Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: ecologia
Comunikat de la Plataforma Aigua és Vida contra la privatització de les Aigües Ter-Llobregat
05 jul 2012
Comunicat de la Plataforma Aigua és Vida
Comunicat de la Plataforma Aigua és Vida:

La Plataforma Aigua és Vida, xarxa d’organitzacions sindicals, veïnals, socials i ecologistes ha presentat a través de: Attac – ACORDEM, Enginyeria sense Fronteres, Federació d’Ecologistes en Acció de Catalunya, Federació d’Associacións de Veïns i Veïnes de Barcelona, Grup de Defensa del Ter, Martorell Viu, Plataforma ProuSal i Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua, al·legacions a l’avantprojecte d’explotació de la gestió de la Xarxa d’Abastament d’Aigua en Alta Ter – Llobregat. L’aigua és un bé essencial, vital i imprescindible per a la vida que no pot caure en mans de les empreses o multinacionals que es basen en la lògica dels mercats, tan allunyada de les necessitats més vitals dels humans i del planeta on vivim.

La privatització de l’aigua suposa impactes socials, econòmics, laborals i ambientals greus. Els casos de privatització o d’externalització de la gestió de l’aigua arreu del món impulsades des d’una òptica economicista han tingut resultats nefastos per a les persones i per als ecosistemes fluvials.

Aigua és Vida considera que el cas de la privatització d’ATL encara és més preocupant, atès el context de pressió dels mercats sobre els béns comuns. Tothom sap que l’aigua no és un bé econòmic que es pugui incorporar a les lògiques dels mercats, sinó un dret humà, i que la prestació dels servei bàsics com l’aigua són la base del pacte social que els ciutadans i ciutadanes estableixen amb els seus representants polítics. Es cedeix la responsabilitat de prestar el servei de la forma més justa i de millor qualitat, no pas fer-ne un ús mercantil.

L’avantprojecte inclou una pujada de 0,39m³/s a 0,85m³/s, més del doble, i una pujada del 267% en 50 anys de la tarifa de l’aigua. Aquesta pujada pretén que tots i totes paguem 1.668M€ de beneficis de gestor privat i 1.694M € d’interessos. Una recaptació amoral molt superior al deute actual, 690,4M€, i a les inversions previstes, 128 M€. Davant d’aquest espoli ciutadà volem denunciar que aquest model és inacceptable per la societat civil catalana. Així, exigim la presentació d’una proposta de gestió pública que elimini el benefici empresarial i, per tant, presenti a la societat catalana una tarifa real, justa, social i ambientalment adequada.

A més a més, fem notar que ATL és patrimoni comú de la ciutadania, té un valor de 1.481M€ pagats amb els impostos o tarifes de la ciutadania al seu ajuntament o mitjançant Fons de Cohesió europeus que tenien per objectiu el finançament de “projectes d’inversió pública destinats a millorar el medi ambient”, i en cap moment la creació d’infraestructures que facilitessin el lucre d’empreses o multinacionals del sector de l’aigua.

Avui més de 20 municipis, que representen més d’un milió de ciutadans i ciutadanes, han aprovat mocions d’oposició a l’externalització d’ATL a través del seus plens municipals. Legalment també diran la seva doncs se’ls ha menystingut en tot el procés tot i haver cofinançat les conexions en la Xarxa Ter – Llobregat.

Es presenta, també, una recuperació de costos a 50 anys, fet que fa pensar que la concessió tindrà aquest termini i suposa una total irresponsabilitat, atès que la situació dels mercats és delicada i inestable.

Per altra banda, denunciem que aquest avantprojecte no incorpora la citació expressa de responsabilitats mediambientals com el compliment de la Directiva Marc d’Aigua, el Pla Hidrològic de Catalunya o el Pla Sectorial de Cabals Ambientals, amb la qual cosa l’empresa adjudicatària no hi tindrà responsabilitats i tots els costos derivats hauran d’imputar-se als impostos de la ciutadania i no als seus beneficis.

Aigua és Vida considera que hi ha altres vies allunyades de la privatització per fer front al dèficit d’ATL. La incorporació de nous impostos als especuladors dels mercats, com la Taxa Tobin o incorporació de taxes ambientals, tal com recomana la Comissió Europea, són instruments que els governs han d’emprar per impedir que els béns comuns, com és el cas de l’aigua, quedin en mans de les multinacionals i evitar, així, que controlin els béns més essencials per a la vida. Altres vies que, a més a més, són econòmicament més viables no incorporant el benefici empresarial.

Per tot això, les al·legacions presentades per la Plataforma Aigua és Vida exigeixen la retirada immediata de l’Avantprojecte d’explotació y Gestió privada de la Xarxa d’Abastament d’Aigua en Alta Ter – Llobregat pels motius esmentats i també manifesten irregularitats greus en contra de l’interés general.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat