Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Està tot dit sobre Palestina? Intifada Literària
21 jun 2012
Està tot dit sobre Palestina? La Xarxa d'Enllaç amb Palestina i Tigre de paper Edicions llancen el projecte "Intifada Literària, Palestina des de dins" per editar en català tres llibres sobre palestina escrits per palestins. Col·labora amb el projecte!
http://www.verkami.com/projects/2513-intifada-literaria
Palestina és un dels pobles amb la lluita més internacionalitzada del món. No és casual que sigui un dels indrets de conflicte armat amb més periodistes per metre quadrat, no és casual que els seus símbols de resistència, representats pel mocador “kufiya”, els centenars d’imatges de nens i joves enfrontant-se a pedrades contra tancs israelians, i la mateixa bandera palestina, siguin emprats per activistes d’arreu, no és casual que es destinin milers i milers d’euros de la “cooperació internacional” per mantenir una estructura burocratitzada i controlada dins un poble ocupat i en rebel·lió permanent i no és casual que l’exèrcit israelià i els seus serveis secrets estiguin considerats com uns dels més ben equipats del món…

El poble palestí ha sigut i segueix sent la víctima principal del sionisme, la ideologia que des de finals del segle XIX propugna la creació d’un Estat jueu ètnicament pur i que amb el pas dels anys s’ha anat acomodant com l’aliat dependent i incondicional dels interessos del govern corporatiu dels Estats Units a l’Orient Mitjà.

Als anys ’30 del segle XX s’observen les primeres grans revoltes palestines contra el que ja es coneix com la colonització de terres per part de grups jueus d’ideologia sionista. I amb la creació formal de l’Estat d’Israel el 1948 s’inicia a sang i foc l’expulsió en massa de palestines de les seves terres i es consolida un “Estat jueu” que estableix un règim d’apartheid dins de les seves fronteres i en els territoris ocupats militarment fora d’aquestes. Paral·lelament, els diferents governs israelians i els diferents lobbys sionistes, instal·lats principalment als Estats Units, van desenvolupant una política exterior extremament agressiva vers els pobles més propers, amb una clara visió expansionista i de desestabilització dels Estats fronterers, i l’anomenada “economia de la guerra” passa a ser un dels motors econòmics de l’Estat d’Israel.

L’ofensiva militar israeliana contra la Franja de Gaza de l’hivern de 2008-2009, on en unes setmanes van morir aproximadament 1.500 palestines a causa dels múltiples bombardeigs de l’exèrcit israelià, va reevidenciar davant gran part de la societat internacional la brutalitat d’Israel i una impunitat indignant. Però a la vegada va marcar un punt d’inflexió de la campanya pel Boicot, les Desinversions i les Sancions contra l’Estat d’Israel, que inspirada amb la campanya de boicot contra el règim de l’apartheid sud-africà, i recolzada per més de 170 organitzacions palestines, des del 2005 fa una crida a la societat internacional perquè promogui boicots a l’Estat d’Israel fins que aquest respecti els drets humans de la població palestina, respecti la legislació internacional i permeti el retorn de les refugiades palestines a les seves terres.

Aquesta campanya internacional, coneguda amb les inicials de BDS (Boicot, Desinversions i Sancions), ha reactivat i modificat la solidaritat amb Palestina a diversos països, la qual permet anar més enllà de la simple denúncia de la política d’ocupació militar i d’apartheid israeliana o dels projectes d’ajut humà i material a Palestina. La seva funcionalitat no només s’ha demostrat amb l’aparició de grups de BDS i de múltiples campanyes exitoses de pressió a empreses, artistes o universitats, sinó que el fet que el mateix govern israelià hagi dictat una legislació específica per castigar aquelles persones o grups que promoguin el boicot a Israel n’indica el bon camí.

I és que tal com ho han anomenat algunes autores palestines, la tercera Intifada serà una “Intifada Cultural”, en el sentit de que sense abandonar les múltiples accions de resistència històriques del poble palestí, ara prendrà força la batalla de les idees i s’internacionalitzarà la concepció d’Israel com un Estat basat en una ocupació militar i un règim d’apartheid. I com sempre, serà la rebel·lió del poble palestí, cansat de la subjugació i la humiliació, cansat de les cúpules corruptes, cansat de veure com se li espolia la terra contínuament, qui guiarà i qui donarà força a la revolta.

En aquest context, des de Tigre de Paper Edicions, amb la col·laboració de la Xarxa d’Enllaç amb Palestina, llancem el projecte “Intifada literària. Palestina des de dins”, per editar tres llibres escrits per persones palestines des dels quals a partir de diferents estils ens narren la vida i la lluita de Palestina.

“A l’oest del riu Jordà. Kafer Enas”; una novel·la ambientada en la primera Intifada escrita per Musa Abdel-Mutti Issa, periodista palestí que ha treballat com a corresponsal a l’Orient Mitjà. Ens narra la resistència d’un poble prop de Nablus contra els intents d’usurpació de terres per part d’Israel, enmig de la lluita entre els grups palestins i les forces del Mossad, el servei d’intel·ligència israelià, i enmig de les contradiccions socials entre un conservadorisme vinculat a la religió i una voluntat de canvi per part del jovent i de la dona.

“El meu poble viurà! Autobiografia d’una revolucionària”; l’autobiografia de la llegendària activista palestina Leila Khaled, membre del Front Popular d’Alliberament de Palestina, qui durant els anys ’70 es convertí en una icona de la resistència palestina que perdura avui en dia.

“Palestina i els palestins, guia turística”; una guia turística sobre Palestina elaborada per l’Alternative Tourism Group (ONG palestina especialitzada en rutes que presenten una visió crítica de la història, cultura i política de Palestina) on no només ens mostra els indrets més emblemàtics de Palestina, sinó que ens ofereix una visió àmplia de la seva gent i del mateix conflicte.

La nostra Intifada literària és una petita contribució a la lluita del poble palestí, la nostra eina solidària per defensar l’autodeterminació dels pobles davant la militarització i la segregació social i racial de les societats.

No està tot dit sobre Palestina perquè Palestina és un poble viu que es nega a desaparèixer, que es nega a viure sotmès, que es nega a deixar que els qui encara no l’han vençut n’escriguin la seva història. I que ens demana la solidaritat a través de conèixer la seva realitat per poder assimilar el Boicot a Israel a la llibertat de Palestina i dels pobles amenaçats pel sionisme i les oligarquies que l’emparen.

http://www.verkami.com/projects/2513-intifada-literaria

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat