Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
La "prima de risc"
01 jun 2012
La «prima de risc» –aquest concepte que, per un costat sembla mític, i per altre s’expressa en termes incomprensibles per a la població en general– és la diferència entre l’interès que es cobra a un préstec a una entitat (banc, govern, etc.) espanyola i un préstec a una entitat alemanya, en les mateixes condicions. És a dir: un préstec a 10 anys. No es consideren els préstecs a 5 anys o altre període.

La trampa, per tal que no s’entengui, és que l’interès és un percentatge, un tant per cent, però mediàticament s’expressa en centenes. És a dir: si l’esmentada diferència és un 5’40 per 100 (d’interès), mediàticament es diu que la prima de risc és de 540 (eliminant els decimals). Així queda com una cosa pròpia d’entesos, que la població ha d’acceptar amb fe.

Per tant, dir que la prima de risc actual és de 540 (per exemple) vol dir que a un préstec a una entitat espanyola li cobraran un interès un 5’40 per 100 més car que a una entitat alemanya.

Aquesta prima de risc afecta els inversors (és a dir, els especuladors), i també afecta els bancs i els governs, per si han de demanar un préstec internacional, però no afecta per a res l’economia en general.

Per tant, encara que mediàticament es digui que la prima de risc augmenta o que ha augmentat molt, és veritat que això vol dir que l’economia espanyola, des d’un punt de vista financer, no va massa bé, que suscita poca confiança internacionalment, però això no vol dir que els ciutadans corrents hàgim d’estar «preocupats».

Simplement, la nostra economia –repeteixo: des d’un punt de vista financer– suscita molta menys confiança entre els inversors (és a dir: entre els especuladors) que l’economia alemanya. Però cal saber també que l’economia alemanya viu «xuclant» de les altres economies a través de les seves exportacions. Està, per les raons que siguin, històriques, en una situació de privilegi.

En resum: recomano tranquil•litat a tots els lectors. Més encara tenint en compte que l’actual pujada de la prima de risc no està motivada perquè el conjunt de l’economia espanyola vagi malament, sinó perquè va malament un cas concret (el banc Bankia).

El problema de l’economia espanyola és l’atur, no la prima de risc. La prima de risc és «un» problema des d’un punt de vista financer i mediàtic. És a dir: no és el problema.

Antoni Ferret

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La "prima de risc"
01 jun 2012
Cuando los políticos y/o los ministros, dicen que no va a subir la gasolina..., mal negocio. Todo sube.
Cuando alguien dice que la economía española no va mal, es que está fatal (la economía me refiero).
Todos los bancos, necesitan otro nuevo chute de millones de euros y decir que ese no es el problema, no es cierto. Efectivamente no es el problema de los bancos que serán rescatados, pero la economía que no rescatarán, es la de todas las personas que ya no tienen trabajo, o se han quedado sin casas, o nunca tuvieron ni casa ni trabajo, etc...
Pese a lo expuesto, toda va bien..., para el capital.
Cuando empezó a caer la bolsa hace ya tantos días que ni me acuerdo, a los pequeños inversores que veían cómo el agua le llegaba al cuello de sus ahorros, los banqueros y sus economistas les decían, no los retire ahora porque esto tiene que remontar, y si los saca ahora habrá perdido mucho dinero. Muchos pequeños inversores se lo creyeron, porque ya habían perdido una parte importante de su dinero, y no querían dar crédito a la desconfianza..., hasta que efectivamente pasó lo que decían los financieros de los bancos: "perderá mucho dinero", tanto, que algunos hasta lo perdieron todo, cuando si se hubiesen dejado llevar por su temor, habrían salvado los restos del naufragio. Así pues, la banca se lo devoró todo, y como una bestia insaciable, reclamó más sacrificios financieros en recortes sociales para apropiarse de todo ese dinero, y no contento, exigió hasta la última gota de las inyecciones del dinero público.
La cuestión es que en los bolsillo y en las cuentas bancarias, sólo nos han dejado agujeros para tapar agujeros, algo completamente absurdo, y aún dicen que todo no es suficiente y que quieren más.
Sr. Ferret, si está tan convencido de lo que dice, regáleles usted su sangre.
Re: La "prima de risc"
02 jun 2012
si, sería como pensar que porque de vez en cuando los tiburones se devoran entre ellos van a dejar de asaltar los bancos... de peces!
Sindicato Sindicat