Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : guerra
Les estretes connexions entre la indústria militar i les entitats financeres
03 jun 2012
http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/06/les_estretes_connexions_ent
Les empreses d’armament van rebre 1.372 milions d’euros entre 2007 i 2011. Bankia, amb més de 300 milions, és l’entitat que més va finançar la construcció d’armes. Banco Santander i CaixaBank van contribuir amb més de 35 milions, el BBVA i Catalunya Caixa, amb més de 30 i el Banc de Sabadell va aportar més de 20 milions
Un estudi conjunt de Setem i Justícia i Pau, anomenat Inversiones que son la bomba, ha compilat la majoria de les inversions que les entitats financeres fan a la indústria armamentística espanyola per tal de desvetllar els actors financers que estan implicats en el negoci de les armes i per contribuir a la promoció de les finances ètiques com a alterniva a la banca tradicional. L’exhaustiu document de 55 pàgines revela que les empreses que fabriquen armament a Espanya, des de munició i ràdars fins a helicòpters o fragates, tenen un endeutament mitjà del 73%, pel que han d’aconseguir finançament a bancs, caixes i entitats creditores.

El treball també revela que les empreses fabricants d’armament van rebre entre 2007 i 2011 1.372 milions d’euros (més de 2.200 si es contabilitza la inversió feta a través de SEPI, la companyia de participació industrial controlada pels ministeris d’Hisenda i Administracions Públiques). I ho van fer a través d’un entramat financer complex, amb empreses intermediàries que estan participades per d’altres empreses, bancs i grups d’inversió.
En concret s’han estudiat 30 fàbriques d’armament, entre 2007 i 2011, que han dut a 42 entitats financeres a través de diverses empreses intermediàries, que estan participades per més d’un banc o altres companyies o a través de SICAV (Societat d’Inversió de Capital Variable). Les formes de finançament són bàsicament quatre: les participacions en l’accionariat, la concessió de crèdits i préstecs, l’emissió de bons i pagarés i els fons d’inversió. El document també demostra que no tan sols bancs i caixes participen en el finançament sinó que asseguradores i fons d’inversió participen en el sosteniment de les fàbriques d’armes.

L’entitat que més diners va invertir en armament en el període estudiat, en el conjunt de totes les formes anteriorment explicades, és la recentment nacionalitzada Bankia, amb més de 300 milions d’euros, seguida de Liberbank amb més de 80. En tercer lloc hi ha Banco Santander i CaixaBank, que van contribuir amb més de 35 milions d’euros cada un, el BBVA i Catalunya Caixa van aportar-ne més de 30 i el Banc de Sabadell va participar amb 20 milions d’euros.

Pel que fa a les empreses d’armament, EADS, que fabrica des de míssils a avions de combat, és una de les més beneficiades ja que té 920 milions en accions comprades directa o indirectament per entitats financeres, a més a més d’onze milions en fons d’inversió. Indra, que produeix equips electrònics i sistemes de tir per diversos avions, helicòpters i fragates, també és una de les més participades pel capital finançer, amb més de 400 milions d’euros en accions en possessió de bancs i caixes, més de 215 milions en fons d’inversió o 37 milions en línies de crèdit.

Font: El triangle
Mira també:
http://www.eltriangle.eu

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat