Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Demana que l'ONU inspeccioni les instal·lacions militars israelianes
19 jun 2012
Campanya perquè el Consell de Seguretat de l’ONU reclami a l’Estat d’Israel la signatura del Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears
Des que el 1974 l’ONU aprovés la Resolució 3263 (XXIX), instant a l’establiment a l’Orient Mitja d’una zona lliure d’armament nuclear i altres armes de destrucció massiva, van ser nombroses les ocasions en que les Nacions Unides i altres organismes internacionals van reiterar la mateixa crida i tantes altres que van fracassar en el seu proposit. L’última, el 2010, quan la Conferencia de Revisió del Tractat de No Proliferació Nuclear (NPT) va instar la convocatoria d’una conferencia el 2012 per posar en marxa el procés, la iniciativa va ser, una vegada més, boicotejada per Israel i els EE. UU.

La declaració de l’Orient Mitja com a zona lliure d’armament nuclear implicaria l’adhesió d’Israel al TNP en qualitat d’estat no nuclear i la ubicació de totes les seves instal·lacions sobre el control de l’Agencia Internacional d’Energia Atomica (AIEA), igual que ja van fer la resta dels estats de la regió.

Si Israel obrís les instal·lacions a l’escrutini dels inspectors de l’AIEA, el Consell de Seguretat de l’ONU (CS) podria coneixer la real envergadura del perill que aquests arsenals suposadament secrets representen i estaria obligat a prendre les mesures necessaries per eliminar l’amenaça que planeja damunt la fràgil pau de la zona.

Tanmateix res és com hauria. Amb la seva insensata i interessada irresponsabilitat, el CS deixa a Israel les mans lliures per augmentar la seva potencia nuclear fora de qualsevol control, s’absté d’urgir el compliment de les seves propies resolucions i revela la seva incapacitat per conjurar una catastrofe de conseqüencies facilment previsibles. Aquesta passivitat irresponsable i els terbols interessos que la determinen no han de ser obstacle que impedeixi la ciutadania fer-se amb a salvaguarda de la pau i reclamar al Consell de Seguretat, amb veu plural i unanime, que prengui les mesures necessaries per obligar Israel a obrir els seus arsenals a l’escorcoll de l’AIEA.

El text que s’enviarà a l’ONU és el següent:

El 18 de setembre de 2009 la Conferencia General de l’Agencia Internacional de l’Energia Atomica (d’ara endavant AIEA) va aprovar la Resolució GC (53) 1 RES 1 17 relativa a les capacitats nuclears d’Israel enla qual, després expressar la preocupació per la amenaça que la proliferació d’armes nuclears suposa per el Proxim Orient insta a Israel a signar el Tractat de No proliferació d’Armes nuclears (en endavant, TNP) i sotmetre tots els seus dispositius atomics a la salvaguarda completa de l’AIEA.

Com conseqüencia d’aquesta resolució, la Mesa de Governadors de l’AIEA va debatre, en la reunió de juny de 2010, l’assumpte de les capacitats nuclears d’Israel després de el Secretari General haver enviat una carta als Estats membres l’abril de 2010 demandant els seus punts de vista i aportacions al respecte. Com en anteriors ocasions, també en aquesta el govern israelia es va negar a cooperar amb l’AIEA i va reiterar la seva negativa a signar el TNP.

Atès que l’establiment a l’Orient Proxim d’una zona lliure d’armes nuclears i d’altres armes de destrucció massiva suposaria una contribució de decisiva per la pau a la regió, i atès que la negativa d’Israel a signar el TNP i presentar totes les seves capacitats i dispositius nuclears al ple escrutini de l’AIEA constitueix una clara amena a la pau en el sentit del capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, els sotasignats demanem

1. Que el Consell de Seguretat de l’ONU reclami l’Estat d’Israel la signatura del TNP i la submissió plena a l’escrutini de l’AIEA de totes les seves installacions i dispositius atomics, cara el estabelecimiento a l’Orient Proxim d’una zona lliure d’armes nuclears i de altres armes de destrucció massiva.

2. Que pel cas de no fer-ho voluntariament, el Consell de Seguretat adopti totes les mesures que foren necessaries, a l’empara dels art. 41 i 42 de la Carta de les Nacions Unides, per assolir els objectius indicats.

Teniu tota la informació al web de la campanya: http://stopisraelnuclear.org/
Mira també:
http://stopisraelnuclear.org/

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa