a una bala i dispara't al cap a veure si et dona gust.

P.D: En veiem, porc repugnant
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
13 jul 2012
La societat catalana té un ritme de progrés concret i mereix unes institucions sobiranes des d'on organitzar la seva transformació social. L'independentisme és l'aposta per un marc propi, proper, sobirà i independent de decisons polítiques. O és que tot ha d'anar subjecte al congreso de todos i el TC?
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
13 jul 2012
qui ha parlat de "congreso de todos i el TC".
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
13 jul 2012
La cojuntura sociopolítica.
Re: [Opinió] La societat catalana i bla bla bla
13 jul 2012
Los (indepen) dentistas ahora tributaran con un IVA del 21%... ¡seguro que salen todos a la calle a morir por la patria!
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
13 jul 2012
el de "luxemburg pim pam pum" s'ha quedat ben retratat, segur que també aplaudia als mossos quan colpejaven a la gent del 15m a pça. catalunya.
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
14 jul 2012
(indepen)dentistas. Molt bona aquesta, no la coneixia! jajaja. Gran reflexió sociològica unx!
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
14 jul 2012
anarquia i llibertad!
¡Qué salaos!
14 jul 2012
ynestrillas sol.jpg
El 15m es un movimiento tolerante abierto a todos los españoles, no como este asqueroso independentismo separatista. Como muestra, un botón: nuestro camarada Ricardo plantando cara a la oligarquía codo a codo con nosotros.
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
14 jul 2012
¡Me encanta el chiste de los (indepen)dentistas! Es una pasada de reflexión sociológica: el 52% de la población catalana se dedica a la odontología, a mayor gloria del judaismo internacional y el contubernio comunista.
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
14 jul 2012
l'us i abús de la falacia ad hominem i de la falacia d'associació, ja l'any passat us va donar resultats molt pobres. Jo també podría utilitzar l'argument quid prodest?, i dir: indeppepero, se te ve el plumero!
A que sona fatal?
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
15 jul 2012
quins comentaris mare meva, als indepes els hi surt de dintre no ho poden evitar ... que votin a les enquestes no vol dir que siguin independentistes, la opinió pública pot canviar sobtadament. Els nacionalistes catalans d'avui venen sociològicament dels feixistes espanyols d'ahir, això no es pot oblidar. (o quina base social creieu que tenia el franquisme?)
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
15 jul 2012
excepte la corrent llibertària electoralment (que no políticament) afi a ERC, però se'n van anar amb el PSUC i merda. Tarradellas era partidari de pactar amb la CNT, Companys en canvi va ser un cabró i va pactar amb els botiguers feixistes-stalinistes del PSUC-Estat Català.
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
16 jul 2012
L'ad-hominem més flagrant que corre per aquesta web és l'associació de l'independentisme amb CyU.
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
17 jul 2012
ui si quin ad-hominem més flagrant, nen no veus que van ver els negocis!
Re: [Opinió] Independentistes... i d'esquerres
17 jul 2012
Exactement, van bé els negocis... perquè haurien de canviar la situació? Perquè haurien de voler que el poble català perdi la llosa del congrés, el senat i el TC i s'expressi directament en un organ sobirà com la gene independent? Perquè s'haurien d'arriscar? Perquè haurien de trencar relacions amb abertis o florentino?
Sindicat