Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
El portaveu d'Arran, la nova entitat juvenil de l'esquerra independentista, assegura que "l'agitació és un puntal de l'independentisme juvenil combatiu català"
ANC1.jpg
Les entitats juvenils de l'esquerra independentista Maulets i CAJEI van fusionar-se, diumenge passat, en una nova organització, Arran, que assegura que té presència a 36 comarques d'arreu dels Països Catalans i més de 600 militants. Marc Garcés n'és el portaveu.

- Com us organitzeu?

- Som assemblees de base que ens organitzem horitzontalment. I d'aquí ve el nom: Arran vol ser una organització de base, propera als joves de les ciutats i d'arreu del país, que respongui a totes les problemàtiques que afecten el jovent. A nivell nacional, sí que tenim una estructura organitzativa i decidim els temes nacionals a través d'òrgans de coordinació, però no tenim cap secretariat, ni junta, ni direcció.

- El vostre referent adult és la CUP?

- No. Ens reivindiquem com l'organització juvenil de l'esquerra independentista. El nostre moviment treballa per sectorials, és a dir, hi ha diferents organitzacions que treballen en cadascun dels àmbits. La CUP és el nostre referent municipal; la COS, el nostre referent sindical; el SEPC, l'estudiantil...

- Si la CUP és el vostre referent municipalista, no teniu referent polític nacional?

- No n'hi ha. La CUP, no l'entenem com una organització política nacional, sinó que és una candidatura d'unitat popular que es presenta a les eleccions municipals. Només és el referent electoral municipal.

- Quina relació manteniu amb Endavant i l'MDT?

- Encara no l'hem definida. Les assemblees d'Arran treballaran conjuntament amb les organitzacions de l'esquerra independentista de cada municipi i mai renegaran de treballar amb cap organització de l'esquerra independentista.

- Us heu donat a conèixer mitjançant tot un seguit de pintades a parets, locals de partits i contenidors. És una via vàlida, en ple segle XXI?

- Apostem per l'acció directa i la lluita al carrer. L'agitació és un puntal de l'independentisme juvenil combatiu català, i entenem que és una bona forma de lluita. Som un moviment que molesta, perquè diem les veritats que no es volen escoltar, i molesta que vulguem mobilitzar el jovent, perquè som prou forts com per plantar cara. Amb la lluita al carrer, assegurem una propaganda més duradora. D'altra banda, també apostem per la combativitat que ens ha caracteritzat, perquè davant de tota la violència estructural que ens estan aplicant -desnonant famílies, 50% d'atur juvenil, retallades en drets públics...- nosaltres hi plantarem cara de la forma que considerem més adequada en cada moment, i mantindrem sempre la lluita al carrer. Com a joves, ens ha de caracteritzar això.

- Per "lluita al carrer", hem d'entendre cremar contenidors?

- Apostem per plantar cara a totes les agressions esmentades. Davant la reforma laboral, l'atur, les retallades, la precarietat..., entenem la mostra d'autodefensa que són les accions d'aquest tipus. Amb la situació actual, entenem que la gent utilitzi aquestes formes de lluita, i en cap cas les rebutgem. Cal defensar-se dels atacs dels governs català, valencià, balear i estatal.

- Cremant contenidors, se solucionen aquests problemes?

- Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients, i si algú en una vaga general creu que, per aturar l'activitat econòmica, aquest és el mitjà per fer-ho, en cap cas ho rebutjarem.

- Tradicionalment, l'independentisme juvenil ha estat fort a comarques, però li ha costat penetrar a Barcelona. Com preteneu créixer a la capital del país?

- Estem creixent, i ho fem a tot el país, també a Barcelona. Als barris, la gent ens veu amb més bons ulls, ens veuen amb il·lusió i amb ganes de treballar pel canvi social i pel canvi nacional. Els moviments anticapitalistes, forts a Barcelona, cada cop més estan girant cap a l'independentisme, i això és gràcies a la feina de l'esquerra independentista. Hem batallat en aquestes plataformes perquè vegin que aquests dos problemes tenen la mateixa arrel, i cada cop van sent més receptius al nostre discurs.

- Quina relació mantindreu amb el moviment 15-M barceloní, força recelós a la qüestió nacional?

- Ara mateix, el 15-M depèn molt de cada barri, on hi ha gent diferent. El col·lectiu ha evolucionat. Nosaltres apostem per treballar amb els moviments socials i les plataformes anticapitalistes, aportant-hi la nostra visió sobre el canvi social i nacional. Aportarem el nostre granet de sorra en tots aquests espais unitaris.

- Per tant, no portareu el lideratge d'aquestes lluites a Barcelona?

- Ni tampoc el volem portar. Es tracta de treballar-hi conjuntament i, mica en mica, veure cap on evoluciona.

- Arran es presenta com l'organització juvenil més important dels Països Catalans. És evident que, en municipis petits i mitjans, pot liderar la mobilització del jovent i les entitats, però de què li serveix, si a Barcelona no és capaç de fer-ho?

- Som el referent juvenil perquè som capaços, als nostres pobles i ciutats, d'aglutinar forces per tirar endavant accions i campanyes. Som una organització amb prou força com per cridar el moviment juvenil de cada municipi a coordinar-se. I, a Barcelona, Arran serà capaç de posar campanyes en l'agenda política d'altres organitzacions. Hi funcionem per barris, amb nou assemblees, una a cada barri. Cadascuna apostarà per treballar amb les diferents entitats del seu entorn, i esdevenirà referent a cada barri.
Mira també:
http://www.naciodigital.cat/noticia/44474/marc/garc/cadascu/planta/cara/amb/mitjans/creu/adients
http://arran.cat/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
ki era l'entrevistador?un perrorista de la razón?kina vergonya tingué ke presentar una jove organització politica defensant-se de fer pintades i cremant contenidors...endavant arran!
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
"Els moviments anticapitalistes, forts a Barcelona, cada cop més estan girant cap a l'independentisme"

Ja ens podem calçar. Al cap d'uns anys l'Amaiur català i la classe treballadora venguda al compromís socialdemocrata. Els partidaris estrictes de la guerra social millor que ens posem les piles.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
Quin fàstic de preguntes i quines bones respostes! Les meves felicitacions.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
Com bé esmenta, el 15m és història, ara el que hi ha és assemblees veïnals bastant independents, cosa que em sembla perfecte. Enterrem d'una vegada aquesta marca obsoleta.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
No només a Barna, a nivell de l'estat tot el conflicte miner ha acabat de desbancar la filosofia 15-M de "pau xermans i xermanes".

Els que queden són xupòtpets amb ganes de fer un partit a la seva mida o paranoies similars, però que el 15-M no serà motor de canvi ha quedat bastant confirmat.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
Que no seria l'agent del canvi ja es veia venir des de bon principi, ara bé, sí que se'l pot considerar motor en la mesura que ha apropat a la politització, la lluita i l'organització horitzontal a un munt de gent. Una part desapareixerà, una altra seguirà lluitant en d'altres espais, i el 15M li haurà servit d'escola. Això també s'ha de reconèixer.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
"un altre apunt", sense dades, això que dius no val res. Si la part que continua en política al carrer és un 5%, la part que se'n va als partits és un 15-20 (de fet els bons resultats que les enquestes donen als partits d'esquerra socialdemòcrata du sortir d'algun lloc) i la que se'n va a casa cansada és la resta, no haurà servit per res més que per desactivar inicialment les resistències que es podien haver generat.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
És flipant com un tal "anarquista" l'hi poden semblar bé les respostes d'ARRAN en la seva globalitat (a no ser que es refereixi estrictament a les respostes sobre la crema de contenidors). És molt significatiu que una organització juvenil independentista no valori la possible aproximació de l'independentisme sociològic cap a l'anticapitalisme (el que hauria de ser la seva principal estratègia com a revolucionaris) i, en canvi, valori positivament l'aproximació de l'esquifit, per ara, anticapitalisme a l'independentisme (definit per més "inri" a seques). Tota una declaració d'intencions. Repeteixo: Ja ens podem calçar.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
M'agrada el nom d'ARRAN , encara que sigui català sona basc. Està ben triat.
Continuem pel camí que marquen els germans bascos que ens porten molts anys.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
Mare meva, com està indymedia...
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
10 jul 2012
"Arran" sona semblant a "Arrambla", aquella S.L. de'n Fèlix Millet què, com el seu nom indica, "arramblaba amb tot" (amb tots els calés). Tot queda entre trabucaires nazionalistes, marca blanca d'"esquerres - junior", marca blanca "cony-vergent".
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
11 jul 2012
Em referia a com han respost a preguntes molt tendencioses i malparides sense concessions de cara a la galeria. Bé, en realitat sí que n'han fet una, la que tu esmentes. D'altra banda no m'agrada referir-me a mi mateix com a anarquista, era simplement per deixar clar que no tinc absolutament res a veure amb l'EI.

