Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
La nova denominació de la nostra llengua a la Casa Pepe serà: aragonès oriental
21 jun 2012
Encara se´n desconeix si l'idioma autòcton dels països bascos passa a dir-se aragonès occidental. I és que a Casa Pepe els polítics tarambana són la majoria i així va l´economia capitalista: el poder bancari espanyol rescatat de la bancarota pels europeus. Si, pels europeus o aragonesos del nord, en el nou vocabulari de casa Pepe
Segons com, em comença a fer molta mandra tractar les qüestions “identitàries”. Aquests dies, per exemple, algú ha qüestionat el concepte “Països Catalans” i, per mandra, no m’ha interessat d’entrar-hi.

Pel que fa a la llengua, també he acabat tenint la mateixa sensació; sobretot perquè, com a filòleg, hi ha principis que em sembla que no cal ni tractar. Una cosa ben diferent seria qüestionar-se l’organització administrativa de les llengües, perquè no és una qüestió filològica, sinó política o social.

Però avui no he pogut resistir el fet de comentar les paraules de la metgessa ripollenca Dolores Serrat i Moré, “consejera” d’Educació, Universitat, Cultura i Esport del Govern d’Aragó. El seu govern deroga la llei de llengües pactada en la legislatura anterior i decideix que a l’Aragó, a banda del castellà, es parlen unes llengües pirinenques i unes llengües orientals, que no tenen res (però res de res) a veure amb les que es parlen en altres comunitats autònomes.

Si no fos perquè és absolutament ridícul (i posa en el seu lloc els polítics que fan afirmacions d’aquest tipus –per cert, polítics del Partit Popular i, per tant, no s’hi val que els polítics del Partit Popular de Catalunya es posin a xiular!-), seria molt preocupant. És clar que, per a la gent d’aquestes comarques aragoneses és preocupant. Però que carreguin amb la responsabilitat de votar el partit que voten!

De fet, quantes vegades el discurs de la FAES no ha generat lemes d’aquest tipus que, des de la lògica, són insostenibles, però que, amb la repetició des de la lògica goebblesiana acaben fent forat: “agua para todos”, “la parte no puede jugar contra el todo”, “libertad de elección de lengua”, “unidad de mercado”, etc. De fet, tot plegat es redueix a “España, una!” O sigui: menteix, menteix, que alguna cosa queda!

Però potser sí que arribar a defensar públicament (i intrernacionalment) conceptes com els de “lenguas aragonesas orientales” els posa en el lloc que els correspon i ens fa avançar cap a la independència i cap a la cooperació de tots els territoris de llengua catalana.

Però hem de ser ferms i no deixar-nos endur per cants de sirena o per botiflers del nivell de la Dolores Serrat i Moré, que n’hi ha molts, i amb interessos molt importants!

This work is in the public domain

Comentaris

¿Para qué sirve un filólogo?
21 jun 2012
-Para pasarse la vida estudiando una serie de normas estúpidas sin ningún tipo de lógica demostrable.

-Para creerse una autoridad moral (y política) en una materia que se reduce a un diccionario.

-Para creerse el salvador de su propia biblia, léase el Pompeu o la RAE, que ha memorizado hasta la saciedad y es capaz de predicarla a ojos cerrados.

-Para ser un evangelista del s.XXI sin caer en el ridículo.

-Para desarrollar una úlcera estomacal de tanto corregir el haver por el otro haber.

-Para gastar boli rojo.

-Para tomarse en serio a un@ mism@, o por lo menos intentarlo.

-Para escribir interminables y aburridos SMS.

-Para jugar a política.

-Para ligar, bueno, para ligar no.



Creo que he sacado un 10.
Re: La nova denominació de la nostra llengua a la Casa Pepe serà: aragonès oriental
21 jun 2012
Per entendre el que escriu la resta.
Re: La nova denominació de la nostra llengua a la Casa Pepe serà: aragonès oriental
21 jun 2012
Desprestigies els filòlegs per encobrir la gravetat del fet que l'estat espanyol vol dur a terme un extermini lingüístic amb finalitats polítiques.
Re: La nova denominació de la nostra llengua a la Casa Pepe serà: aragonès oriental
21 jun 2012
Postdata:
Cuando hablo de filólogos, obviamente, me estoy refiriendo a tod@s los miembros de la secta. Da igual la especialidad: castellana, catalana, vasca.... cada uno tiene su biblia pero el sermón es siempre el mismo.
Re: La nova denominació de la nostra llengua a la Casa Pepe serà: aragonès oriental
21 jun 2012
hola, si us interessa el tema hi ha un lingüista molt interessant que apuntala certes crítiques al llenguatge com a instrument nacionalista. molt interessant: http://www.youtube.com/watch?v=6O4a_6l7DnI
Re: La nova denominació de la nostra llengua a la Casa Pepe serà: aragonès oriental
21 jun 2012
l'aragonés perbibe, mái no reblará pas!

entalto l'anarquía
Re: La nova denominació de la nostra llengua a la Casa Pepe serà: aragonès oriental
21 jun 2012
Muy bueno el video, ya lo había visto, pero el que enlazas está cortado. Lo suyo sería conseguir el de la conferencia completa.
Sindicato Sindicat