Ja posats, que l'anticapitalisme, que no és fort precisament, ni a Barcelona ni enlloc, tendeixi a l'independentisme és simplement fals. Que ara als indepes els hagi donat per participar a espais unitaris preexistents, i per tant les seves particularitats hi siguin presents, no significa que la resta de gent les comparteixi.

D'altra banda, indep, parlar de dades en aquest tema és falaç com a poc. Has fet alguna enquesta? Llavors són dades que t'estàs inventant. Jo parlo del que veig, si no vols tenir en compte la meva impressió ets ben lliure de fer-ho però sempre valdrà més que treure's números de la màniga. Sobre aquest 15-20% que suposadament se'n va als partits, tens dades que serveixin per afirmar l'afiliació als partits socialdemòcrates hagi crescut? Perquè si parles d'intenció de vot és molt més fàcil explicar-ho pels fluxos constants de votants d'unes opcions a unes altres com a càstig. El que us passa és que com l'anomenat 15M no va ser gens permeable al vostre intent de fagocitar-lo per sumar-lo al vostre front particular, que és el que vau intentar passades les eleccions municipals, un cop desaparescut simplement el difameu. Com no us ha servit a vosaltres no ha servit per a res. Creus que la gent que va aguantar les càrregues i pilotades a plaça Catalunya el dia de la vaga general pertanyia tota a aquestes resistències preexistents al 15M de les que parles? Sincerament, jo no.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
11 jul 2012
I per deixar clar que no pertanys a l'EI t'has de definir com a anarquista quan no ho ets?
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
11 jul 2012
He dit que no m'agrada referir-me a mi mateix com a anarquista, no que no ho sigui. Dir-se anarquista a un mateix em sembla essencialista, identitari i ideologitzant, tres coses que rebutjo, i que d'altra banda em semblen poc anarquistes. Serà la pràctica o un jutge qui digui què sóc, no jo.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
11 jul 2012
definir-se com a anarquista és "essencialista, identitari i ideologitzant"? vaja, vaja quants adjectius doncs perdona per haver confòs lo de "no m'agrada referir-me". Un consell, de bon rollo, sigues una mica menys susceptible.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
11 jul 2012
"anarquista", lògicament qe m'estava inventant les dades, les posava com un exemple. El que estava dient precisament és que per fer valoracions calen dades objectives. Perquè sinó tot es perd en les subjectivitats, i en aquest terreny, és fàcil abandonar la realitat i caure en l'autocomplaença.

Aquest és el gran problema de l'anarquisme: per por de saber el que realment és, prefereix viure sempre en un terreny subjectivista, a base de suposicions ivaloracions no demostrables.

Per exemple, quan dius que l'anticapitalisme no tendeix (o que és fals que ho faci) cap a l'independentisme, en que et bases? si agafes les dades (objectivitat i no la teva opinió inventada) del CEO per exemple i analitzes el comportament de la gent que es considera d'"extrema esquerra" (entenem que és això l'anticapitalisme), la progressió favorable a la independència també va en augment:

http://www.ceo.gencat.cat/ceop/AppJava/loadFile?fileId=20912&fileType=1

Per tant, això pot ser equívoc, però és una dada objectiva, les teves afirmacions no estan basades més que en la teva imaginació.

I per cert, continuant amb la datació i l'objectivitat, la força (les assemblees massives, i un llarg etc.) del 15-M no arranca amb la mani del 15-M aquí a Barna, sinó sobretot arran del desallotjament de pl. Catalunya, que va ser el 27 de maig. Les eleccions van ser el 22 de maig, per tant el que dius és categòricament fals. Però és que a més, i seguint allò que s'ha dit de la imprevisibilitat per part de l'esquerra en global d'un esclat d'aquest tipus, en 7 dies (del 15 al 22) és del tot impossible fer cap variació tàctica. Per tant, deixa de mentir i viure el teu món i acosta`'t al terreny de les dades i l'objectivitat, que ja toca.


PS: Mai diré que el CEO sigui infalible o fiable del tot, però el que és ´segur és que és absolutament més fiable que les teves impressions personals fonamentades només en el que veus i (per tant) ignorant el que no veus.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
11 jul 2012
Que fàcil és omplir una enquesta, està clar que l'anarquista es referia al moviment anticapitalista militant. L'experiència d'un militant també es una "dada objectiva" (se'n diu "tècniques qualitatives" de tenir en compte aquestes coses). Per cert, fes el favor de no fer generalitzacions falses sobre l'anarquisme en base a l'opinió d'algú.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
11 jul 2012
Sobre el 15M: va agafar força des de bon començament (no amb la mani, és cert, sinó amb la posterior ocupaació i acampada a la plaça) i als indepes no se us va veure aparèixer o com a mínim participar fins al 23 de maig, que ja vau aparèixer abans del desallotjament. Evidentment era un contrasentit participar activament, o intentar incorporar el discurs sobiranista, a un moviment contra la política institucional abans d'unes eleccions a les quals es presentava la CUP, a Barcelona per primer cop. Ara, un cop passada la data electoral hi va haver intents repetits d'incorporar el discurs sobiranista a les assemblees generals, tot això ja abans del desallotament. Com la gent va passar olímpicament de vosaltres per oportunistes, ara resulta que tot allò no va servir per res. Si, com a d'altres punts de l'Estat, s'hagués incorporat algun punt parlant del dret d'autodeterminació i la independència política, el 15M ara seria la puta hòstia. No tinc números, però tinc memòria.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
11 jul 2012
Suposo doncs que el fet que s'aprovés incorporar el dret a l'autodeterminació del poble català al 15-M Barcelona fou només una burda manipulació dels indepes dolentots.

E>ns dius manipuladors, però ni esmentes el grup de Garrobo i cia. (DRY,...), que tot i fer mans i mànigues (invalidant votacions aclaparadores a favor amb arguments tipus: com que jo no hi estic d'acord no hi ha consens i ens hem de centrar en "lo que nos une") no van poder evitar que el moviment es pronunciés a favor de l'autodeterminació (res de sobiranismes ni fantasmes convergents).

Apa, a plorar al racó.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
11 jul 2012
Ara es veu que defensar el dret a l'autodeterminació és quelcom exclusiu dels indepes.

Apa, a fer demagògia a un altre lloc.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
12 jul 2012
A sant de què s'hauria d'esmentar aquí a DRY i demés xusma política? Amb ells no hi ha res a parlar, amb vosaltres? Jo pensava que sí i ara em fas dubtar si realment no sereu més xusma política intentant aglutinar forces.
Re: Marc Garcés [ARRAN]: «Cadascú planta cara amb els mitjans que creu adients»
12 jul 2012
Al 15m hi va haver indepes des del principi, el que passa és que allà s'hi anava per parlar d'altres coses. I no, el dret a l'autodeterminació va ser votat no només per indepes, sinó també per gent indiferent. Els vots que va rebre en contra, mínims, van servir per girar el rumb de tota una assemblea i va demostrar lo manipulable que és i que el fet de viure a ejpanya pesa més del que imaginem.
El 15m va servir per despertar algunes consciencies (que potser haurien despertat d'alguna altra manera), però desenganyem-nos: està mort.
Sindicato Sindicat